نیویورک تایمز: بایدن چگونه با ایران وارد معامله خواهد شد؟

انتخاب/متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
ديويد اي سنجر در نيويورک تايمز نوشت: جوزف آر. بايدن جونيور، رئيس جمهور منتخب آمريکا اين واقعيت را که قصد دارد استراتژي "اول آمريکا" را به عنوان يک اصل در سياست خارجي کشور کنار بگذارد، پنهان نميکند.
در ادامه اين مطلب آمده است: وي ميگويد در صورتي که ايرانيان مايل به تغيير مسير و رعايت مفاد برجام باشند، دوباره وارد توافق هستهاي خواهد شد.
بايدن احتمالا براي پنج سال ديگر تنها معاهده تسليحات هستهاي باقيمانده با روسيه را ادامه و پس از چهار سال تهديد رئيس جمهور ترامپ براي خروج از اتحاد آتلانتيک، تعهدات آمريکا در قبال ناتو را دو برابر ميکند. بايدن البته همزمان گفته که روسيه را وادار ميکند تا بهاي مداخلاتاش در انتخابات آمريکا را بپردازد.
بايدن پيشتر در بيانيهاي به نيويورک تايمز گفت که مي خواهد شعار اول آمريکا که بين اين کشور و متحدانش جدايي افکنده بود، کنار بگذارد. از نظر بايدن، چنين سياست خودخواهانهاي شانس ايجاد يک رويکرد مشترک بين المللي براي مبارزه با يک بيماري همه گير که بيش از يک ميليون و 200 هزار نفر را مبتلا کرده از بين ميبرد.
بايدن چند روز قبل از انتخابات گفت: سياست اول آمريکا ترامپ نتيجهاش همين فاجعه کرونا بوده است، ما 4 درصد از جمعيت جهان هستيم، اما 20 درصد کشتههاي کرونا را داشته ايم. ترامپ خودکامههاي جهان را در آغوش ميکشد و در عوض انگشت خود را در چشم متحدان دموکراتيک ما فرو ميکند، اين دليل ديگري است که امروز احترام به رهبري آمريکا در حال نزول است.
با اين وجود بازگشت به رويکرد عمدتاً بين المللي دوران پس از جنگ جهاني دوم آن هم پس از چهار سال و در شرايط بيماري همه گير که غرايز ملي گرايانه را تقويت کرده، کاري به غايت دشوار است. جهان از دور نگاه نمي کند همانطور که بايدن چهار سال پيش آخرين بار آن را از کاخ سفيد درگير کرد. خلا رهبري واشنگتن اغلب توسط چين پر شده است، از سوي ديگر دموکراسيها عقب نشيني کردهاند و تلاش براي ساخت واکسن رقابت جديدي ايجاد کرده است.
بنابراين اگرچه متحدان خارجي ممکن است از وعدههاي بايدن دلگرم شوند، اما بايد بدانند تحقق آن در شرايط فعلي دشوار است.
مشاوران برجسته بايدن در مصاحبههاي چند هفته گذشته، تلاش کردند تا مسيري را ترسيم کنند که گويي طي آن قرار است رئيسجمهور آينده از سياستهاي تهاجمي خود دست بکشد.
آنتوني جي بلينکن، مشاور ديرينه امنيت ملي بايدن، گفت: چه بخواهيم و چه نخواهيم، دنيا به سادگي خود را سازمان نميدهد. تا زمان دولت ترامپ، در دولتهاي دموکرات و جمهوري خواه، آمريکا بسياري از اين سازماندهيها را انجام ميداد که البته در اين راه با اشتباهاتي هم همراه بود. با اين حال، اکنون، آمريکا دريافته که چه اتفاقي ميافتد وقتي کشور ديگري سعي ميکند جاي ما را بگيرد يا حتي شايد بدتر از آن ما را به عقب براند.
کساني که بايدن را براي دهه ها ميشناسند، ميگويند که آنها انتظار دارند او با دقت حرکت کرده و با چند عمل نمادين ولي در عين حال بزرگ تغييراتي را يايجاد کند. بازگشت به توافق نامه آب و هواي پاريس در اولين روزهاي دولت او يکي از اين اقدامات خواهد بود.
ريچارد هاس، رئيس شوراي روابط خارجي و دوست ديرينه بايدن، گفت: او در شرايطي قدرت را به ارث ميبرد که هم به او فضاي گستردهاي ميبخشد و هم عجيب دست او را ميبندد. واضح است، آنچه ترامپ با دستور اجرايي انجام داده، با دستور اجرايي قابل لغو است.
وي افزود: هر عملي که به رويکرد سنا يا هرگونه استفاده مجدد از زور نياز داشته باشد، بدون تحريک واضح، تقريباً از ميز خارج خواهد شد.
رئيس جمهور ترامپ سال گذشته با رهبران کشورهاي ناتو در هرفوردشاير انگليس ديدار کرد. بايدن مي خواهد تعهدات آمريکا در قبال ناتو را دو برابر انجام دهد.
رئيس جمهور ترامپ سال گذشته با رهبران کشورهاي ناتو در انگليس ديدار کرد. بايدن ميخواهد تعهدات آمريکا در قبال ناتو را افزايش دهد.
بايدن اگرچه هرگز بيان نداشته که پوتين، رئيس جمهور روسيه را چگونه در زمينه مداخله در انتخابات آمريکا پاسخگو خواهد کرد، اما با توجه به اظهارات جيک ساليوان يکي از مشاوران سياست خارجي وي، به نظر مي رسد که رئيسجمهور جديد آمريکا مايل است هزينههاي قابل توجه و پايداري را به روسها تحميل کند. درست قبل از روز انتخابات ساليوان بيان کرد که اين اقدامات ميتواند شامل تحريمهاي مالي، مسدود کردن داراييها و همچنين مقابله با حملات سايبري باشد.
اين به معناي سخت گيري مضاعف در سياست آمريکا است، اقداماتي که پيش تر اوباما در نظر گرفته بود تا در شش ماه پاياني دولت خود، زماني که بايدن معاون رئيس جمهور بود، انجام دهد ولي هرگز آنها را انجام نداد.
تغيير شديد در نوع نگاه به روسيه ناشي از برنامه ريزي مفصلي است که تيم انتقال بايدن، اواخر بهار سال گذشته سازماندهي کرده است، تا بلکه بتواند رويکرد ترامپ به جهان را تغيير دهد. اين تيم يک تيم سياست خارجي متشکل از مشاوران رسمي و غيررسمي است که عمدتاً متشکل از مقامات ارشد و متوسط دولت اوباما هستند.
با اين حال برنامه هاي آنها تفاوتهاي قابل توجهي با استراتژي دولت اوباما دارد. بايدن به وضوح در حال بازنگري در مواضعي است که در سنا و کاخ سفيد گرفته بود.
به گفته مقامات دولت آينده بايدن، بارزترين مثال در بازنگري در استراتژي چين رقم خواهد خورد. مشاوران خود جو بايدن اذعان ميکنند که در سالهاي رياست جمهوري اوباما، بايدن و تيم امنيت ملي وي سرعت سرکوب مخالفان رئيس جمهور چين در داخل و استفاده از ترکيب شبکههاي 5جي و همچنين ابتکار عمل کمربند جاده ابريشم جديد را دست کم گرفتند.
کورت کمبل که به عنوان دستيار وزير امور خارجه در آسيا خدمت ميکرد و الي راتنر، يکي از معاونان مشاور امنيت ملي بايدن گفتند که سياست چماق و هويج، چين را تحت تأثير قرار نداده است. نه قدرت نظامي آمريکا و نه توازن منطقهاي مانع از تلاش پکن براي به چالش کشيده واشنگتن نشده است.
درباره ايران، شروع بحراني دوباره
امروز يک دهه بعد از تلاش سايبري آمريکا و اسرائيل براي ازبين بردن برنامه هسته اي ايران در دولت اوباما تلاش دوباره براي تضعيف تلاشهاي هستهاي ايران، آغازگر عصر جديدي از درگيريها خواهد بود، دورهاي که بايدن بازيگر اصلي آن است. او در زمان معاونت رياست جمهوري خود از تلاش پنهاني براي از بين بردن برنامه هستهاي ايران طرفداري ميکرد و همواره به دنبال راهي براي کاهش سرعت پيشرفت ايران بدون خطر جنگ در خاورميانه بود. وي بعداً به همکاران خود گفت که معتقد است اين برنامه پنهاني کمک ميکند تا دو کشور وارد مذاکره شوند.
اکنون بايدن ميگويد اولين قدماش با ايران بازگرداندن وضعيت موجود است. اين بدان معناست که اگر ايران مايل به بازگشت به محدوديتهاي توليد اعلام شده در سال 2015 باشد، بايدن هم دوباره وارد معامله ميشود، به همين سادگي! ايرانيها البته اعلام کردهاند که آمريکا براي نقض توافق از سوي ترامپ بايد غرامت بپردازند. در ضمن نبايد فراموش کرد که برخي از محدوديتهاي اساسي در مورد ايران به زودي برداشته ميشود. مرحله اول تحريم تسليحاتي در ماه اکتبر منقضي شد و راه را براي شروع فروش مجدد سلاح از سوي روسها و چينيها هموار کرد. همچنين نبايد فراموش کرد که به زودي رئيس جمهور جديدي در ايران روي کار خواهد آمد که تأثيرات ناشناختهاي در مذاکرات احتمالي دارد.
مشاوران بايدن ميگويند بازگشت به توافقي ترامپ از آن خارج شد توپ را در زمين تهران مياندازد.