نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

رونمایی از نخستین ‌نامزد 1400

منبع
شرق
بروزرسانی
رونمایی از نخستین ‌نامزد 1400

شرق/متن پيش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

علي ايوبي/ شايد از قضاي روزگار باشد در روزهايي که سردار کوثري گفته «مگر نظامي‌ها چه کار کرده‌اند که مردم را مي‌ترسانيم؟»، اولين فردي که رسما کانديداتوري خود را براي انتخابات رياست‌جمهوري سال 1400 اعلام مي‌کند، يک نظامي باشد؛ سردار پاسدار حسين دهقان.


ايسنا ديروز نوشت، دهقان در گفت‌وگويي از نامزدي‌اش براي انتخابات رياست‌جمهوري 1400 خبر داده و خود را يک عنصر کاملا ملي و انقلابي دانسته و آنچه تا امروز براي او مهم بوده، دراختيار‌گذاشتن ظرفيت فکري، اجرائي و ذهني‌اش براي پيشبرد اهداف و منافع نظام و انقلاب بوده است. دهقان همچنين گفته که تا امروز به دنبال توانمند‌کردن جامعه، تقويت زيرساخت‌هاي قدرت و بالا‌بردن شأن و منزلت ملت و کشور در صحنه جهاني بوده است.


حالا حسين دهقان رسما اعلام کرده که لباس نظامي را از تن درآورده و مي‌خواهد وارد کارزار سياست شود. او ‌اکنون مشاور فرماندهي کل قوا در حوزه صنايع دفاعي است؛ اما با سه دولت با رويکردهاي مختلف کار کرده و شايد همين باعث شده تا خود را در قامت يک رئيس دولت نيز ببيند. حسين دهقان، 64 سال دارد، سال 58 وارد سپاه شد و دکتراي مديريت خود را از دانشگاه تهران گرفته است. از فرماندهان جنگ ايران و عراق محسوب مي‌شود که سابقه فرماندهي نيروي هوايي سپاه پاسداران را نيز در کارنامه دارد. او در دولت سيدمحمد خاتمي قائم‌مقام وزير دفاع بود و در دولت اول احمدي‌نژاد به‌عنوان رئيس بنياد شهيد و امور ايثارگران حضور داشت، در دولت اول روحاني نيز به‌عنوان وزير دفاع انتخاب شد؛ اما در دولت دوم او حضور نداشت و به‌عنوان مشاور مقام معظم رهبري انتخاب شد.


البته زمزمه‌هاي حضور سردار دهقان براي حضور در انتخابات سال بعد، پيش‌تر هم شنيده شده بود و حتي او را از رقباي حسن روحاني در انتخابات سال 96 مي‌دانستند. او البته در گفت‌وگو با سالنامه سال 97 مجله مثلث اين‌گونه گفته بود: «در 96 هيچ ‌وقت اراده‌اي براي اين کار نداشتم. براي 1400 بسته به زنده‌بودن دارد». دهقان در مهر امسال نيز در گفت‌وگو با تسنيم صريح‌تر حرف زده بود: «با قدرت خواهم آمد و معتقدم بايد مردم را از وضعيت فعلي نجات داد».


‌‌وابستگي جناحي ندارم
سردار دهقان تجربه کار در سه دولت مختلف را پشتوانه حضور خود براي رسيدن به صندلي رياست دولت در پاستور کرده است. سؤال اينجاست که آيا دو جناح سياسي کشور حاضر به حمايت از او خواهند شد؟ اصولگرايان با بردي که در انتخابات سال گذشته مجلس داشته‌اند، راه را براي رسيدن کانديداي اختصاصي خود هموار مي‌دانند و اصلاح‌طلبان نيز بعد از تجربه دولت حسن روحاني بعيد است دوباره تن به «نامزد اجاره‌اي» بدهند. هرچند سردار دهقان نيز خود را از اين دو جناح نمي‌داند. او گفته: «من به گرايش‌هاي سياسي به اين معنا که بگويم از جريانات سياسي متعارف امروز جامعه و اصلاح‌طلب يا اصولگرا هستم، حتما وابستگي ندارم؛ بلکه به اصل اصيل و اصالت انقلاب معتقدم؛ چون برخاسته از خواسته‌ مردم است؛ به اين باور دارم و سعي مي‌کنم اين تفکر را نمايندگي کنم و فکر مي‌کنم که قادرم يک فضاي اجماع، تفاهم و گفت‌وگو در سطح ملي و يک فضاي گفت‌وگوي از موضع قدرت و عزت با خارج فراهم کنم و از آن طرف هم بستر حضور همه کساني را که در موضع و عزم و اراده خدمت به جامعه و کشور هستند، فراهم کنم».


او به فضاي موجود هم انتقاد کرده و گفته: «بايد از فضاي سنتي حاکم بر اداره و تصميم‌گيري‌مان فاصله جدي بگيريم و به فضايي جديد وارد شويم و نظام اداري سالم و کارآمدي را که در خدمت توسعه کشور باشد، فراهم کنيم و ان‌شاءالله بسيج تمام امکانات در قالب يک سازمان و ترتيبات صحيح براي پاسخ به نيازهاي فوري، ميان‌مدت و بلند‌مدت کشور و به عبارتي قرارگرفتن در يک مسير رشد و توسعه با کمترين هزينه و کمترين پيامدهاي نامقبول يا نا‌مطلوب را دنبال خواهم کرد».


‌‌فصل جدال سياسي تمام شده است
دهقان همچنين تأکيد کرده که فصل مناقشات و جدال سياسي در کشور تمام شده است: «فکر مي‌کنم جريانات سياسي امروز به اين عقلانيت رسيده‌اند که آنچه مهم است، پيگيري خواسته‌هاي مردم قبل از پيگيري خواسته‌هاي حزبي و گروهي است؛ اگر اين عقلانيت شکل بگيرد، به اعتقاد من مي‌توانيم وارد دوران جديد در عرصه اداره و سياست و حکمراني شويم که آن چيزي است که من دلم مي‌خواهد اگر ملت اقبال کردند، آن را اجرائي کنم و فکر مي‌کنم اين همان خواسته مرکزي مردمي است که انقلاب کردند و پاي آن ايستاده‌اند و علاقه‌مند هستند که نظامشان قوي و عزيز باشد و خودشان در درون نظام احساس عزت و افتخار کنند. اين مظلوم ملت ماست و بايد به اين فضا دامن زده شود».


‌‌حسين مورد تأييد حسام

دهقان، چهار سال دولت اول حسن روحاني، وزير دفاع بود و همين باعث شد تا حسام‌الدين آشنا رئيس مرکز بررسي‌هاي استراتژيک، از او به‌عنوان يک رئيس‌جمهور مطلوب ياد کند. آشنا در گفت‌وگوي چند ماه پيش خود با مجله «انديشه پويا»، درباره کساني که مي‌توانند به پاستور راه يابند، گفته بود: «از ديگر کساني که به نظرم مي‌تواند اين مسئوليت را برعهده گيرد، آقاي حسين دهقان است. ايشان هم مدير بسيار توانمندي است و اقتداري کاريزماتيک دارد و از توان تعامل با رهبري و قواي ديگر و نيروهاي مسلح هم برخوردار است و معطوف به حل مسئله کار مي‌کند». او البته به نقاط ضعف دهقان نيز اشاره کرده و گفته بود: «مشکل ايشان ارتباط با مردم است، اما در قالب رئيس بنياد شهيد نشان دادند که مي‌توانند تلاش‌هاي موفقي داشته باشند... مردم هنوز آقاي دهقان را نديده‌اند. ممکن است آقاي دهقان را که در انتخابات مي‌بينند، بپسندند. همان‌طور که آقاي روحاني را نديده بودند؛ اما وقتي او را در انتخابات ديدند، پسنديدند». البته آشنا در حالي سردار دهقان را با حسن روحاني مقايسه مي‌کند که دليل پسنديده‌شدن روحاني از طرف مردم حمايت بزرگان اصلاح‌طلب از او بود؛ اتفاقي که شايد براي سردار دهقان رخ ندهد.


در هر حال او وارد راهي شده که پيش‌تر از سوي سه نظامي ديگر طي شده؛ دريابان علي شمخاني، سردار محسن رضايي و سردار محمد‌باقر قاليباف. شمخاني در سال 80 کانديداي رياست‌جمهوري شد؛ اما رأي نياورد و به وزارت دفاع بازگشت، رضايي سه بار کانديدا شد، يک بار انصراف داد و در دو بار ديگر اقبال مردم را به دست نياورد، قاليباف نيز سه بار بخت خود را آزمود، دو بار شکست خورد و در نوبت سوم انصراف داد، هرچند در انتخابات مجلس يازدهم شرکت کرد و هم‌اکنون رئيس مجلس است. نکته جالب اينکه شنيده شده حسين دهقان براي نامزد‌شدن در انتخابات با اين سه نفر مشورت کرده است. حال بايد ديد آيا او خواهد توانست راه پاستور را براي نظاميان هموار کند؟ هرچند به نظر مي‌رسد رقيباني نيز داشته باشد، از جمله اين سه نفر که با آنها مشورت کرده و «رستم قاسمي»، فرمانده سابق قرارگاه سازندگي خاتم‌الانبيا و وزير نفت دولت احمدي‌نژاد و «سردار سعيد محمد»، فرمانده فعلي قرارگاه سازندگي خاتم‌الانبيا که زمزمه ورود آنان به انتخابات سال بعد شنيده مي‌شود.


‌‌خروج از نظامي‌گري يا استعفا؟
علي مطهري، نماينده سابق مجلس، دو روز پيش درباره نامزد‌شدن نظامي‌ها در انتخابات به نکته خاصي اشاره کرد و به خبر‌آنلاين گفته: «من معتقدم اگر يک فرد نظامي بخواهد کانديداي رياست‌جمهوري بشود، بايد پيش ‌از‌ آن از سپاه يا ارتش خارج شود و عضو رسمي نيروهاي مسلح نباشد. در‌اين‌صورت مي‌تواند اعلام کانديداتوري کند؛ اما اگر در‌حالي‌که عضو رسمي نيروهاي مسلح است، کانديداي رياست‌جمهوري شود و رأي بياورد، اينکه ما رئيس‌جمهور نظامي داشته باشيم، صورت خوشي براي کشور ندارد. حکومت‌هاي گذشته ترکيه و پاکستان را تداعي مي‌کند که آنها با زحمت زياد توانستند از سلطه نظامي‌ها خارج شوند. با توجه به اين مطلب بايد گفت حضور نظاميان در عرصه سياست به‌ويژه در منصب رياست‌جمهوري به صلاح کشور نيست».


علي مطهري همچنين درباره اينکه در قانون آمده که نامزدهاي رياست‌جمهوري بايد از قبل استعفا بدهند، عنوان کرد: «در قانون آمده است که افراد بايد چند ماه قبل، از شغل خود استعفا دهند؛ درحالي‌که اين افراد همچنان عضو رسمي آن نهاد هستند. من مي‌گويم يک نظامي‌ که مي‌خواهد کانديداي رياست‌جمهوري شود، بايد از سپاه يا ارتش خارج شود و مانند يک فرد عادي خود را در معرض انتخاب قرار دهد، نه اينکه از سمت خود استعفا دهد؛ در‌حالي‌که هنوز نظامي است. اين مانند مناصب ديگر مي‌شود که افراد از سمت خود استعفا مي‌دهند و اگر رأي نياوردند، به شغل خود باز‌مي‌گردند. نظامي‌ها اگر تصميم دارند وارد انتخابات شوند، بايد به طور کلي از ارتش يا سپاه خارج شوند». 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره