نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

مرغ سحر؛ بحرانی که وارد ماه هفتم شد

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
مرغ سحر؛ بحرانی که وارد ماه هفتم شد

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

جدال وزارتخانه‌هاي صمت و جهادکشاورزي ادامه دارد خاوازي بحران مرغ را ناشي از نحوه توزيع مي‌داند!
گروه اقتصادي: بحران تامين و توزيع مرغ هر روز ابعاد تازه‌‎تري به خود مي‌گيرد! تا پيش از اين مردم مجبور بودند براي تهيه مرغ دولتي با قيمت 20 هزار و 400 تومان در صف بايستند اما مرغ آزاد با قيمت‌هايي بين 30 تا 40 هزار تومان در خرده‌فروشي‌ها بدون صف به فروش مي‌رسيد. 
پس از تصميم به افزايش قيمت مرغ جهت تک‌نرخي کردن آن، حالا ديگر اساسا هيچ‌کس نمي‌تواند مرغ را بدون صف تهيه کند. از سوي ديگر بعد از ساعت 10 صبح ديگر مرغي براي فروش وجود ندارد، اين يعني بحران گراني مرغ تبديل به کمياب شدن آن شده است. علاوه بر مصيبت ايستادن در صف، مردم با مشکل محدوديت خريد هم مواجهند. اين يعني اگر بتوانند به هر زحمتي هم که شده پس از چند ساعت ايستادن در صف مرغي تهيه کنند سقف خريد ۲ مرغ براي هر شهروند براي آنها اعمال مي‌شود؛ تعداد مرغي که در نهايت پاسخگوي 2 روز مصرف يک خانواده 4 نفره است.  


به گزارش «وطن‌امروز»، حال و روز توزيع مرغ در حال تبديل شدن به بحراني تراژديک به دليل سوءمديريت مسؤولان دولتي است. مردم نوروز خود را با تلخکامي در تامين اين کالا سپري کردند و اينطور که پيداست اين سناريو به شکل فجيع‌تر قرار است در ماه مبارک رمضان نيز تکرار شود. 
صف، کرونا و گراني، ديگر بخشي از زندگي روزمره شهروندان شده است. البته شرايط توزيع مرغ در شهرهاي مختلف با يکديگر تفاوت دارد و هر اندازه استان‌ها از مراکز توزيع و توليد مرغ در فاصله بيشتري باشند وضعيت آنها بدتر است. در اکثر استان‌ها مردم براي تهيه مرغ مجبور هستند  سحرگاهان و پيش از طلوع آفتاب در صف بايستند و اگر خوش‌شانس باشند مي‌توانند تا سقف ۲ مرغ به قيمت دولتي خريداري و در غير اين صورت بايد مرغ را با قيمت آزاد تهيه کنند. براي مثال استان‌هاي همسايه تهران مانند قم و شهرستان‌هاي همجوار شهرهاي بزرگ چنين وضعيتي دارند و مردم مجبور هستند پس از نماز صبح و سحرگاهان براي ايستادن در صف مرغ اقدام کنند. نکته قابل توجه اينجاست که اساسا مرغ تا قبل از ساعت 10 صبح به پايان مي‌رسد و بخش قابل توجهي از افراد در صف، بايد با دستان خالي به خانه برگردند و خود را براي ايستادن در صف روز آينده آماده کنند يا اينکه مرغ را با قيمت بسيار بيشتري خريداري کنند. اين در حالي است که برخي مواقع، اساسا مرغ با قيمت غيردولتي نيز در بازار يافت نمي‌شود و در برخي شهرها، تنها اميد مردم براي خريد مرغ، همين صف‌هاي طويل است. 
 
* جاي خالي فرآورده‌هاي پروتئيني در سفره مردم
در حالي مردم براي تهيه مرغ در مضيقه هستند که اساسا انتخاب‌هاي بسيار محدودي وجود د ارد که بتواند جاي اين فرآورده پروتئيني را در سبد غذايي آنها پر کند. قيمت هر کيلو گوشت گوسفندي در روزهاي اخير به بيش از 180 هزار تومان رسيده است، از سوي ديگر قيمت ارزان‌ترين ماهي‌هاي موجود در بازار کيلويي 50 هزار تومان است. گوشت بوقلمون و شتر هم قيمت‌هاي به مراتب بالاتري از مرغ دارند. حتي تخم‌‌مرغ هم به دنبال رشد قيمت مرغ گران شده و قيمت هر شانه تخم‌مرغ به بيش از 50 هزار تومان رسيده است. در اين وضعيت، شايد ساده‌ترين و در دسترس‌ترين انتخاب مردم براي تأمين پروتئين در سبد غذايي، حبوبات باشد که آن نيز اخيرا با افزايش قيمت مواجه شده است.
 
* 7 ماه کشور درگير مرغ
بحران توزيع کالاهاي اساسي مانند گوجه‌فرنگي، سيب‌زميني،‌ پياز و مرغ در سال‌هاي اخير به فراخور بازه‌هاي زماني مختلف رخ داده است اما پديده مرغ از آن جهت عجيب است که قريب به 7 ماه است ادامه يافته و تاکنون هيچ راه‌حلي براي اين عارضه اقتصادي توسط مديران اقتصادي دولت انديشيده نشده است. برخي از توزيع وزارت صمت ايراد مي‌گيرند، بعضي به ميزان توليد وزارت جهاد کشاورزي خرده مي‌گيرند، گروهي مشکل را در نبود نظارت سازمان تعزيرات و ستاد تنظيم بازار مي‌دانند و در نهايت، برخي کارشناسان معتقدند بدسليقگي ارزي بانک مرکزي، پديدآورنده چنين شرايطي است. بررسي بازار مرغ و تخم‌مرغ در ايام نوروز بيانگر محقق نشدن وعده‌هاي مسؤولان تنظيم بازار براي افزايش عرضه و کاهش يا تثبيت قيمت‌ها و حتي رسيدن نرخ خرده‌فروشي اين ماده پروتئيني به هر کيلوگرم 40 هزار تومان است. قيمت مرغ در 3 ماه پاياني سال 99 در حالي سير صعودي به خود گرفت که از قبل توليد‌کنندگان دام و طيور درباره محقق نشدن وعده‌هاي مسؤولان براي رشد عرضه نهاده‌ها و در نتيجه افزايش قيمت هر کيلوگرم مرغ تا مرز 50 هزار تومان و هر شانه تخم‌مرغ تا مرز 40 هزار تومان در ايام نوروز به ‌دليل رشد هزينه‌هاي تمام‌ شده و کاهش توليد اين محصولات پروتئيني هشدار داده بودند. از سوي ديگر تخصيص ارز لازم (۴ ميليارد دلار ۴۲۰۰ توماني) براي خريد نهاده‌هاي دامي، باعث شده هر نوع فرافکني که منشأ نابساماني بازار مرغ را به تحريم گره بزند، بي‌اثر شود و مسأله سوءمديريت را برجسته سازد.


     نامه اعتراضي وزير جهاد کشاورزي به وزير صمت     
وزير جهاد کشاورزي به عنوان متولي يکي از اصلي‌ترين وزارتخانه‌هاي تاثيرگذار در شرايط کنوني، طي نامه‌نگاري‌هايي با وزارت صمت و استانداري‌ها اعتراض خود را نسبت به مديريت آنها اعلام کرد. کاظم خاوازي 12 فروردين‌ماه در نامه‌اي به وزير صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تخلف اصناف در فروش مرغ قطعه‌بندي شده نوشت: بنا به بررسي‌هاي به‌ عمل‌ آمده در صبح روز جاري از سطح شهر، مرغ تحويلي اصناف به‌ صورت گسترده به ‌شکل قطعه‌بندي ‌شده در اختيار مردم قرار مي‌گيرد و از فروش مرغ کامل خودداري مي‌شود. در اين نامه آمده بود:‌ «بر اساس تصميمات اتخاذ شده در نخستين جلسه قرارگاهي ساماندهي مرغ کشور و بازديدهاي به‌عمل ‌آمده در روز پنجشنبه مورخ 12/1/1400 ضرورت دارد موارد زير به سازمان‌هاي صمت استان و ساير واحدهاي ذي‌ربط تحت امر آن وزارتخانه ابلاغ گردد: حضور نمايندگان وزارت صمت در کليه کشتارگاه‌هاي کشور از ساعت شروع تا پايان فعاليت کشتارگاه‌ها الزامي بوده و متناسب با ميزان مرغ آماده طبخ خروجي، نمايندگان محترم وزارت جهاد کشاورزي و وزارت صمت متناسب با تصميمات اتخاذ شده در قرارگاه استاني متناظر قرارگاه اصلي نسبت به ارسال مرغ به مقاصد مورد نظر اقدام نمايند». وزير جهاد کشاورزي همچنين در نامه‌اي جداگانه به استانداران سراسر کشور با گلايه از فروش مرغ تنظيم بازاري به صورت قطعه‌بندي شده و با قيمت آزاد در بازار، از ممنوعيت قطعه‌بندي مرغ تا اطلاع ثانوي خبر داد. خاوازي در اين نامه از استانداران درخواست کرد: «انجماد و نگهداري مرغ تحت هر عنواني در سردخانه‌ها تا اطلاع ثانوي ممنوع است. عرضه مرغ به هر شکل و با هر شرايطي در سراسر استان‌ها تنها بر اساس قيمت مصوب امکان‌پذير بوده و فروش مرغ تحت عناوين ديگر نظير مرغ سبز، بدون آنتي‌بيوتيک يا هر عنوان ديگر با قيمت‌هاي غيرمصوب تا اطلاع ثانوي ممنوع مي‌باشد. با توجه به اينکه عمده تخلفات انجام‌شده در کشتارگاه‌ها به دليل محدوده فعاليت آنها از ساعت ۸ شب تا ۸ صبح صورت مي‌پذيرد، لذا استانداران محترم نسبت به تعيين نمايندگان پاسخگو، تام‌الاختيار و در ارتباط با مراجع قضايي براي برخورد قانوني در هر شهرستان به عنوان کشيک شبانه اقدام نمايند».

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره