نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

پشت‌پرده پرواز جنگنده‌های اسرائیلی بر فراز لبنان

منبع
فرارو
بروزرسانی
پشت‌پرده پرواز جنگنده‌های اسرائیلی بر فراز لبنان

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

"بِلِن فرناندز*" نويسنده و تحليلگر "پايگاه خبري ميدل ايست آي" در گزارشي، به مساله نقض مکرر حريم هوايي لبنان توسط رژيم صهيونيستي پرداخته و آن را اقدامي نظام‌مند از جانب اين رژيم جهت ايجاد وحشت در جامعه لبنان و کنترل آن، ارزيابي کرده است. وي در اين رابطه مي‌نويسد:

«در نخستين ساعاتِ کريسمس و آغاز شدن سال نو ميلادي، من (نويسنده گزارش: بِلِن فرناندز)، يک پيامک از يک دوست فلسطيني-لبناني‌ام در بيروت دريافت کردم که مساله عجيبي را با من در ميان گذاشت. وي گفت در نخستين ساعات بامداد با صداي پرواز چند جنگنده که بعدا معلوم شده اسرائيلي بوده اند از خواب برخاسته و حتي صداي انفجار ناشي از شليک موشک توسط آن‌ها را که ظاهرا اهدافي در خاک سوريه را هدف قرار داده اند نيز شنيده است.

البته که نقض حريم هوايي لبنان توسط جنگنده‌هاي اسرائيلي مساله تازه‌اي نيست. رژيم اسرائيل مدت هاست که نه فقط به نقض حريم هوايي و سرزميني لبنان مي‌پردازد، بلکه تا حد زيادي امنيت شنوايي و روحي مردم لبنان را نيز نشانه رفته است.

به گزارش فرارو، "رابرت فيسک" روزنامه نگار فقيد در کتاب خود با عنوان Pity the Nation (ترحم به ملت) که در رابطه با جنگ داخلي لبنان در فاصله سال‌هاي ۱۹۷۵ تا ۱۹۹۰ نگارش شده، به حادثه پرواز دو جنگنده اسرائيلي در ارتفاع پايين در بيروت در سال ۱۹۷۸ اشاره مي‌کند که منجر به ايجاد وحشت فراوان در اين شهر و شکسته شدن شيشه‌هاي بسياري از خانه‌ها و فروشگاه‌ها شد.

از آن زمان تاکنون، اين مساله (پرواز جنگنده‌هاي اسرائيلي بر فراز حريم هوايي لبنان و وحشت آفريني در اين زمينه)، براي اسرائيلي‌ها به يک عادت تبديل شده است. اسرائيلي‌ها همواره با استفاده از پرواز جنگنده‌هاي خود بر فراز حريم هوايي لبنان و ايجاد آلودگي صوتي، اقدام به وحشت آفريني در اين کشور کرده اند و سعي داشته اند تا مردم لبنان را آزار و اذيت کنند.

تاکنون جريان‌هاي رسانه‌اي بين المللي، علاقه چنداني به پوشش اقدامات مکرر اسرائيلي‌ها در نقض حريم هوايي لبنان از خود نشان نداده اند. قطعا اين رويکرد آن‌ها ناشي از فقدان اطلاعات نيست. خودِ دولت لبنان نيز از علني کردن اين مساله و جلب توجه در رابطه با آن خودداري مي‌کند و فقط به شکايت به نهاد‌هاي بين المللي نظير سازمان ملل متحد بسنده مي‌کند. اخيرا نيز دولت لبنان در اين رابطه، شکايتي را به سازمان ملل متحد تسليم کرده است.

تاريخِ شوم اسرائيل در نقض حريم هوايي لبنان
در ماه مارس سال ۲۰۱۹ ميلادي، "آنتونيو گوترش" دبيرکل سازمان ملل متحد گزارش کرد که اسرائيل به طور مکرر حريم هوايي لبنان را (تقريبا به صورت روزانه) نقض مي‌کند و اين اقدام آن در تناقض آشکار با قطعنامه ۱۷۰۱ شوراي امنيت و اصل حاکميت لبنان است. قطعنامه ۱۷۰۱ در سال ۲۰۰۶ و پس از جنگ ۳۳ روزه اسرائيل و لبنان منعقد شد که موجب شهادتِ دست کم ۱۲۰۰ نفر از مردم لبنان (که اغلب آن‌ها غيرنظامي بودند) گشت.

با توجه به جنگ‌هاي مکرر اسرائيل عليه لبنان و کشتار گسترده مردم اين کشور در برهه‌هاي زماني مختلف، چندان عجيب نيست که به اين نتيجه برسيم که اقدام تل آويو در نقض مکرر حريم هوايي لبنان، تا چه اندازه موجب ايجاد ترس و وحشت در ميان مردم لبنان مي‌شود.

آنتونيو گوترش در گزارش خود به اين نکته اشاره کرده که از نوامبر ۲۰۱۸ تا فوريه ۲۰۱۹، نيرو‌هاي حافظ صلح سازمان‌ملل‌متحد در لبنان، به طور ميانگين ماهانه ۹۷ پرواز متجاوزانه جنگنده‌هاي اسرائيلي بر فراز حريم هوايي لبنان را به ثبت رسانده اند. بر اساس گزارش گوترش، ۷۷ درصد از پرواز‌هاي غيرقانوني اسرائيل بر فراز حريم هوايي لبنان توسط پهپاد‌هاي پيشرفته انجام شده است و باقيِ پرواز‌ها از طريقِ جت‌هاي جنگنده و ديگر اجسام پرنده ناشناس انجام شده اند.

رژيم اسرائيل در سال‌هاي اخير عملا به گونه‌اي رفتار کرده که انگار انجامِ پرواز‌هاي غيرقانوني بر فراز لبنان و نقض حاکميت اين کشور را يک حق قانوني براي خود مي‌داند و کشور‌هايي نظير آمريکا نيز عملا اين روايت را پذيرفته اند. مساله‌اي که حقيقتا به يک تاريخِ پر از شرارت براي اسرائيل در قبال مردم لبنان شکل داده است.

جنگ رواني
نوار غزه منطقه ديگري است که اسرائيل به طور مکرر اقدام به نقض حريم هوايي آن با هدف تضعيف روحيه فلسطيني‌ها مي‌کند. اسرائيلي‌ها خود به نحو مضحکي مدعي هستند که اين کار را با اين هدف انجام مي‌دهند که مطمئن شوند فلسطيني‌ها مردم خوبي باقي مي‌مانند. با اين حال، همه مي‌دانند که اسرائيل سعي دارد مردم غزه را از لحاظ روحي رواني، آسيب پذير نگه دارد.

در سال ۲۰۱۳، خبرنگار الجزيره "جاناتان کوک" در جريان گزارشي مي‌گويد که علي رغم عقب نشيني اسرائيل از نوار‌ غزه در سال ۲۰۰۵، پرواز‌هاي مکرر جنگنده‌ها و پهپاد‌هاي اسرائيلي بر فراز غزه، همچون "صداي مرگ" مي‌ماند و سعي دارد اين نکته را به مردم فلسطين يادآوري کند که اسرائيل همه جا هست و آن‌ها هيچ حريم خصوصي نخواهند داشت. اسرائيلي‌ها عملا با اين اقدام خود "جنگ رواني" عميقي را عليه مردم فلسطيني به راه انداخته و به دنبال آن هستند که به آن‌ها بگويند که هنوز اشغال اراضي فلسطيني توسط اسرائيلي‌ها خاتمه نيافته است.

استفاده "جاناتان کوک" از واژه صداي مرگ به هيچ عنوان اغراق آميز نيست. اسرائيل تاکنون بار‌ها و بار‌ها در جريان هزاران حمله خود عليه فلسطيني ها، غيرنظاميان زيادي از جمله زنان و کودکان را سلاخي کرده و عملا موجب ايجاد وحشت در ميان مردم فلسطين شده است.

اخيرا در لبنان، پرواز جنگنده‌هاي اسرائيلي در ارتفاع کم بر فراز حريم هوايي اين کشور، بار ديگر مساله ساز شده است. خبرگزاري آسوشيتدپرس در گزارشي در تاريخ ۱۰ ژانويه اين تيتر را به کار برده که پرواز‌هاي با ارتفاع کمِ اسرائيل بر فراز لبنان که تقريبا به صورت روزانه انجام مي‌شوند، تبديل به يک عامل مزاحمت و وحشتِ جدي براي مردم اين کشور شده‌اند.

بر اساس آنچه نيرو‌هاي حافظ صلح سازمان ملل در لبنان بيان کرده اند: "در فاصله ماه‌هاي ژوئن تا اکتبر سال ۲۰۲۰ ميلادي، اسرائيل به طور ميانگين روزانه ۱۲.۶۳ مرتبه، حريم هوايي لبنان را نقض کرده است. در اين ميان، ۹۵ درصد از اقدامات غيرقانوني اسرائيل، از طريق پهپاد‌ها انجام شده اند".

درست بر اساس همين کارنامه اسرائيل است که بايد در شرايطي که اسرائيلي‌ها خود را به عنوان بزرگترين قربانيان تروريسم معرفي مي‌کنند، از اقدامات تروريستي آن‌ها و اينکه واقعا آن‌ها در اين رابطه (ترويج وحشت و ناامني) چگونه عمل مي‌کنند، افشاگري انجام شود».

*بِلِن فرناندز، وي نويسنده و تحليلگر پايگاه خبري ميدل ايست آي است.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar