نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

دشمنی آمریکا علیه ایران با ترامپ شروع نشده که با بایدن تمام شود 

منبع
کيهان
بروزرسانی
دشمنی آمریکا علیه ایران با ترامپ شروع نشده که با بایدن تمام شود 

کيهان/  متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
سرويس سياسي- با اينکه برخي دولتمردان کشورمان در زمان رياست‌جمهوري دموکرات‌ها - قبل از روي کار آمدن ‌ترامپ - مي‌گفتند دستاورد ما از برجام «هيچ» و «نزديک به صفر» بوده است، حالا با روي کار آمدن دوباره دموکرات‌ها، گويا بار ديگر به اميدهاي واهي دل بسته‌اند.

پس ‌از آنکه رسانه‌هاي آمريکايي، پيروزي جو بايدن نامزد دموکرات‌ها در انتخابات رياست‌جمهوري 2020 ايالات‌متحده را اعلام کردند و اين کشور طي دو روز گذشته شاهد صحنه‌هايي از درگيري و اغتشاش بين نامزدها و طرفدارانشان بود، شماري از رهبران سياسي کشورها هم به آن واکنش نشان دادند؛ برخي مانند کشورهاي اروپايي، پيروزي بايدن را تبريک گفتند و بر تجديد همکاري با دولت تازه آمريکا تأکيد کردند و برخي هم مانند رئيس‌جمهور مکزيک، جانب احتياط را گرفته و تأکيد کردند که «هنوز براي تبريک به بايدن زود است.» 
در داخل هم برخي دولتمردان کشورمان که پيش ‌از اين و در زمان رياست‌جمهوري دموکرات‌ها - يعني قبل از روي کار آمدن ‌ترامپ - مي‌گفتند دستاورد ما از برجام «هيچ» و «نزديک به صفر» بوده است، حالا با روي کار آمدن دوباره دموکرات‌ها، گويا بار ديگر به اميدهاي واهي دل بسته و نسبت به دولت بايدن ابراز اميدواري کرده‌اند.
رئيس‌جمهور و اميدهاي واهي به بايدن!

حجت‌الاسلام روحاني، رئيس‌جمهور کشورمان روز شنبه در جلسه ستاد ملي مبارزه با کرونا با‌ اشاره به انتخابات رياست‌جمهوري آمريکا گفت: اينک فرصتي براي دولت آينده آمريکا است که اشتباهات دولت گذشته را جبران کند و با احترام به قواعد جهاني، به مسير پايبندي به تعهدات بين‌المللي بازگردد.
روحاني تأکيد کرد: اميدواريم شرايط به‌گونه‌اي باشد که تحريم‌کنندگان متوجه شده باشند که راهشان، راه نادرست و ناصحيحي بوده و به‌ هيچ‌ عنوان به اهداف خود دست نخواهند يافت و اين تجربه سه‌ساله براي آنها درسي باشد که دولت آينده آمريکا در برابر قانون و مقررات تسليم باشد و به همه تعهدات خود برگردد.
گفتني است رئيس‌جمهور، دو روز قبل از آن (پنج‌شنبه هفته گذشته) در مراسم بهره‌برداري از طرح انتقال آب خليج ‌فارس به فلات مرکزي ايران ضمن قدرداني از مقاومت بي‌نظير ملت ايران در برابر ‌تروريسم اقتصادي حاکمان کاخ سفيد گفته بود: نتيجه انتخابات آمريکا و اينکه چه کسي رئيس‌جمهور شود مهم نيست و دولت بعدي آمريکا بي‌ترديد در برابر ايران تسليم خواهد شد.
ربيعي: به تفاوت بالقوه رؤساي‌جمهور آمريکا بي‌توجه نيستيم!
علاوه ‌بر رئيس‌جمهور، علي ربيعي سخنگوي دولت نيز روز شنبه در يادداشتي تحت عنوان «ساکن ژانويه کاخ سفيد» در واکنش به انتخابات رياست‌جمهوري آمريکا نوشت: «به تفاوت بالقوه روساي‌جمهور آمريکا بي‌توجه نيستيم» و «آمريکا مي‌تواند به خط‌مشي عاقلانه برگردد».
سخنگوي دولت نوشت: «ما برجام را مستقل از ماهيت حزب دموکرات پذيرفتيم اما اين آمريکا بود که با يک چرخش حزبي، سعي کرد جنگ عليه برجام را به جنگ عليه معيشت، سلامت و رفاه ايران گره بزند. ساکن ژانويه کاخ سفيد، مي‌تواند با تغيير سياست، اقدام به ساختارشکني عليه آن بافت و ساختي کند که ‌ترامپ همزمان با جنگ با برجام، جنگ با معيشت و رفاه ايرانيان هم به‌وجود آورد.»
وي افزود: «آمريکا مي‌تواند با احترام به اراده تمدني در حق برخورداري همزمان از رفاه، سلامت و امنيت ايرانيان، به خط‌مشي عاقلانه بازگشته و از سياست‌هاي ضدمردمي و جنگ‌افروزانه امروز کاخ سفيد فاصله گيرد. اين مسير به نفع صلح و امنيت جهاني و مردم منطقه نيز خواهد بود.»
ظريف: بايدن يا ‌ترامپ فرقي براي ايران دارد يا ندارد؟!
بعد از اظهارات رئيس‌جمهور و سخنگوي دولت، نوبت رسانه‌اي شدن مواضع ظريف در مورد روي کار آمدن دموکرات‌ها رسيد.
وزير خارجه ايران که با شبکه ونزوئلايي «تله‌سور» مصاحبه کرده بود، با‌ اشاره بر انتخابات آمريکا گفت: «مشخص است که بين بايدن و ‌ترامپ تفاوت وجود دارد»!
وي گفت: در دوران ‌ترامپ شاهد تهديدهاي زيادي از سوي او و وزير خارجه بوديم، بنابراين تفاوت‌هايي خواهد بود، اما چيزي که براي ما اهميت دارد لحن يا الفاظ نيست بلکه اقدامات است.
گفتني است وزير خارجه کشورمان چند روز قبل از آن (سه‌شنبه هفته گذشته) در مصاحبه با شبکه سي‌بي‌اس نيوز گفته بود: «بايدن يا ‌ترامپ فرقي براي ايران ندارد»!
البته ظريف ضمن ابراز اميدواري نسبت به الحاق مجدد آمريکا به توافق هسته‌اي گفت: «ما به شکل واضح راهي براي تعامل دوباره پيدا خواهيم کرد اما تعامل مجدد به معناي مذاکره مجدد نيست. به معناي آن است که آمريکا به پاي ميز مذاکره بازگردد.»
جهانگيري: اميدوارم سياست‌هاي مخرب آمريکا تغيير کند!
اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس‌جمهور هم به نتايج انتخابات آمريکا واکنش نشان داد و در صفحه شخصي خود در توييتر نوشت: «نقض معاهده‌هاي بين‌المللي از محيط‌زيست تا تحريم‌هاي اقتصادي و ضد انساني عليه ملت ايران و حمايت از ‌تروريسم و نژادپرستي، شاکله سياست‌هاي ‌ترامپ بود».
جهانگيري با بيان اينکه «ملت ايران که رنج‌هاي ناشي از اخلال گسترده در معيشت خود، عدم دسترسي بيماران به دارو و ‌ترور سردار سليماني عزيز را فراموش نخواهند کرد» نوشت: «اميدوارم شاهد تغيير سياست‌هاي مخرب آمريکا و بازگشت به قانون و تعهدات بين‌المللي و احترام به ملت‌ها باشيم.»
خيانت‌هاي دموکرات‌ها به برجام
ابراز اميدواري آشکار و تلويحي رئيس‌جمهور، معاون اول و وزير خارجه کشورمان به روي کار آمدن دموکرات‌ها در ايالات‌متحده در حالي است که بيشتر تحريم‌ها عليه جمهوري اسلامي در دوران اوباما وضع و نهادينه شد.
ابراهيم رضايي، عضو کميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي چند روز پيش در صفحه مجازي خود با يادآوري تحريم‌هاي دموکرات‌هاي آمريکا عليه ايران نوشت: «از پيروزي انقلاب تا تابستان ۹۵، جمعاً ۲۹ قانون و مقررات تحريمي ‌از طرف آمريکا عليه ايران وضع شده، که ۲۲ مورد آن از طرف دموکرات‌ها و ۷ تحريم از طرف جمهوري‌خواهان بوده است. دولت اوباما به معاونت بايدن با ۱۳ مورد رکورددار تحريم‌هاست. مردم فريب جريان تحريف که هدفش بزک کردن آمريکاست را نمي‌خورند.»
جالب آنکه خود آن‌هايي که مي‌گفتند «امضاي کري تضمين است» در دولت باراک اوباما و قبل از روي کار آمدن ‌ترامپ، در مورد برجام دست ‌خالي خود را نشان مي‌دادند و مي‌گفتند که هيچ دستاوردي نداشته‌ايم.
سيف، رئيس سابق بانک مرکزي فروردين 95 گفته بود: برجام، تاکنون «تقريباً هيچ» دستاورد اقتصادي براي تهران در برنداشته است.
محمدجواد ظريف که امروز کارزار جو بايدن را اميدوارکننده مي‌داند، مهرماه 95 در دولت اوباما به نقض برجام از سوي دموکرات‌ها‌ اشاره کرد و گفت: «۸ ماه پس از اجراي برجام به‌خاطر مجازات‌هاي آمريکا، هيچ‌يک از بانک‌هاي بزرگ اروپايي کار با ايران را شروع نکرده‌اند»!
همچنين مردادماه 95 بود که عباس عراقچي، معاون سياسي وزير خارجه گفت: تحريم‌ها روي کاغذ برداشته شده اما هنوز عملاًً همه آنها برداشته نشده که مقداري به‌دليل شرايط است و مقداري به‌دليل شيطنت آنها و ايرادات زيادي هست که ما هم اعتراضات مفصلي به طرف مقابل کرده‌ايم.
يا علي طيب‌نيا، وزير اقتصاد دولت يازدهم هم در مردادماه 95 گفت: براي ارتباط با بانک‌هاي بزرگ جهاني دچار مشکل هستيم و آنها با ما کار جدي نمي‌کنند.
اينها بخش‌هايي از برخي اظهارات دولتمردان ما در مورد دستاوردهاي برجام بود؛ حرف‌هايي که حاکي از واقعيت و خيانت دموکرات‌ها به برجام و وحدت استراتژيک آنها با جمهوري‌خواهان در قبال جمهوري اسلامي است.
نتانياهو: بايدن «دوست بزرگ اسرائيل» است
نکته جالب توجه ديگر، واکنش رهبران و مقامات کشورهاي اروپايي به‌ويژه نتانياهو، نخست‌وزير رژيم صهيونيستي نسبت به انتخابات آمريکا و پيروزي بايدن بود.
 بنيامين نتانياهو در توئيتي به جو بايدن، رئيس‌جمهور منتخب آمريکا و کامالا هريس تبريک گفت و‌ اشاره کرد که نزديک ۴۰ سال است روابط شخصي و گرمي ‌با جو بايدن دارد و رئيس‌جمهور منتخب آمريکا «دوست بزرگ اسرائيل» است.
نخست‌وزير رژيم صهيونيستي خطاب به جو بايدن نوشت که براي تقويت اتحاد دو کشور مشتاقانه منتظر همکاري با هر دوي آنهاست!
با اين حال، برخي دولتمردان در کنار مدعيان اصلاحات و رسانه‌هاي زنجيره‌اي اين‌گونه القاء مي‌کنند که بايدن در مواجهه با ايران، تفاوتي اساسي با ‌ترامپ دارد.
راهبرد منفعلانه صبر و انتظار دولت که مبتني بر اعتماد به دموکرات‌هاي آمريکايي و تفاوت مبنايي قائل شدن ميان جمهوري‌خواهان و دموکرات‌ها در مواجهه با ايران پايه‌گذاري شده، هيچ نسبتي با واقعيت موجود درباره ساختار حاکميتي آمريکا ندارد.
بايدن و ‌ترامپ در هر موضوعي با يکديگر اختلاف داشته باشند، در مسئله ايران هيچ اختلافي با يکديگر ندارند. در حقيقت ‌ترامپ و بايدن در مسئله ايران داراي هدف يکسان و وحدت استراتژيک بوده و فقط در تاکتيک‌هاي رسيدن به اين هدف، با يکديگر تفاوت دارند.
تحريم‌هاي هوشمندانه
براي نمونه، بايدن چندي پيش در مقاله‌اي در سي ان ان با عنوان  «راه هوشمندانه‌تري براي سخت گرفتن بر ايران وجود دارد» نوشت: «من هيچ‌ترديدي درباره چالش‌ها و مشکلاتي که رژيم ايران بر منافع امنيتي آمريکا، دوستان و شرکاي ما و بر مردم خودش تحميل مي‌کند، ندارم. اما همان‌گونه که راه ‌ترامپ وجود دارد،  همزمان راه هوشمندانه و حساب شده ديگري نيز براي سخت‌گيري عليه ايران هست».
وي در ادامه نوشت: «ما با متحدان‌مان براي تقويت و گسترش مفاد توافق هسته‌اي کار خواهيم کرد و همزمان به ديگر نگراني‌ها نيز توجه خواهيم کرد. ما به تلاش‌ها براي عقب ‌راندن ايران از فعاليت‌هاي بي‌ثبات‌کننده که دوستان و شرکاي ما را در منطقه تهديد مي‌کند، ادامه خواهيم داد... ما همچنين به استفاده از تحريم‌هاي هدفمند عليه نقض حقوق بشر در ايران، حمايت اين کشور از ‌تروريسم و برنامه موشک‌هاي بالستيک ادامه خواهيم داد».
تعميم خسارت محض برجام
حزب دموکرات آمريکا در ماه‌هاي گذشته سندي ۸۰ صفحه‌اي درباره سياست‌هايش منتشر کرد. بخشي از اين سند به موضوع ايران اختصاص دارد.
در بخش مرتبط با ايران آمده است: «ما معتقديم برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بهترين روش براي قطع تمامي مسيرهاي حرکت ايران به سمت سلاح هسته‌اي، به نحو قابل راستي‌آزمايي است. خروج يکجانبه آمريکا از برجام ما را از متحدانمان جدا و راه را براي از سرگيري حرکت ايران به سمت قابليت ساخت سلاح هسته‌اي باز کرد.  به همين دليل است که بازگشت به پايبندي دوجانبه به اين توافق تا اين حد اضطراري است. توافق هسته‌اي هميشه قرار بوده آغاز ديپلماسي ما با ايران باشد نه پايان آن. دموکرات‌ها از تلاش‌هاي جامع ديپلماتيک براي محدود کردن برنامه هسته‌اي ايران و پرداختن به ساير فعاليت‌هاي تهديدکننده اين کشور اعم از ستيزه‌جويي منطقه‌اي، موشک‌هاي بالستيک و سرکوبگري داخلي حمايت مي‌کنند».
حمايت بايدن از ‌ترور حاج قاسم!
جو بايدن همچنين پس از اقدام جنايتکارانه آمريکا در ‌ترور سردار حاج قاسم سليماني، با انتشار پيامي‌گستاخانه مدعي شد: «سليماني سزاوار اجراي عدالت به‌خاطر جرائمش عليه سربازان آمريکايي و هزاران بي‌گناه در منطقه بود. او از ‌ترور حمايت کرد و آشوب را گسترش داد»!
بايدن همچنين در ارديبهشت 94 و در مقطعي که معاون اول دولت باراک اوباما بود، در شرايطي که مذاکرات هسته‌اي دولت روحاني با 1+5 و ديدارهاي ظريف و جان کري در اوج خود بود و مدعيان اصلاحات در داخل در حال جشن و پايکوبي بودند، در اظهارنظري گستاخانه گفت: «لازم باشد با ايران وارد جنگ خواهيم شد».
در هفته‌هاي گذشته اليوت آبرامز نماينده ويژه آمريکا در امور ايران گفت: «فشار حداکثري بر ايران ادامه مي‌يابد و فرقي نمي‌کند چه کسي رئيس‌جمهور شود. برخي در ايران فکر مي‌کنند اگر ‌ترامپ ببازد، تحريم‌ها پايان مي‌يابد. اما اين اعتقادي نادرست است و هرگز رخ نخواهد داد. حالا رئيس‌جمهور آتي هر که مي‌خواهد باشد».
بايدن و ‌ترامپ تفاوت دارند يا نه؟
نگاهي به برخي مواضع و تحليل‌هاي اين روزها در کشورمان نشان مي‌دهد برخي سعي دارند از تفاوت بايدن و اوباما گفته و آن را تبديل به يک خط اصلي و جاري کنند. هيچ آدم عاقلي منکر تفاوت اين دو نيست. بدون شک آنها مانند هم فکر و عمل نمي‌کنند. اما اين تفاوت‌ها چه ارتباطي به ايران و منافع ملي ما دارد؟ اينکه بايدن روابط با اتحاديه اروپا و معاهده پاريس و ديوار مرزي و مهاجران خارجي و... را چگونه پيش خواهد برد چه جايگاهي در منافع ملي ما دارد؟ آنچه براي ما مهم است و بايد مورد دقت قرار گيرد، نحوه برخورد و عمل دولت بايدن با ايران است. سوابق و مواضع آشکار وي و اندکي عقل سياسي نشان مي‌دهد او نيز مانند ‌ترامپ مسير دشمني با ايران را خواهد پيمود و تنها ممکن است در روش‌هاي ‌ترامپ تجديدنظر کند. اين تجديد نظر براي چيست؟ براي کمک به ايران و ايراني؟! بايدن معتقد است روش‌هاي دشمني ‌ترامپ جواب نداده و بايد از روش‌هاي بهتري استفاده کرد تا فشارها به نتيجه مطلوب برسد. نکته جالب توجه اينکه بايدن و ‌ترامپ تقريباً در تمامي اهداف خود درباره ايران ‌اشتراک نظر دارند؛ مادام‌العمر کردن محدوديت‌هاي هسته‌اي، محدود کردن قدرت منطقه‌اي و موشکي، مداخله در امور ايران به بهانه‌هاي حقوق بشري و... حال يک‌بار ديگر بايد پرسيد آيا بايدن و ‌ترامپ تفاوت دارند؟!
سگ زرد برادر شغال است!
از اين‌ رو مواضع دولتمردان ما به‌ويژه ابراز اميدواري رئيس‌جمهور، سخنگوي دولت و وزير خارجه به دولت جديد آمريکا که سيگنال‌هايي منفعلانه به دولت دموکرات‌هاست، برخلاف منافع ملي کشورمان است.
شايد دور از انتظار نبود که برخي مسئولين دولت تدبير و اميد که از ابتدا تمام مسائل کشور را به زلف برجام گره زدند و طي 3 سال گذشته، همه مشکلات کشور را به گردن آمريکا انداختند، به‌دنبال بهره‌برداري سياسي و انتخاباتي باشند.
آنچه ضروري مي‌نمايد اين است که دولت و متصديان ديپلماسي کشور- حالا که فقط 8 ماه به انتخابات رياست‌جمهوري 1400 مانده است- بيش از اين منافع ملي را قرباني مطامع سياسي خود نکنند چه آنکه اولاً بسياري از مشکلات امروز کشور ربطي به تحريم‌ها ندارد و ثانياً جمهوري‌خواه و دموکرات در قبال جمهوري اسلامي، وحدت استراتژيک دارند! فراموش نکنيم که سگ زرد برادر شغال است!

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره