نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

دبیرکل حزب موتلفه: لاریجانی حتما جزو اصولگرایان است

منبع
جهان
بروزرسانی
دبیرکل حزب موتلفه: لاریجانی حتما جزو اصولگرایان است

جهان/متن پيش رو در جهان منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

حدود هفتاد و نه سال سن دارد اما سر زنده، حواس جمع و خوش برخورد است. دبير کل حزب موتلفه و در اين روزها به نمايندگي از اين حزب عضو شوراي وحدت است. مي گويد که ما به مردم گفتيم به آيت الله رئيسي راي بدهند ولي خودشان خواستند که روحاني رئيس جمهور شود. معتقد است که اين روزها نه تنها مردم حتي روحاني هم از رياست جمهوري خودش پشيمان است. لاريجاني را همچنان اصولگرا مي داند و مي گويد آيت الله هاشمي رکن انقلاب بود ولي اشتباهاتي داشت اما نبايد او را تقديم اصلاح طلبان بکنيم. درباره افق شوراي وحدت و احتمال همکاري‌شان با شوراي ائتلاف هم پرسيديم.

ماحصل گفت‌وگوي حدودا يک ساعته جهان نيوز با دکتر اسدالله بادامچيان را در ادامه خواهيد خواند:

جهان: کمتر از شش ماه ديگر دولت آقاي روحاني به پايان مي‌رسد. ارزيابي جنابعالي از عملکرد ايشان در دوران رياست جمهوري چيست؟ دولت آقاي روحاني چه نقطه قوتي داشت؟ چه نمره اي به آقاي روحاني مي‌دهيد؟
اول اينکه بنده نمره بده نيستم، دوم اينکه سياه و سفيد مطلق نمي‌کنم. اگر در حال حاضر از بنده درباره آقاي بازرگان هم بپرسند مي‌گويم ايشان هم در يک حدي خدمت کرده است. در صورتي که بازرگان را قبول نداشتيم، حتي از قبل انقلاب هم ايشان را قبول نداشتيم ولي معتقدم پذيرفتن نخست وزيري امام در آن شرايط يک خدمت بوده، چراکه خود اين موضوع يک کلاه‌گذاري سر آمريکايي‌ها بود تا فرصتي براي حل مسائل باشد، در کتاب نهضت آزادي هم نوشتم که به چه علت امام مهندس بازرگان را نخست وزير گذاشت.

دولت آقاي روحاني هم مثل همه دولت‌ها انتخاب ملت است. در هر دولتي هم يک نقاط قوتي وجود دارد، مثلا وزارت راه و شهرسازي که نمي‌تواند راه نسازد. يا وزارت نيرو مي‌تواند سد نسازد و برق کشور را تامين نکند؟ اين‌ها کارهاي جاري در يک کشور است و اين کارها به طور معمول انجام مي‌شود. اما موضوعي که مي‌ماند و اينجا بايد مورد توجه قرار گيرد اين است که آيا واقعا اين دولت آن کاري که بايد بکند توانسته انجام دهد، يا حالا فقط خود آقاي روحاني و جهانگيري هستند که مي‌گويند ما خيلي عالي بوديم.

البته مردم توجه به اين موضوع ندارند که خودشان آقاي روحاني را انتخاب کردند و به نظرم در حال حاضر خود آقاي روحاني هم پشيمان نشده نيست و همه کساني که به ايشان راي دادند به نوعي پشيمان هستند. مجموعه ما که همه به اتفاق جمع شديم و گفتيم که به آقاي رئيسي راي دهيد. خدا هم طوري تقدير کرد که امروز ايشان رئيس قوه قضائيه شده و مردم مي‌بينند که ايشان چقدر کار مي‌کند.

ولي تحليل اينکه يک دولت موفق است يا نه در رضايت مردم است. اگر ما مي‌گوييم دولت شهيد رجايي و باهنر محبوب مردم است يا دولت مرحوم آيت الله مهدوي‌کني که يک دوره‌اي کوتاه نخست وزير بود محبوب مردم شد، به اين دليل است که اينها سالم کار کردند. با اينکه اينها هم مشکلات داشتند نه اينکه خيال کنيم همه مسائل حل شده بوده و اصلا مشکلي در کار نبوده، اما اينها رضايت مردم را داشتند.
 
متاسفانه بالاترين نقطه ضعف دولت آقاي روحاني يا دولت اصلاح طلبان اعتدالي اين است که رضايت مردم را نتوانستند به دست آورند. نکته ديگري که سبب نارضايتي مردم شده، اين است که ايشان خودش را محدود کرد، در حالي که رئيس جمهور متعلق به همه ملت است. اگر شهيد رجايي از موتلفه اسلامي است، ولي زماني که نخست وزير مي‌شود و دولت تشکيل مي‌دهد از همه گروه‌ها در دولت او حضور دارند.

جهان: منظورتان محدود کردن انتخاب اعضاي کابينه است؟
محدود شدن به جرياني که حاکم بر دولت است، به قول خودشان جريان اصلاح طلبان اعتدالي. البته اين واژه «اصلاح طلبان اعتدالي» يک توهين است به ساير اصلاح طلبان، چراکه اصلاح طلبان معتقد هستند افراط‌گري و تندروي خيلي کار بدي است. وقتي يک گروهي مي‌گويد «اصلاح طلب اعتدالي» است يعني بقيه گروه‌هاي اصلاح طلب را تندرو و افراطي مي‌داند.
 
اصلاح طلبان در مسائل سياسي اصطلاحاً «پياده» هستند و اين موضوع مربوط به همين حالا هم نيست. آن زماني هم که دولت دوم خرداد بر سرکار بود هم اينها «پياده» بودند. آنقدر «پياده» هستند که حتي يک عنوان درست هم نمي‌توانند براي خودشان انتخاب کنند.
 
علاوه بر وابسته بودن آقاي روحاني به اين جريان، مشکل ديگر دولت آقاي روحاني اين است که ايشان به نگاه‌هاي کارشناسي توجه نکرد و آنچه را که مجموعه خودشان تصميم مي‌گرفت، انجام داد و نتيجه‌اش اين است که ارزش پولي ملي کشور را در برابر دلار و ريال از سه هزار تومان در آغاز کارش به 25 - 30 هزار تومان رسانده است. يکي از دوستان به شوخي گفت که ايشان خيلي در گراني‌ها توانمند است.

جهان: آقاي روحاني اخيرا خطاب به قواي ديگر گفتند که بگذاريد کارمان را انجام دهيم. نظر حضرتعالي درباره اظهارات ايشان با توجه به اينکه کمتر از شش ماه تا پايان دولت مانده چيست؟
به نظر بنده شش ماه خيلي زمان موثري است و ايشان در اين مدت مي‌تواند چندين خدمت جدي انجام دهد. مخصوصا حالا که ديگر مسئله حضور در انتخابات و راي آوري هم نيست و اتفاقا اين موضوع زمينه مناسبي است که ايشان با خيال راحت بتواند کار کند. اما درباره اينکه ايشان مي‌گويند بگذاريد کارمان را انجام دهيم، بايد گفت که در دنيا کدام دولت است که بر سرکار آيد و مخالفانش دستان خود را ببندند که او  هر کاري دلش خواست انجام دهد. ايشان بايد طوري عمل کند که مورد انتقاد قرار نگيرد. مگر در انگلستان وقتي که يکي از اين دو حزب ديکتاتور پشت پرده بر سر کار مي‌آيد، حزب مقابل و رقيب آن حزب را رها مي‌کند و ساکت مي نشيند؟
 
جهان: آقاي روحاني اين حرف را به نيروهاي مسلح هم گفتند.
بنده قصد ندارم نظر ايشان را نقد کنم و خيلي وقتم را صرف اين موضوع نمي‌کنم. بهتر است که ما حرف خودمان را بزنيم و خيلي حرف خوب داريم که بزنيم. ما اصلا نياز به دعوا نداريم، خدا شهيد بهشتي را رحمت کند. ايشان مي‌فرمايند علت اينکه ما دچار مهندس بازرگان شديم اين بود که فرصت پيدا نکرديم يک حزب قوي را براي بعد از انقلاب مطرح کنيم که بتواند با اجتهاد و با قدرت کشور را اداره کند. آقاي بازرگان با افکار ما و امام و حتي اسلامي که ما معتقد بوديم همراه نبود در نتيجه چوبش را خورديم، چوب اينکه نيروي اصلي انقلابي براي اداره يک حزب مسلط در آن زمان نداشتيم.

شهيد بهشتي مي‌فرمايد دولت آقاي بازرگان دولت اضطرار بود و البته دولت ضعيفي هم بود. ولي ما نبايد آن دولت(بازرگان) را تخريب کنيم بلکه بايد به جاي تخريب چاره کنيم. همين الان هم بايد چاره کنيم چاره ما اين نيست که با آقاي دکتر روحاني دعوا کنيم. ايشان يک کارهاي در طول دوره مسئوليت  انجام داده، هر جا خوب کار کرده خدا به ايشان اجر دهد و اگر نتوانسته کار کند ان‌شاءاالله کمک کند به دولت هاي بعدي که جبران کنند. ما بياييم به ملت‌مان بگوييم که راه نجات از اين مشکلات انتخاب يک دولت رجايي گونه، پاک، سالم و انقلابي است. وقتمان را صرف نفي آقاي روحاني نکنيم در حال حاضر خودش به اندازه کافي نقاط منفي دارد. شما تلاش کنيد نقاط مثبتتان را تقويت کنيد.
 
جهان: شما به عنوان يک فعال سياسي و کسي که دو دوره در مجلس(دوره دوم و هشتم) حضور داشتيد، ارزيابي‌تان از عملکرد مجلس يازدهم در اين مدتي که روي کار آمده، چيست؟
در رابطه با ارزيابي عملکرد مجلس يازدهم حالا نمي شود خيلي صحبت کرد ولي مي‌توانستند در اين مدت خيلي بهتر از اين کار کنند.
 
 
جهان: مجلس يازدهم برازنده آن واژه «مجلس انقلابي» که رهبري فرمودند، هستند؟
انقلابي بودن درجات دارد مثل ايمان که درجات دارد. يکي در درجه بالاتر و ديگري در درجات پايين تر است و  در حديث هم مي‌فرمايند آن کس در درجه دهم ايمان است به کسي که پايين تر از آن است نگويد «تو چيزي نيستي». يک مجلسي با راي مردم تشکيل شده و افراد گوناگوني به آن راه يافته‌اند. بعضي از نمايندگان تازه کار هستند و دارند تجربه کسب مي‌کنند. چرا مجلس را تضعيف کنيم؟  اين کار را نکنيم. اما اينکه آيا مجلس بايد يک تحول و بازنگري در خودش کند تا بهتر شود اين امر لازمي است که اميدواريم عزيزانمان که در مجلس هستند اين کار را انجام دهند.
 
جهان: اين شاخص‌هايي که مي‌فرماييد مي‌توانست بهتر باشد به طور مصداقي مي‌توانيد بفرماييد که چه کارهايي مي‌توانستند بکنند و هنوز انجام ندادند؟
به عنوان نمونه آقاي رئيسي، رئيس قوه قضاييه شدند. البته قبلا هم روساي قوه قضاييه خيلي خوب داشتيم. مثلا خدماتي که مرحوم آيت الله يزدي در دروان مسئوليتش انجام داد، انصافا خدمات بسيار ارزشمندي بود. ولي امروز آقاي رئيسي طوري رفتار کرده که توده مردم به او اميدوار شدند. در حال حاضر  شما به هرکسي هم اين موضوع را بگوييد، تصديق مي‌کند. ايشان رفته در يک منطقه يک کارخانه‌اي را که تعطيل شده بوده را مجددا راه اندازي کرده است.
 
اما اگر در مورد اين مجلس (در اين مدتي که روي کار آمده) از مردم بپرسيد خيلي امر شاخصي را نديده‌اند. کار منفي نديدند اما اقدام مثبت ويژه‌اي هم هنوز نديدند. يکي از مشکلات مجلس يک مقدار حرکت يک طرفه در نصب روساي کميسيون هاي مجلس و هيئت رئيسه مجلس بوده که به نظر بنده با تجربه‌اي که در ارتباط با  مجلس دارم در سال دوم بايد اين را چاره کنند که ان‌شاءالله اين اتفاق بيافتد. 
جهان: با توجه به آشنايي با فضاي مجلس و خصوصا حضورتان در دوره هشتم که رياست مجلس بر عهده آقاي لاريجاني بود، رياست آقاي قاليباف را تا اينجا چطور ارزيابي مي کنيد؟
لطفا يک سوال ديگر بپرسيد.
 
جهان: سفرهاي استاني آقاي قاليباف را چطور مي‌بينيد؟
رئيس مجلس رياست يک قوه است که نمايندگان ملت او را انتخاب مي‌کنند. اينکه سفر مي‌رود و کار مي‌کند در اختيار خودش است و ارزيابي آن را از مردم در نظرسنجي ها بيابيد.
 
جهان: يعني به عنوان فعال سياسي و فردي آشنا به مجلس در اين رابطه صحبت نمي‌کنيد؟
علاقمند نيستم که وارد تحليل اين طور مسائل شوم که اگر مثبت بگويم يک بحث است و منفي بگويم يک بحث ديگر است.
 
جهان: آقاي دکتر! به سمت انتخابات برويم. افق شوراي وحدت کجاست؟ اين طور است که در نهايت به يک وحدتي با همفکران مانند شوراي ائتلاف برسيد؟ يا بدون توجه به بقيه گروه‌ها گزينه مدنظر را معرفي کند؟
شوراي ائتلافي که براي انتخابات مجلس يازدهم شکل گرفت غير از اين شوراي ائتلافي است که مي‌خواهد براي انتخابات رياست جمهوري و شوراها فعاليت کند و لذا آن ائتلاف پس از انتخابات مجلس تمام شد. ولي بعد از انتخابات مجلس يازدهم  برخي از دوستان همان ائتلاف را به نام شوراي ائتلاف دنبال کردند.

در انتخابات مجلس يازدهم يک مقدار جر و بحث زياد بود و عليرغم شعار وحدت از طرف همه بيست فهرست 30 نفره در تهران درآمد نه يکي دوتا ليست انتخاباتي. ولي بزرگان آمدند و مراقبت کردند و ما هم در موتلفه پيروي کرديم و موتلفه در اين زمينه همراهي جدي کرد.

پس از پايان انتخابات مجلس، جامعه روحانيت مبارز هم به عنوان يک نهاد نه يک تشکل و حزب به اين فکر افتادند که دوباره نيروها را با هم جمع کنند. آن دفعه دوستان با جامعه روحانيت همراهي نکردند. اين دفعه روحانيت آمده و برنامه ريزي کرده و تصميم قطعي آن‌ها اين شد که وحدت بين اصولگرايان را حفظ کند چراکه احساس کرد شوراي ائتلاف نمي‌تواند همه نيروها را دورهم جمع کند. و از آن طرف نياز است در اين انتخابات رياست جمهوري که در گام دوم انقلاب است حتما يک وحدت قوي شکل بگيرد. به همين علت تصميمشان را گرفتند و جامعه روحانيت از بعضي از عزيزان شوراي ائتلاف، و از بنده به عنوان موتلفه و آقاي مهندس باهنر از جبهه پيروان خط امام و رهبري دعوت کردند. و گفتند که ما مي خواهيم آن وحدت سراسري و همگاني برقرار شود و اول از شما شوراي ائتلاف شروع کرديم.
 
سياست جامعه روحانيت و شوراي وحدت اين است که: يک - وحدت برقرار باشد و هر موقع شوراي ائتلاف يا هر گروه ديگري خواستند، تشريف بياورند هيچ منعي براي آمدن اين دوستان به شوراي وحدت نيست.

دو - سياست ما در رابطه استان‌ها اين است که هر استان خودش تصميم بگيرد براي شوراهاي شهر و روستا، هيچ دليلي ندارد که ما در تهران چه در شوراي ائتلاف و چه در شوراي وحدت تصميم بگيريم براي ساير استان ها که مثلا سيستان و بلوچستان و چابهار چه کساني نامزد شوراها باشند. خودشان براي تصميم گيري کفايت دارند.
 
سه - سياستمان در رياست جمهوري هم کاملا مشخص است؛ چه موتلفه، چه شوراي وحدت سياستشان اين است که هر عزيزي در خودش صلاحيت مي بيند و مي خواهد خودش را براي انتخابات رياست جمهوري مطرح کند ما تخريب و منعش نمي‌کنيم. چرا که در نهايت شوراي نگهبان احراز صلاحيت مي‌کند و از بين احراز صلاحيت شده ها انتخاب مي کنيم که چه کسي اصلح و افضل است. باندبازي و جناح‌گرايي هم در هر دوره از انتخابات ضرر دارد و مردم ديگر حال و حوصله اين کارها را ندارند. مردم مي‌خواهند يک رئيس جمهوري باشد که سابقه اش نشان دهد مانند رجايي پاک است، دوم اينکه قدرت اين کار را دارد که از عهده اين شبکه هاي فساد بربيايد و سوم اينکه رجل سياسي و مذهبي باشد و چهارم اينکه مردم به او راي دهند و مردم به کسي راي خواهند داد که اطمينان پيدا کنند که مشکلات کشور را مي تواند حل کند.
 
جهان: همين الان گزينه مطلوب شوراي وحدت براي رياست جمهوري فارغ بحث تائيد صلاحيت چه کسي است؟
هيچکدام.
 
جهان: حتي آقاي رئيسي هم گزينه مطلوب شوراي وحدت نيست؟
هنوز که آقاي رئيسي اعلام نکرده که مي‌خواهد در انتخابات شرکت کند. تا حالا فقط دوسه نفر هستند که خودشان را به عنوان نامزد انتخابات مطرح کردند و در حال حاضر هم موقع تصميم‌گيري در رابطه با اين موضوع نيست. در مجموع بين گروه‌هاي ما تفاهم بيشتري روي جناب آقاي رئيسي هست و اگر هم تشريف بياورند موتلفه يکي از مجموعه‌هايي است که نظرش روي جناب آقاي رئيسي است.
 
 
جهان: نظر شما درباره گزينه هايي مثل آقاي قاليباف و يا آقاي ضرغامي که اعلام کانديداتوري هم کرده اند، چيست؟
در اين رابطه صحبت نمي‌کنم و اصلا وارد اين افراد نمي‌شوم. به دليل همان سياستي که عرض کردم و هر کسي که بيايد مانعش نمي شويم، چراکه حق قانوني او است که بيايد اگر فکر مي کند به درد رياست جمهوري مي خورد.

جهان: مبناي شما اين است که چه کساني تاييد صلاحيت مي‌شوند، و آن موقع بررسي‌ها را انجام دهيد؟
 آن موقع از بين افرادي که احراز صلاحيت شدند مي بينيم کدامشان افضل است. طبق مبناي اسلامي موظف به انتخاب افضل هستيم. به اصطلاح فقهي علمايي تقديم مفضول بر فاضل و تقديم فاضل بر افضل ملعونيت مي‌آورد. پيامبر(ص) مي فرمايد هر کس خودش را در بين مسلمانان جلو بيندازد در حالي که مي بيند فردي افضل از او هست، حتما خائن به خدا و رسول او و مومنين است.

جهان: امکانش هست شوراي وحدت از آقاي لاريجاني حمايت کند؟
تا الان که نه. ولي اگر زماني شوراي نگهبان احراز صلاحيت فرمود و  ايشان جزو احراز صلاحيت شده ها قرار گرفت، مثل بقيه مورد بررسي قرار مي‌گيرد تا نظر جمع مشخص شود.

جهان: از اين جهت آقاي لاريجاني را عرض کردم که ايشان گرايشاتي به سمت جريان اصلاحات پيدا کردند و مي‌خواهم ببينم که اصلا امکان دارد گزينه شوراي وحدت باشند؟
من که نبايد از طرف شوراي وحدت حرف بزنم چون سخنگوي شورا جناب آقاي متکي هستند. اما يک موقعي شايعه کردند که جامعه روحانيت مي خواهد سراغ آقاي لاريجاني برود، آنها هم گفتند نه ما در حال حاضر اصلا دنبال نامزد نيستيم و نامزدهاي ما را بايد شوراي وحدت مشخص کند. به اين دليل که جمعي تصميم گيري مي شود و چهل و چند حزب در آنجا نماينده دارند.

جهان: شوراي وحدت به کنار، از سمت موتلفه آقاي لاريجاني را حمايت مي‌کنيد؟
عرض کردم که در مجموع ما عضو شوراي وحدت هستيم و ما احترام همه را داريم از جمله جناب آقاي لاريجاني. من صراحتا بگويم ما هيچ وقت نسبت به اين افراد تخريب و تضعيف نکرديم. اينها شخصيت هاي مملکت هستند و براي چه مي‌خواهيم دعوا کنيم و همديگر را بشکنيم. بايد همديگر را تقوبت کنيم.

جهان: من باب تائيد و معرفي کانديدا عرض مي‌کنم؟
در موضوع تاييد و معرفي هم سياست مان روشن است، مبنايش را گفتم.
 
جهان: حاج آقا صريح نمي گوييد؟
از اين صريح تر بگويم هنوز که کار به جايي نرسيده. هر وقت اعلام شد آن موقع صريح مي گوييم.
 
جهان: وضعيت فعلي آقاي احمدي نژاد را چطور ارزيابي مي‌کنيد؟
چه دليلي دارد که راجع به ايشان بنده بحث بکنم.
 
جهان: به هر حال شما به عنوان يک فعال سياسي با سابقه نظري در رابطه با اين تغييرات آقاي احمدي نژاد نداريد ؟
مگر قرار است هر فعال سياسي نسبت به همه اظهار نظر کند. بنده معمولا تخريب و تضعيف را قبول ندارم. مردم خودشان مي فهمند به چه کسي راي دهند. شما نگران اين موضوع نباشيد.
 
جهان: پيش بيني شما از حضور مردم در انتخابات پيش رو چيست؟
از نظر بنده اگر کسي را معرفي کنيم براي رياست جمهوري که مردم احساس کنند يک پشتوانه قوي مثل شوراي وحدت يا جبهه پيروان يا موتلفه اسلامي را دارد و مي تواند مشکلات را حل کند و گام دوم را پيش ببرد، براي اينکه او را تقويت کنند حضور گسترده اي در صحنه انتخابات خواهند داشت. شما در جريان 22 بهمن اين موج مردم را در سراسر کشور ديديد که با وجود کرونا چطور آمدند. حضور مردم در بزنگاه ها را ديده ايم و در آنجا هم مي آيند براي اينکه او را تقويت کنند تا بر مشکلات فائق آيد.
 
 
جهان: در جريان اصلاحات با توجه به اين سردرگمي که دارند به نظرتان گزينه مطلوبي که وارد رقابت مي‌کنند چه کسي است؟
خيلي اختلاف دارند حتي اين شوراي اجماعي که راه انداختند به دليل اختلافشان بود. قبلا شوراي هماهنگي بود و بعد اين نهاد اجماع ساز را راه انداختند. سر همين مسئله هم باهم دعوا مي‌کنند و  هر روز يک چيزي بر عليه آن مي‌گويند، مضاف به اينکه اينها کسي را هم ندارند که مردم را جمع کند. يک زماني شخصيتي مثل آيت الله موحدي کرماني مي‌آيد و گروه ها را جمع مي‌کند و اين مسئله براي مردم قابل قبول است و ملت به آن اعتماد دارند. روحاني محترم و معتبر که همه عمرش در خدمت انقلاب و همه عمرش پاکي و صفا است. اما اينها ناشيانه عمل کردند و يک کسي را که در قضاياي فتنه 88 مشکلات دارد محور گذاشتند. اگر او را براي اجماع اپوزسيون و مخالفان بگذارند بله مي‌شود، اما اگر قرار باشد توده مردم را بسيج کند طبعا به حرف او کسي نمي آيد. اينها هم که تبليغ مي کنند که اگر اصلاح طلبان نيايند مشارکت مردم کم مي شود چنين چيزي نيست. مگر در همين انتخابات مجلس نامزد خيلي جدي مثل آقاي مجيد انصاري نداشتند. ايشان در انتخابات راي خيلي پاييني هم آورد.
 
جهان: آقاي روحاني خطاب به موتلفه گفته بودند شما «منا» هستيد، اين درست است؟
خير. بعد از انتخاب روحاني، با مرحوم عسگراولادي به ديدن ايشان رفتيم و هنوز مسئوليت را به عهده نگرفته بودند. در آنجا آقاي عسگراولادي به ايشان گفتند ما شما را منا مي‌دانيم و آماده‌ايم که اگر کمکي بخواهيد ما انجام ‌دهيم. ايشان هم در جواب گفت ما هم شما را منا مي دانيم. بعد قرار شد يک نفر بين اين دوتا منا رابط باشد آن هم جناب آقاي دکتر آل‌اسحاق بود. اگر شما يکبار با آقاي آل‌اسحاق در اين مورد تماس گرفتيد آقاي روحاني هم با اين رابط مناها تماس گرفت، صحبت ايشان در حد تعارف بود. البته ما تعارف نمي‌کنيم و هر دولتي را که مردم به آن راي دهند و ولي امر تنفيذ کند با آن کار مي کنيم. ما صادقانه مي خواستيم کار کنيم ولي صحبت هاي آقاي روحاني براي تعارف بود.
 
جهان: يک مصاحبه از شما خواندم که گفته بوديد مرحوم هاشمي و آقاي جاسبي جز اصولگرايان هستند. اين درست است؟
بله. درست است.
 
جهان: يعني مرحوم آقاي هاشمي با آن تغييراتي که داشتند جزو جريان اصولگرايي محسوب مي شدند؟
بله. علت اين است که آقاي هاشمي با مقام معظم رهبري بود و به ايشان ارادت داشت. کسي که به ولي امر اعتقاد داشته باشد و به قانون اساسي اعتقاد داشته باشد و نظام را قبول داشته باشد و مثل آقاي هاشمي، يک رکن انقلاب باشد آيا صحيح است او را برداريم کامل تحويل دهيم به اصلاح طلباني که اين همه مشکل دارند؟ اين جايز نيست. چرا مي خواهيد آقاي هاشمي را بندازيد سمت اصلاح طلبان.
 
جهان: خود آقاي هاشمي به آن سمت گرايش پيدا کرده بودند؟
از اين نوع سليقه ها همه دارند. مگر همه اين اصولگرايان يک سليقه دارند گاهي هم با همديگر درگير مي‌شوند. اين هم مثل بقيه چرا اينطوري فکر مي کنيم تا کسي دو تا اشتباه کرد فوري آن را سياه نشان دهيم. او هم يک آدمي است که دچار اشتباهات شده است. اشتباهاتش قبول، خدماتش هم قبول.
 
 
جهان: پس با اين اوصاف ايشان را باز جز جريان اصولگرايي مي دانيد؟
بله، قطعا

جهان: آقاي لاريجاني و جاسبي هم کماکان اصولگرا مي دانيد؟
بله، حتما.

جهان: اصلاح طلبان بحث گزينه نظامي را خيلي مطرح مي‌کنند، مي‌گويند اصولگرايان مي‌خواهند يک نظامي را حاکم کنند؟ نظرتان درباره اين طرز تفکري که در رابطه با گزينه نظامي القا مي‌کنند، چيست؟
اصلاح طلبان حرف هايي را که مي زنند از باب خودشان است. ما بحث نظامي و غير نظامي نداريم . بحث چهره اي است که  مطرح باشد براي رياست جمهوري. اگر يک چهره اي مثل شهيد حاج قاسم سليماني بود همه به او راي مي داديم، مگر ايشان نظامي نبود. يک نظامي حاضر در صحنه. ولي اينکه در ميدان سياست معمولا به نظامي ها در ايران راي نمي دهند، بله چندبار نظامي ها آمدند و راي نياوردند. علاوه بر اينکه نظامي اگر بخواهد بيايد به نظرم بايد از فرماندهي اجازه داشته باشد به اين دليل که افراد نظامي و امنيتي اگر سفر هم مي خواهند بروند بايد اجازه بگيرند اينکه يکي با لباس نظامي بيايد چه سپاهي باشد و چه ارتشي و بگويد مي خواهم نامزد رياست جمهوري شوم. جرا با اين لباس مي آيد؟ اين لباس يعني نظامي و فرد نظامي هم تحت فرماندهي است.
 
جهان: سال 96 آقاي ميرسليم کانديدا شدند و تا لحظه آخر هم کنار نکشيدند. آيا اين کار با حمايت موتلفه بود يا نظرخودشان بود. گزينه شما در آن انتخابات آقاي رئيسي بود؟
اين کار با اجازه موتلفه بود و علت آن هم اين بود که ايشان از نظر تکليف شرعي مي گفتند که اگر من کنار بروم آن کساني که مي‌خواهند به بنده راي دهند نمي روند به آقاي رئيسي راي بدهند و راي خود را به آقاي روحاني مي دهند و من جايز نمي دانم و بنابراين تکليف شرعي است. در مبناي حزب موتلفه هم دستور حزبي حجت شرعي نيست و حق حجت شرعي است. اگر دستور حزبي منطبق با حق بود عمل مي شود. اگر عضوي شک داشت عمل مي کند چرا که تشکل حق هستند و اگر واقعا يقين داشت که حق نيست با اجازه حزب عمل نمي کند و براي اينکه هرج و مرج نشود به مافوقش مي گويد. لذا ايشان شخصا ايستاد و مي دانستيم که 400 هزار تا بيشتر راي نمي آورد. نمي توانيم در حزب کسي را به تکليف غير شرعي وادار کنيم به خاطر اينکه عضو حزب است.
 
جهان: در نهايت ممکن است شوراي وحدت با شوراي ائتلاف وحدت کنند؟
اين بستگي دارد به شوراي ائتلاف که اگر آمادگي دارد به سمت شوراي وحدت بيايد. البته مذاکراتي بينشان هست اما خب اگر بتوانند واقعا به اين مسير برسند کار بسيار خوبي است که ان‌شاءالله شوراي ائتلاف با وحدت يکي شود.
 
جهان: يعني شوراي ائتلاف در شوراي وحدت ادغام شود؟
نمي‌خواهد ادغام شوند باهم همکاري کنند.

تشکر بابت وقتي که در اختيار جهان نيوز گذاشتيد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar