نماد آخرین خبر

حمله رسانه جبهه پایداری به توافق ایران با آژانس انرژی اتمی

منبع
رجا
بروزرسانی
حمله رسانه جبهه پایداری به توافق ایران با آژانس انرژی اتمی

رجا/متن پيش رو در رجا  منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

چرا عبارت راستي آزمايي و بازرسي (verification) ذکر شده؟ زيرا راستي آزمايي مستلزم حضور فيزيکي بازرسان در محل موسسه مي باشد و بدون حضور بازرسان راستي آزمايي تعهدات معنايي ندارد.

علاوه بر محرمانه بودن پيوست توافق دولت روحاني و آژانس و همچنين صحبت‌هاي پر ابهام گروسي پس از بازگشت از ايران و اظهار خرسندي از حفظ امتيازات فراپادماني، نکات مهم ديگري در خصوص مشکلات حقوقي اين توافق وجود دارد که در ادامه به آن پرداخته مي‌شود.
 
1. متن توافق نامه 3 جمله اي ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي در سوم اسفند 99، از نظر حقوقي مشکلات فراواني دارد که برخي موارد به شرح ذيل است:
 
1/1. در بند يک ذکر شده است: "ايران به اجراي توافق نامه جامع پادمان مانند گذشته ادامه ميدهد " 
1. That Iran continues to implement fully and without limitation its Comprehensive Safeguards Agreement with the
IAEA as before.
 
اولاً اين جمله بايد بدين نحو نگارش مي شد که ايران از 5 اسفند فقط در چارچوب توافق نامه جامع پادمان به همکاري با آژانس ادامه خواهد داد تا در آينده دچار مشکل حقوقي مانند برجام نشويم. ثانياً  به موضوع اجراي "بدون محدويت" و "بطور کامل" موافقت نامه پادمان (fully and without limitation) اشاره شده است که  تفسير پذير بوده و شامل صحيح بودن و کامل بودن اظهارات پادماني کشور مي شود که مي تواند حيطه اقدامات پادماني را گسترش دهد. 
 
2/1. 2. To a temporary bilateral technical understanding, compatible with the Law, whereby the IAEA will continue with its necessary verification and monitoring activities for up to 3 months (as per technical annex).
 
بايد يک بند ديگر به متن توافق ايران و آژانس اضافه مي شد مبني بر اينکه "ايران اجراي پروتکل الحاقي و اقدامات شفاف سازي مندرج در برجام (آدرس و ...) از 5 اسفند متوقف مي نمايد و ادامه نمي دهد 
 
3/1. بند 2 توافق نيز اشکالات عمده اي دارد زيرا اين بند بسيار مبهم نگارش شده است. اولاً در آن به اقدامات فني اشاره مي نمايد که مطابق با قانون است.(technical understanding, compatible with the Law) اشاره به لفظ کلي قانون تفسير پذير است. در هنگام اختلاف کدام قانون ملاک است؟  
 
ثانياً در اين بند نوشته شده که مطابق پيوست فني آژانس به فعاليت هاي "بازرسي و تأييد" و "نظارت" خود "ادامه" (continue) مي دهد يعني فعاليت هاي گذشته اش در قالب پروتکل و اقدامات شفاف ساز را همچنان ادامه مي دهد؟ در صورتي که منظور از اين جمله اگر اقدامات تحت موافقت نامه پادمان باشد توضيح واضحات است و در جمله بند اول اين موضوع ذکر شده است.   
 
ثالثاً چرا عبارت راستي آزمايي و بازرسي (verification) ذکر شده؟ زيرا راستي آزمايي مستلزم حضور فيزيکي بازرسان در محل موسسه مي باشد و بدون حضور بازرسان راستي آزمايي تعهدات معنايي ندارد. همچنين عبارت ضروري (necessary) بيان شده که اين عبارت براي کشور الزام ايجاد مي نمايد و مغاير با مصوبه مجلس است.  اگر منظور فقط موضوع دوربين ها بوده است، چرا فقط از مانيتورينگ استفاده نکرده و (verification) اضافه کرده است. و جمله کاملا بايد تغيير مي کرد فقط نوشته مي شد که مثلا حافظه 4 دوربين براي مدت 3 ماه ذخيره مي گردد و نيازي به پيوست محرمانه نيز نداشت.     
 
4/1- 3. To keep the technical understanding under regular review to ensure it continues to achieve its purposes
در بند 3 اين توافق نيز به درک فني آژانس تحت بازبيني دوره اي (regular review)  اشاره شده است که مغاير مصوبه مجلس است و بيانگر ادامه حضور آژانس در موسسات فراتر از موافقت نامه پادمان است. زيرا اگر تحت موافقت نامه پادمان باشد ديگر نيازي به درج چنين جمله اي نبود. همچنين در کلمات بعدي اين بند به موضوع ادامه نيل به اهداف آژانس (continue to its purpose ) اشاره شده است که کلماتي مبهم مي باشد که تفسير پذير است و مي توان از ان هر تفسير موسعي را انجام داد. عدم اشاره و تاکيد بر توقف اجراي پروتکل و همچنين توقف اجراي اقدامات شفاف ساز مندرج در برجام باعث شده است تا هرگونه تفسيري از اين بند ميسر شود. 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar