نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

آنتونی بلینکن کیست؟ هدیه ویژه بایدن به اسرائیل 

منبع
کيهان
بروزرسانی
آنتونی بلینکن کیست؟ هدیه ویژه بایدن به اسرائیل 

کيهان/ متن پيش رو در کيهان منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
انتصاب آنتوني بلينکن به عنوان وزير خارجه جديد آمريکا، جهت‌گيري‌هاي کلان دولت بايدن را روشن‌تر کرد. بلينکن ۵۸ ساله، فعاليت در وزارت خارجه را در دولت بيل کلينتون آغاز کرد و در دولت اوباما در فاصله سال‌هاي ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷، معاون وزير خارجه و بين سال‌هاي ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵، معاون مشاور امنيت ملي آمريکا بوده است.

هديه ويژه بايدن به اسرائيل
او در خانواده‌اي يهودي در نيويورک به دنيا آمد و در سن ۹ سالگي به همراه مادر و پدر خوانده‌اش به پاريس مهاجرت کرد. «ساموئل پيزار» همسر مادر بلينکن، وکيل آمريکايي و زاده لهستان است که به عنوان بازمانده هولوکاست معرفي مي‌شود.
او همچنين در تراز يک صهيونيست دو آتشه، حامي رژيم صهيونيستي است. به گزارش روزنامه تايمز اسرائيل، بلينکن در گفت‌وگو با گروه‌هاي يهودي دوست دارد نکته‌اي را درباره جنگ غزه در سال 2014 برجسته کند؛ «بلينکن اين طور تعريف مي‌کند که سفير اسرائيل نيمه شب او را از خواب بيدار مي‌کند و خواستار کمک نظامي فوري به اين رژيم مي‌شود. بلينکن فرداي همان روز، مسئله را با اوباما و بايدن در ميان مي‌گذارد و جواب مثبت مي‌گيرد. سپس به همراه بايدن، ضمن لابي موفق مي‌شود کنگره را به پرداخت کمک 250 ميليون دلاري براي تقويت سامانه گنبد آهنين اسرائيل ظرف چند روز متعهد کند. بلينکن مي‌گويد دولت بايدن، بدون قيد و شرط به تل‌آويو کمک خواهد کرد. بايدن کمک نظامي خود به اسرائيل را به هيچ تصميم سياسي اسرائيل مرتبط نخواهد کرد.»

بلينکن يکي از مخالفان فروش هواپيما‌هاي اف-۳۵ به امارات است. او در عين حال گفت‌وگو با نشريه «جيوش اينسايدر» وعده داده که دولت بايدن سياست به رسميت شناختن اسرائيل از سوي کشور‌هاي عربي را دنبال کند. بيراه نيست که بسياري از کارشناسان مي‌گويند «انتخاب آنتوني بلينکن براي وزارت خارجه، هديه تيم بايدن به اسرائيل است.
ديپلمات مداخله‌گرا و ستايشگر حمله ترامپ به سوريه
نيويورک تايمز در گرازشي به قلم لارا جيکس، مايکل کرولي و ديويد سنگر نوشت: آنتوني جي‌بلينکن، يکي از نزديکترين مشاوران جو بايدن است و تلاش خواهد کرد تا شرکاي آمريکا را کنار يکديگر جمع کند. بلينکن در يک سخنراني در سال ۲۰۱۵ درباره نگاهش به موقعيت آمريکا گفت: در زمان بحران يا مصيبت، همه پيش از هر چيز به آمريکا روي مي‌آورند. هميشه حق با ماست و ما مي‌توانيم نتايج را تعيين کنيم، اين به اين دليل است که رهبري آمريکا توانايي منحصر به فردي در بسيج ديگران و ايجاد تغييرات دارد.
بلينکن همچنين نقش محوري در بسياري از سياستگذاري‌هاي خارجي در دولت اوباما داشت؛ از جمله چگونگي برخورد با روسيه پس از حمله به کريمه در سال ۲۰۱۴ و نيز عمليات کشتن بن‌لادن در سال ۲۰۱۱.
نيويورک تايمز مي‌نويسد: بلينکن، نزديک به ۲۰ سال در سمت‌هاي مختلف مثل دستيار ارشد در کميته روابط خارجي سنا و بعداً مشاور امنيت ملي در کنار بايدن بوده است. در نقش دوم، بلينکن به توسعه واکنش آمريکا در برابر آشوب‌هاي سياسي و بي‌ثباتي متعاقب آن در سرتاسر خاورميانه کمک کرده و نتايج متفاوتي را در مصر، عراق، سوريه و ليبي به دست آورده است. برخي کارشناسان، بلينکن را به عنوان يک چهره مداخله‌گرا مي‌شناسند. وي از حاميان پيشنهاد بايدن در سنا براي ايجاد سه منطقه خودمختار در عراق بر اساس دين و مذهب بود. افرادي که با بلينکن آشنايي دارند مي‌گويند که او احتمالا موضع سختگيرانه‌تري نسبت به مسائل حقوق بشر در چين و روسيه خواهد داشت و از ديدار با مخالفان پوتين هم ترسي نخواهد داشت.
آنتوني بلينکن مي‌گويد آمريکا بايد ائتلاف‌هاي خود را بازسازي کند تا بتواند پسرفتي را که توسط ترامپ ايجاد شد و به خودکامگاني از روسيه گرفته تا چين اجازه داد تا از مشکلات ما بهره ببرند، مهار کند.
معاون وزير امور خارجۀ در دولت اوباما خواستار مداخلات نظامي آمريکا به بهانه دفاع از حقوق بشر بود. بلينکن بارها درخصوص بحران سوريه به اوباما گفته بود «ابرقدرت‌ها لاف نمي‌زنند.» او در مصاحبه‌ با شبکۀ «سي‌بي‌اس» با تلخي از سياست مماشات اوباما در قبال رژيم سوريه ياد کرده و گفته بود «ما نتوانستيم از وقوع يک فاجعۀ در سوريه جلوگيري کنيم و هرگز اين را فراموش نخواهم کرد.» او طرفدار اقدام نظامي عليه سوريه بود و به همين دليل سال ۲۰۱۷ وقتي ترامپ دستور حمله هوايي به سوريه را داد، کار او را ستود.
بلينکن اخيراً هم توضيح داد که تعهد بايدن براي «پايان دادن به جنگ‌هاي ابدي» به اين معني است که ايالات متحده جنگ‌هاي مخفي توسط نيروهاي ويژه و نيابتي را جايگزين اعزام‌ نيروها در مقياس گسترده مي‌کند. فراموش نکنيم که دولت اوباما به فتنه تروريست‌ها در سوريه و عراق دامن زد و قصد داشت در اوج مذاکرات برجامي، اين جنگ نيابتي را به داخل ايران و لبنان هم بکشاند که با درايت فرماندهان شجاع و با درايتي مانند حاج قاسم سليماني، سيد حسن نصرالله و ابومهدي مهندس ناکام ماند.
بايدن و بلينکن، برجام را اهرم فشار بيشتر مي‌دانند
در موضوع ايران، جو بايدن و مشاورانش از جمله بلينکن بر ضرورت گسترش محدوديت‌هاي ايران به بهانه بازگشت به برجام تاکيد کرده‌‌اند. اين بدان علت است که دولت آمريکا، ايران را علت اصلي نابودي هزينه 7 هزار ميلياردي‌اش ظرف بيست سال گذشته براي تسلط بر منطقه غرب آسيا مي‌داند و در واقع، برجام را صرفا شروعي براي آرزوي مهار نفوذ ايران و نابودي قدرت بازدارنده آن مي‌داند و نه توافقي بُرد- بُرد براي کاهش تنش. به همين دليل هم دولت اوباما با معاونت بايدن، از همان ابتدا پا در مسير نقض برجام و افزايش تحريم‌ها گذاشت.
ميدل‌ايست‌آي در اين زمينه نوشت: «پس از اجراي توافق هسته‌اي دولت اوباما شروع کرد به لابي و هشدار دادن به بانک‌هاي سراسر جهان بر ضد امکان معاملات تجاري به دلار آمريکا با ايران و به همين علت از ديدگاه تهران اين‌دست کارها توافق هسته‌اي را از هر ارزش واقعي خالي کرد. کاهش تحريم‌ها يک ستون اساسي بود که تهران را به امضاي توافق سوق داد اما هرگز واقعا محقق نشد و برخي مشاوران طرفدار اين تفکر در دولت اوباما احتمالا دوباره در دولت بايدن حضور خواهند داشت.»
بلينکن در اين ميان، از جمله کساني است که در مذاکرات منتهي به برجام، نقش‌آفريني کردند. او همچون ديگر دستياران بايدن، مدعي بازگشت به برجام اما در قالب توافقي قوي‌تر و ماندگار‌تر است؛ در حقيقت تعبير غلط انداز و دروغين بازگشت به برجام، پوششي است تا با حفظ پوسته اين توافق، بتوان محدوديت‌ها و هزينه‌هاي تازه‌اي را تحميل کرد؛ بي‌آنکه تضميني درباره تعليق تحريم‌ها (تعهد برجامي) بدهند يا اصلا دادن چنين تضميني ممکن باشد.
حفظ پوسته برجام براي افزايش محدوديت‌هاي ايران
بلينکن در مصاحبه با شبکه سي‌بي‌اس نيوز گفته است: اگر ايران به پايبندي به توافق هسته‌اي بازگردد، ما هم همين کار را خواهيم کرد. اما از آن به عنوان سکو استفاده مي‌کنيم و در همکاري با متحدان و شرکايمان تلاش خواهيم کرد آن را محکم‌تر و طولاني‌تر کنيم. توافق، اين مزيت را دارد که ما را در کنار متحدان و شرکايمان قرار مي‌دهد تا بتوانيم به شکلي موثرتر عليه فعاليت‌هاي بي‌ ثبات‌‌کننده ايران فشار بياوريم.
او پيش از آن تاکيد کرده بود در صورت ورود بايدن به کاخ سفيد، تمامي تحريم‌ها عليه ايران، از جمله تحريم‌هاي اعمال‌شده توسط دونالد ترامپ حفظ خواهند شد. بلينکن، چهار ماه قبل گفته بود: «ما در داخل خود متن توافق (برجام) روي مفاد مهمي براي بازگرداندن تحريم‌ها اصرار کرديم. فقط يک مشکل وجود دارد؛ بند بازگشت خودکار تحريم‌ها بايد توسط يکي از طرف‌هاي مشارکت‌کننده در توافق هسته‌اي فعال شود. اينکه دولت ترامپ، دولت اوباما- بايدن را بابت اتمام تحريم‌هاي تسليحاتي ايران سرزنش مي‌کند، تناقض‌هاي زيادي وجود دارد؛ چون بخش زيادي از اين تحريم‌ها توسط دولت خود ما (دولت اوباما) وضع شد. ما مي‌ توانستيم با داشتن جبهه‌اي متحد همراه متحدانمان، آن تحريم‌ها را از داخل خود توافق تمديد کنيم.»
وال استريت ژورنال و واشنگتن‌پست:
 بر خلاف ادعا، دولت بايدن به برجام بر نمي‌گردد
درباره موضع تيم بايدن نسبت به برجام، ارزيابي‌هاي روشني وجود دارد. تحليلگر واشنگتن‌پست در اين باره مي‌نويسد: «قبول دارم که ابهاماتي در اينجا وجود دارد، اما راز مسئله در جزئيات است. بايدن مي‌گويد اگر ايران ابتدا اقدام X را انجام دهد، او براي آغاز مذاکرات بر سر توافقي جديد، اقدام Y را انجام خواهد داد. اين، به هيچ وجه با بازگشت به توافق هسته‌اي يکي نيست.»
به همين دليل هم لاورنس نورمن خبرنگار وال‌استريت‌ژورنال در بروکسل گزارش مي‌دهد «هيچ مقامي در اروپا تصور نمي‌کند که جو‌بايدن، بدون تغييرات در برجام، به اين توافق بازخواهد گشت. بسياري از مقام‌هاي اروپايي فکر مي‌کنند جو بايدن از مسئله خروج آمريکا از برجام، به عنوان يک اهرم فشار مفيد استفاده خواهد کرد.»
اين خبر هم قابل تامل است که چند هفته قبل از اعلام نام بلينکن به عنوان نامزد تصدي وزارت خارجه آمريکا، نشريه صهيونيستي يديعوت آحارانوت، از وي به عنوان کسي که احتمالا مسئول از سرگيري مذاکرات با تهران خواهد بود، ياد کرده بود. اين نشريه، در کنار بلينکن، به اسامي نام جيک ساليوان و مايک فلورنوي ‌اشاره کرده و نوشته بود: استراتژي اين تيم، آغاز يک مذاکره دو بخشي با ايراني‌ها از طريق دو کانال مجزا خواهد بود. اولين کانال به محض ورود بايدن به کاخ سفيد در ماه ژانويه و قبل از انتخابات رياست‌جمهوري ايران در ماه ژوئن کارش را آغاز مي‌کند.
دولت بايدن، زيان‌هاي برجامي ايران را جبران نمي‌کند
نشريه انگليسي اينديپندنت هم درباره نگاه دولت جديد آمريکا به تعهدات برجامي‌اش مي‌نويسد: «فشار حداکثري نتوانسته به هيچ يک از اهداف خيالي پمپئو برسد. سياست‌گذاران آمريکايي تصور مي‌کردند که با گذشت زمان، مقامات ايران مجبور مي‌شوند به ميز مذاکره برگردند؛ اما چنين نشد. تنها چيزي که سياست آمريکا ايجاد کرده، چرخه خودتخريبي بين است. پيوستن دوباره به برجام، سر راست‌ترين راه براي پيگيري يک تنش‌زدايي کوچک با تهران خواهد بود. مقامات ايراني تاکيد دارند که دولت جديد آمريکا بايد ضررهاي خروج از برجام را جبران کند اما بسيار بعيد است که بايدن چنين کاري بکند.»
تعهد دوست واقعي اسرائيل درباره برجام و تحريم‌ها
«مايکل اورن»، سفير سابق اسرائيل در آمريکا در گفت‌وگو با شبکه i۲۴ گفته است» «توني‌بلينکن، يهودي و دوست واقعي اسرائيل است. او در جلسات توجيهي در واشنگتن گفته؛ برجام را به گونه‌اي تقويت خواهد کرد که مورد استقبال اسرائيل قرار گيرد.»
همچنين رسانه صهيونيستي جويش اينسايدر (jewish insider) در گزارشي خاطر نشان کرده است: «انتصاب توني بلينکن به عنوان وزير امور خارجه و جيک ساليوان به عنوان مشاور امنيت ملي، با تحسين گسترده رهبران يهودي و کارشناسان خاورميانه‌روبرو شده است. بلينکن ماه گذشته گفته بود حتي اگر دولت بايدن تحريم‌هاي هسته‌اي عليه ايران را به حالت تعليق درآورد، ما به تحريم‌هاي غير هسته‌اي به عنوان يک سد محکم عليه رفتارهاي نادرست ايران در زمينه‌هاي ديگر ادامه خواهيم داد.»

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره