نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

سرمقاله خراسان/ امان از این گل به خودی ترسناک!

منبع
خراسان
بروزرسانی
 سرمقاله خراسان/ امان از این گل به خودی ترسناک!

خراسان/« امان از اين گل به خودي ترسناک! » عنوان يادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم سيد صادق غفوريان است که مي‌توانيد آن را در ادامه بخوانيد:
 
اين روزها در حالي چهاردهمين ماه دست و پنجه نرم کردن  با کرونا را مي گذرانيم که شواهد و قراين از بروز سنگين ترين و سهمگين ترين موج حکايت مي کند. آن طور که روز گذشته معاون وزير بهداشت هشدار داد قرار است روزهاي پيش رو ترسناک ترين روزها و تجربه ما از کرونا باشد. عمر همه ما در يد الهي و در اراده و مشيت آن ذات باري تعالي است اما پيش بيني روزانه تا 600 و 700 مرگ بر اثر ابتلا به کرونا در روزهاي آينده، به دليل بي احتياطي ما و کم تدبيري آقايان، کم ترين هنري است که از اين ويروس وحشي برمي آيد. همه گرفتاري و دردهاي اين روزها نتيجه مجموعه اي از عوامل ارادي و غيرارادي است که وقتي اين موارد را بر کفه ترازو مي نهيم، نقش عوامل ارادي (يعني مواردي که بر اساس تصميمات، عملکرد و روش هاي مسئولان و مردم) در بروز اين شرايط سنگين تر به نظر مي رسد. در يک نگاه کلي، بي شک تنها راه تحمل شرايط ملال آور کنوني و بحران کرونا، صبوري و همزيستي مبتني بر رعايت شيوه  نامه هاي بهداشتي است؛ شيوه نامه ها، پروتکل ها و تجربه هايي که امروز در تمام جهان شکل و قاعده يکساني دارد و همه ما از کم و کيف و تمام آن آگاهيم،  اما مرور دلايلي که ما را به موج چهارم اين ويروس سخت و چندش آور گرفتار کرده است، اگر گوش شنوا و هوش کارآمدي در ميان باشد، مي تواند براي ادامه اين راه دشوار به کمک آيد.
يک: تصميم اشتباه ستاد ملي
از بهمن ماه که زمزمه سفرهاي نوروزي و تصميم گيري براي کم و کيف اين سفرها مطرح شد، نهايتا به رويکردي «شُل انگارانه» منجر شد. موج گسترده سفرها و لوليدن در  اماکن گردشگري و تفريحي و از سويي رونق نسبي دورهمي ها طبيعتا چنين شرايطي را به وجود مي آورد. بماند که از هفته ها قبل، وزير بهداشت و مسئولان بيمارستان هاي علوم پزشکي کشور در برابر مسئولان ارشد و مردم به التماس و درخواست افتادند که آي ستاد ملي کرونا سفرها را آزاد نکن و آي مردم «تو را به خدا» سفر نرويد. اما اين خواهش و تمناها نتيجه اي در بر نداشت و دقيقا بر اساس پيش بيني بحران از هفته سوم فروردين دچار اين بلا شديم.
طبق آمار رسمي پليس در ايام نوروز 41ميليون خودرو در جاده ها تردد داشته اند و نسبت به سال 98 بدون کرونا فقط 16 درصد کاهش داشته است و طبق تحليل پليس راهور يعني سفرها در نوروز1400 همچون روال همه نوروزها انجام شده است و اين يعني فاجعه آلودگي ويروسي. شايد تعبير ديروز يک فعال رسانه اي که نوشت: «خيز چهارم کرونا گل دقيقه90 ويروس نيست بلکه گل به خودي ستاد ملي مقابله با کروناست!» مناسب ترين تعبير و تعريف از ما، کرونا و اين ستاد است.  

توجيه ستاد ملي کرونا، نان بود؟
دوگانه جان يا نان در برابر کرونا، از چالش برانگيزترين موضوعات کرونا در تمام جهان بوده است. اقتصاد کشور ما نيز به تبع آن چه در اقتصاد و معيشت مردم در همه نقاط جهان رخ داده تحت تاثير شديد قرار گرفته به نحوي که برخي دولت ها ناچار به تصميمات «ويژه» مي شوند و با گوشه چشمي به اصل «ايمني گله اي» (ابتلاي همگاني) ممکن است در مواقع خاص، تصميم خاص اتخاذ کنند. همان طور که از گفته معاون کل وزير بهداشت، ستاد ملي کرونا نيز رويکرد اقتصادي و رونق گردشگري در ايام نوروز را بر رويکرد قرنطينه و اعمال محدوديت ها ترجيح داده است: «در ستاد ملي کرونا و هيئت دولت، وزن دهي به کرونا و ساير موضوعات از جمله اقتصاد و گردشگري متفاوت بود. ما در وزارت بهداشت تاکيد داشتيم با لغو سفرهاي نوروزي از فرصت طلايي عيد و تعطيلات، براي خاموش کردن شعله هاي کوچک کرونا استفاده کنيم اما با آن موافقت نشد.»
به هر روي امروز با اين رويکرد، دچار موج سهمگين کرونا شده ايم و شايد بايد به مسئولان ستاد و مقامات اجرايي و تصميم گيري کشور اين طور بگوييم که: حالا خودتان بياييد اين وضع اسفناک را جمع و جور کنيد! آيا مي توانيد؟
بعيد مي دانم...
دو: ما ، واکسن و تحريم
امروز کشور همسايه ما در شرايطي که طبق اذعان خودشان، در هيچ مرحله اي از توليد واکسن نيستند، حدود يک چهارم جمعيت خود را واکسينه کرده است. در زماني که ما در پيچ و خم تحريم و تمسخر واکسن هاي روسي و چيني بوديم، اين کشور همسايه با قدرت تمام واکسن مورد نياز را خريداري و وارد کرده است. بي شک نمي خواهيم دستاورد بزرگ دانشمندان مان در به ثمر رساندن دست کم چهار واکسن ايراني را ناديده انگاريم اما مسئولان بايد بپذيرند که در بخش خريد و واردات واکسن از کشورهاي همپيمان کم کاري کرده اند. هر چند بحث اقبال به واکسن هاي روسي و چيني هم با تاخير در جهان آغاز شد اما بايد پيش بيني خريد سريع از اين کشورها هم  انجام مي شد. در عين حال بخش ديگري از واکسن هاي زير مجموعه کواکس متاسفانه گرفتار بدعهدي طرف هاي قرارداد همچون کشور هند شد و البته وجود موانع ظالمانه تحريم براي انتقال پول خريد واکسن از سبد سازمان بهداشت جهاني نيز باعث شد تا امروز دستمان از واکسن هاي  کواکس  کوتاه باشد.
با اين همه اميدواريم با تدابير درست و دقيق و صبوري  و توجه بيشتر مردم در رعايت پروتکل ها،  موج چهارم را با کمترين آسيب پشت سر بگذاريم که اطمينان داريم موسم واکسن ايراني نزديک است...

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar