۱۰ اقدام احتمالی جو بایدن در خاورمیانه

ايسنا/متن پيش رو در ايسنا منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
روزنامه عبري اورشليم پست در گزارشي به بررسي اقدامات احتمالي و برخي تغييرات توسط جو بايدن، نامزد دموکرات پيروز انتخابات آمريکا به ويژه در منطقه خاورميانه از جمله تعليق طرح به اصطلاح صلح دونالد ترامپ موسوم به "معامله قرن" پرداخت.
به گزارش ارم نيوز، روزنامه عبري زبان "اورشليم پست" در يادداشتي پس از پيروزي جو بايدن، نامزد دموکراتها در انتخابات رياست جمهوري آمريکا نوشت که با آغاز رياست جمهوري بايدن احتمالا ۱۰ تغيير اساسي در سياست هاي واشنگتن در قبال خاورميانه به وجود آيد.
ازجمله اين تغييرات احتمالي تعليق طرح موسوم به "معامله قرن"، طرح الحاق کرانه باختري، ازسرگيري کمک مالي به تشکيلات خودگردان فلسطين، غير قانوني خواندن شهرکهاي يهودي نشين در کرانه باختري و احياي توافق هستهاي با ايران است.
۱ ـ تعليق معامله قرن
پيروزي بايدن معامله قرن را متوقف ميکند، طرحي که کاملا متفاوت از اقدامات صلح قبلي در منطقه است و به اسرائيل اجازه ميدهد حدود ۳۰٪ از کرانه باختري را به اراضي اشغالي الحاق کند.
اين طرح مخالفت شديد فلسطيني ها را به دنبال داشت.
۲ ـ توقف طرح الحاق
پيروزي بايدن همچنين امکان هرگونه اقدام يک جانبه اسرائيل براي الحاق کرانه باختري را از بين ميبرد، حتي اگر اين اقدام يک گام کوچک باشد، چرا که رئيس جمهوري منتخب آمريکا از چنين طرحي حمايت نخواهد کرد و بعيد به نظر ميرسد که دونالد ترامپ نيز در زمان باقي مانده رياست جمهورياش از آن حمايت کند.
۳ ـ انداختن بار سنگين حل منازعه بر دوش تلآويو
مشهور است که دولت باراک اوباما، رئيس جمهوري پيشين آمريکا رژيم صهيونيستي را مسئول ادامه درگيري با فلسطين و سياست ادامه شهرک سازي اين رژيم در اراضي اشغالي فلسطين را مانع اصلي صلح ميدانست.
دولت ترامپ اين سياست را معکوس کرد و فلسطينيها را مسئول عدم دستيابي به صلح دانست. اکنون که بايدن پيروز شده است سنگين بار دستيابي به صلح و پايان دادن به درگيريها بار ديگر بر دوش دولت تلآويو خواهد بود.
۴ ـ غيرقانوني دانستن شهرکها
بايدن با غيرقانوني دانستن فعاليت شهرک سازي رژيم صهيونيستي در مرزهاي ۱۹۶۷ در کرانه باختري و قدس شرقي، عکس سياست ترامپ را دنبال خواهد کرد.
۵ ـ حفظ سفارت آمريکا در قدس
بايدن يکي از امضا کنندگان توافقنامه ۱۹۹۵ بود که قدس را به عنوان پايتخت اسرائيل به رسميت ميشناسد؛ مسئلهاي که عملاً در سال ۲۰۱۸ و پس از سرکار آمدن ترامپ به واقعيت پيوست و بايدن در تبليغات انتخاباتي اش تأکيد کرده بود که قصد تغيير اين سياست را ندارد.
۶ ـ احياي تشکيلات خودگردان فلسطين
پيروزي بايدن احتمالاً جان دوبارهاي را به تشکيلات خودگردان فلسطين خواهد بخشيد، تشکيلاتي که به دليل تصميم ترامپ براي متوقف کردن کمکهاي مالي پس از رد معامله قرن توسط مقامات فلسطين، در آستانه سقوط مالي است.
همچنين احتمال داده ميشود که رئيس جمهوري منتخب آمريکا بار ديگر روابطش را با تشکيلات خودگردان فلسطين از سر بگيرد و اين روابط شامل بازگشايي دفتر سازمان آزاديبخش فلسطين (ساف) در واشنگتن، بازگشايي کنسولگري آمريکا در قدس و همچنين ازسرگيري کمکهاي مالي به تشکيلات خودگردان و آژانس کار و امداد آوارگان فلسسطين (آنروا) ميشود.
۷ ـ ازسرگيري مذاکرات فلسطين و اسرائيل
انتظار ميرود که دولت بايدن با تشويق تشکيلات خودگردان فلسطين به بازگشت بر سر ميز مذاکرات با لغو طرح الحاق و معامله قرن، بتواند موفق به احيا و ازسرگيري مذاکرات ميان فلسطينيها و اسرائيل شود.
۸ ـ حفظ توافقنامههاي عادي سازي روابط
گفته ميشود که بايدن از توافقنامههاي عادي سازي روابط با اسرائيل حمايت ميکند و در دوره رياست جمهورياش نيز آنها را حفظ کرده و توسعه خواهد داد.
۹ ـ بازگشت به توافق هستهاي با ايران
احتمال داده ميشود که بايدن توافق هستهاي با ايران را احيا کند، توافقنامهاي که باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ امضا کرد و ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
۱۰ ـ حمايت واشنگتن از تلآويو در سازمان ملل
اين احتمال نيز وجود دارد که دولت بايدن سياست حمايت از اسرائيل در سازمان ملل را حفظ کند؛ چراکه اين سياست جزء اصلي سياستهاي دستکم سه دولت قبلي ايالات متحده بوده است.
ترجمه حميد محمد طاهري