آیا زمان خروج از بازار ارز و طلا فرا رسیده است؟
فرارو/ متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در اخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
قيمت دلار در دو هفته گذشته روند نزولي شديدي به خود گرفته است. اگر کاهش قيمت دلار را از قله ۳۲ هزار توماني مهرماه محاسبه کنيم به عدد ۱۰ هزار تومان ميرسيم، اما حتي حالا که دلار جايي بين ۲۱ و ۲۳ هزار تومان گير افتاده و مدام در جا ميزند، اين سوال مطرح ميشود که آيا زمان خروج از بازار ارز فرا رسيده است يا نه؟ وضع وقتي براي سرمايهگذاران دلار بد ميشود که احتمال کاهش قيمت دلار تا ۱۷ يا ۱۸ هزار تومان را جدي در نظر بگيريم. بازار سکه و طلا هم وضعيت مشابهي دارند و اين روزها سرمايهگذاران خود را بدجوري به فکر فرو بردهاند. در اين نوشته تلاش ميکنيم براي سوالات بالا جواب منصفانهاي پيدا کنيم.
بهترين زمان خروج از بازار دلار
بررسي تغييرات قيمت دلار از قله ۳۲ هزار توماني در مهرماه نشان ميدهد دلار در هر مرتبه ريزش حدود پنج هزار تومان ارزش خود را از دست داده. اولين ريزش در هفته آخر مهرماه اتفاق افتاد. زماني که دلار از ۳۲ هزار تومان در عرض سه روز به ۲۷ هزار تومان رسيد. خيليها گمان ميکردند اين نقطه پايان ريزش دلار است چراکه بعد از آن شاهد روند صعودي در بازار ارز بوديم. تا جايي که دلار تا نيمه آبانماه و در آستانه انتخابات رياست جمهوري آمريکا تا ۲۹ هزار تومان افزايش قيمت پيدا کرد. در همين نقطه دومين ريزش دلار اتفاق افتاد. دلار اين بار بين پنج تا شش هزار تومان ارزش خود را از دست داد و به محدوده ۲۳ تا ۲۴ هزار تومان کاهش قيمت پيدا کرد. در ادامه با افزايش نسبي دلار براي مدتي در محدوده ۲۶ هزار تومان آرام گرفته بود و مرحله سوم ريزش در نيمه دوم سال، از هفته آخر ديماه آغاز شد. باز هم دلار پنج هزار تومان ارزش خود را از دست داد و تا کانال ۲۱ هزار توماني عقب نشست. حالا که دلار کمي روند صعودي گرفته، احتمالا دوباره شاهد سناريوهاي قبلي در بازار ارز باشيم، اما حتي اگر دلار بتواند از کانال ۲۱ هزار تومان خلاص شود و به روند صعودي برگردد، بعيد نيست بعد از يک ماه دوباره شاهد کاهش پنج هزار توماني قيمت آن باشيم. در صورت تکرار اين اتفاق دلار ۱۷ هزار توماني چندان دور از ذهن نخواهد بود. با اين تفسير شايد اين روزها آخرين فرصت براي خروج از بازار ارز باشد. به خصوص که بعد از روي کار آمدن دولت جديد در آمريکا، احتمال شنيدن خبرهاي خوب در بازار ارز بيشتر ميشود.
حتي اگر دلار بتواند چند وقت در کانال ۲۱ هزار تومان تاب بياورد، سايه ريزش پنج هزار توماني را بالاي سر خود ميبيند
اوج اقبال به بازار ارز در تيرماه اتفاق افتاد. زماني که بعد از مدتها دلار از محدوده ۱۶ هزار تومان خلاص شده بود و بعد از شکست کانال ۱۸ هزار توماني روزبهروز در حال افزايش قيمت بود. اين اتفاق با رسيدن شاخص بورس به محدوده خطر همزمان بود و اين مورد باعث شد اقبال سرمايهگذاران به بازار ارز بيشتر شود. در نتيجه اين اتفاق دلار به راحتي از مرز ۲۰ هزار تومان عبور کرد. کساني که در تيرماه دلار ۱۸ هزار توماني خريده بودند ميتوانستند دلارهاي خود را با سود ۸۰ درصدي در مهرماه بفروشند. اگر هنوز در اين بازار ماندهايد و چشمانتظار صعود دوباره هستيد، بايد توجه داشته باشيد که در صورت تکرار سه مرتبه ريزش قيمت دلار، اين بار کل سود سرمايهگذاري در بازار ارز از بين خواهد رفت و ممکن است حتي اصل پولتان هم از بين برود. پس شايد تصميم درست اين باشد که با خروج از بازار در روزهاي دلار ۲۲ هزار توماني، به سود ۲۰ درصدي نسبت به تيرماه اکتفا کنيد تا در آينده متحمل ضرر بيشتر نشويد.
بهترين زمان خروج از بازار طلا
طلا بعد از شش ماه به کف قيمت يک ميليون تومان برگشته و در مواقعي هم به کانال ۹۰۰ هزار تومان تبعيد ميشود. آخرين بار در ابتداي مردادماه قيمت هر گرم طلاي ۱۸ عيار در اين محدوده قرار داشت، اما در هفته آخر مهرماه موفق شد به رکورد يک ميليون و ۵۰۰ هزار تومان برسد. سکه هم سرگذشت مشابهي دارد و بعد از رسيدن به رکورد ۱۶ ميليون و ۵۰۰ هزار توماني، حالا در ميانه کانال ۱۰ ميليون قرار گرفته است، اما پيشبيني ميشود به کف کانال ۱۰ ميليون تومان برسد؛ مرزي که در صورت شکست کامل آن احتمال سقوط بيشتر قيمت سکه وجود دارد. طوري که ميتوان گفت اين آخرين سنگر براي سرمايهگذاران طلا و سکه براي خروج از بازار به حساب ميآيد.
احتمال کاهش بيشتر قيمت طلا و رسيدن آن تا محدوده ۷۵۰ هزار تومان به ازاي هر گرم وجود دارد
قيمت طلا چيزي جز حاصل ضرب دلار و اونس جهاني در يک عدد ثابت نيست. دلار و اونس هر تغييري داشته باشند، همان اتفاق براي قيمت طلاي ۱۸ عيار خواهد افتاد. سکه هم به تناسب افزايش قيمت طلا ارزشمند ميشود و با کاهش قيمت آن، ارزش خود را از دست ميدهد. حالا که دلار روند نزولي در پيش گرفته و زمزمههاي دلار ۱۷ هزار توماني به سرزبانها افتاده، خطر بزرگي سرمايهگذاران طلا را تهديد ميکند. از طرف ديگر طلا در بازارهاي جهاني هم روزهاي سختي را تجربه ميکند. از زماني که واکسن کرونا کشف شده قيمت جهاني طلا از ۲۰ هزار به ۱۸ هزار دلار کاهش قيمت پيدا کرده. هرچه اميدها به خلاصي از ويروس کرونا بيشتر ميشود، قيمت طلا در بازارهاي جهاني روند نزولي به خود ميگيرد. با ادامه پيدا کردن روند واکسيناسيون در دنيا، بعيد نيست قيمت جهاني اونس از محدوده فعلي عقبنشيني کند و تاثير خود را در بازار طلاي ايران بگذارد. براي همين است که ميگوييم احتمال کاهش بيشتر قيمت طلا و رسيدن آن تا محدوده ۷۵۰ هزار تومان به ازاي هر گرم وجود دارد. در صورتي که اين اتفاق بيافتد و دلار هم با تکرار ريزش پنج هزار توماني به ۱۷ هزار تومان برسد، سکه هشت ميليون توماني دور از ذهن نخواهد بود.
استقبال از بازار طلا در مردادماه رونق گرفت. چراکه طلا بعد از افزايش قيمت ۲۵۰ هزار توماني نسبت به بهار از مرز يک ميليون تومان عبور کرده بود و خيليها معتقد بودند اين آخرين باري است که طلا در اين محدوده قرار ميگيرد. اين اتفاق همزمان شده بود با رکوردشکنيهاي اونس طلا در بازارهاي جهاني. اونس جهاني در نيمه مردادماه به رکورد تاريخي دو هزار دلار رسيده بود و اين مورد سرمايهگذاران را به بازار سکه و طلا بيشتر ترغيب کرد. سکه هم شرايط مشابهي داشت. يک بار با عبور از مرز ۱۰ ميليوني تا ۱۱ ميليون تومان افزايش قيمت پيدا کرده بود و در نيمه مردادماه دوباره به مرز ۱۰ ميليوني رسيد. اين دو مرز مهم يعني يک ميليون تومان براي طلا و ۱۰ ميليون تومان براي سکه به نظر موقعيت مناسبي براي ورود به بازار طلا ميرسيد. کساني که چنين فکري ميکردند، تا مهرماه سود قابل توجهي کردند. طلا با رشد ۵۰ درصدي به يک ميليون و ۵۰۰ هزار تومان و سکه با رشد ۶۵ درصدي به ۱۶ ميليون و ۵۰۰ هزار تومان رسيد. آنهايي که اميدواري خود را براي صعود بيشتر حفظ کردند و تا الان در بازار طلا باقي ماندند، حالا به اصل سرمايه خود رسيدهاند و با کاهش بيشتر قيمت سکه و طلا وارد ضرر خواهند شد. اگر سناريو دلار ۱۷ هزار توماني تحقق پيدا کند، خريداران طلا و سکه در مرداد به ترتيب ۲۵ و ۲۰ درصد ضرر خواهند کرد.