نماد آخرین خبر

چرا مرغ گران شد؟

منبع
فرارو
بروزرسانی
چرا مرغ گران شد؟

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

قيمت مرغ در روز‌هاي گذشته دوباره مورد توجه قرار گرفته، چون برخي منابع گفته‌اند اين محصول اين محصول به ۳۵هزار تومان در هر کيلو رسيده است. اواخر هفته گذشته مرغ گرم براي مصرف‌کننده با قيمتي بين ۲۵ تا ۲۷ هزارتومان عرضه مي‌شد، ولي به يکباره رشد کرد و به ۳۰هزار تومان و حتي بيشتر از آن رسيد، اما حقيقت اين است که بازار مرغ و قيمت آن از مدت‌ها پيش دچار نوسان شده است.
 
اواخر مهرماه مرغ با قيمت حدود ۱۷هزار تومان به فروش مي‌رسيد، اما در ششم آبان آن به‌بيش از ۲۰ هزار تومان رسيد. باوجود تمام وعده‌ها درباره کاهش قيمت مرغ، شاهد بوديم نرخ مصوب به‌طور مدام افزايش پيدا مي‌کند. در آخرين به‌روزرساني ستاد تنظيم بازار قيمت مصوب مرغ ۲۰ هزار و ۴۰۰ توماني ذکر شده، اما فعالان بازار مي‌گويند مصرف‌کنندگان مجبور هستند براي خريد مرغ حدود ۳۰هزار تومان پول بدهند. در بعضي منابع هم از عدد‌هاي ۳۳ هزار تومان و حتي ۳۶ هزار تومان براي فروش مرغ گرم پاک شده سخن به‌ميان آورده‌اند. کار به‌جايي رسيده که دوباره موضوعي با عنوان کمپين نخريدن مرغ در فضاي مجازي شکل گرفته و در هفت روز گذشته همزمان با موج گراني مرغ، تعداد جستجو براي اين عبارت به شدت افزايش پيدا کرده است.


گراني مرغ از کي شروع شد؟
به گزارش فرارو، اواخر مهرماه امسال يک مقام صنفي گفته بود در صورتي تداوم مشکلات پيش‌روي مرغ‌داران که منجر به نرسيدن نهاده‌هاي دامي و خوراک به دست آن‌ها مي‌شود، بايد منتظر رسيدن قيمت مرغ به کيلويي ۴۰هزار تومان باشيم. در روز‌هاي اخير به‌نظر مي‌رسد قيمت مرغ به‌سرعت در حال نزديک شدن به اين هشدار قرمز است. فعالان بازار مي‌گويند قيمت مرغ در بازار به نرخ آزاد، کيلويي ۳۲ هزار تومان است، اما در آخرين جلسه تنظيم بازار مصوب شده حداکثر قيمت در کشتارگاه ۲۸هزارتومان و قيمت آن براي مصرف‌کننده ۲۸ هزار و ۸۰۰تومان باشد. در مصوبه ستاد تنظيم بازار آمده فعالان بازار موظف به رعايت قيمت‌هاي ابلاغ شده هستند و در صورت پايبند نبودن به اين دستور، مجوز جوجه‌ريزي متخلفات باطل شده و سهيمه نهاده دولتي اين واحد‌ها حذف خواهد شد.


علت افزايش قيمت مرغ
علت گراني مرغ در بازار از سوي فعالان صنفي به کاهش جوجه‌ريزي در يک ماه و نيم گذشته و رشد قيمت خوراک مرغ براي توليدکننده‌ها ربط دارد. به‌گفته آن‌ها در مهرماه سال جاري با توجه به‌کاهش قيمت جوجه يکروزه، در سطح کشور از نهم تا ۱۹ مهرماه جوجه‌اي توليد نشد و مرغداري‌ها جوجه‌ريزي نداشتند و همين کمبود جوجه، سبب افزايش قيمت مرغ در بازار شده است. چند مقام صنفي در استان‌هاي مختلف کشور در گفتگو با رسانه‌ها تاييد کرده‌اند که در ابتداي مهرماه تمامي مرغداران مادر، به سبب پايين بودن قيمت جوجه، به‌صورت هماهنگ از توليد جوجه خودداري کرده بودند.

از طرف ديگر گفته شده ۵۰ درصد نهاده توسط مرغدار و از بازار آزاد و ۵۰درصد با نرخ دولتي تهيه مي‌شود که اين عامل نيز در افزايش قيمت مرغ موثر بوده؛ اين مشکل توسط مرغداران در سراسر کشور گزارش شده است. دبير کانون مرغداران گوشتي کشور در گفتگو با يک خبرگزاري رسمي اعلام کرده نهاده در بازار نيست و با وجود اينکه گفته مي‌شود نهاده‌ها از گمرک ترخيص و به مرغداران اختصاص داد شده، اما در مقام عمل مرغداران نمي‌توانند بخش عمده نياز خود را به‌قيمت مصوب تهيه کنند. مرغداران نيمي از نياز خود را از بازار آزاد و با قيمت‌هاي بالايي خريداري مي‌کنند. به‌عنوان مثال درحالي که قيمت مصوب کنجاله سويا سه‌هزار و ۲۰۰ تومان است، در بازار آزاد آن را به قيمت‌هاي مختلف نظير ۱۶ تا ۱۸ هزار تومان و در برخي از موارد حتي ۲۰ تا ۲۱ هزار تومان خريداري مي‌کنيم. در نتيجه اين اتفاق برخي مرغداري‌ها فعاليت خود را تعطيل کرده‌اند و برخي نيز ميزان جوجه‌ريزي را کاهش داده‌اند. به‌گفته پرويز فروغي در حال قيمت هر کيلوگرم مرغ زنده به ۲۳ تا ۲۴ هزار تومان رسيده است.

مسئولان دولتي وعده داده‌اند پس از پشت سر گذاشتن بحران به‌وجود آمده که از توقف جوجه‌ريزي سرچشمه مي‌گيرد، قيمت مرغ کاهش پيدا خواهد کرد و مرغداراني که مجوز تخليه مي‌گيرند بايد مرغ را به سازمان صنعت، معدن و تجارت با قيمت مصوب تحويل دهند. در جديدترين وعده براي کاهش قيمت مرغ آمده با بهبود شرايط و انجام جوجه‌ريزي، حداکثر تا ۲۰روز آينده قيمت مرغ کاهش پيدا کند.


قيمت مرغ در تهران، مشهد و ساير شهر‌هاي ايران
قيمت مرغ تازه امروز در بازار تهران حدود ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان است. ران با کمر کيلويي ۲۹ هزار تومان و ران بي‌کمر ۳۲ هزار تومان اعلام شده. در بازار تهران که قيمت‌ها معمولا کمتر است، سينه با کتف را کيلويي ۵۲ هزار تومان مي‌فروشند و نرخ سينه بدون کتف ۶۲ هزار تومان اعلام مي‌شود. جگر مرغ کيلويي ۱۰ هزار تومان، دل مرغ کيلويي ۲۰ هزار تومان، سنگدان مرغ ۱۵ هزار تومان، کتف حدود ۳۵ هزار تومان و بال حدودا کيلويي ۴۰ هزار تومان است. پاي مرغ هم کيلويي ۱۰ هزار تومان فروخته مي‌شود. وقتي از بازار بزرگ فاصله بگيريم طبيعتا قيمت‌ها کمي افزايش پيدا مي‌کنند.

قيمت مرغ در فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي و فروشگاه‌هاي آنلاين با توجه به عرضه اين محصول با بسته‌بندي ويژه متفاوت است. بسته يک کيلويي گردن ۱۷ هزار تومان قيمت دارد. بسته‌هاي نيم‌کيلويي گوشت مرغ چرخ‌کرده ۴۰ هزار تومان است. بال و بازو ساده و طعم‌دار شده را بين ۴۵ تا ۴۷ هزار تومان مي‌فروشند. فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي و فروشگاه‌هاي آنلاين امروز چهارم آذرماه مغز ران بسته‌بندي شده را کيلويي ۶۱ هزار تومان، سينه مرغ بي‌استخوان بسته‌بندي را بين ۶۷ تا ۷۱ هزار تومان و بسته‌هاي دو کيلويي مرغ خرد‌شده را بين ۱۰۰ تا ۱۰۵ هزار تومان عرضه کرده‌اند.
 
به گزارش فرارو، قيمت بسته دو کيلويي ران بي‌پوست حدود ۱۱۰ هزار تومان، قيمت بسته دو کيلويي ران و سينه بدون پوست و بسته دو کيلويي سينه بدون پوست حدود ۱۱۳ هزار تومان و بسته دو کيلويي مغز ران بدون پوست ۱۲۲ هزار تومان است. سينه مرغ بدون استخوان و فيله مرغ فعلا گران‌ترين انواع گوشت مرغ هستند که هر کيلو از آن‌ها در بازار حدود ۶۰ هزار تومان عرضه مي‌شود. بسته‌هاي دو کيلويي اين نوع گوشت مرغ هم در فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي و فروشگا‌هاي آنلاين حدود ۱۴۳ هزار تومان قيمت‌گذاري شده که بعضي‌ها با اعمال تخفيف آن را ۱۳۴ هزار تومان مي‌فروشند.


قيمت مرغ تنظيم بازار
به گزارش فرارو، مديرعامل شرکت پشتيباني امور دام کشور از توزيع مرغ منجمد و گرم در سراسر کشور خبر داده و گفته اين اقدام تا رسيدن قيمت مرغ به قيمت مصوب ستاد تنظيم بازار ادامه خواهد داشت. به‌گفته محمدرضا طلايي در حال حاضر روزانه ۳۰۰ تُن مرغ گرم با قيمت ۱۸هزار و ۵۰۰تومان و مرغ منجمد با قيمت ۱۵هزار تومان طبق بدون هيچ محدوديتي در سرارسر کشور، در تمام سازمان‌ها، اصناف و فروشگاه‌ها توزيع مي‌شود. توزيع مرغ يخ‌زده در سراسر کشور طي روز‌هاي گذشته حاشيه‌ساز بوده است. ويدئويي هم از آن منتشر شده که بازديد زيادي داشت. اين طور که پيداست مردم به‌خاطر اختلاف قيمت زياد و حتي دو برابري مرغ گرم و مرغ يخ‌زده، براي خريد مرغ در ميدان‌هاي تره‌بار شهرداري صف بسته‌اند آن هم در حالي که دولت به‌خاطر کرونا شرايط ويژه اعلام کرده است و خيلي اصناف تعطيل هستند. محدوديت رفت‌وآمد هم در شهر‌هاي قرمز اعلام شده، اما مردم با ماسک در صف خريد مرغ تنظيم بازاري با قيمت ۱۵ هزار تومان هستند. از اين حاشيه که بگذريم، فعالان بازار مي‌گويند پس از شروع توزيع مرغ توسط شرکت پشتيباني امور دام، قيمت مرغ در بازار به‌طور متوسط دو هزار تومان در هر کيلو کاهش داشته است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar