نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

کنفرانس مونیخ؛ بایدن چیزی تازه‌ای برای گفتن نداشت

منبع
فرارو
بروزرسانی
کنفرانس مونیخ؛ بایدن چیزی تازه‌ای برای گفتن نداشت

فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

رئيس‌جمهور آمريکا در کنفرانس امنيتي مونيخ گفت آمريکا آماده تعامل دوباره در چارچوب ۱+۵ در خصوص برنامه هسته‌اي ايران است. جو بايدن همچنين با طرح ادعا‌هايي عليه ايران، اظهار داشت: «بايد با اقدامات بي‌ثبات‌کننده ايران در سراسر خاورميانه مقابله کنيم و در اين مسير من با شريکان اروپايي و ساير شريکانمان همکاري نزديکي خواهم داشت».

آنتوني بلينکن وزير امور خارجه آمريکا در خصوص توافق حاصل شده در نشست مجازي خود با سه کشور اروپايي درباره ايران گفت، نتيجه اين مذاکرات اين بود که آمريکا و اروپا اکنون بار ديگر همسو هستند و به دنبال اهداف متفاوتي نيستند و اين مهم است که ما اکنون اهداف مشترکي داريم.

بلينکن بار ديگر به اظهارات و موضع جو بايدن رئيس جمهوري جديد آمريکا در قبال برنامه هسته‌اي ايران اشاره کرد و گفت، بر اساس اين رويکرد، اگر جمهوري اسلامي به اجراي کامل تعهدات خود در چارچوب توافق هسته‌اي بازگردد، آمريکا نيز همين کار را خواهد کرد.

او در ادامه تصريح کرد، پس از احياي توافق هسته‌اي موسوم به برجام، ما با همکاري شرکاي خود به دنبال مستحکم‌تر و طولاني‌تر کردن اين توافق خواهيم بود. سپس مقابله با اقدامات و مسائلي مانند فعاليت‌هاي بي‌ثبات کننده ايران در منطقه و برنامه موشک‌هاي بالستيک اين کشور را پيگيري خواهيم کرد.

مواضع مقامات آمريکايي به وجود اينکه يک گام به جلو است، اما به نظر نمي‌رسد براي ايران راضي کننده باشد. ايران توقع دارد که ايالات متحده هر چه سريعتر به برجام باز گردد.

سعيد خطيب زاده سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در واکنش به اعلام آمادگي آمريکا براي حضور در جلسات کميسيون مشترک برجام در توئيتي نوشت: "به دليل خروج آمريکا از برجام، ١+۵ وجود ندارد. اکنون تنها ايران و ١+۴است. به ياد بياوريد، ترامپ اتاق [برجام]را ترک و تلاش کرد آنرا منفجر کند. "

خطيب زاده تاکيد کرد: «حرکات نمادين خوب است. اما براي احياي ١+۵، آمريکا بايد عمل کند: تحريم‌ها را بردارد. ما نيز پاسخ خواهيم داد. اين ترتيب کليدي است: تعهد_اقدام_جلسه».

 بايدن چيزي تازه‌اي براي گفتن نداشت
اميرعلي ابوالفتح کارشناس مسائل آمريکا در گفتگو با فرارو با اشاره به اينکه بايدن در سخنراني خود در کنفرانس امنيتي مونيخ چيز جديدي را براي عرضه نداشت، گفت: با توجه به کاراکتري که بايد دارد او اهل جار وجنجال و کشاندن مسائل و موضوعات ديپلماتيک به رسانه‌ها و فضاي عمومي نبوده و سعي مي‌کند پنهاني و با مذاکره و لابي‌گري کار خود را پيش ببرد، عکس کاري که ترامپ انجام مي‌دهد، رئيس‌جمهور اسبق آمريکا خيلي عيان و رو هر آن چيزي را که در فکرش مي‌گذشت بيان مي‌کرد کرد چه در قالب سخنراني‌هايي که انجام مي‌داد و يا چه توييت که مي‌کرد، اما بايدن به هيچ عنوان چنين اين کار‌هايي را انجام نمي‌دهد.

وي افزود: بايدن در اين سخنراني به واقع چيز جديدي را رو نکرد، او تنها گفت که آمريکا حاضر است در قالب ۱+۵ به مذاکرات برجام برگردد، اما حرفي از رفع تحريم‌ها نزد وي همچنين تاکيد کرد که بايد با اقدامات بي ثبات کننده ايران در منطقه مقابله کرد، بنابراين همان‌طور که ملاحظه مي‌کنيد گمانه زني رسانه‌ها قبل از سخنراني بايدن که اعلام کردند، سخنان جديد را در قبال فرجام مي‌گويد، چنين اتفاقي رخ نداد.

ابوالفتح با اشاره به اينکه تاکنون تنها وزارت امور خارجه آمريکا ۳ قدم جزئي در قبال برجام برداشته، اظهار داشت: اين قدم‌ها به واقع هيچ تأثيري در مورد تغيير وضعيت برجام از سوي ديگر اين اقدامات آمريکا به همراه نداشت و به دور از انتظارات ايران بود، با توجه به اين موضوع به نظر مي‌رسد بايد منتظر ماند تا ۵ اسفند و ديد که آيا ايران تهديد خود مبني بر توقف اجراي داوطلبانه پروتکل الحاقي را اعلام مي‌کند، در اين رابطه اروپا و آمريکا اميدوار هستند که ايران اين اقدام را را انجام ندهد.

اين کارشناس مسائل آمريکا خاطر نشان کرد: بايد ديد که بعد از خروج ايران از پروتکل الحاقي، واکنش اروپا و آمريکا به اين موضوع چيست، به احتمال زياد در قدم اول بيانيه‌اي تند و تيز را در اين زمينه منتشر خواهند کرد، اما اينکه اقدامي عملي انجام دهند بايد منتظر ماند و ديد که آن‌ها چه واکنشي از خود نشان مي‌دهند، در اين رابطه اگر سياست‌هاي اعلامي و اعمالي بايدن يکسان باشد، آمريکا اقدامي را در جهت رفع تحريم‌ها انجام نخواهند داد، از طرف ديگر اروپا نيز روز‌هاي اخير اعلام کرده که اگر ايران اجراي پروتکل الحاقي را کنار بگذارد، تحريم‌هايي را عليه ايران وضع خواهد کرد.

ابوالفتح يادآور شد: به نظر مي‌رسد بايدن اراده قوي و جدي در جهت احياي برجام ندارد، در اين زمينه عدم موافقت با وام ۵ ميليارد دلاري ايران از صندوق بين المللي پول براي مبارزه با کرونا نشانه عملي اين موضوع است که اگر آمريکا مي‌خواست مي‌توانست با موافقت کردن براي پرداخت اين اين وام به ايران حسن نيت خود را نشان دهد.

اين تحليلگر مسائل آمريکا ادامه داد: در چنين شرايطي بسيار بعيد است که آمريکا قبل از آغاز هر نوع مذاکره‌اي تحريم‌هاي نفتي و بانکي را بردارد، از سوي ديگر بر اساس اخباري که منتشر شد ايران همان زماني که نامه کاهش تعهدات برجامي خود را طي دو سال گذشته به طرف‌هاي برجام اعلام کرد، رئيس جمهور در اين نامه به روساي جمهور فرانسه، روسيه و چين، نخست وزير انگليس و صدراعظم آلمان اعلام کرد که ايران اين پنج گام را براي کاهش تعهدات خود برخواهد برداشت و اگر اروپا به تعهدات خود پايبند نباشد اين احتمال وجود دارد که ايران از NPT خارج شود.

وي تصريح کرد: البته اين موضوع تنها در حد اخباري بود که منتشر شد، ولي چيزي به طور رسمي اعلام نشد، بنابراين نمي‌توان به آن استناد زيادي کرد، اگر ايران از NPT خارج شود، به نظر مي‌رسد اروپا و آمريکا پرونده ايران را از شوراي حکام آژانس بين المللي انرژي اتمي به شوراي امنيت ارائه خواهند برد و تحريم‌هاي سازمان ملل را بر خواهند گرداند، هرچند تحريم‌هاي سازمان ملل با توجه به تحريم‌هاي آمريکا هيچ تاثيري بر روي اقتصاد ايران نخواهد داشت، اما از لحاظ حيثيتي، قوقي و سياسي طبعا ايران دوست ندارد که چنين تحريم‌هايي بر ضدش در سازمان ملل تصويب شود، اما در هر صورت بايد منتظر ماند و مشاهده کرد که در روز‌هاي آينده چه اتفاقاتي در اين زمينه رخ خواهد داد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره