توطئه ترامپ در ایالتهای کلیدی

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
در يک اقدام قابل توجه، رئيسجمهوري ايالات متحده آمريکا رهبران جمهوريخواه مجالس ايالتي را به کاخ سفيد دعوت کرد تا از طريق آنها مانع تاييد پيروزي جو بايدن در آن ايالتها شود. به نوشته روزنامه نيويورک تايمز، روز پنجشنبه دونالد ترامپ دخالتهاي خود را در مسير پيروزي منتخب مردم آمريکا شتاب بخشيد و به اين منظور يک قدم فوقالعاده برداشت و با دعوت از قانونگذاران ايالتي مجلس نمايندگان ميشيگان به کاخ سفيد قصد دارد مانع تاييديه آراي الکترال بايدن در اين ايالت شود.
براي ترامپ و جمهوريخواهان، ميشيگان اولويت بيشتري دارد تا بتوانند نتيجه انتخابات را معکوس کنند. ترامپ در شرايطي با رهبران قانونگذار جمهوريخواه تماس گرفته است که يکي از مقامات مسوول گفته است براي پيروزي بايدن در اين ايالت راي داده است. اين ايالت تا روز دوشنبه مهلت دارد پيروزي بايدن در اين ايالت را تاييد کند و ترامپ با سرعت زياد با رهبران جمهوريخواه تماس گرفته است تا مانع تاييد نهايي پيروزي بايدن در اين ايالت شود.
ترامپ همچنين از دستياران خود خواسته است در ساير ايالتهاي چرخشي نيز رويکرد مشابهي را در پيش بگيرند و مانع تاييد نهايي پيروزي بايدن در اين ايالتها شوند. اين اقدامات ترامپ و جمهوريخواهان در آستانه تاييديه ايالتها به منظور پيروزي بايدن در انتخابات اخير شدت گرفته است.
به نظر ميرسد متحدان ترامپ يک نظريه حقوقي بسيار مشکوک را پيگيري ميکنند که اگر نتايج انتخابات الکترال در ايالتها تاييد نشود، آنگاه قوه مقننه در اين ايالتها که در آنها برتري نيز با جمهوريخواهان است، مداخله کنند و پيروزي بايدن در اين ايالتها را معکوس کنند. ترامپ و تيم حقوقي وي فقط تا ۱۴ دسامبر فرصت دارند از اين شگرد استفاده کنند. در اين روز همه ايالتها بايد تاييديه پيروزي نامزد مذکور را منتشر کنند. البته برخي ناظران ميگويند تلاش تيم حقوقي ترامپ آب در هاون کوبيدن است.
جمهوريخواهان قصد دارند آراي مردمي را خنثي کنند و پيروزي را از طريق مجلس ايالتي رقم بزنند اما پيشتر اينگونه اقدامات تيم ترامپ از طريق دادگاهها به شکست انجاميده است، از جمله اينکه روز پنجشنبه باخت ترامپ در ايالتهاي جورجيا و آريزونا بهطور رسمي اعلام شد. حالا با اعلام پيروزي بايدن در جورجيا، فاصله بايدن از رئيسجمهور مستقر بيشتر شده است. جورجيا روز پنجشنبه گفت پس از بازشماري کامل آرا، مجددا پيروزي بايدن مورد تاييد قرار گرفت.
در اين راستا روز پنجشنبه بايدن که شاهد تلاشهاي ترامپ براي سنگاندازي در مسير ورودش به کاخ سفيد بوده است، از رئيسجمهور مستقر به شدت انتقاد کرد و او را يکي از غيرمسوولترين روساي جمهور آمريکا در کل تاريخ اين کشور خواند. بايدن در ويلمينگتونِ دلهور، پس از برگزاري يک جلسه درخصوص شرايط اقتصادي کشور که با فرماندهان جمهوريخواه و دموکرات داشت، گفت: «اين پيام وحشتناکي در مورد اينکه ما بهعنوان يک کشور چه هستيم، ميفرستد.» بايدن افزود: «درک اينکه اين مرد چگونه فکر ميکند، دشوار است. من مطمئنم که او ميداند پيروز نشده است و اين را هم ميداند که نميتواند به هر طريقي پيروز شود، پس آن کسي که روز بيستم ژانويه مراسم تحليف را به جا ميآورد، من هستم.»
روز پنجشنبه ميت رامني، جمهوريخواه برجسته اهل يوتا که از منتقدان سرشناس ترامپ هم هست، به بايدن ملحق شد و با انتقاد از اقدامات رئيسجمهور فعلي آمريکا براي معکوس کردن آراي الکترال گفت رئيسجمهوري قصد دارد عليه اراده مردم اقدام کند و اين يک اقدام بسيار زشت از سوي رئيسجمهور مستقر است.
مقامات انتخاباتي و کارشناسان حقوقي ميگويند در واقع هيچ سناريويي وجود ندارد که در آن يک مجلس قانونگذاري ايالتي تحت کنترل جمهوريخواهان بتواند نتايج يک رايگيري صحيح را ناديده بگيرد. برخي از قانونگذاران نيز گفتهاند قصد ندارند در تغيير دادن نتيجه مداخله کنند.
رابين ووس، رئيس مجلس ايالتي ويسکانسين و رهبر اکثريت جمهوريخواه در اين مجلس ميگويد: «طبق اساسنامه ما در اين فرآيند مشارکت نخواهيم داشت.»
در آريزونا، «راستي بائر» رئيس مجلس ايالتي نمايندگان در نامهاي به همکاران خود اشاره کرده است که وي به ترامپ راي داده است اما اين را هم خاطرنشان کرد که از پيش دادگاههاي اين ايالت هيچکدام از ادعاهاي مطروحه دونالد ترامپ را نپذيرفته و مجلس نمايندگان اين ايالت نيز قصد ندارد در اين فرآيند مداخله کند. او در ايميلي که به دست سايت خبري «يلو شيت رپيورت» رسيده، گفته است: «من ميخواهم به سادگي پاسخ دهم، من سوگند ياد کردم که از قانون اساسي ايالات متحده و قانون اساسي و قوانين ايالت آريزونا پاسداري کنم.» بايدن در اين ايالت توانست تنها با ۱۱ هزار راي پيروز شود و اين ايالت را آبي کند.
تلاشهاي بيسابقه ترامپ
در تاريخ نظير ندارد که يک رئيسجمهور تا اين حد تقلا کند تا نتيجه يک انتخابات را تغيير دهد. اگرچه سابقه داشته است که رئيسجمهور آمريکا با راي مجلس نمايندگان انتخاب شود اما تلاشهاي تازه رئيسجمهور آمريکا براي نپذيرفتن نتيجه انتخابات تازگي دارد. ديويد سنگر روز پنجشنبه در نيويورک تايمز نوشت: تلاش رئيسجمهور براي جلوگيري از تاييد آراي الکترال از سوي ايالتها و تحت فشار قرار دادن قانونگذاران براي ابطال آراي الکترال حتي خاطره تلخ انتخابات سال ۱۸۷۶ را هم تحتالشعاع قرار داده است.
سنگر ادامه ميدهد: رئيسجمهوري آمريکا تلاش ميکند نتيجه انتخابات سال ۲۰۲۰ را تغيير دهد که در تاريخ ايالاتمتحده بيسابقه است و حتي اقدامات ترامپ بيشرمانهتر از اقدامات سياسي کاخ سفيد در زمان روتر فورد بي. هايس است که توسط کنگره براي رياست جمهوري انتخاب شد.
شانس ترامپ براي پيروزي بسيار بعيد يا غيرممکن است و اين درماندگي از سوي تيم ترامپ پس از پيروزي جو بايدن در انتخابات سال ۲۰۲۰ بيشتر شده است. بايدن شش ميليون راي مردمي بيشتر هم نسبت به دونالد ترامپ به دست آورده است و حاشيه امنيت خود را هم در آراي الکترال بالا برده است. با اين حال ترامپ سعي دارد چراغ هشدار را به ويژه در کارزار انتخاباتي بايدن روشن نگه دارد. بايدن هم گفته است ترامپ به خوبي واقف است در انتخابات پيروز نشده است.
ترامپ هم تنها چند هفته فرصت دارد تا بتواند خود را از اين باتلاق نجات دهد. اين در حالي است که بيشتر ايالتهاي مدنظر ترامپ قصد دارند آراي الکترال را در آغازين روزهاي هفته آينده تاييد کنند. تا روز ۱۴ دسامبر نيز آرا به تاييد نهايي خواهد رسيد و کنگره نيز در روز ششم ژانويه کار خود را آغاز خواهد کرد.
سنگر مينويسد: حتي اگر ترامپ بتواند آراي الکترال را تغيير دهد اما روشهاي محافظت ديگري هم وجود دارد که افراد مستقر در قدرت ميتوانند آن را انجام دهند و به راحتي در برابر خواست ترامپ تسليم نشوند.
اولين مسير براي تلاشهاي ترامپ ميشيگان است که ترامپ قصد دارد با رايزني با قانونگذاران آن ايالت آراي الکترال بايدن را باطل کند. اين در حالي است که اختلاف پيروزي بايدن در اين ايالت با ترامپ افزون بر ۱۵۷ هزار راي است. ترامپ اميدوار است ميهمانان کاخ سفيد را متقاعد کند که آراي بايدن را معکوس کنند. اما «مايک شرکي»، رهبر جمهوريخواهان در سناي ميشيگان ميگويد: «محال است چنين چيزي رخ دهد.» افزون بر اين گرچن ويتمر، فرماندار دموکرات ميشيگان ميتواند بر اساس رايگيريها در انتخابات تلاشهاي حاميان ترامپ را با اين استدلال که رويههاي مناسب قانوني در نظر گرفته نشده است، چالش مهمي براي طرفداران ترامپ ايجاد کند.
اين اقدام از سوي فرماندار دموکرات ميتواند يک سردرگمي کافي براي طرفداران ترامپ در مجلس و سناي ايالتي ايجاد کند که تاکنون آمريکا در تاريخ مدرن با آن روبه رو نبوده است. قانون فدرالي مربوط به سال ۱۸۸۷ که در واکنش به انتخابات هايس تصويب شد، چارچوبي را براي نحوه انجام اين کار ارائه ميدهد، اما جزئيات خاصي را بيان نميکند.
ادوارد بي. فولي، کارشناس قانون اساسي و قانون انتخابات در دانشگاه ايالتي اوهايو ميگويد اين قانون فقط کنگره را ملزم ميسازد که تنها اعتبار آراي ارسالي را مورد بررسي قرار دهد.
با اين حال ميشيگان حتي اگر رايش تغيير يابد براي پيروزي ترامپ کفايت نميکند. ترامپ به آراي آريزونا و جورجيا نيز نياز دارد که از قضا در سال ۲۰۱۶ نيز به ترامپ راي دادهاند. همچنين مجالس ايالتي نيز در اين دو ايالت در اختيار اکثريت جمهوريخواه قرار دارد. با اين حال داگ دوسي، فرماندار آريزونا پس از اينکه شکايات ترامپ مورد پذيرش دادگاههاي ايالتي قرار نگرفت، گفت نتيجه انتخابات را ميپذيرد. در شمارش آرا در اين ايالت مجددا پيروزي پس از بايدن مورد تاييد قرار گرفت.
ترامپ در حالي در اين چند روز تلاشهاي خود را بيشتر کرده است که بايد ۶۱ روز ديگر کاخ سفيد را ترک کند، مگر اينکه بتواند در يک عمليات غيرممکن، رايهاي الکترال ايالتهاي چرخشي و ميادين نبرد را به سود خود تغيير دهد.