
نفوذ سرمایهداری در برخی روحانیون و مداحان

آرمان ملي/متن پيش رو در آرمان ملي منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
يکي از دغدغههاي موجود در قشر مذهبي جامعه، روايتهاي بعضا نادرست از مسائل ديني است. با جستوجو در ميان علل اين رويداد، کسب درآمد از مراسمات مذهبي يکي از مسائل مهم در اين چالش است. منشور روحانيت امام بهخوبي خطر اين موضوع را به جامعه ديني کشور يادآور شده است.
پولدار باشيد!
«روحانيت متعهد، به خون سرمايهداران زالوصفت تشنه است و هرگز با آنان سر آشتي نداشته و نخواهد داشت. آنها با زهد و تقوا و رياضت درس خواندهاند و پس از کسب مقامات علمي و معنوي نيز به همان شيوه زاهدانه و با فقر و تهيدستي و عدم تعلق به تجملات دنيا زندگي کردهاند و هرگز زير بار منت و ذلت نرفتهاند. دقت و مطالعه در زندگي علماي سلف، حکايت از فقر و نهايتا روح پرفتوت آنان براي کسب معارف ميکند که چگونه در پرتو نور شمع و شعاع قمر تحصيل کردهاند و با قناعت و بزرگواري زيستند.» شايد اگر در اين دوره کسي جسارت بيان اين جملات را داشته باشد، بايد منتظر هجمههاي فراوان از سوي برخي روحانيون صاحبنام باشد، روحانيوني که معتقدند: «بچه حزباللهي بايد پولدار باشد اگر پول نداريد عرضه نداريد! بايد عرضه داشته باشيد!» با اين وجود سخناني که در ابتداي متن نقل شد، بخشي از بيانات امام خميني، بنيانگذار کبير انقلاب است. اخيرا و در سالگرد صدور منشور روحانيت، مجيد انصاري، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفتوگويي اعتراضات گستردهاي را خطاب به برخي مداحان، روحانيون و رويکردهاي تجاري اين اقشار در بستر صداوسيما مطرح کرد.
روايت غلط
در روزهاي مختلف سال و خصوصا در روزهاي نزديک به مراسمات مذهبي، ويژهبرنامههاي مذهبي بسياري از صداوسيما پخش ميشود. علاوه بر اين شبکه قرآن صداوسيما نيز در اغلب ايام سال ميزبان مداحاني از اقشار گوناگون است. اين موضوع به خودي خود واجد ايراد نيست اما مشکل از آنجا ايجاد ميشود که دو پيامد براي اين موضوع به وجود ميآيد. اولين پيامد بيان روايتها با برداشتهاي شخصي براي ديده شدن بيشتر و جلوگيري از تکراري شدن صحبتهاست.
قرائت براي کسب درآمد!
امر دوم که بدون شک ارتباط تنگاتنگي با سرفصل اول دارد، مسائل مربوط به کسب درآمد است و زماني که اين سخنرانيها در بستر رسانه ملي انجام بگيرد، اين احتمال شدت نيز خواهد يافت. تعدد جلسات مذهبي و کسب درآمد از اين مراسمات ميتواند انگيزهاي قوي براي برخي سخنرانان و روحانيون با رويکردهاي غلط باشد تا با ارائه مباحثي شنيده نشده، اقبال مستمعين و تعداد جلسات خود را با آسيب رساندن به اصل افزايش دهند. با تمامي اين احوال هردو پيامد شمرده شده در نهايت از يک منبع تغذيه ميشوند و آن مسائل مالي است؛ موضوعي که در دهه ابتدايي انقلاب اسلامي مورد تذکر بنيانگذار انقلاب قرار گرفت.
منفعتطلبي
مساله ديگري که بايد بدان توجه کرد، بيتوجهيهايي است که بهنظر ميرسد براي نظارت بر مراسمات انجام ميگيرد. شايد نتوان همه هيئات مذهبي و تکيههاي خانگي را تحت نظارت قرار داد اما بدون شک صداوسيما ميتواند با گسترش دقت نظر خود بر برنامههاي ديني و مهمانان دعوت شده، مقابل رويکرد منفعتطلبانه بايستد. صداوسيما به گواه اظهارنظر کارشناسان با مشکل ميزان بازديدکننده و برنامههاي پربازديد مواجه است. با اين حال مسالهاي که بايد مورد توجه قرار بگيرد، اين است که افزايش ميزان بازديد نبايد علتي براي ايجاد مشکلات ديني باشد.
بيزينسمنها
در همين راستا روز گذشته مجيد انصاري، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفتوگو با جماران تصريح کرد: «آنچه امروز تحت عنوان معارف و برنامههاي ديني و مذهبي از صداوسيما پخش ميشود، بسيار تاملبرانگيز است. متاسفانه برخي دعاها بدون توجه به متن و سندي که دارند پخش ميشوند. متاسفانه صداوسيما گاه تبديل به محلي براي بيزينس يا به بيان ديگر معرفي «بيزينسمن» هاي مداح شده است. برخي در تلويزيون تمرين صدا کرده و هرچه در زبانشان چرخيد بيان ميکنند. درحاليکه نه محتواي کلام آنها اسلامي است و نه ادبياتي که به کار ميبرند، فاخر. و نه دستاورد اين اقدامشان موجب تحکيم دين و باور مردم و جذب جوانان به ائمهاطهار ميشود.»