نماد آخرین خبر

سرمقاله وطن امروز/ برای کسانی که به لبخند بایدن دل‌بسته‌اند...

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
سرمقاله وطن امروز/ برای کسانی که به لبخند بایدن دل‌بسته‌اند...

وطن امروز/ « براي کساني که به لبخند بايدن دل‌بسته‌اند... » عنوان يادداشت روزنامه وطن امروز به قلم  است که مي‌توانيد آن را در ادامه بخوانيد:
 
سيدرضا بزرگي: «جيک ساليوان»، «ايلان گلدنبرگ» و «دانيل بنايم» که هر ۳ در دولت اوباما نيز نقش فعالي در حوزه سياست خارجي آمريکا داشتند، خود را براي حضوري پررنگ در وزارت خارجه اين کشور در دوران رياست‌جمهوري «جو بايدن» آماده مي‌کنند. انديشکده مرکز امنيت نوين آمريکا (Center for a New American Security) سپتامبر امسال، يعني ۲ ماه قبل از انتخابات رياست‌جمهوري اين کشور، در گزارشي تاکيد کرد دموکرات‌ها به دنبال حل تدريجي و گام‌به‌گام معماي ايران نيستند و رويکرد دولت اوباما در قبال «مرحله‌بندي مذاکرات با ايران» را کنار گذاشته‌اند! بر اساس گزارش اين انديشکده وابسته به دموکرات‌ها، آنها به اين نتيجه رسيده‌اند که بايد ميان مذاکرات هسته‌اي، منطقه‌اي و موشکي با ايران، نوعي پيوستگي و توازي برقرار کرد. بر اساس اين «توازي»، برگزاري هر مرحله از مذاکرات، نبايد به مثابه پيش‌شرطي براي انجام مذاکرات بعدي تلقي شود، بلکه لازم است سلسله مذاکراتي موازي -در حوزه‌هاي سه‌گانه ذکر‌شده‌- ميان ايران، آمريکا، تروئيکاي اروپا، چين و روسيه برگزار شود. 
در نهايت، هر يک از اين پرونده‌ها و مذاکرات، به مثابه قطعات يک پازل و در يک زمان به يکديگر متصل شده و اضلاع «توافق جامع با ايران» را تشکيل ‌دهد. نکته مهم ديگر اينکه دموکرات‌ها تاکيد دارند «برجام»، نقطه آشکارساز امکان تغيير استراتژي‌ها و ثوابت سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران است. يکي از مهم‌ترين دلايل تاکيد دموکرات‌ها بر «احياي ظاهري برجام» همين مساله است. انتقاد دموکرات‌ها از ترامپ، بابت چرايي «عهدشکني» يا «عدم بهره‌مندي ايران از منافع برجام» نبود، بلکه آنها معتقد بودند ترامپ با خروج از برجام، «دروازه ورود به حوزه استراتژيک ايران» را تخريب کرد. 
با توجه به آنچه اشاره شد، دموکرات‌ها «برجام» را يک «ابزار» و نه يک «سند حقوقي» يا «هدف» قلمداد مي‌کنند! بر همين اساس، قطعا دولت بايدن پس از حضور در کاخ سفيد، تن به تعليق تحريم‌هاي ايران (حتي در صورت اعلام بازگشت به برجام) نخواهد داد. بايدن و دموکرات‌ها معتقدند اگر تحريم‌هاي بانکي، نفتي، اعتباري، بيمه‌اي و... در قبال ايران تعليق شود، اهرم «فشار هوشمندانه عليه ايران» از بين خواهد رفت. در چنين شرايطي دولت آمريکا نمي‌تواند پيوستگي اين زنجيره خطرناک و ضد منافع ملي ايران را تضمين کند. 
سوال اصلي اينجاست: دموکرات‌ها در اين باره چه تدابيري را انديشيده‌اند؟ پاسخ اين سوال مشخص است: «بازگشت به برجام» در عين «عدم تعليق تحريم‌هاي ايران»! دموکرات‌ها در مديريت اين بازي يد طولايي دارند! سال 2015 ميلادي، زماني که توافق هسته‌اي ميان ايران و اعضاي 1+5 مورد تاييد کنگره آمريکا قرار گرفت، «جان کري» و «جک لو» وزراي اسبق خارجه و خزانه‌داري آمريکا در بيانيه‌اي به شرکت‌ها و مؤسسات اعتباري و بانکي در سراسر اروپا و جهان اعلام کردند در عين تعليق تحريم‌هاي ايران، آنها بايد مراقب «ضريب ريسک‌پذيري سرمايه» خود در آينده باشند! آنها تعليق تحريم‌هاي ايران را با چاشني «هشدار» به شرکت‌هاي بين‌المللي اعلام کردند. در اين ميان، هزاران شرکت و کمپاني خصوصي در جهان، پيام دموکرات‌ها را به وضوح دريافت کردند! در نهايت، تعداد انگشت‌شماري از بانک‌هاي بين‌المللي (‌آن هم به صورت محدود) با ايران وارد تعامل شدند. نتيجه اين بازي هدفمند، عدم حضور شرکت‌هاي خارجي در ايران بود. تفاوت اين مساله در دوران اوباما و ترامپ اين بود که در دوران دموکرات‌ها، شرکت‌هاي خارجي از ترس «ريسک بالاي سرمايه‌گذاري در ايران» وارد اين حوزه نشدند و در دوران رياست ‌جمهوري ترامپ، از ترس «تحريم و مجازات مالي»!

اين بار دموکرات‌ها جهت تکرار اين بازي، يک پشتوانه عيني نيز دارند: «تجربه دوران رياست‌جمهوري ترامپ»! بايدن با استناد به خروج جمهوري‌خواهان از برجام در دوران ترامپ و امکان تکرار آن در دولت بعدي جمهوري‌خواه آمريکا، به شرکت‌ها و کمپاني‌هاي بين‌المللي هشدار خواهد داد مراقب سرمايه‌هاي خود در تعامل اقتصادي با ايران باشند! در عين حال، بايدن تاکيد خواهد کرد جلوي اين شرکت‌ها را جهت سرمايه‌گذاري در کشورمان نخواهد گرفت(!) 
شايد برخي افراد ساده‌لوح تصور کنند دموکرات‌ها تا الان صرفا روي پيروزي در انتخابات رياست‌جمهوري سال 2020 متمرکز بوده و بتازگي قصد چينش قواعد و تاکتيک‌هاي بازي خود در قبال کشورمان را دارند! حتي در مواضع برخي دولتمردان ما در قبال پيروزي بايدن در انتخابات 2020، اين رويکرد اشتباه و خطرناک قابل مشاهده است. فراتر از همه اين موارد، دموکرات‌ها با بازگشت اعلامي به برجام، در آينده قدرت پيدا مي‌کنند با عنوان «عضو حاضر در توافق هسته‌اي»، تهديد استناد به مکانيسم ماشه عليه ايران و کشاندن پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل متحد را پيدا کنند! 
اميدواريم کساني که به لبخندهاي جو بايدن و عشوه‌هاي کريه دموکرات‌هاي بدسابقه دل بسته‌اند، هر چه سريع‌تر متوجه شوند دموکرات‌ها حتي از جمهوري‌خواهان نيز خطرناک‌ترند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره