دست مریزاد اروپاییان برای رجزخوانی آقای ظریف!

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
محمدحسين مهدويزادگان/ تروئيکاي اروپا (آلمان، انگليس و فرانسه) در تازهترين بيانيه خود مدعي شده بهرغم تلاشهاي مبتني بر «حسننيت»(!) آنها، ايران اقدامات متعددي در نقض توافق برجام انجام داده است. در قسمتي مهم از اين بيانيه آمده است: «ما به عنوان مشارکتکنندگان برجام، بار ديگر بر تداوم تعهد خود براي حفظ توافق هستهاي و اجراي کامل آن تأکيد ميکنيم. ما 3 کشور اروپايي سخت براي حفظ اين توافق تلاش کردهايم. همواره صراحت داشتهايم که از خروج آمريکا از برجام و احياي تحريمها متأسفيم. ما تحريمها را به نحو پيشبينيشده در برجام رفع کرده و مضاف بر آن از طريق ايجاد سازوکار مالي «اينستکس» تلاشهايي اضافي جهت مجاز کردن تجارت مشروع با ايران به کار بستهايم».
نکته مهمتر اينکه تروئيکاي اروپايي اين ادعاهاي وقيحانه را در بيانيه خود که خطاب به شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي صادر شده مطرح کرده! حتما مسؤولان محترم دستگاه ديپلماسي و سياست خارجي کشورمان به ياد دارند آژانس در نشست 30 خرداد 99 با اکثريت آرا به قطعنامه پيشنهادي انگليس، آلمان و فرانسه عليه ايران راي مثبت داد. اين قطعنامه با هدف تسهيل پيشبرد استراتژي فشار حداکثري آمريکا عليه کشورمان صادر شد. شوراي حکام با استناد به اين قطعنامه، از ايران خواست بيدرنگ با آژانس همکاري کامل انجام دهد و دسترسي آژانس را به تمام سايتهاي هستهاي [و هر مکاني که مدنظر بازرسان آژانس ميباشد!] فراهم کند.
در تحليل محتواي بيانيه اخير تروئيکاي اروپا، قصد ندارم بار ديگر ماجراي هميشگي «وقاحت طرف اروپايي» را به شهروندان عزيزمان يادآوري کنم. بيانيه اخير 3 کشور اروپايي دخيل در برجام با هدف زمينهسازي جهت «پيشبرد استراتژي فشار هوشمندانه دولت جو بايدن» عليه ايران منتشر شده است. به عبارت بهتر، بيانيه اخير، نوعي «ابراز وفاداري مطلق» مکرون، مرکل و جانسون به دولت بايدن در مسير منازعه با ملت و نظام ما محسوب ميشود.
موضوع ديگري که بايد مدنظر قرار داد، دليل «مخاطب قرار گرفتن آژانس» در اين بيانيه است. تروئيکاي اروپا بارها در تهديدات پنهان و آشکار خود تاکيد کرده: «ارجاع پرونده هستهاي ايران از آژانس به شوراي امنيت» را در صورت عدول ايران از تعهدات برجامي خود مدنظر قرار خواهند داد. حتي آنها پس از کاهش تعهدات برجامي ايران- که در پاسخ به عهدشکني مشترک آمريکا و اتحاديه اروپايي در قبال توافق هستهاي انجام شد- فعالسازي «مکانيسم ماشه» عليه جمهوري اسلامي ايران را کليد زدند. اکنون، با وجود شکست ترامپ براي بقا در کاخ سفيد، همافزايي ضدايراني آمريکا و ۳ مهره اروپايي آن، وارد فاز آشکارتري شده است.
صورتبندي بازي ضدايراني مشترک آمريکا و اتحاديه اروپايي عليه ايران در دوران رياستجمهوري جو بايدن، با توجه به بيانيه اخير صادرشده از سوي تروئيکا ديگر دشوار و پيچيده به نظر نميرسد. اين «بازي مشترک»، داراي ۲ «جزء مهم» است:
نخست دموکراتها بدون آنکه در عمل تحريمي را عليه جمهوري اسلامي بردارند و به تعهدات اقتصادي، اعتباري و تجاري خود تن دهند، در ظاهر به توافق هستهاي بازميگردند و با شعار زيبا اما فريبنده «چندجانبهگرايي»، تسخير «افکار عمومي» را آغاز ميکنند!
دوم تروئيکاي اروپا، با بالا بردن چماقي به نام «آژانس بينالمللي انرژي اتمي»، تهديد «ارسال پرونده ايران به شوراي امنيت» را همواره زنده و به لحاظ زماني نزديک نگاه ميدارد. در اين صورت، با توجه به بازگشت ظاهري آمريکا به برجام، دولت بايدن نيز حق فعالسازي مکانيسم ماشه را (همگام با اروپا) پيدا خواهد کرد و ديگر نميتوان بابت ارسال پرونده ايران از سوي آژانس(يا کميته مشترک برجام) به شوراي امنيت، به لحاظ حقوقي انتقادي به واشنگتنديسي وارد کرد!
همانگونه که مشاهده ميکنيم، بازي مشترک تروئيکا و دموکراتها، معطل حضور بايدن در کاخ سفيد باقي نمانده است. بيانيه اخير تروئيکاي اروپا، خروجي مذاکره محرمانهاي بود که بايدن 2 روز پس از پيروزياش در انتخابات رياستجمهوري آمريکا در مکالمه تلفني با امانوئل مکرون، رئيسجمهور فرانسه و بوريس جانسون، نخستوزير انگليس انجام داد. به عبارت بهتر، آمريکا از اتحاديه اروپايي خواسته است منتظر جابهجايي رسمي قدرت در کاخ سفيد نماند و «مينگذاري جديد در مسير برجام» را آغاز کند. تروئيکاي اروپا نيز به اين دستور بايدن بهسرعت عمل کرده است!
با تأسف بسيار زياد بايد گفت درست در زماني که جناب آقاي دکتر ظريف، وزير امور خارجه کشورمان مشغول تاختن و متهم کردن هميشگي جريانهاي منتقد سياست خارجي منفعل و ديپلماسي التماسي حاکم بر وزارت خارجه بود، تروئيکاي اروپا تدوين بيانيه هدفمند اخير ضدايراني خود در آژانس را آغاز کرده بود! بهتر بود آقاي ظريف که گويا از هول پيروزي بايدن در انتخابات رياستجمهوري آمريکا، کنترلشان بر احساسات و هيجانات خود را نيز از دست دادهاند- چنانکه در سخنان اخير ايشان نيز متاسفانه اين موضوع مشخص بود- به فکر ارسال يک ويدئو يا حداقل انجام يک مصاحبه عليه تروئيکاي اروپا و بازي کثيف آنها عليه جمهوري اسلامي ايران بودند! کاش ايران داراي وزيري در دستگاه ديپلماسي بود که به جاي «دلجويي از دشمنان ملت ايران» بابت «خشم ملت ايران از بدعهدي و بدذاتي آنها»، از ملت ايران ميخواست قدرتمندانه و عزتمندانه پشتيبان کشور و نظام در مسير خنثيسازي توطئههاي مشترک و پايانناپذير آمريکا و کشورهاي اروپايي باشند! کاش آقاي ظريف به جاي آنکه «لغو تحريمها تا قبل از انتخابات رياستجمهوري سال 1400 در ايران» را نگراني جريانهاي داخلي (کنايه به جريانهاي منتقد عملکرد دولت) بدانند، اساسا به اين سوال پاسخ ميدادند: آيا اساسا قرار است تحريمي عليه ايران لغو شود يا خير!
اميدواريم پاسخدهي آقاي ظريف به اين سوال مهم، مانند پاسخدهي ايشان در سال 2015 (زمان انعقاد اوليه برجام) به سوال «امکان خروج دولت بعدي آمريکا از توافق هستهاي» نباشد؛ جايي که ايشان با صدايي رسا گفتند: «برجام توافقنامهاي چندجانبه است که به تاييد 15 عضو شوراي امنيت رسيده و قطعنامه 2231 نيز پيرو آن به تصويب رسيده است. بديهي است رئيسجمهور بعدي آمريکا، حتي اگر بخواهد نميتواند از برجام خارج شود!».