فرار به عقب روحانی!

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
حسن روحاني با بيان اينکه همان مديراني که ۹۵ را اداره کردهاند، ۹۹ را با همان قدرت و روحيه بهتر و توانمندي و تجربه بيشتر اداره ميکنند، اظهار داشت: فرق ۹۵ و ۹۹ هر چه هست مال جنايت آمريکاست و اين تفاوت هر چه هست، مربوط به تروريسم آمريکا و تحريم و فشارهاي ظالمانه و غلط و نابجا ميشود. به گزارش «وطن امروز»، رئيسجمهور روز گذشته باز هم براي فرستادن لعن و نفرين، آدرس کاخ سفيد را به مردم داد و به دفاع از عملکرد خود و کابينهاش در اوج نارضايتيهاي عمومي پرداخت. 3 ماه پيش بود که حسن روحاني در حاشيه يکي از جلسات ستاد ملي مقابله با کرونا از آدرس کاخ سفيد براي ارسال لعن و نفرينهاي مردم رونمايي کرد و گفت: «مردم اگر ميخواهند براي کمبود و مشکلات لعن و نفرين کنند، آدرس آن کاخ سفيد در واشنگتن است و کسي آدرس اشتباه به آنها ندهد». او مردم را از ارسال لعن و نفرين به «آدرس اشتباه» که احتمالا پاستور باشد منع کرد تا با بخشيدن عامليت مطلق به تحريمهاي آمريکا، عملا هر گونه انتقادي نسبت به مديريت دولت را خنثي کند. روحاني پيش از اين نيز حتي مدعي گذار از تحريم به جنگ اقتصادي در زمان مديرتش شده و گفته بود: «ما از سال 59 تحريم اقتصادي داشتيم ولي از سال 97 جنگ اقتصادي شروع شد و الان بحث تحريم مطرح نيست، بلکه جنگ اقتصادي است».
* روحاني95، روحاني99
رئيسجمهور روز گذشته در جلسه هيات دولت، بار ديگر در تفسير وضعيت فعلي کشور، تمام بارها را از روي شانههاي دولت برداشت و به تکرار ادعاهاي پيشين خود پرداخت. روحاني پس از تفسير و تشريح پايان دوره زمامداري ترامپ در کاخ سفيد، با بيان اينکه «در روزي که مردم ايران احساس پيروزي در برابر اين فشار و تروريسم را شاهد هستند مردم آمريکا شاهد يک شکست بزرگ در زندگي اجتماعي و سياسي خودشان هستند»، خاطرنشان کرد: شاهد يک شکاف بزرگ در داخل آمريکا هستيم و ما ميگفتيم يک آدم قانونشکن وقتي نسبت به ملتهاي مظلوم و مستقل دنيا قانونشکني ميکند، يک روز نوبت خود ملت آمريکا هم فرا ميرسد.
روحاني با بيان اينکه امروز ميخواهم يک معيار براي کساني مشخص کنم که ميگويند مديريت و تحريم چند درصد مشکل براي کشور درست کرده، اظهار داشت: سالهاي ۹۵ و ۹۹ را کنار هم قرار دهيد؛ همان مديراني که ۹۵ را اداره کردهاند ۹۹ را با همان قدرت و روحيه بهتر و توانمندي و تجربه بيشتر اداره ميکنند. فرق ۹۵ و ۹۹ هرچه هست مال جنايت آمريکاست و اين تفاوت هرچه هست، مربوط به تروريسم آمريکا و تحريم و فشارهاي ظالمانه و غلط و نابجا ميشود. وي افزود: البته در اين راه ناموفق بودند ولي رنج فراواني را براي ملت درست کردند و ملت ما صبوري و ايستادگي کرد و خم به ابرو نياورد و زانوي ملت در برابر اين فشار خم نشد و ايستاد ولي در عين حال فشار زيادي هم به مردم وارد شد. روحاني با بيان اينکه «چيز عجيبي هست که هر مشکلي پيدا ميشود ميگويند دولت چرا اين کار را کرد و اين کار را نکرد، در حالي که اين دولت همان دولت سال ۹۵ و پايان ۹۴ و آغاز ۹۶ است»، اظهار داشت: آنچه تفاوت ايجاد شده تحريم ظالمانه عليه يک ملت بزرگ بوده و امروز ما کاملا مطمئن هستيم که پايان مقاومت و ايستادگي مردم نمايان خواهد شد و در ماههاي آينده نتيجه اين صبر و مقاومت و ايستادگي را خواهيم ديد.
روحاني در ادامه سخنانش به ارزش پول ملي و پيشبيني نرخ ارز در سال آينده پرداخت و گفت: يکي از مسائل بسيار مهم در لايحه بودجه ۱۴۰۰ اين بوده که ارزش پول ملي را بالا برديم. در حالي که قيمت دلار در کشور چيزي حدود ۲۳ يا ۲۴ هزار تومان است، قيمت دلار را براي سال آينده حدود ۱۱ يا ۱۲ هزار تومان ديدهايم و افق آينده را دولت اينگونه ديده است. رئيسجمهور ادامه داد: اگر اين دلار کمي بيشتر باشد، درآمد دولت بالاتر ميرود ولي برعکس اگر قيمت دلار را بالا نگه داريد و سال آينده قيمت دلار پايين بيايد که تصميم ما هم اين هست، اگر منابع در اختيار بانک مرکزي قرار بگيرد، قيمت دلار از ۲۴ هزار تومان به حدود ۱۶ هزار تومان ميرسد.
* دولت نتيجه تحريمها بود!
اظهارات اخير روحاني هر چند در مقام توجيه عملکرد دولت در ماههاي پاياني عمرش باشد اما نميتواند او را از پاسخگويي به سوالات بنيادين بازدارد. او پيش از اين تيرماه سال جاري نيز گفته بود: «وعدههايي که من در سال ۹۵ دادم، براي شرايط آن زمان بود». با اين حال رئيسجمهور در حالي علت همه مشکلات و فجايع اقتصادي تجربهشده در سالهاي اخير را به وجود يک عامل خارجي (دولت ترامپ) نسبت ميدهد و از تحريمهاي آمريکا به عنوان مسبب فشارهاي اقتصادي سخن ميگويد که اساسا کارويژه اصلي دولت او از ابتدا رفع تحريمها بوده است. حيات و شکلگيري دولت روحاني وابسته به وجود تحريمهاي آمريکا بوده و اگر چنين تحريمهايي نبود اساسا دليلي نيز براي امکان يافتن تشکيل دولت يازدهم و دوازدهم وجود نداشت. دولتي که فلسفه شکلگيري آن رفع تحريمها بوده است، نميتواند در پاسخ به انتقادات، وضعيت موجود را نتيجه همان تحريم بداند. روحاني پيروز ميدان انتخابات شد چون وعده رفع تحريمها را داده بود، پس گذار از «تحريم اقتصادي» به «جنگ اقتصادي» نهتنها کارنامه دولتش را سفيد نميکند، بلکه او را بيش از پيش محکوم ميسازد.
روحاني در حالي با ارجاع مردم به شرايط سال95 و مقايسه آن با سال99 به دنبال تبرئه کابينه و مديران دولتي خود است که اساسا او با به نقد کشيدن وضعيت کشور در سال پاياني دولت قبل (پس از تحميل تحريمهاي گسترده) موفق به کسب آراي مردم شد. با منطق وي، مديران کشور در سال92، عمدتا همان مديران سال89 بودهاند، مقايسه شرايط اقتصادي اين ۲ سال گوياي 2 وضعيت کاملا متفاوت است، پس او حق نقد به اين وضعيت را در زمان ورودش به عرصه انتخابات نداشته است.