جنگ در لیبی از سر گرفته میشود؟

فارس/متن پيش رو در فارس منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
خبرگزاري آناتولي در گزارشي به تجهيز فرمانده تشکيلات موسوم به ارتش ملي ليبي به سامانه موشکي و نقش امارات در اين کار پرداخت و نوشت که احتمال دارد بار ديگر، جنگ در ليبي شعلهور شود.
پس از گذشت يک ماه از توافق نظامي طرفهايي ليبيايي، ظاهرا نيروهاي وابسته به ژنرال «خليفه حفتر» فرمانده تشکيلات موسوم به ارتش ملي ليبي حاضر به اجراي اين توافق نيستند.
خبرگزاري آناتولي گزارش داد، شرط اين توافق، خروج نيروهاي حفتر از خطوط درگيري در محور «سرت-الجفره» است. اين در حالي است که نيروهاي وابسته به حفتر و نيروهاي خارجي بار ديگر به غرب و جنوب سرت بازگشتهاند.
اين اقدام در حالي از سوي حفتر صورت گرفته است که کميته نظامي (۵+۵) در مقر دائم خود نشست برگزار کرد تا بر اجراي توافق آتشبس در ليبي نظارت کنند؛ توافقي که در ژنو حاصل شد.
«ابراهيم بيت المال» فرمانده اتاق عمليات سرت و الجفره وابسته به دولت وفاق ملي ليبي هم خبر داد که نيروهاي وابسته به حفتر در جنوب و غرب سرت، تحرکات زيادي دارند و نيرو و سلاح زيادي در اين منطقه گردآوري کردهاند.
بيت المال گفت که اين نيروها از شرق به سمت غرب حرکت کردند و اين احتمال وجود دارد که حفتر، نقض عهد کرده و در توافق 5+5 خلل ايجاد کند.
يکي از مهمترين بندهاي اين توافق که در دوم مهر ماه گذشته به امضا رسيد، برقراري کامل آتشبس و بازگشت نيروهاي حاضر در سرت و الجفره به اردوگاههاي خود و اخرج «مزدوران» طي ۹۰ روز از ليبي بود.
به گزارش آناتولي، اعزام نيروي نظامي به خطوط تلاقي با اين توافق در تضاد است؛ زيرا هدف از اين توافق، کاهش تنش در ليبي است. البته آنچه باعث نگراني ارتش دولت وفاق ملي شده، گزارشهاي رسانهاي است که نشان ميدهد حفتر به سامانههاي موشکانداز مجهز شده است.
اين سامانههاي موشکي مدرن «MLRS» نام دارد. احتمالا امارات اين سامانه را در اختيار حفتر قرار داده است. اين سلاح نشان ميدهد که حفتر خود را براي يک دور جديد از درگيري آماده ميکند؛ هر چند در ژوئيه گذشته در غرب ليبي شکست خورد.
آناتولي در ادامه نوشت، اين تحرکات نظامي حفتر با شکست «عقيله صالح» در به دست آوردن منصب شوراي رياستي ليبي مقارن شده است. صالح رئيس پارلمان طبرق است. اين پارلمان در شرق ليبي و در تقابل پارلمان طرابلس قرار دارد. اگر صالح به اين سمت، منصوب ميشد، حفتر فرمانده کل ارتش ليبي انتخاب ميشد.
به گزارش اين خبرگزاري، ۷۵ نفر از طيفهاي سياسي مختلف ليبي، اخيرا نشستي در تونس برگزار کردند، ولي موفق نشدند رئيس شوراي رياستي را انتخاب کنند. صالح به خاطر نقشي که «جنگافروزي در غرب ليبي» داشته است، مورد موافقت براي تصدي اين پست قرار نگرفت.
شوراي رياستي، دولت وفاق ملي و شوراي عالي حکومتي ليبي هم اکنون تنها نهادهايي در اين کشور هستند که سازمان ملل آنها را به رسميت ميشناسد. اين سه نهاد در پي توافق ۱۷ دسامبر ۲۰۱۵ در شهر «الصخيرات» ليبي و با حضور نماينده سازمان ملل با هدف پايان درگيريها، شکل گرفتند. «فايز السراج» رئيس شوراي رياستي و نخستوزير دولت وفاق ملي است.
بحران ليبي و درگيري ميان دولت وفاق ملي با شبهنظاميان وابسته به خليفه حفتر، به محلي براي درگيريهاي نيابتي ميان ميان مصر، امارات از يک سو و ترکيه و قطر از سوي ديگر تبديل شده است. همزمان با امضاي تفاهمنامه همکاري نظامي-امنيتي دريايي ميان آنکارا و طرابلس و ارسال تجهيزات نظامي از ترکيه به ليبي، دولتهاي امارات و مصر نيز کمکهاي تسليحاتي خود از خليفه حفتر را افزايش دادهاند.
دولت وفاق ملي اخيرا اعلام کرد که به همه نيروهاي نظامي خود دستور آتشبس فوري و توقف تمام عمليات جنگي و نظامي داده است. آتشبس پيشنهادي و اعلامي دولت وفاق ملي شامل غيرنظامي کردن مناطقي از سرت و الجفره ميشود.