پای همسر دکتر فاطمی چگونه به دعوای حداد عادل و احمدی نژاد باز شد؟

رويداد 24/ متن پيش رو در رويداد 24 منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست.
دعواي محمود احمدي نژاد و غلامعلي حدادعادل نام برخي شخصيتها را بار ديگر به عرصه سياست ايران کشاند؛ فرح پهلوي و پريوش سطوتي. صحت و سقم ادعاهاي اين دو مقام جمهوري اسلامي ايران را بايد در برگهاي تاريخ معاصر کشور جستجو کرد.
پاي پريوش سطوتي همسر دکتر حسين فاطمي به اختلاف حدادعادل و احمدي نژاد باز شد. ماجرا از جايي شروع شد که غلامعلي حداد عادل در يک نشست انتخاباتي تکليف همه را در مورد کانديداهاي انتخابات رياست جمهوري ۱۴۰۰ روشن کرد و رسما اعلام کرد: «آمدن احمدي نژاد و اينها را اصلا در انتخابات در نظر نگيريد. تکليف روشن است. زياد تحت تاثير موضعگيري و فضاي مجازي و حرفها نباشيد. به هر دليلي دفعه پيش اتفاق نيفتاد اين بار دلايل بيشتري هم هست.»
احمدي نژاد به فاصله يک روز پاسخ حداد عادل را داد و گفت: «عدهاي که قبل از انقلاب دست فرح را بوس ميکردند، بعد از انقلاب رنگ عوض کردند شدند سوپر حزب اللهي.»
احمدينژاد مدعي شد حدادعادل با پريوش سطوتي همسر حسين فاطمي ملاقات کرده و خواستار مخالفت او با دولت احمدينژاد شده اما سطوتي با اين تقاضا مخالفت کرده و عکس دستبوسي فرح پهلوي توسط حدادعادل را به خود او نشان داده است.
بر اساس روايت احمدينژاد، ماموران امنيتي در آن شب به محل اقامت پريوش سطوتي رفته و لپتاپ او را با خود برده و پس از آن نيز او را بازداشت کردهاند. در اين گزارش دو فکت عنوان شده در اظهارات احمدي نژاد را مورد بررسي قرار دادهايم.
رابطه همسر دکتر حسين فاطمي با احمدي نژاد
پريوش سطوتي همسر دکتر حسين فاطمي وزير خارجه دولت مصدق فروردين سال ۱۳۸۸ به ايران سفر کرد. او هدف خود از سفر به ايران را بازپس گرفتن اموال مصادره شده خانواده اش عنوان کرده بود. در جريان اين سفر سطوتي دفترچه خاطرات فاطمي را به احمدي نژاد هديه داد.
ديدار احمدي نژاد و پريوش سطوتي همسر دکتر فاطمي
پريوش سطوتي در توضيح رابطهاش با رحيم مشايي و احمدي نژاد گفته: «وقتي به ايران آمديم اولين ملاقاتمان با آقاي رحيم مشايي بود که ايشان را در آن زمان نميشناختم و از همان روز مهر بزرگي از آقاي مشايي در دل ما جاي گرفت و بعد از آن با آقاي احمدينژاد ديدار کرديم و آن ديدار نيز همه به گريه گذشت. در تمام دوران قبل و بعد از انقلاب تمام آقايان نهايت محبت و احترام را به دکتر فاطمي گذاشتند، ولي من احساس نزديکي بيشتري با آقاي احمدينژاد ميکنم و تنها موقعي که به ايران آمدم و خاطرات تلخي از آن ندارم، اين مقطع زماني است.» او در جايي گفته بود پيروي احمدي نژاد در انتخابات زندگيم را متحول کرد.
سطوتي سال ۱۳۹۰ بازداشت شد و در حالي که به قيد وثيقه آزاد بود به انگلستان فرار کرد و در انجا اعلام کرد از سرنوشت دفترچه خاطراتش بيخبر است. نام پريوش سطوتي در دادگاه رحيم مشايي برده شده است. ارتباط اسفنديار رحيم مشايي با همسر حسين فاطمي يکي از اتهامات مطرح شده عليه او در کيفرخواست است.
قاضي غضنفرآبادي در جريان دادگاه رحيم مشايي خطاب به او ميگويد: خانم پريوش سطوتي در يک مرحله به مدت ۱۳ ماه به دستور شما در هتل لاله اقامت داشته است و قريب ۸۰ ميليون هزينه هتل بوده که از سوي دولت پرداخت شده است.
در جريان دادگاه رحيم مشايي قاضي اعلام کرده که پريوش سطوتي فرد عادي نبوده و جاسوس سرويسهاي جاسوسي انگليس و اسرائيل بوده که با سلطنت طلبان نيز ارتباط داشته است. سايت اصولگراي مشرق نيوز همزمان با دادگاههاي رحيم مشايي در سال ۱۳۹۶ گزارشي درباره پريوش سطوتي که او را «بيوه دکتر فاطمي» ميخواند، منتشر کرده است. اين وبسايت خبري مدعي شده پريوش سطوتي با تيمسار سپهبد نصيري رييس ساواک در ارتباط بوده است. ادله ادعاي اين سايت نيز نامههايي است که پريوش سطوتي خطاب به نصيري نوشته و درخواست حفر چاه در زمينهاي خانوادگيشان در قزوين را مطرح کرده است.
مساله املاک خانوادگي به گفته پريوش سطوتي همان دليلي است که او را بعد از چند دهه به ايران کشاند. سايت مشرق نيوز گزارش مجزايي درباره دفترچه خاطرات فاطمي منتشر کرده که نشان ميدهد محتواي اين دفترچه از اهميت زيادي براي جريان حامي مشرق نيوز دارد.
محمود احمدي نژاد در همان مصاحبه گفته مسئولان امنيتي پس از آنکه لبتاپ خانم سطوتي را گرفتند، او را تحت الحفظ به فرودگاه بردند و از کشور اخراج کردند. در گزارش سال ۱۳۹۰ اين سايت که به قبل از بازداشت و خروج پريوش سطوتي برميگردد، آمده: «بيش از ۳ سال از تقديم دفترچه يادداشت به احمدي نژاد ميگذرد و هنوز وعده دکتر در خصوص انتشار مطالب دفترچه يادداشت محقق نشده است. همين تاخير بلند مدت و عدم هرگونه اظهار نظر کارشناسي در مورد اصالت نسخه مزبور اين ابهام را به وجود آورده است که آيا دفترچه يادداشت واقعي بوده است؟»
اين سايت خبري و به دنبال آن سايت خبري وابسته به صداو سيما (باشگاه خبرنگاران) و خبرگزاري وابسته به سازمان تبليغات (خبرگزاري مهر) همگي اصالت دفتر خاطرات فاطمي را در آن برهه زماني زير سوال برده بودند. سطوتي در اين باره گفته «يادداشتها اسناد تاريخي پنهان مانده ارزشمندي است که در آينده در اختيار مورخين قرار خواهد گرفت.»
دليل بازداشت پريوش سطوتي بر اساس توضيحات احمدي نژاد، در اختيار داشتن اسنادي عليه برخي مقامات نظير عکس حدادعادل در حال بوسيدن دست فرح، بوده است. آنچه در سال ۱۳۹۰ درباره بازداشت سطوتي گفته شده، اما جرم جاسوسي است. پيش از تاييد رسمي خبر بازداشت سطوتي توسط دادستاني، رسانههايي نظير روزنامه خراسان از بازداشت سطوتي به دليل داشتن ارتباط با سرويسهاي جاسوسي بريتانيا خبر داده و مدعي شده بود او به اين اتهام اعتراف کرده است.
به جز اتهام جاسوسي، عنوان مشخص ديگري در رابطه با بازداشت پريوش سطوتي در سال ۱۳۹۰ مطرح نشده. با توجه به عدم انتشار محتواي دفترخاطرات حسين فاطمي، ميتوان انتظار داشت که ماجراي اسنادي که در دست سطوتي بوده هنوز دچار ابهام است.
حدادعادل به ادعاي احمدي نژاد درباره وجود عکسي در ميان اسناد پريوش سطوتي دال بر دستبوسي او از فرح اعتراض کرده و آن را قويا تکذيب کرده است. غلامعلي حداد عادل در بيانيهاي که در رسانهها منتشر شده گفته مرتبط کردن ماجراي دستبوسي از فرح با دستگيري همسر دکتر فاطمي دروغ است و «به منظور خاصي طراحي شده است»
او در اين بيانيه خطاب به احمدي نژاد گفته «آنچه دربارۀ دستبوسي فرح گفتهاند دروغ محض چندشآور و سناريوي رسوايي است که فقط دشمنان از آن سود ميبرند.»
حدادعادل گفته «اينجانب در سالهاي قبل از انقلاب هيچ رابطهاي با دفتر فرح نداشته و هيچگاه او را نديدم، لذا دروغگويي آقاي احمدينژاد محرز و اصل دستبوسي و عکسي که به ادعاي ايشان نزد همسر شهيد دکتر فاطمي موجود بوده نيز از ساختههاي ايشان است.»
ماجراي دستبوسي فرح توسط حدادعادل
سوالي که در اين بخش سعي داريم به آن پاسخ دهيم اين است که آيا واقعا حدادعادل ارتباطي با دفتر فرح ديبا همسر محمدرضا پهلوي نداشته و ادعاي احمدي نژاد از پايه نميتواند صحت داشته باشد يا خير؟ مساله همکاريهاي حدادعادل با دفتر فرح پهلوي و روابط کاري و غيرکاري او قبل از انقلاب بارها توسط تريبونهاي مختلف در ۴ دهه اخير مطرح شده است.
يکي از اين دفعات يادداشتي است که عبدالکريم سروش به مناسبت روزجهاني فلسفه در آبان ماه ۹۱ منتشر کرد. سروش هدف خود از نگارش نامه که با عنوان «بيا کاين داوريها را به نزد داور اندازيم» منتشر شد را بازگو کردن گوشهاي تاريخ معرفت و فلسطه کشور پس از انقلاب خوانده و گفته بود «طالبان حقيقت بايد بدانند که در اين ديار چه کساني به انحطاط تفکر و فقر فرهنگ کمک کردهاند.»
سروش در اين نامه حداد عادل را به دزدي ادبي و نداشتن تاليفات تحقيقي علمي در حوزه فلسفه، نداشتن صلاحيت تدريس در دانشگاه، تقلب در انتخابات و دزديدن راي عليرضا رجايي متهم کرده و مينويسد: «مناصب و مقامات او در جمهوري اسلامي از بام چرخ برتر ميرود واگر تا ديروز با فرح ميپريد امروز از فرح ميپرد.»
ارتباط سروش با حدادعادل به قبل از انقلاب بر ميگردد. در مقدمه کتاب «نهاد ناآرام جهان»، سروش از حدادعادل بابت کمکهايش در چاپ اين کتاب تشکر کرده است. اين کتاب در سال ۱۳۵۶ منتشر شده است.
البته حدادعادل نامه سروش را بي پاسخ نگذاشت و در جوابيه خود از سروش خواست تا مدرک و سندي دال بر اثبات اين ادعا ارائه کند. او در نامه خطاب به سروش نوشته: «تو اگر کوچکترين سند و مدرکي داشتي قطعاً رو ميکردي.»
حداد در ادامه به ارتباط خود با سروش قبل از انقلاب اشاره کرده و گفته: «بايد از سروش پرسيد اگر حدّاد با فرح ميپريد و تو مخالف بودي، پس اين رابطه صميمانه و دوستانه و همکاريهاي تنگاتنگ ميان تو و او چه معنايي ميتواند داشته باشد؟ چطور کسي هم با فرح ميپريده و هم «دوست پرمهر» تو بوده است؟ حقيقت اين است که من با تو ميپريدهام، با "فرح" نميپريدهام؛ با حاج فرج ميپريدم.»
نام اصلي عبدالکريم سروش، حسين حاج فرج دباغ است. اشاره سروش در اين نامه به همکاريهاي حدادعادل با دفتر سيد حسين نصر است. لازم به ذکر است که حدادعادل از شاگردان حسين نصر در دانشگاه تهران در درس فلسفه اسلامي بوده است.
عکس دستبوسي فرح پهلوي
حدادعادل در کتاب خاطرات خود به ارتباطش با نصر و در امتداد آن با دفتر فرح پهلوي (نصر رييس دفتر فرح پهلوي بود) توضيحاتي ارائه کرده است. خبرگزاري تسنيم در گزارشي از کتاب خاطرات حداد نوشته برخي به دليل مسئوليت سيد حسين نصر در دفتر فرح گمان بردهاند که وي نيز با دفتر فرح ارتباط کاري داشته، در حالي که حدادعادل اصرار نصر را براي همکاري با وي در اين حوزه نميپذيرد، حتي پا فشاري ايشان براي حضور در انجمن فلسفه و حکمت شاهنشاهي را هم رد ميکند و اين گمان غلط به دليل تحصيل فلسفه نزد دکتر نصر بوده که استاد مذهبي فلسفه آن زمان دانشگاه تهران است.
اين خبرگزاري مدعي شده «به جهت قدرت علمي در فلسفه، حدادعادل جوان مورد توجه سيدحسين نصر واقع ميشود» و همين مساله منجر شائبه ارتباط او با نصر را تقويت کرده است.
غلامعلي حدادعادل حسين نصر و احسان نراقي
سال ۹۴ بار ديگر شائبه همکاري حدادعادل با دفتر فرح پهلوي با انتشار يک عکس قوت گرفت. تصوير حدادعادل در کنار حسين نصر و احساس نراقي اولين بار در کتاب «حکمت و سياست» (تاريخ شفاهي دکتر سيد حسين نصر) به تاليف حسين دهباشي منتشر شد.
دهباشي در توضيح اين عکس نوشته: در توضيح مندرج در کنار اين عکس در صفحه ۵۲۲ کتاب، هيچ اشارهاي به محل آن جلسه نشده و اينکه مثلا محل آن انجمن شاهنشاهي فلسفه باشد از قول اينجانب نيست کما اينکه احتمال بسيار ميدهم، در محل دفتر دانشکده ادبيات و علوم انساني عکسبرداري شده باشد.
جالب اينجاست که خبرگزاريهاي اصولگرا از جمله تسنيم، توضيحات دهباشي در باره اين تصوير را با سانسور عکس حداد در تصوير منتشر کردهاند. اين اقدام نشان ميدهد صِرف نشستن حداد در کنار نصر حاوي همان پيامي است که افکار عمومي از تصوير برداشت کردهاند و از اين رو بازنشر آن بايد به گونهاي باشد که به اين تصوير در ذهن افکار عمومي دامن نزند!
سايت خبري مشرق نيوز سال ۱۳۹۴ برجسته شدن همکاري نصر با حداد عادل را زير سر جريان موسوم به جريان انحرافي (نزديکان احمدي نژاد) خوانده و نوشته بود: گفتن جملاتي نظير «خط قرمز ما در اصولگرايي از نظر سياسي و عملي روشن است و آن خط قرمز اول نه گفتن به فتنه و دوم نه گفتن به جريان انحرافي است» از سوي سخنگوي ائتلاف اصولگرايان (حدادعادل)، او را در تيررس تخريب، توسط وابستگان فتنه و هواخواهان جريان انحرافي قرار داده است.
اختلاف حداد عادل و احمدي نژاد فعلا بيشتر از آنچه تصور ميشود، بالا گرفته است، تا کنون پاي پريوش سطوتي همسر دکتر فاطمي به ميان آمده و مشخص نيست در ماههاي منتهي به انتخابات ۱۴۰۰ چه نامهاي ديگري در ميانه اين دعوا شنيده شود.