نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر بازار دارایی در ایران

منبع
فرارو
بروزرسانی
تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر بازار دارایی در ایران

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

در حالي که انتخابات آمريکا به روز‌هاي سرنوشت‌ساز خود نزديک مي‌شود بازار دارايي‌ها در ايران نيز با شوک قيمتي مواجه شده است. در بازار دارايي در ايران شاهد افت ۱۰ درصدي دلار، ۱۵ درصدي سکه و ريزش بورس در ۱۰ دقيقه نخست معاملات روز شنبه ۱۷ آبان بوديم.

نتيجه انتخابات آمريکا بر بازار بورس و دلار تاثير کوتاه مدت و رواني دارد
فردين آقابزرگي کارشناس بازار بورس و سرمايه در گفتگو با فرارو در اين باره گفت: به جز شوک مقطعي رواني و امکان تاثير کوتاه مدت بر فضاي معاملاتي در بازار سرمايه اتفاقي نمي‌افتد. اين هم با اين پيش فرض رخ مي‌دهد که نتيجه انتخابات آمريکا مي‌تواند به طور شگفتي نرخ ارز را تحت تاثير قرار بدهد. با اين محوريت به جز يک شوک مقطعي، اثر خاص ديگري ندارد. به دليل اصلاحات مناسبي که بازار ظرف اين مدت داشته است تعادل خودش را به دست مي‌آورد؛ بنابراين تاثير بسيار کوتاه مدت خواهد بود.

وي افزود: همين الان در محاسبه عملکرد و پيش بيني سود و زيان اغلب شرکت‌هاي بورسي نرخ محاسباتي بر اساس ارز نيمايي و ارزي است که تقريبا با نرخ‌هايي به مراتب کمتر از نرخ ارز آزاد مورد محاسبه قرار مي‌گيرد حتي برخي صنايع حال حاضر با ارز ۴۲۰۰ محاسبه مي‌شود بنابراين اثر عملياتي و محاسباتي بلافاصله پس از تثبيت در نوسان نرخ ارز مرتفع مي‌شود. پيش بيني من اين است اين اثر در کوتاه مدت و کاهشي است و بازار به دليل تعديل‌ها و اصلاحاتي که ظرف دو سه ماه گذشته انجام داده به زودي به تعادل مي‌رسد.

اين کارشناس اظهار کرد: به هر حال اقبال بازار سرمايه کماکان در اولويت اول است. اينکه در مقطع کوتاه مدت بتواند بازدهي خوبي به ثبت برساند يا خير؛ بحث ديگري است. به نظر من يک تجويز و نسخه براي همه سهامداران وجود ندارد و نمي‌توان توصيه خاصي کرد. چون قدرت ريسک پذيري هر سهامدار و سرمايه‌گذار با ديگري فرق دارد. همچنين منابع سرمايه گذاري آن‌ها با هم متفاوت است. يکي منابع سرمايه گذاري خود را از پس انداز بلند مدت تامين کرده و تا سه سال به آن نياز ندارد، اما فرد ديگري به اشتباه از راه فروش دارايي‌ها يا استقراض منابع خود را تامين کرده است. اما به هر حال اين يک دوره گذر است و بازار کماکان دچار اين نوسانات است.

او ادامه داد: خوشبختانه بازار بورس از ابتداي سال تا اين لحظه بيش از ۱۵۰ درصد بازدهي به ثبت رسانده است. درکنار آن بازدهي ۳۱۰ درصدي چهار ماه ابتداي سال، يک دوره نزولي داشتيم که طبيعي است. ممکن است برخي افراد همين الان ضرر خود را ارزيابي مي‌کنند، اما همان فرد ممکن است از ابتداي سال سود کرده باشد. عده خيلي کمي وجود دارند که در دو سه ماه اخير وارد بورس شدند. آن‌ها با شناسايي ضرر و زيان خود، يک راه چاره‌شان اين است که حداقل يک دوره زماني ميان مدت شش ماه تا يک سال را تحمل کنند.

آقابزرگي درباره وضعيت بازار بورس در صورت تداوم ريزش قيمت بيان کرد: تداوم ريزش بازار ارز بر بازار بورس تاثير مي‌گذارد. خوشبختانه بازار بورس ما با آنکه خيلي پارا نيست، ولي خيلي هوشمندانه اکثر متغير‌هايي که در بازار سرمايه و بورس تاثيرگذار است در پيش بيني‌ها از قبل ديده شدند. مثلا انتهاي سال ۹۸ که دلار ۱۴ - ۱۵ هزار تومان بود همه روي ۲۰ -۲۵ هزار تومان تحليل مي‌کردند و بورس خيلي شتابان حرکت کرد. بعد از مواجه با کسري متوجه شدند بورس خيلي هوشمندانه روي دلار حساب باز کرده بود. ظرف دو سه ماه گذشته اغلب فعالان بازار حتي نوسان منفي دلار و ارز‌ها را هم پيش بيني کرده بودند؛ بنابراين بخش زيادي از ضرب اين موضوع گرفته شده و اثر ماکزيمم آن از گذشته ديده شد. انتظارات فعالان بازار هم مبني بر اين موضوع بود.

وي همچنين تأکيد کرد: لزوما افزايش قيمت در بازار سرمايه و بورس به معني بهبود وضعيت اقتصادي نيست و بالعکس. مثلا در استانبول، ونزوئلا و زيمبابوه به دليل کاهش بنيه اقتصادي و کاهش ارزش پول ملي شاخص بورس به سمت بالا حرکت کرد. يکي از دلايلي که همين وضعيت براي براي بازار بورس کشور ما هم پيش بيني مي‌شد کاهش ارزش ريال بود و بالعکسش. اگر چنانچه ارز پايين بيايد وضعيت کلان اقتصادي ما رو به بهبودي مي‌رود و به نفع مسايل اقتصادي است که نرخ ارز پايين بيايد و ثبات داشته باشد، اما پيش بيني من اين است که اين مسايل رواني و کوتاه مدت است.

او افزود: در اين وضعيت هر سرمايه‌گذار با توجه به قدرت ريسک پذيري، مي‌تواند اين ريسک را انجام بدهد و يک گزيده‌اي از صنايع بنيادي که ارزش بالايي نداشتند، اما با ارزش اضافي معامله مي‌شدند و شرکت‌هايي که در حال حاضر ارزنده هستند، اما متاسفانه به دليل شوک رواني و محاسبات مقطعي و کوتاه در دسترس و قابل خريد هستند را انتخاب کنند و اين موقعيت مناسبي براي سرمايه‌گذاري و خريد است.

از بين رفتن فشار‌هاي انتظارات تورمي موجب کاهش قيمت مسکن و ماشين مي‌شود
همايون دارابي کارشناس بازار و سرمايه نيز در گفتگو با فرارو در اين باره اظهار کرد:واقعيت اين است اين دو کانديدا تاثير عميقي در شرايط کوتاه مدت ندارند و توپ در زمين تهران است تا مسايل اقتصادي خود را مديريت کند. اگر آقاي بايدن که الان شانس بيشتري براي رياست جمهوري دارد بيايد سه الي چهارماه تا مراسم تحليف وقت دارد، بعد انتخابات رياست جمهوري ماست عملا حتي اگر ترامپ هم راي بياورد تا قبل از انتخابات رياست جمهوري ما نمي‌توانيم فضاي تغيير در سياست‌هاي واشنگتن چه براي کاهش يا افزايش تنش را شاهد باشيم؛ بنابراين در کوتاه مدت اتفاق خاصي نمي‌افتد.

وي افزود: تاثيري که رخ مي‌دهد روي انتظارات تورمي است، چون آقاي بايدن که در انتخابات از ترامپ پيشي گرفته است، رويکرد يک‌جانبه گرايي آقاي ترامپ را ندارد تا حدودي باعث مي‌شود فشار‌هايي که الان در مسايل اقتصادي به خصوص صادرات نفت با آن مواجه هستيم کاهش يابد. خيلي از کشور‌ها تمايل به همکاري با تهران داشتند، اما به دليل فشار‌هاي يک جانبه‌گرايانه ترامپ سطح فعاليت‌ها با آن‌ها کاهش يافت. به نظر من اگر بايدن بخواهد در چارچوب مقررات بين‌المللي فعاليت بکند صرف نظر از اينکه خيلي تغيير جدي ايجاد نمي‌شود، ولي فشار‌ها از روي شرکت‌هاي صادراتي کم مي‌شود. مثلا ما الان محصول فولاد را با تخفيف ۱۰ - ۱۵ درصدي مي‌فروشيم از آن طرف محصولات پتروشيمي ما هم با همين تخفيف به فروش مي‌رسد. از آن طرف هزينه نقل و انتقال پول ۱۴ و ۱۵ درصد روي ارزش صادراتي ما تاثير مي‌گذارد و محصولات ما به خاطر تحريم هزينه‌اي ۱۵ درصدي را تحميل مي‌کند. اگر بايدن بيايد و فشار‌هاي يک جانبه کم شود انتظار داريم شرکت‌ها آرام‌تر شوند و فعاليت و درآمد‌هاي شان بالاتر برود.

او گفت: بورس ما بر اساس نرخ نيمايي کار مي‌کند و نرخ نيمايي بعيد است از رقم ۲۰ هزار تومان پايين‌تر بيايد و بنابراين تحول جدي بر بازار بورس از جهت نرخ دلار نداريم، اما سربار هزينه‌هاي تحريم براي شرکت‌هاي ما کاهش پيدا مي‌کند. از طرفي هم در يک دو ماه گذشته صادرات نفت ما از ۸۰۰ هزار بشکه تا يک ميليون بشکه گزارش شده که نشان مي‌دهد رشد صادرات نفت ما قابل ملاحظه است اگر ترامپ در کاخ سفيد نباشد من فکر مي‌کنم اين آمار به راحتي به بيش از يک و نيم ميليون بشکه برسد و خود اين مازاد درآمد ارزي ايجاد مي‌کند و فشار‌هاي کسري بودجه که خود عامل تورم است از بين مي‌رود.

اين کارشناس ادامه داد: از بين رفتن فشار‌هاي تورمي انتظاري موجب مي‌شود قيمت خودرو، مسکن و کالا‌هاي ديگر تا حدودي آرام بگيرد که خبر خوبي براي اقتصاد است. شرکت‌ها هم شانس بيشتري براي اجراي طرح‌هاي توسعه‌اي خواهند داشت در حالي که الان دشواري دو چندان در اجراي آن‌ها دارند. به همين خاطر صرف نظر از اينکه تاثير مسايل سياسي روي متغير‌هاي اقتصادي حول و حوش ۵ تا ۶ درصد است آمدن بايدن موجب کاهش فشار‌ها و افزايش اميدواري مي‌شود. مقداري بازار آرام مي‌گيرد. همچنين سياست‌هاي اضطراري جنگ اقتصادي تا حدودي براي يک برنامه ريزي ميان مدت تعديل مي‌شود.

دارابي درباره اينکه اين تاثير مقطعي يا بلند مدت است و احتمال تدام افت قيمت‌ها در باراز ارز و طلا گفت: معمولا مسايل سياسي، متغير‌هاي کوتاه مدت پر سر و صدايي هستند. اگر نتيجه انتخابات به اين زودي نهايي شود من انتظار ندارم بازار‌ها بيش از سه الي چهار روز متلاطم باشند. قيمت دلار بالاي ۳۰ هزار تومان غير واقعي بود يعني همه مي‌دانستند فضاي جوگيرانه باعث اين کار شده است. فکر مي‌کنم براي چند روز آينده بازار به ثبات نسبي برسد و اين ثبات نسبي براي يک مدت ميانه‌اي تا تحليف رياست جمهوري آمريکا ادامه پيدا کند.

وي همچنين درباره بازار بورس نيز افزود: بازار بورس نيز پس از دو- سه روز به سطحي از تعادل مي‌رسد فکر نمي‌کنم مشکل خاصي در بازار بورس ايجاد شود. انتظار داريم در آن فضا بازار بورس عملا به تعادل برسد. بازار فعلا بي‌تکليف است. تا نتيجه نهايي انتخابات روشن شود وضعت شرکت‌هاي صادراتي ما تثبيت خواهد شد. ولي مشکل چنداني در بازار بورس بروز پيدا نمي‌کند و ما از اين وضعيت هم عبور مي‌کنيم.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره