نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

شعاربازی انتخاباتی

منبع
اعتماد
بروزرسانی
شعاربازی انتخاباتی

اعتماد/متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

با نزديک شدن به انتخابات رياست‌جمهوري، تحرکات رقبا و کانديداها بيشتر مي‌شود و هر روز شاهديم چند چهره سياسي با برگزاري نشست‌هاي خبري يا اظهارنظرهاي مطبوعاتي و البته گاه و بي‌گاه از طريق شبکه‌هاي اجتماعي، حضور خود را در سيزدهمين دوره انتخابات رياست‌جمهوري اعلام مي‌کنند. اما با وجود اين، عمده کنشگران سياسي همچنان منتظر تصميم‌گيري چهره‌هاي شاخص‌ترند. چهره‌هايي که هنوز به نظر مي‌رسد براي اعلام کانديداتوري، يا به نتيجه نرسيده‌اند يا ترجيح مي‌دهند فعلا چراغ‌خاموش پيش بيايند و نهايتا با فرارسيدن روزهاي نام‌نويسي انتخابات، حضور خود را اعلام کنند. به‌هرحال اين روزها ميان کنشگران سياسي بازار اعلام شعار انتخاباتي داغ است؛ شعارهايي که باتوجه به مشکلات روز کشور گاه، دستمايه انتقاد و حتي سوژه طنز کاربران شبکه‌هاي اجتماعي مي‌شود. 

به تازگي عزت‌الله ضرغامي در مصاحبه‌اي با خبرگزاري اصولگراي فارس گفته «من عاشق چگوارا هستم و شعار من براي انتخابات «نان، مسکن، آزادي» است.» در ادامه نيز برخي کاربران شبکه‌هاي اجتماعي کلماتي مانند مرغ و گراني را جايگزين شعار او کرده و با يادآوري شرايط کشور از او به انتقاد از نامزدهاي انتخاباتي دست زدند و برخي ديگر نيز با يادآوري سخنان او در مصاحبه پيشين او با ايرنا، شعارش را دستمايه طنز قرار دادند. شوخي با ضرغامي- که مهم‌ترين تجربه مديريتي‌اش همچنان همان رياست سازمان صداوسيماست- حتي به صداوسيما هم رسيده است. اخيرا شبکه خبر در بررسي فعاليت نامزدهاي انتخاباتي درباره ضرغامي در گزارشي تصويري اعلام کرد که «اخيرا برخي اقلام انتخاباتي او، به دست کاربران شبکه‌هاي اجتماعي رسيده است.»


 «ترجيح حقوق عامه بر حقوق خاصه» 
بازار اعلام شعارهاي انتخاباتي اما به اينجا ختم نمي‌شود. سيدمحمد غرضي، چهره‌اي که از سال 92، نامش به عنوان يکي از کانديداهاي انتخابات مطرح شد و حالا پس از ردصلاحيت در انتخابات رياست‌جمهوري 96، براي بار سوم، گام در ميدان انتخابات رياست‌جمهوري پا به ميدان گذاشته ديروز  همزمان با رونمايي از شعار دهان‌پرکنِ «ترجيح حقوق عامه بر حقوق خاصه»، به ايسنا گفت: «من کار خود را انجام مي‌دهم و براي انتخابات نام‌نويسي مي‌کنم و شوراي نگهبان نيز کار خود را انجام مي‌دهد؛ اکثر اعضاي شوراي نگهبان من را مي‌شناسند و سوابق من را مي‌دانند؛ اگر صلاحيتم را تاييد کردند، فبهاالمراد و اگر هم تاييد نکردند، اعتراضي ندارم.» محمد غرضي پس از اتمام دوران وزارت خود در دولت سازندگي، عملا از عرصه سياست دور شد. اما سال 92 با شعار «دولت ضد تورم» در انتخابات نام‌نويسي کرد و از قضا توانست با عبور از سد نظارت استصوابي شوراي نگهبان در ترکيب نهايي کانديداها قرار بگيرد. هرچند در نهايت در رقابت با حسن روحاني، سعيد جليلي، محمدباقر قاليباف، محسن رضايي و علي‌اکبر ولايتي کسب ۱.۲ درصد آراي شرکت‌کنندگان به نتيجه مثبتي نرسيد. غرضي همچنين البته چنان‌چه اشاره شد، سال 96 هم جهت کانديداتوري انتخابات رياست‌جمهوري دوازدهم نام‌نويسي کرد که اين‌بار پشت سد نظارتي شوراي نگهبان بازماند. 
غرضي که ديروز براي چندمين‌بار طي چندماه گذشته خبر کانديداتوري خود را براي انتخابات سيزدهمين دوره رياست‌جمهوري اعلام کرده، در توضيح شعار انتخاباتي‌اش گفته است: «معتقدم که حقوق مردم بر حقوق قواي سه‌گانه و صاحبان امتياز ترجيح دارد و اين ترجيح نيز مبتني بر فقه شيعه است؛ با خودم قرار گذاشته‌ام که تا عمر دارم، از حقوق عامه دفاع کنم.» هرچند برخي ناظران معتقدند که بعيد است او اين‌بار همچون سال 92 موفق به عبور از فيلتر شوراي نگهبان شود. 


 زندگي متوسطي دارم
در روزهاي انتخاباتي، معمولا چهره‌هاي سياسي تلاش مي‌کنند خود را به ‌اصطلاح مردمي و از جنس جامعه نشان دهند و گاه در اين مسير از هر وسيله‌اي استفاده مي‌کنند تا به مردم بقبولانند که از مردم هستند و مانند آنان زندگي مي‌کنند. مثلا ضرغامي تأکيد دارد که او ازجمله معدود مسوولاني است که در خيابان به‌تنهايي قدم مي‌زند و از دستفروشان خريد مي‌کند. عباس آخوندي نيز که ازجمله نخستين چهره‌هايي بود که از کانديداتوري خود خبر داد، در اين مسير تلاش مي‌کند که خود را به‌لحاظ اقتصادي متعلق به طبقه متوسط معرفي کند. او که طي اين چند ماه اخير همواره سعي کرده در ارتباط مستمر با خبرنگاران و رسانه‌ها، خود را در عرصه سياست پويا نگه دارد، به تازگي در مصاحبه‌اي با خبرآنلاين درباره وضعيت معيشتي خود که از قضا بسيار هم محل پرسش افکار عمومي بوده، توضيح داده و در پاسخ به پرسشي درباره دارايي‌هايش گفته است: «براي من مهم نيست که پول‌دار باشم يا نباشم ولي فقير هم نيستم، الحمدلله يک زندگي طبقه متوسط را دارم و آدم متوسطي هستم ولي به نظر من اين حرف‌ها همه‌اش انحراف است... زندگي من خيلي سالم است. يعني اگر پايش بيفتد و بحث کنيم آن وقت معلوم مي‌شود که سالوس‌ها چه پنهان‌کاري‌ها که دارند. چون من هيچي براي پنهان‌کردن از مردم نداشتم و ندارم و نخواهم داشت.» در 8 سال گذشته اصولگرايان و مخالفان سرسخت دولت حسن روحاني بارها سعي کرده‌اند که اعضاي کابينه را به‌خاطر فعاليت‌هاي اقتصادي و حتي ثروتمند شخصي‌شان مورد انتقاد قرار دهند و ازقضا آخوندي همواره يکي از مهم‌ترين گزينه‌هاي اين مخالفان در اين ميان وزراي دولت بوده و همزمان با آغاز به کار مجلس اصولگراي يازدهم، اين حملات از تريبون پارلمان نيز دنبال شده است. موضوعي که منجر به آن شده که خبرنگار درباره تمرکز مجلس بر او طرح پرسش کند و او نيز علت اين تمرکز را اينگونه توضيح دهد: «چون مي‌دانند که هيچ ريگي به کفش من نيست. اگر کسي ريگي به کفشش باشد، اولين کاري که مي‌کند سر تعظيم فرود مي‌آورد. من اگر ريگي به کفشم بود، مرا ۳ بار استيضاح نمي‌کردند. يا خودم استعفا نمي‌دادم.»


 پرونده آخوندي در کميسيون اصل 90 
در همين حال اما ديروز نصرالله پژمانفر، رييس کميسيون اصل 90 مجلس و ازجمله پايداري‌هاي پرشمار پارلمان با اعلام خبر تشکيل پرونده خاص براي بررسي تخلفات آخوندي به خبرگزاري مهر گفته است: «بخش زيادي از اين پرونده مربوط به تخلفات شخصي ايشان است. اسناد و مدارک اين تخلفات در حال جمع‌آوري است، آقاي آخوندي در حوزه مسکن هيچ اقدامي انجام نداد و به اين کار افتخار مي‌کرد. برخي مجوزها از سوي ايشان صادر شده که تخلف بوده است، اعضاي خانواده ايشان از رانت آقاي آخوندي براي دستيابي به برخي منافع سوءاستفاده کرده‌اند. علاوه بر اين در وزارتخانه راه و شهرسازي از سوي ايشان اقداماتي صورت گرفته که موجب ضرر و زيان بيت‌المال شده است، همه اين موارد در قالب يک پرونده در حال بررسي است. در صورت لزوم افراد براي بررسي اين پرونده احضار خواهند شد.» به نظر مي‌رسد که آنان تلاش مي‌کنند تا مانع حضور آخوندي در رقابت انتخابات رياست‌جمهوري شوند.


 و باز هم نامزدي يک احمدي‌نژادي
ديروز علاوه‌بر بازار داغ اعلام شعارها، يک نامزد جديد هم به صف طول و دراز کانديداهاي «پاستور» پيوست. چنان‌که محمد عباسي ديروز با برگزاري يک نشست خبري رسما براي انتخابات ۲۸ خرداد رياست‌جمهوري اعلام کانديداتوري کرد. او در اين نشست خبري که در محل باشگاه خبرنگاران جوان برگزار شد، مشارکت در انتخابات را «عزت بزرگ» توصيف کرد و گفت: «از معلمي ساده شروع کردم و در دولت‌هاي نهم و دهم به وزارت رسيدم و مشاور رييس‌جمهور در امريکاي لاتين بودم.» او هم مانند ديگر کانديداها خود را فردي معرفي کرد که کليد حل مشکلات کشور را در دست دارد. 


 آرايش نهايي
با وجود کانديداهاي متعددي که تا به حال آمادگي خود را براي نام‌نويسي در انتخابات اعلام کرده‌اند هنوز ترکيب نهايي مبهم است و بسياري منتظر نام‌نويسي کانديداها و البته اعلام‌نظر شوراي نگهبان هستند. با اين حال برخي پيش‌بيني‌هايي درباره ترکيب نهايي نامزدها به دست داده‌اند. ازجمله سيدحسين نقوي حسيني که سال 92 رييس ستاد انتخابات سعيد جليلي بود، لاريجاني و رييسي را رقباي اصلي اين انتخابات معرفي کرده و گفته است: «با توجه به تدارکات و تحرکاتي که در دو جبهه اصلاح‌طلبان، اصولگرايان مي‌بينيم فکر مي‌کنم طي ۱۷تا ۱۸روز آينده تقريبا تکليف روشن مي‌شود. ما شاهد رقابت 4 جريان اصولگرايان، اصلاح‌طلبان، معتدلين و طرفداران دولت جوان انقلابي در انتخابات اين دوره هستيم.»
 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar