تعطیلی کشور کلید قفل زنجیره کروناست؟

روزنامه شهروند/متن پيش رو در شهروند منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
کشور تا دوهفته قرار است تعطيل شود اما نه تعطيلي کامل؛ بلکه نيمه تعطيل. اما اين موضوع که آيا اين تعطيلي ميتواند راه نجات از دست اين ويروس سمج باشد، موضوعي است که «شهروند» آن را پيگيري ميکند
ماهها از شروع کرونا ميگذرد و آمارها هر روز از افزايش مبتلايان و فوتيها گزارش دارد، اين درحالي است که همچنان شاهد ترافيک سنگين در جادهها و مبادي ورودي شهرهاي تفريحي هستيم؛ وقتي يک مغازه حراجي ميگذارد، تجمع شلوغي صدها نفري ميتواند جان صدها نفر را در معرض خطر قرار دهد، ميهمانيهاي شبانه و ديد و بازديدها نيز همچنان ادامه دارد و زنجيره کرونا به جاي شکستهشدن روز به روز محکمتر ميشود.
اينها نشان ميدهد که مردم اين ويروس بدقواره را که ناگهاني و بدون دعوت به زندگي همه مردم دنيا ورود پيدا کرده است را هنوز جدي نگرفتهاند و مرگ را براي همسايه ميبينند. اين درحالي است که کرونا از رگ گردن به افراد نزديکتر است.
کرونا در هر فردي يک رو از خودش نشان ميدهد
اين موضوعي است که نادر توکلي، معاون درمان ستاد کروناي استان تهران آن را در گفتوگو با «شهروند» مطرح کرده و ميگويد: «دليل آنکه کرونا نسبت به ساير بيماريها خطرناکتر و هولناکتر خودش را نشان ميدهد اين است که کرونا در هر فردي ميتواند واکنش متفاوتي داشته باشد و اين سبب ميشود که نتوان درمان مشترکي براي همه مردم درنظر گرفت و از آنجايي که داروي تأثيرگذاري هم براي آن وجود ندارد، کار براي کادر درمان سختتر شده است.»
در 2روز قبل از شروع محدوديتها جادهها شلوغ بود
او از افزايش سفرها در چند روز منتهي به شروع تعطيلات ميگويد: «مردم رعايت نميکنند و فکر ميکنند که کرونا با آنها کاري ندارد، درحالي که اينطور نيست و هيچ فردي از شر اين ويروس مصون نيست.»
او ادامه ميدهد: «اين روزها سرما به مشکلات اضافه شده است و آنفلوآنزا،رعايتنکردن مردم و… شرايط را سخت کرده و وقوع مرگهاي چهار رقمي را بسيار محتمل کرده است.»
تعطيلات ميتواند نقش مهم در قطع زنجيره کرونا داشته باشد
دکتر توکلي معتقد است که تعطيلات دوهفتهاي پيشرو ميتواند نقش موثري در قطع زنجيره کرونا داشته باشد. زماني که مغازهها و فروشگاههاي غيرضروري تعطيل شوند و ادارهها و سازمانها نيز با يکسوم ظرفيت کارمندان خود به فعاليت بپردازند، خود به خود ميزان ارتباط افراد کاهش مييابد و حملونقل شهري که عامل عمده انتقال ويروس کروناست، کنترل ميشود. طبيعتا موضوعات ذکرشده و اعمال محدوديتها سبب ميشود زنجيره انتقال ويروس تا حدي کم شود.
کاهش مراجعه به بيمارستان در کنار محدوديتها
به اعتقاد اين متخصص، محدوديتها پيشرو ميتواند تا حدودي بار بيماري و مراجعه به مراکز درماني را کم کند و اين فرصت را به اين مراکز بدهد که بتوانند سرويس مناسبتري در اختيار بيماران قرار دهند، زيرا درحال حاضر يکي از مشکلاتي که دليل آمار بالاي مرگومير در کشور شده و کادر درمان را مشکل روبهرو کرده، پربودن مراکز درماني و خالينبودن تخت براي بيماران است که فرآيند درمان را تا حدودي با مشکل روبهرو ميکند.
او ادامه ميدهد: هدف عمده طرح تعطيلي دوهفتهاي مشاغل و اعمال ساير محدوديتها مانند محدوديت تردد بين استاني و شبانه اين است که يک آرامش نسبي براي کادر درمان فراهم کنيم، هرچند که اين اقدام هم درمان قطعي واقعه نيست.
نتيجه طرح يکماه زمان ميبرد
معاون درمان ستاد کروناي استان تهران با تأکيد بر اينکه زمان زيادي نياز است که نتيجه اين طرح را ببينيم، تأکيد ميکند: «نتيجه اجراي طرح تعطيلي دوهفتهاي را ميتوانيم دوهفته پس از تمامشدن اين طرح ببينيم اما نکته اينجاست که از روز شنبه اين طرح بهطور جدي اجرا ميشود و افرادي که قوانين اين طرح را اجرا نميکنند، با جرايم سنگين روبهرو ميشوند.»
تعطيلات براي سلامتي
اين تعطيلات براي حفظ سلامتي است و زمان مناسبي براي سفر نيست. اين موضوعي است که توکلي به آن اشاره ميکند و ميگويد: «اين ويروس از بين نميرود، مگر آنکه مردم همراهي داشته باشند، به همين دليل نکته مهم اين است که سلامت همه ما در گروي سلامت ديگران است و به همين دليل همه براي سلامت خود و ديگران بايد تلاش کنند.»
او تأکيد کرد که جلوگيري از تردد بينشهري در اين روزها سبب ميشود که مردم کمتر به مسافرت بروند اما در روز پنجشنبه و جمعه شاهد شلوغي جادهها بوديم که اين اتفاق برازنده مردم ايران نيست.
جهش ويروس کار درمان را سخت ميکند
او با اشاره به اينکه اين ويروس بارها جهش داشته است و هر روز يک رو از خودش را نشان ميدهد، گفت: «جهشژهاي اخير اين ويروس سبب شده است که آمار ابتلاي افراد به اين ويروس بيشتر شود و افراد بيشتري با آن دستوپنجه نرم کنند.»
اين استاد دانشگاه با اشاره به اينکه مردم هنوز درک درستي از خطرناکبودن اين ويروس ندارند، تأکيد ميکند: «مردم به اندازه کافي نسبت به عوارض و آسيبهاي ويروس کرونا توجيه نشده و درک درستي از خطرات آن ندارند.»
بسياري از مردم گمان ميکنند که پيش از اين، ويروس کرونا آنها را تهديد نميکند. اين افراد درک درستي از ويروس ندارند و از زدن ماسک ممانعت ميکنند يا اينکه پروتکلها را رعايت نميکنند و در تجمعات حاضر ميشوند و با اين کارها هم خود و هم ديگران را به خطر مياندازند. اما نکته اينجاست که هيچ تضميني براي اينکه فردي از اين ويروس مصون باشد، وجود ندارد
او با گلايه از اينکه هر تلاشي که صورت ميگيرد، باز هم برخي حاضر نيستند براي سلامت خود و ديگران تلاش کنند، ادامه ميدهد: «تلاش شده است که با ايجاد محدوديت و کمکردن ساعات کار در برخي از مشاغل مردم خطر اين ويروس را بيشتر احساس کنند و يک تلاش جمعي براي قطع زنجيره کرونا انجام شود.»
همه بايد خطر کرونا را درک کنند
او تأکيد ميکند: «اعمال محدوديت در اکثر موارد اثرات کوتاهمدت داشته و سبب قطع زنجيره انتقال بيماري در آن زمان محدود ميشود و براي ادامه اين روند، مردم بايد خطر کرونا را به درستي درک و پروتکلهاي بهداشتي را رعايت کنند.»
توکلي با اشاره به اينکه در ترددها بايد تلاش کرد تا حد امکان مواجهه با افراد ديگر را کاست، اظهار ميکند: «بعد از سپريشدن تعطيلي دوهفتهاي، بايد ساعت کار را شناور کرد تا از ازدحامها در صبح و بعدازظهر در حملونقل عمومي کم کرد و سبب کاهش تماسهاي مردم با يکديگر شود.
به اعتقاد اين کارشناس، استفاده از وسيله نقليه عمومي پرازدحام، يکي از مهمترين راههاي انتقال ويروس کرونا محسوب ميشود، پس به جاي کمکردن ساعات کار وسايل نقليه عمومي بايد تعداد اين وسايل يا حداقل ساعات کار آنها افزايش داده شود که پيش از اين قرار بود اين اتفاق رخ دهد و به تازگي ساعت حضور قطارها در متروي تهران را افزايش داده است.
همراهي مردم رمز شکست کرونا
او با اشاره به اينکه اغلب مردم از تصميمات مبتني بر شواهد علمي تمکين مي نند، گفت: «علاوه بر اينکه مردم در تصميمگيريها بايد شريک باشند، با استدلالهاي علمي ميتوان آنان را قانع کرد. در اين صورت اغلب مردم نسبت به پروتکلهاي بهداشتي پايبند خواهند بود و به شکستن زنجيره انتقال کمک موثر خواهند کرد.»