سرمقاله فرهیختگان/ خنثیسازی تحریمها اقدام راهبردی پس از بنبست در مذاکرات است

فرهيختگان/ « خنثيسازي تحريمها اقدام راهبردي پس از بنبست در مذاکرات است » عنوان يادداشت شفاهي روزنامه فرهيختگان در گفتگو با ابوالفضل عمويي(سخنگوي کميسيون امنيت ملي مجلس) است که ميتوانيد آن را در ادامه بخوانيد:
ما در چند سال گذشته مسيري را طي کرديم و از ابتداي توافقي که بين ايران و 1+5 شکل گرفت، شاهد بدعهدي طرف مقابل بوديم، در همان دوران اوباما، او از تحريمهايISA سخن گفت و آن تحريمها ابقا شد، پس از آن نيز در دوره ترامپ کنگره آمريکا تحريمهاي کاتسا را برقرار کرد.
لذا موارد مختلفي از تحريم در همان دوران اوباما و بعد از آن شکل گرفت و بعد از آن هم آمريکاييها با پيگيري سياست فشار حداکثري تحريمهاي مختلفي را به ما اعمال کردند.
بنابراين مسيري که پيش از اين طي کرديم، دچار ابهام و ترديد جدي است و اين سوال وجود دارد که آيا طرف مقابل قابل اعتماد و پايبند به تعهدات است؟
ما فکر ميکنيم مشکلات کشور بهخصوص در حوزه اقتصادي ميتواند راهکارهايي فارغ از موضوع نگاه به غرب و وابستگي براي حل مشکلات به غرب داشته باشد.
در همين چارچوب تقويت توان داخلي در حوزه اقتصادي با محورهاي مختلف يکي از رويکردهايي است که در مجلس نيز بخشهاي مختلف آن دنبال ميشود و حضرتآقا ديروز تاکيد کردند که براي بحث جهش توليد به اين موضوع توجه شود.
در حوزه مباحث خارجي نيز ما معتقد هستيم، بايد رويکرد متوازن در ديپلماسي کشور شکل بگيرد و از اين رو توجه به همسايگان در اولويت قرار گيرد.
يعني توجه به کشورهاي شرقي همچون چين و روسيه و برخي کشورهاي ديگر که رويکردهاي غربي ندارند بايد در اولويت کار ما قرار گيرد.
بنابراين ظرفيتهاي مختلفي در حوزه خارجي براي توسعه روابط خارجي کشور وجود دارد که ميتواند فرصتهايي براي صادرات کالاهاي ايراني، تامين نيازهاي خاص بهخصوص در کالاهاي صنعتي و مواد اوليه باشد که لزوما متوجه مذاکره و گفتوگو با غرب نيست.
به نظر ميرسد بخشي از مشکلات اقتصادي کشور ناشي از تحريمهاست ولي همه مشکلات از آنجا نشأت نميگيرد، بلکه ناکارآمديهاي داخلي و عدم هماهنگي از موضوعاتي است که رفع آن نيازمند توجه به داخل است.
اينکه کالايي بهرغم سختيها با روشهاي مختلف تا گمرک جمهوري اسلامي در مرزها و بنادر ميرسد ولي مدتها ترخيص آن طول ميکشد تحت تاثير موضوع فشار خارجي و فشار کشورهاي زيادهخواه غربي نيست، بلکه به ناهماهنگيهاي داخلي برميگردد و راهحل آن هم در داخل کشور است.
از اين جهت فرمايشات حضرتآقا مبنيبر موضوع خنثيسازي تحريمها اصل مهمي است که بايد روي آن تمرکز کنيم چراکه يک گزاره راهبردي براي حل مشکلات کشور است.
از سوي ديگر به نظر ميرسد جرياني در داخل کشور همچنان تلاش ميکند که مشکلات کشور را منوط به تعامل با کشورهاي غربي کند در حالي که ما فکر ميکنيم اين موضوع تفسير درستي از مشکلات کشور نيست چراکه طبق تجربهاي که در موضوع برجام داشتيم، متوجه شديم در شرايطي که محدوديت را در برنامه هستهاي خود پذيرفتهايم ولي طرف مقابل به تعهدات خود عمل نميکند.
بنابراين در همين چارچوب، بياعتمادي ما به کشورهاي غربي يک موضوع اساسي است که در واقع امروز کساني که مدافع اين امر هستند و تلاش ميکنند فضاي عمومي را به سمت اين امر سوق دهند که بايد وارد تعامل با غرب شد، بايد پاسخ دهند چه تحول جديدي اتفاق افتاده است؟
آيا غربيها قابل اعتمادتر شدند؟ آيا تحريمهايي که وضع کردند، برطرف شده يا آنها به تعهدات پايبند بودند يا فقط يک فضاسازي جديد صورت گرفته و ثمره عملي جديدي ندارد؟
لذا به اعتقاد بنده بازي در دوگانه برجام و غيربرجام، بازي در دوگانه مذاکره يا غيرمذاکره بازي در ميدان دولت است در حالي که اقدام اصلي تقويت توان اقتصادي در داخل کشور است.