شکست سیاست کرونایی دولت

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
گزارش «وطنامروز» نشان ميدهد مخالفت دولت با تعطيلي مقطعي کانونهاي بحران و اجراي سياست محدوديتي، کرونا را مهار نکرده و باعث تشديد موج سوم شيوع اين ويروس شده است
با وجود اينکه کرونا در کشور به فراتر از نقطه بحراني رسيده اما همچنان دولت بر لجاجت سماجت ميکند و به جاي تعطيلي ۲ هفتهاي و قطع زنجيره انتقال کرونا، طرحهاي کماثر، نمايشي و بيفايده را در دستور کار قرار ميدهد.
به گزارش «وطن امروز»، از ابتداي پاييز، دولت محدوديتهاي رنگارنگي براي مقابله با کرونا وضع کرده اما اين اقدامات نه تنها تعداد مرگوميرهاي روزانه را کم نکرده بلکه رتبه ايران در بين کشورهاي بحرانزده را ارتقا داده است.
در جديدترين اقدام، دولت قصد دارد تردد از ساعت 21 تا 4 صبح را ممنوع کند؛ اين در حالي است که يقينا انتقال کرونا در ساعات فعاليت روزانه اصناف، اماکن عمومي پرازدحام، وسايل حملونقل عمومي و محل کار بيش از ساعات شبانه و خيابانهاي خلوت فعلي است. از ساعت 21 تا 4 صبح بدون اينکه محدوديتي باشد کمترين تردد ممکن را شاهد هستيم اما دولت به بهانه انتشار کرونا در ميهمانيها و جمعهاي خانوادگي قصد دارد تردد شبانه در شهر را ممنوع کند. ديروز محسنيبندپي، استاندار تهران اين خبر را به تسنيم اعلام کرد و گفت: «در برخي کشورها براي کاهش شبنشينيها و دورهميها، تصميماتي مبني بر محدوديت تردد در سطح شهرهايشان انجام دادهاند. پيشنهاد منع تردد از ساعت ۲۱ در ستاد ملي مبارزه با کرونا مطرح و بحث شد که زمان اجراي آن را در اختيار رئيس قرارگاه عمليات ستاد کروناي تهران قرار دادند. بر همين اساس محدوديت منع تردد از ساعت ۲۱ روز شنبه ۲۴ آبان اعمال خواهد شد و اين مصوبه ستاد ملي مبارزه با کرونا است».
البته اين خبر را عليرضا رئيسي، سخنگوي ستاد ملي مقابله با کرونا تکذيب کرد و گفت: فعلا اين مساله در حد طرح است و تصويب نشده است. همين تاييد و تکذيبها نشان ميدهد وضعيت مديريت کرونا از خود مساله کرونا، بحرانيتر است و ميتوان به جرات گفت عدم مديريت صحيح موجب افزايش آمار مرگوميرهاي کرونايي شده است.
از همان روزي که به اصرار دولت بازگشاييها آغاز شد و شعار فاصلهگذاري هوشمند داده شد، مشخص بود که قرار است بحران تبديل به فاجعه شود. در اينجا ميتوان به اين نکته اشاره کرد که نوع مديريت دولت روحاني در مقابله با کرونا شباهت عجيبي به مديريت دولت ترامپ دارد؛ ترامپ از همان ابتدا کرونا را به تمسخر گرفت و حتي اعلام کرد وايتکس بخوريد تا از کرونا مصون بمانيد! در ادامه مقابل کادر درمان و جامعه پزشکي آمريکا که مخالف بازگشاييها و ايجاد محدوديتها بودند، ايستاد و اقتصاد را مهمتر از حل مساله کرونا دانست و آمريکا را به بحرانيترين کشور کرونايي تبديل کرد. آمريکا هنوز بيشترين آمار قرباني کرونايي را در اختيار دارد و هنوز فيلمهاي فاجعهآميز رهايي اجساد کرونايي در بيمارستانها و سردخانهها از ذهنها بيرون نرفته است. دولت روحاني هم بر بازگشاييها هم اصرار کرد؛ يادمان نرفته که آقاي رئيسجمهور اعلام کرد از شنبه همه چيز به روال عادي باز ميگردد. بازگشاييهاي بيملاحظه و عدم توجه به هشدارهاي وزارت بهداشت موجب شد آمار مرگومير کرونا که حتي در مقطعي ۲ رقمي شد به يکباره افزايش پيدا کند. در اين ميان دولت در اقدامي عجيب حتي به بازگشايي مدارس و دانشگاهها اصرار کرد و دانشآموزان مجبور شدند از نيمه شهريور به مدرسه بروند. از طرفي موضوع دورکاري کارمندان نيز منتفي اعلام شد.
اتفاقا فاجعه کرونا در ايران از اواخر تابستان آغاز شد. عملکرد دولت عملا موجب عاديانگاري اين بحران در جامعه شد و مسافرتها و ميهمانيها و عدم رعايت پروتکلهاي بهداشتي شدت گرفت. با وجود اينکه وزارت بهداشت هشدار ميداد که پاييز سختي در پيش است اما کمتر مسؤولي به آن توجه کرد تا آمار مرگومير کرونا در ميان شگفتي همگان افزايش چشمگير پيدا کند. به گفته اعضاي کميته علمي مقابله با کرونا، در چنين وضعيتي دولت بايد زنجيره انتقال را قطع ميکرد و در کنار محدوديتهاي سختگيرانه، به تعطيلي متناوب رو ميآورد. اين پيشنهاد از ۲ ماه پيش به ستاد ملي مقابله با کرونا داده شد اما به آن توجهي نشد. حتي کميته سلامت استانداري تهران که متشکل از نمايندگان وزارت بهداشت، مجلس، مسؤولان استان و اعضاي شوراي شهر است، اعلام کردند مهمترين اقدام براي مقابله با کرونا تعطيلي متناوب است اما دولت توجهي به آن نکرد و به سياست محدوديتهاي نمايشي رو آورد. ابتدا اعلام شد ماسک علاوه بر ادارات و واحدهاي صنفي در اماکن عمومي و خيابانها هم اجباري است و اگر کسي اين قانون را ناديده بگيرد جريمه خواهد شد. حتي شماره حسابي جهت پرداخت جريمه کساني که ماسک نميزنند در نظر گرفته شد اما از همان ابتدا مشخص بود اين تصميم نمايشي قابليت اجرا ندارد چون شناسايي افراد بدون ماسک مشکل است و هزينهاي گزاف را ميطلبد. اين طرح با جريمه مالکان خودروهايي که سرنشينان بيماسک دارند به انحراف کشيده شد. در اين بين روحاني اعلام کرد اگر تعداد مرگومير روزانه کرونا به بيش از 300 نفر برسد، آژيرخطر به صدا در ميآيد اما تعداد کشتههاي روزانه به بيش از 400 نفر رسيد و آژير دولت به صدا درنيامد. دولت محدوديت فعاليت اصناف در 89 شهرستان و مرکز استان را اعمال کرد و از مسافرتها در 4 روز جلوگيري کرد. ايجاد محدوديتهاي معمولي که لازم است و کافي نيست، ادامه يافته و دولت فعاليت اصناف از ساعت 18 را ممنوع اعلام کرده است. متخصصان و کارشناسان ميگويند با توجه به سرعت انتشار و انتقال کرونا، محدوديتهاي نمايشي نميتواند اين بيماري را کنترل کند؛ آيا احتمال ابتلاي کسي که صبح سر کار ميرود يا با مترو تردد دارد يا در خيابان راه ميرود بيشتر است يا در ساعات پاياني روز و نصف شب؟
تقريبا همه اعضاي جامعه پزشکي تعطيلي تهران را تنها راه مقابله با سرايت کرونا ميدانند اما دولت با سماجت و لجاجت مانع تعطيلي متناوب ميشود و اقتصاد و معيشت را بهانه ميکند. با توجه به اينکه رهبر معظم انقلاب هم وزارت بهداشت را محور تصميمات کرونايي ميدانند، لجاجت دولت براي تعطيلنکردن تهران غريب است. به گفته مسؤولان ستاد مقابله با کرونا، بيمارستانهاي تهران و اکثر شهرهاي بزرگ پر از بيماران کرونايي شده است و تعطيلي تهران اجتنابناپذير است. قطعا سياستهاي اشتباه دولت موجب افزايش مرگومير ناشي از کرونا شده و دولت روحاني بايد پاسخگوي اين فاجعه باشد. از ابتداي پاييز تاکنون بيش از 18 هزار نفر جان خود را از دست دادهاند و بيمديريتي بشدت در اين زمينه مشهود است. دولت بايد شکست در سياستهاي مقابله با کرونا را بپذيرد و با مسؤوليتپذيري، وزارت بهداشت را محور تصميمات قرار دهد. براي اينکه فاجعه کرونا عميق نشود و به آمارهاي نجومي مرگومير عادت نکنيم، در کنار محدوديتهاي لازم بايد تهران که کانون بحران است و وضعيت اسفناکي دارد، تعطيل شود تا علاوه بر قطع زنجيره انتقال به عنوان الگوي کنترلي، فاصلهگذاري اجتماعي هوشمند اجرا شود.