سرقت بزرگ از فوتبال ایران

همشهري/متن پيش رو در همشهري منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
کنفدراسيون فوتبال آسيا ميزباني گروه ايران در انتخابي جام جهاني را به بحرين داد؛ مسئولان ورزش ايران اين اقدام را يک تباني بزرگ خواندهاند اما ماجرا بيشتر به سرقت شبيه است
پنجشنبه و جمعهاي که گذشت، دو خبر بد در کوتاهترين فاصله ممکن فضاي فوتبال ايران را تحتتاثير قرار داد و رئيس جديد فدراسيون را با اولين و مهمترين چالش مديريتياش روبهرو کرد. ماجرا از اين قرار بود که باشگاههاي نماينده ايران در ليگ قهرمانان آسيا چند هفتهاي در انتظار اعلام ميزبانهاي مرحله گروهي بودند و لااقل يکي از آنها اميد زيادي به ميزباني بسته بود. از سوي ديگر بازيهاي باقيمانده از مقدماتي جامجهاني هم قرار است بهشکل مجتمع برگزار شود و اميدوار بوديم ميزباني بازيهاي باقيمانده از گروهC به ايران سپرده شود. اما هيچ يک از اين دو اتفاق رخ نداد. ميزباني ليگ قهرمانان آسيا به کشورهاي امارات، عربستان و هند سپرده شد و ميزباني بازيهاي تيمملي هم در کمال ناباوري به کشور بحرين رسيد. دو اتفاق عجيب که طبعا دومي عجيبتر و تلختر بود.
همه منهاي ايران و استراليا
شايد در ليگ قهرمانان آسيا، خود نمايندههاي ايران هم اميد چنداني به کسب ميزباني نداشتند و فقط پرسپوليس بود که با توجه به همگروه نبودن با عربستانيها اميد زيادي به ميزباني داشت. اما در مورد تيمملي و بازيهاي مقدماتي جامجهاني شرايط کاملا متفاوت بود. تيمملي ايران از 4بازي دور رفت 3بازي را در زمين حريفان انجام داده و براي جبران عقبماندگياش اميد زيادي به 3بازي خانگي -بهخصوص بازي با بحرين و عراق- داشت. اين موضوع فقط مختص ايران نبود و ساير تيمهاي سرگروه در گروههاي 8گانه دقيقا چنين شرايطي داشتند. با توجه به اين شرايط، مسئولان فيفا ميزباني بازيهاي باقيمانده را به کشورهاي سرگروه سپردند که در شرايط عادي هم قرار بود ميزبان 3بازي از 4بازي دور برگشت باشند. اين قاعده فقط دو استثنا داشت؛ يکي استراليا که صد درصد امتيازات دور رفت را گرفته و شرايط خوبي در گروهش دارد. استراليا که بالاتر از کويت و اردن ايستاده خودش تمايلي به ميزباني نداشت و ميزباني را به کويت واگذار کرد. اما استثناي دوم ايران بود که در کمال ناباوري شاهد اعلام اسم بحرين به عنوان ميزبان بازيهاي باقيمانده بود. با اين شرايط ايران که در بازي رفت ميهمان بحرين بوده در بازي برگشت هم ميهمان اين تيم خواهد بود و از بازي خانگي با عراق و هنگکنگ هم محروم شده است.
اين يک تباني آشکار بود.ميزباني بحرين در گروهC اتفاقي بود که از چند هفته قبل زمزمههاي آن شنيده ميشد و فقط اعلام رسمي اين خبر باقي مانده بود. طي 2 هفته اخير رسانهها چندين بار به اين احتمال اشاره کردند و حتي يک برنامه تلويزيوني در روز 9اسفند از ميزباني بحرين خبر داد. در اين بين تنها کساني که واکنشي به اين موضوع نداشتند مسئولان فدراسيون فوتبال بودند که طي ماههاي گذشته بيشتر تمرکزشان صرف انتخابات فدراسيون و حواشي آن شده بود. ديروز بعد از اعلام رسمي ميزباني بحرين، مدير جديد روابطعمومي فدراسيون فوتبال ميهمان تلفني برنامه «ورزش و مردم» بود و در اولين واکنش به اين اتفاقات گفت: «متأسفانه اين اتفاق افتاده و نامه آن نيز رسيده است. اين يک ظلم بسيار آشکار است.» علي جوادي در ادامه اشاره کرد که فدراسيون قبلي فرصتها را از دست داده و فدراسيون جديد هم بعد از انتخابات تنها 2 روز براي واکنش به اين موضوع فرصت داشته است: «در اين فرصت اندک به AFC نامه زديم و گفتيم ميخواهيم ميزبان باشيم. آنها به فاصله 24ساعت بعد به ما اعلام کرد که بهدليل قوانين گمرکي و تبليغات محيطي و تحريمها شما نميتوانيد ميزبان باشيد.» نکتهاي که براي مسئولان ايراني عجيب بوده اين است که بحث قوانين گمرکي و تبليغات و... مربوط به AFC است اما بازيهاي مقدماتي جامجهاني را فيفا برگزار ميکند نه AFC! رئيس کميته ملي المپيک هم ديروز در گفتوگو با ورزش و مردم روي همين موضوع دست گذاشته و به صراحت اعلام کرد: «اين يک تباني بزرگ بين فيفا و AFC بوده است. آنها برنامهريزي کرده بودند که AFC اين ظلم آشکار را در حق ايران انجام دهد و فيفا هم در قبال اين تصميم سکوت کند.» صالحي اميري در ادامه اعلام کرد تمام تلاشها را براي برگرداندن اين راي انجام خواهد داد و در اين مورد با توماس باخ، رئيس کميته بينالمللي المپيک هم مکاتبه کرده است. وي تاکيد کرد فدراسيون قبلي اقدامات خوبي در اين زمينه انجام نداده و حمايت ايران از شيخ سلمان هم کاملا اشتباه بوده است.
ايران-بحرين؛ مذاکره در بنبست
نکتهاي که در اقدامات AFC جالب به نظر ميرسد اين است که آنها نامه اول ايران را خيلي سريع و ظرف 24ساعت پاسخ دادهاند. اما نامه دوم ايران به اين کنفدراسيون حدود يک هفته بدون پاسخ ماند تا راي قطعي آنها درباره ميزباني بحرين اعلام شود. قرار بود ميزبان تا روز 29اسفندماه اعلام شود اما AFC چند روز زودتر دست به کار شد و تير خلاص را به ايران زد. در اين بين مسئولان ورزش ايران چه در گذشته و چه در حال حاضر ادعاهاي زيادي را در خصوص مذاکره با مقامات عاليرتبه سياسي مطرح کردند که مطابق معمول نميتوان به اين حرفها اميد چنداني بست. يکي از جالبترين حرفها اين است که عزيزي خادم، رئيس جديد فدراسيون به سراغ دکتر ظريف رفته و از وزير امور خارجه درخواست کرده با مسئولان کشورهاي همگروه براي تغيير ميزباني به مذاکره بپردازد. اين در حالي است که رابطه سياسي ايران و بحرين کاملا قطع است و ما حتي در بحرين سفارتخانه هم نداريم! در اين شرايط مشخص نيست وزير امور خارجه قرار است با کدام مقام بحريني به مذاکره بپردازد. ظريف با AFC هم ارتباط خاصي ندارد و اساسا توقع مذاکره اين دو ارگان با يکديگر توقع بيمعنايي است. شکي نيست که AFC با اعطاي ميزباني به بحرين، يک ظلم آشکار در حق ايران انجام داده و اين يک اقدام توهينآميز به فوتبال ايران محسوب ميشود. ضمن اينکه ايران در سطح فوتبال هم مانند سياست همواره با بحرينيها مشکل داشته و بعيد نيست بحرينيها در ميزباني از ايران به انحاي مختلف دست به کارشکني و حاشيهسازي عليه تيمملي ما بزنند. بازيهاي باقيمانده قرار است در خردادماه برگزار شود و شايد تا آن زمان بحرينيها با پيش بردن طرح واکسيناسيون عمومي، بتوانند مجوز حضور تماشاگران در ورزشگاه را هم بگيرند. تصورش را بکنيد؛ بازي در هواي شرجي اواخر بهار در بحرين، پيش چشم هواداران بحريني! اين حق ايران نبود.
عربستان تغيير رويه داد: ايرانيها بيايند
درباره ميزبانان مرحله گروهي ليگ قهرمانان هم نکات عجيب و غريب زيادي وجود دارد. در گروههايي که تيمهاي ايران و عربستان همزمان حضور دارند صحبتها بر سر اين بود که ميزباني به هيچ يک از اين دو کشور تعلق نخواهد گرفت، چون ايرانيها و عربستانيها به کشور يکديگر سفر نميکنند. اما حالا ميزباني گروه استقلال به سعوديها رسيده و فولاد هم در صورت صعود بايد به عربستان سفر کند. تيمهاي عربستاني از سال95 به بعد هرگز حاضر نشده اند به ايران سفر کنند. در اين سالها ايران دائما به AFC اعلام ميکرد مشکلي براي سفر تيمهايش به عربستان ندارد و بازيها بايد رفتوبرگشت انجام شود. اما سعوديها تاکيد بر بازي در زمين بيطرف داشتند و AFC هم راي به بازي در زمين بيطرف داده بود. حالا مشخص نيست عربستان که تصميم گرفته از ايرانيها ميزباني کند آيا تضمين ميدهد که در مقابل، تيمهاي عربستاني هم از اين پس به ايران سفر کنند؟ عربستان ميزباني 3گروه از 5گروه ليگ قهرمانان را به دست آورده و حتي پرسپوليس که هيچ تيمي از عربستان را همگروه خودش نميديد هم نتوانسته ميزباني را به دست بياورد. AFC با همان بهانههايي که ذکر شد يعني قوانين گمرکي و تبليغات محيطي و تحريمها، حق ميزباني را از ايران سلب کرده و ميزباني گروهE را به تيم گوا از هند سپرده است. البته تصميم AFC درباره ميزبانيها مشروط به تاييد کميته اجرايي اين کنفدراسيون است. تنها ايراني حاضر در کنفدراسيون فوتبال آسيا مهدي تاج است که در AFC صاحب کرسي است و طبعا ايرانيها اميد زيادي به نفوذ او بستهاند. ديروز مدير روابطعمومي فدراسيون در واکنش به اين سوال که آيا در اين راستا اقدامي صورت گرفته است يا نه، پاسخ جالبي داد: «خواهش ميکنم از خود آن فرد که داراي کرسي آسيايي است بپرسيد که چه اقدامي شده يا نشده است!»
اميدي هست؟ اميدي نيست
در مجموع، حرفوحديثها درباره اين تصميمات عجيب و سلب تکتک ميزبانيها از ايران همچنان ادامه دارد. مسئولان ورزش ايران در اين زمينه قول پيگيري داده و حتي اعلام کردهاند لازم باشد تا دادگاه CAS هم پيش ميروند. اما قولهاي مسئولان هميشه يادآور اقدامات گذشته است که هيچيک از آنها کمترين ثمري براي ورزش ايران نداشتهاند. هنوز از خاطر نبردهايم که همين فصل گذشته هم در ليگ قهرمانان آسيا حق ميزباني از تيمهاي ايراني سلب شد و مديران باشگاهي با سروصداي فراوان به مقر کنفدراسيون فوتبال آسيا در مالزي سفر کردند. اگر حاصل آن مذاکرات را يادتان رفته کافي است به خاطر بياوريد که در فصل گذشته ليگ قهرمانان آسيا حتي يک مسابقه هم در ايران برگزار نشد.
تاج: ما در جريان تصميمات نيستيم
مهدي تاج به انتقادات مطرحشده در خصوص ميزباني بحرين واکنش نشان داد. بعد از انتخاب بحرين بهعنوان ميزبان رقابتهاي مقدماتي جامجهاني در گروه ايران، انتقاداتي نسبت به عملکرد مهدي تاج بهعنوان نايبرئيس AFC مطرح شد. انتظار از مهدي تاج اين بود که بهعنوان نايبرئيس AFC نقش موثرتري در تصميمات داشته باشد و به احقاق حق فوتبال ايران کمک کند. اما مهدي تاج در پاسخ به اين انتقادات به فارس گفت: «تصميمهايي که درباره انتخاب ميزباني رقابتها گرفته ميشود با هياترئيسه در ميان گذاشته نميشود. اين تصميمات بين کميتههاي مسابقات کنفدراسيون فوتبال آسيا و فيفا گرفته ميشود. بر اين اساس، مطابق پروتکلها در صورتيکه هر فدراسيوني درباره تصميمهاي گرفتهشده پيرامون مبادي تصميمگيري ميزباني از کنفدراسيون سوال کند پاسخ لازم داده خواهد شد.» تاج خاطرنشان کرد: «ايران شايسته ميزباني کليه رقابتهاي بينالمللي ورزشي است و کنفدراسيون درباره علل اين تصميم پاسخ لازم را خواهد داد.»