سرمقاله خراسان/ نسبت به مرگ یکدیگر بی تفاوت شده ایم؟!

خراسان/ « نسبت به مرگ يکديگر بي تفاوت شده ايم؟! » عنوان يادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم کورش شجاعي است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
متاسفانه از ابتداي شيوع کرونا تاکنون بيش از 38 هزار نفر از هموطنان عزيزمان قرباني اين ويروس مخوف و مرموز شدهاند، و تاسف بارتر اين که در چند هفته اخير بنا بر اعلام وزارت بهداشت روز به روز تعداد مبتلايان کوويد 19 افزايش يافته و به رقم بيش از 10 هزار نفر در روز رسيده است و تلختر اين که تعداد جان باختگان روزانه اين بيماري نيز به رکورد بي سابقه 459 رسيده يعني در هر 3 دقيقه يک عزيز هموطن ما در اثر ابتلا به کرونا جان ميبازد به تعبيري مثل اين است که روزانه 3 هواپيماي مسافربري با ظرفيت 150 نفر سقوط ميکند و همه سرنشينان آنها از دنيا ميروند يا اين که تصور کنيم روزانه تمام سرنشينان 11 اتوبوس مسافربري با ظرفيت هر کدام 40 نفر در جادههاي کشور جان ميبازند يقينا اين آمار آن قدر وحشتناک و تلخ و تکان دهنده هست که همه ما از مسئولان گرفته تا آحاد مردم تمهيداتي اساسيتر و بسيار جديتر براي مهار و کنترل اين بيماري مرگبار انجام دهيم به ويژه اين که برنامه ريزي مسئولان و همکاري مردم و از همه مهمتر ايثار و تلاش ارزشمند و بي وقفه مدافعان سلامت قبل از موج چندم و توفنده اخير کرونا باعث شده بود که نه تنها شيوع کرونا مهار و کنترل شود و در نتيجه تعداد مبتلايان کاهش يابد بلکه آمار قربانيان حتي به رقم 37 نفر در روز کاهش يافت.
اما چرا پس از آن موفقيتهاي بزرگ در عرصه مهار و کنترل کرونا و کاهش مرگ و مير مدتي است که در عين تداوم تلاش کم نظير مدافعان سلامت، علاوه بر شيوع گسترده و افزايش تعداد مبتلايان، آمار جان باختگان نيز به شکل بسيار نگران کنندهاي بالا رفته است؟! اگر چه بيان و بررسي دلايل افزايش ابتلا و مرگ و مير بر اثر کرونا برعهده و در صلاحيت کارشناسان بهداشت و درمان و ديگر افراد ذي صلاح است اما به چند دليل روشن و آشکار و خصوصا «نقش مردم» در اين ماجرا ميتوان اشاره کرد.
1 - حتما اجرايي شدن برخي تصميمات ستاد ملي مقابله با کرونا در شيوع گسترده و آمار مرگ و مير در موج اخير بسياري موثر بوده است.
2 - گرچه رسانهها و به ويژه رسانه ملي براي ترغيب مردم به رعايت شيوه نامههاي بهداشتي تلاشهاي فراواني کرده اما رساندن «پيامهاي اقناعي» به مخاطبان و گسترش جامعه هدف از جمله وظايف رسانه هاست که گويا دراين زمينه آن چنان که بايد دقيق عمل نکردهاند.
3 - بي گمان برخي کارکنان ادارات و سازمانهاي دولتي و غيردولتي در محل کار خود به دلايل مختلف آن چنان که بايد شيوه نامههاي بهداشتي تعيين شده براي مهار کرونا را رعايت نکردند که هر يک از ما مردم به نوعي با اين صحنهها مواجه شده ايم. آيا همين رفتارها در شيوع کرونا موثر نبوده است؟!
4 - ازدحام در بعضي دواير و سازمانهاي دولتي و غيردولتي به دليل تحقق نيافتن «دولت الکترونيک» و پاسخ گو نبودن اين سازمانها در فضاي مجازي و راه نيفتادن کار مردم در اين فضا عامل موثر ديگري در گسترش اين بيماري شده است.
5 - رعايت نشدن پروتکلهاي بهداشتي توسط شاغلين برخي اصناف نيز در گسترش کرونا موثر بوده است.
6 - بدون تعارف تداوم برخي جشنها و مهمانيها و دورهميهاي خانوادگي و مجالس ترحيم نيز حتما در گسترش موج اخير کوويد 19 تاثير به سزايي داشته است.
7 - بي تفاوت شدن برخي از ما مردم نسبت به اين بيماري و رعايت نکردن شيوه نامههاي بهداشتي در خانواده و جامعه از ديگر عوامل موثر در شيوع کروناست.
8 - هنوز که هنوز است در برخي از ادارات و سازمانها و در برخي پاساژها و مغازهها و. .. ممنوعيت ارائه خدمت به کساني که ماسک نميزنند، جدي گرفته نميشود! آيا اين رفتارها خود عامل موثري در گسترش کرونا نيست؟!
9 - آيا رفتار برخي از ما مردم که به دلايل مختلف از جمله «خودخواهي افراطي» در اين شرايط بحراني همه گيري کرونا حتي ماسک نميزنيم و از سفرهاي تفريحي صرف نظر نميکنيم در افزايش ابتلا به اين بيماري و مرگ ناشي از آن موثر نيست؟!
10 - بي گمان تعطيلي امر به معروف و نهي از منکر با زبان نرم و دلسوزانه و مودبانه در مواجهه با آن عده از هموطناني که شيوه نامههاي بهداشتي مقابله با کرونا را رعايت نميکنند نيز در گسترش اين بيماري موثر بوده است.
11 – حتما جهشهاي ژنتيکي ويروس منحوس کرونا نيز در گسترش بيماري کوويد 19 موثر بوده است.
12 – و يقينا در قرنطينه نبودن تعدادي از مبتلايان به کرونا در شيوع گسترده موج اخير اين بيماري تاثير داشته است.
و. ..
با اين اوصاف و با وجود هجمه مرگبار ويروس کرونا و موج جديد اين بيماري و با در نظر گرفتن نزديک شدن به فصل سرما و افزايش تعداد مبتلايان به سرماخوردگي و آنفلوآنزا که علايم آن شباهتهايي به بيماري کوويد 19 دارد و با توجه به آمار تکان دهنده جان باختن هر 3 دقيقه يک نفر از هموطنانمان آيا وقت آن نرسيده که هر يک از ما مردم بنا بر وظيفه شرعي، انساني، اخلاقي، وجداني و عاطفي براي جلوگيري از گسترش و شيوع هر چه بيشتر کرونا و کاهش و به صفر رساندن آمار مرگ و مير عزيزانمان، شيوه نامههاي بهداشتي را رعايت کنيم. به شست و شوي دست هايمان اهميت دهيم، مسافرت نرويم، پاساژگردي نکنيم، حتما ماسک بزنيم و. ..
تا علاوه بر اين که نقش خود را در مهار کرونا به خوبي ايفا کنيم بلکه مهمتر اين که وجدانمان نزد خود و پيشگاه خداوند عالميان راحت باشد که ما در ابتلا و جان باختن افراد خانواده و جامعه خود نقشي نداشته ايم و نسبت به قرباني شدن و مرگ يکديگر بي تفاوت نبوده، نيستيم و نخواهيم بود.