رویکرد صدا و سیما؛ توقیف، توقیف و توقیف

عصر ايران/متن پيش رو در عصر ايران منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
علي کريمي با حضور 3 پيشکسوت برنامهاي در تشريح اهدافش براي رياست فدراسيون فوتبال ساخته تا در فضاي سامانه هاي اينترنتي منتشر کند، ساترا از پخش آن جلوگيري کرد!
نهال موسوي/ سازمان تنظيم مقررات صوت و تصوير فراگير در فضاي مجازي صداوسيما به نام ساترا، آنطور که رسانه ها نوشته اند اجازه پخش برنامه ويژه علي کريمي درباره انتخابات فدراسيون فوتبال در شبکه نمايش خانگي را نداد.
وقتي که خبر برنامه مناظره با حضور 4 کانديداهاي سمت رياست فدراسيون فوتبال اعلام شد علي کريمي با ارسال نامهاي به مدير گروه ورزش شبکه سه سيما از حضور در برنامه عذرخواهي کرد و نوشت: "احتراما به آگاهي ميرسانم اينجانب علي کريمي نامزد تصدي سمت رياست فدراسيون فوتبال سالهاست نقاط ضعف فوتبال ايران و راههاي برونرفت از بحران فعلي فوتبال کشور را در قالب مصاحبههاي مختلف بيان کردهام و اکنون حضور در يک برنامه ضبط شده تلويزيوني و مناظره با ساير کانديداهاي محترم را به صلاح فوتبال کشور ندانسته و آن را بيشتر نمايشي ميبينم."
شب گذشته اين برنامه از قبل ضبط شده با ميزباني محمد حسين ميثاقي پخش شد و 3 نامزد برنامه ها و اهداف مورد نظر خود براي فوتبال ايران را اعلام کردند. نکته جالب توجه اين بود که برنامه هيچ مجادله و بحث خاصي را پيرامون خود ايجاد نکرد و اصطلاحا بدون هر گونه حاشيه اي برگزار شد (قطعا يکي از اهداف هم همين بوده است که برنامه را ضبط کرده اند و زنده بر روي آنتن نرفت).
علي کريمي هم با حضور 3 پيشکسوت فوتبالي در کنار خودش يعني مهدي مهدويکيا، خداداد عزيزي و عليرضا منصوريان برنامهاي براي انتشار در فضاي سامانه هاي اينترنتي ساخته بود که ساترا صداوسيما از پخش آن جلوگيري کرد.
مهرماه سال جاري در آستانه شروع فصل جديد ليگ برتر فوتبال ايران، عادل فردوسي پور تصميم گرفت با توليد يک برنامه جديد از طريق رسانه هاي اجتماعي و اينترنتي، بار ديگر براي مخاطبانش برنامه بسازد اما ساترا صداوسيما ساخت چنين برنامهاي را براي پخش در فضاي مجازي مناسب نديد و براي آن مجوز صادر نکرد.
حال داستان اين است که انگار سازمان ساترا صداوسيما تصميم گرفته است هر که و هر برنامهاي که قرار بود در صداوسيما باشد را اگر غير از آن اقدامي کند جلوي پخش آنرا مي گيرد!
نکته جالب توجه در سعي بر حذف اين 2 برنامه از طرف ساترا صداوسيما حضور مستقيم محمد حسين ميثاقي در طرف ديگر ماجراست.
فقط به ساترا و اتاق فکر آنها بايد يادآور شد که اين اتفاقات و اين جلوگيريها فقط نارضايتي بيشتر به همراه خواهد داشت و در جهان امروز با بهره بردن از وسائل ارتباط جمعي قطعا آن موارد يا محتواهايي که مد نظر علي کريمي و ... است را به سمع و نظر مخاطبان خواهند رساند، در کمترين حالت از طريق صفحات اينستاگرام.
قطعا با جلوگيري و توقيف چنين برنامه هايي مخاطبان به سمت ديدن برنامه هاي مد نظر ساترا صداوسيما روي نخواهد آورد بلکه از طريق شبکه هاي اجتماعي فراگير، ماهواره و ... پيگير و دنبال کننده محتواهايي خواهد شد که خود شما دعا خواهيد کرد کاش همان برنامه فردوسي پور و ... را مي ديدند.
هرچه زمان مي گذرد با ديدن برخي اتفاقات، چشممان بيشتر روشن ميشود
پ. ن: ساترا صداوسيما چيست و چه کار مي کند؟
در بهار سال ۹۷ بود که مجلس با تصويب لايحهاي، حيطه قدرت و اختيار سازمان تنظيم مقررات صوت و تصوير فراگير در فضاي مجازي را شفاف معين ساخت. طرح کميسيون فرهنگي مجلس به اين صورت بود که مسئول کليه امور صوت و تصوير در فضاي مجازي را سازمان ساترا زيرمجموعه صداوسيما معرفي کرد.
در ديماه ۱۳۹۸، ابراهيم رئيسي (رئيس قوه قضاييه) در بخشنامهاي اعلام کرد هر گونه فعاليت در زمينه «صوت و تصوير فراگير» صرفاً در صورت اخذ مجوز از صداوسيما مجاز است.
با تاکيد قوه قضاييه بر اين موضوع، نقش ساترا بيش از هميشه پررنگ و جدي و در واقع اعلام شد از اين پس همه رسانهها به نحوي زيرمجموعه صداوسيما محسوب ميشوند و با مجوز و نظارت آنها بايد صوت و تصوير منتشر کنند و اگر صداوسيما تشخيص دهد اين محتوا مناسب نيست، بايد محتوايشان را نيز حذف کنند.
در ۳ مهر ۱۳۹۹، خانه سينما طي نامهاي از عباس صالحي، وزير ارشاد، درخواست کرد که با موضوع واگذاري مجوزهاي شبکه نمايش خانگي از وزارت ارشاد به سازمان صداوسيما مقابله کند. پيش از اين، ۲۸ صنف خانه سينما در بيانيهاي مشترک راجع به حواشي ايجاد شده براي شبکه نمايش خانگي واکنش نشان داده بودند.