الجزیره: گام اول را واشنگتن برمی دارد یا ایران؟

انتخاب/متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
الجزيره نوشت: علي اکبر داريني، پژوهشگر مطالعات ايراني آمريکايي تاکيد کرد تهران هرگز مدت طولاني منتظر واشنگتن و اولين گام آن براي بازگشت به توافق هسته اي، يعني رفع تحريمهاي اقتصادي نميماند.
در ادامه اين مطلب آمده است: وي در صحبتهاي خود در برنامه فراتر از خبر تصريح کرد اگر دولت جو بايدن اشتباهات دونالد ترامپ در مورد خروج از توافق هستهاي را جبران نکند، ايران به افزايش غني سازي اورانيوم ادامه مي دهد.
لازم به ذکر است ترامپ حدود سه سال پيش از توافق با تهران خارج شده و تحريمهاي اقتصادي عليه تهران را اعمال کرد، در مقابل، تهران بر غني سازي اورانيوم خود افزود، تا آنجا که اخيرا اسرائيل مدعي شده دست يابي ايران به بمب هستهاي نزديک است.
پيش از اين، بايدن شديدا از خروج ترامپ از توافق هستهاي انتقاد کرده و مسئوليت دست يابي تهران به بمب اتمي را متوجه او کرده بود، اما براي بازگشت خود به توافق، اين شرط را گذاشت که تهران اولين قدم را برداشته و غني سازي را به همان ميزان سابق برساند.
اما داريني تاکيد ميکند که تهران از موضع گيري بايدن نا اميد شده و خواهان آن است که اولين گام از سوي ايالات متحده برداشته شود، چرا که اين آمريکا بوده که از توافق خارج شده، نه ايران.
وي افزود: يک جناح در دولت بايدن، موافق بازگشت بدون شرط آمريکا به توافق هستهاي است، در مقابل، جناح ديگر، خواستار وارد کردن شروط جديدي به اين توافق هستند. به اين ترتيب در صورتي که واشنگتن تصميم به گذاشتن شروطي بگيرد که ارتباطي به توافق ندارد، اين امر با شکست مواجه ميشود.
تهران مخالف مشارکت دولتهاي جديد در مذاکره براي توافق هستهاي است و تاکيد دارد پرونده هستهاي جداي از مذاکرات منطقهاي است. ضمن اينکه ايران دولتهاي همسايه خود را به گفتگو در مورد مسائل امنيت منطقه اي، به دور از آمريکا و هر قدرت بين المللي ديگري دعوت ميکند.
از سوي ديگر، جوزف سيرينسيوني، پژوهشگر برجسته انديشکده کوينسي، ميگويد: بايدن به توافق هستهاي با ايران باز ميگردد و در حال حاضر در حال بررسي ساز و کار بازگشت سالم براي اجراي بندهاي اين توافق است. وي با تاييد صحبتهاي داريني تصريح ميکند ايرانيها حق دارند که به عملکردها نظر داشته باشند، نه حرفها، ضمن اينکه معتقد است طرف آمريکايي در دو هفته آينده براي بازگشت به توافق اقداماتي ميکند.
سيرينسيوني ميافزايد: دولت بايدن شروع به تجديد نظر در تحريمهاي ايران بويژه بخش مربوط به دريافت کمکها کرده و در حال بررسي تحريمهايي است که مانع از واردات واکسن و مواد لازم براي مقابله با کرونا ميشود، بنابراين انتظار ميرود که بخشي از تحريمهاي آمريکا براي نشان دادن حسن نيت به ايران برطرف شود.
وي ادامه ميدهد: اين دو کشور بايد رفع تحريمهاي آمريکا و بازگشت ايران به تعهداتش طبق برجام را به صورت همزمان عملي کنند، چرا که اين موضوع، تنها راه اعتماد سازي بين دو طرف است. اين در حالي است که نماينده ويژه آمريکا در امور ايران، تماسهايي را با متحدان اروپايي واشنگتن آغاز کرد و تلاش ميکند تماسهايي با روسيه و عربستان و ديگر دولتهاي منطقه داشته باشد.
برخي دولتهاي عربي حاشيه خليج فارس خواستار مشارکت در مذاکرات مربوط به توافق هستهاي جديد با ايران هستند. صالح المطيري، رئيس مرکز مطالعات سياسي و استراتژيک المطار در اين باره ميگويد: دولتهاي خليج فارس ميخواهند دخالت ايران در امور دولتهاي منطقه، به بهانه کمک به برخي از آنها متوقف شود.
ابوالفضل عمويي، سخنگوي کميسيون امنيت ملي و سياستهاي خارجي مجلس ايراننيز در گفتگو با الجزيره تاکيد کرد که اين کشور با همسايگان خود مذاکره ميکند نه با ايالات متحده، چرا که مسائل منطقهاي يک چيز است و توافق هستهاي چيز ديگر.