نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

پروژه جدید ترکیه در خاک یمن چیست؟

منبع
مشرق
بروزرسانی
پروژه جدید ترکیه در خاک یمن چیست؟

مشرق/متن پيش رو در مشرق منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

اخوان المسلمين يمن از ماهها قبل خطر را احساس کرده و حالا به ترکيه متحد سنتي خود درخواست کمک داده و اين اماراتي را نگران کرده چرا که منافع شان نه تنها در يمن بلکه در درياي سرخ و آفريقا تهديد مي شود.

در روزهاي گذشته تلاش دولت ترکيه براي اعزام صدها تن از عناصر گروهک هاي تروريستي مورد حمايتش از مناطق اشغالي شمال غرب سوريه (استان ادلب) به يمن (حومه شهر مارب) براي نجات حزب اصلاح (شاخه سياسي اخوان المسلمين در يمن) خبرساز شده است.

براساس اطلاعات به دست آمده، دولت ترکيه پس از هماهنگي با سرکرده هاي ارشد ميداني گروهک هاي تروريستي ارتش آزاد و جبهه النصره، حداقل ۳۰۰ تن از تروريست ها را براي انتقال به خطوط نبرد در استان مارب يمن سازماندهي کرده است.

اگر چه تحرکات اخير ترکيه براي کمک به حزب اصلاح و جلوگيري از ورود رزمندگان به شهر مارب افزايش يافته اما بايد توجه داشت آنکارا از ماهها قبل تلاش هايش را براي حضور ميداني در يمن با همکاري قطري ها آغاز کرده که مقدمه اي براي تغيير تحولات سياسي و ميداني در اين کشور است.
 
حزب اصلاح در يک سال گذشته بخش هاي وسيعي از مناطق تحت تصرف را در صنعاء (جبهه نهم) ، الجوف (شهر الحزم مرکز استان) و استان مارب (مناطق غربي و جنوبي) از دست داد و اگر از شهر مارب عقب نشيني کند در ميدان نبرد و صفحه سياست به سمت حذف شدن پيش مي رود و حضور جدي اش فقط به شهر تعز خلاصه مي شود و به همين دليل از ترکيه درخواست کمک کرده است.

تعز يکي از قطب هاي فرهنگي يمن و پايتخت جريان اخوان المسلمين در يمن به شمار مي آيد و جناح ترکي حزب اصلاح که قدرت را در اين شهر به دست گرفته است با دولت و جريان اخواني ترکيه رابطه چند ده ساله دارد و همين ريشه تاريخي به خوبي مي تواند به سوالات در خصوص چرايي حضور و نفوذ ترکيه در يمن پاسخ دهد.

حزب اصلاح که به قطري ها هم بسيار نزديک است پس از انقلاب سال ۲۰۱۱ با تشکيل گروه هاي شبه نظامي توانست کنترل شهر تعز را به طور کامل در دست گيرد و فروردين ماه سال ۹۴ نيز وارد اردوگاه رياض شد و در تجاوز ائتلاف سعودي - اماراتي شرکت و نيروهاي زيادي را از تعز به خطوط درگيري ها با رزمندگان انصارالله اعزام کرد.


 
همکاري حزب اصلاح و ائتلاف سعودي - اماراتي تا تابستان سال ۹۸ با وجود اختلاف ها در سال ۲۰۱۷ (محاصره قطر توسط عربستان) ادامه داشت اما پس از حوادثي که در شهر عدن روي داد و نيروهاي مجلس انتقالي قدرت را در جنوب يمن با توافق رياض قبضه کردند، جريان اخوان المسلمين خطر را کامل احساس کرد.

سران حزب اصلاح دريافتند سعودي ها نه توان حمايت از آنان را دارند و قابل اطمينان هم نيستند و براي جلوگيري از تکرار سناريوي کودتا عليه جريان اخواني در مصر، آرام آرام به سمت تغيير راهبرد و نزديک شدن به دولت اخواني اردوغان پيش رفت تا جايي که حالا سران اين جريان در ترکيه مستقر شدند و روابط گسترده اي ميان طرفين شکل گرفته است.

جريان اخواني اميد دارد با ورود ترکيه به يمن تحولات ميداني تغيير کند و علاوه بر حفظ شهر مارب بتوانند موقعيت خود را در تعز هم تثبيت کنند و راه براي عقب راندن نيروهاي مورد حمايت امارات به ويژه در بندر راهبردي «مخا» در محور جنوب غرب و رسيدن به آب هاي آزاد (سواحل درياي سرخ) باز شود.


 
نيروهاي تحت حمايت امارات (طارق صالح فرمانده سابق گارد رياست جمهوري و برادرزاده علي عبدالله صالح) بندر مخا را در جنوب غرب تعز پس از شکست کودتا در سال ۲۰۱۷ و در جريان عملياتي به تصرف درآوردند و تا حومه شهر بندري الحديده پيشروي کردند.

در حال حاضر، نيروهاي مجلس انتقالي (مورد حمايت امارات) مناطق جنوبي و جنوب غربي (بندر مخا در سواحل درياي سرخ) و رزمندگان انصارالله نيز مناطق شمالي تعز را در اختيار دارند و حزب اصلاح در اين شهر شبه محاصره شده است.

اماراتي ها همواره با قدرت گيري جريان اخوان المسلمين  در کشورهاي عربي مخالف بودند و نقش ويژه اي را در براندازي دولت هاي اخواني از جمله محمد مرسي در مصر ايفا کرده اند به خوبي مي دانند اگر ترکيه وارد شود، تحولات ميداني تغيير خواهد کرد و مناطق تحت تصرفش در جنوب و جنوب غرب يمن در معرض خطر جدي قرار مي گيرند.



رژيم امارات دوست ندارد آنچه که در ليبي اتفاق افتاد (دخالت نظامي ترکيه و حفظ دولت اخواني و عقب نشيني نيروهاي ژنرال حفتر) بار ديگر در يمن تکرار شود و به همين دليل تمام توانش را به کار گرفته تا از تغيير موازنه قدرت در يمن به ويژه استان تعز جلوگيري کند.

نبايد فراموش کرد که هراس اماراتي ها فقط به از دست دادن مناطق جنوبي و جنوب غربي يمن خلاصه نمي شود و اگر ترکيه وارد معرکه شود و بندر مخاء به تصرف حزب اصلاح درآيد منافع آنان در درياي سرخ و شرق آفريقا به طور جديد تهديد مي شود.


به گزارش مشرق، در حال حاضر تمرکز و اولويت نخست دولت اخواني اردوغان و حزب اصلاح در يمن بر روي شهر مارب است اما بايد منتظر ماند و در آينده نزديک خط و نشان کشيدن دولت ترکيه و رژيم امارات را براي يکديگر در جنوب يمن مشاهده کرد و بدون شک شهر تعز به مرکز هماهنگي هاي آنکارا، دوحه و حزب اصلاح براي تکرار پروژه ليبي تبديل خواهد شد و در مقابل يمن بايد ديد امارات چه واکنشي نشان خواهد داد و وزن کشي اخواني ها و مخالفان اسلام سياسي اهل سنت به کجا خواهد رسيد.
 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar