نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

ترکیه وارد معرکه اوکراین می شود؟

منبع
ديپلماسي ايراني
بروزرسانی
ترکیه وارد معرکه اوکراین می شود؟

ديپلماسي ايراني/متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

 عبدالله السامر/ امروز ترکيه به دليل نقش آفريني هاي رجب طيب اردوغان، رئيس جمهوري اش و حزب او در وهله هاي اخير به بازيگري مهم در عرصه بين المللي تبديل شده است. اگر تا ديروز تماس هاي نزديک آنکارا محدود به کشورهاي خاورميانه بود امروزه نقش اين کشور نه تنها از محدوده خاورميانه و کشورهاي عربي اين منطقه فراتر رفته بلکه حتي دامنه آن به اروپا نيز رسيده است.  

خبرگزاري آناتولي هفته گذشته از سفر رسمي ولاديمير زلنسکي، رئيس جمهوري اوکراين به ترکيه خبر داد که طي آن دو طرف درباره چگونگي تقويت همکاري هاي نظامي ميان کيف و آنکارا بحث و تبادل نظر کردند. 

سفر رئيس جمهوري اوکراين براي جامعه جهاني ناگهاني نبود براي اين که در بحبوحه تنش هاي جاري در شرق اوکراين انجام شد. لازم به يادآوري است که نيروهاي مسلح اوکراين با وجود اصلاحاتي که اخيرا دولت انجام داده است در وضعيت خوبي به سر نمي برد. روزنامه آلماني هنديلسبالت، در اين باره گزارش داده است که سربازان اوکرايني بعد از شکست هاي بزرگي که از ابتداي جنگ در شرق اين کشور تا کنون متحمل شده اند، به لحاظ رواني در وضعيت سختي به سر مي برند و روحيه خود را از دست داده اند. 

به نظر مي رسد دليل اصلي سفر زلنسکي به آنکارا، حمايت ترکيه و صنايع نظامي آن از ارتش اوکراين است. ترکيه در وهله هاي اخير پيشرفت هاي سريع و بسيار موفقي در صنايع تسليحاتي داشته است. ترکيه از تجارت اسلحه در سال 2020 توانست بيش از 2.2 ميليارد دلار درآمد کسب کند. صنايع تسليحاتي ترکيه فقط محدود به سلاح هاي سبک و کلاسيک نيست بلکه سلاح هاي پيچده و مدرن مثل زرهي و پهپاد را نيز شامل مي شود. 

هم پيمانان ترکيه اعم از کشورهاي عضو ناتو و کشورهاي خاورميانه از خريداران اصلي سلاح هاي ترکيه محسوب مي شوند. علاوه بر آن آنکارا ابايي ندارد که سلاح هاي خود را به گروه هاي مختلف موجود در مناطق درگيري در هر کجايي که باشد بفروشد. مثلا زرهي «کبري» در ليبي مشاهده شده با وجود اين که ناقض قطعنامه 2011 سازمان ملل است. همچنين آنکارا سلاح هاي متنوعي اعم از زرهي به نيروهاي مسلح سوري و ليبيايي طرفدار خود ارسال کرده است. 

به اين ترتيب انتظار مي رود که همکاري نزديکي ميان کيف و آنکارا براي ارسال سلاح هاي ترکيه اي به مناطق درگيري در شرق اوکراين و همچنين اعزام کادر آموزشي نظامي ترکيه براي ارتش اوکراين انجام شود. همچنين اين احتمال نيز وجود دارد که ترکيه از نيروهاي مخالف سوري نيرو بگيرد و براي جنگ در دونباس، مثل قره باغ، بفرستد.

البته انتظار مي رود چنين اقداماتي تاثير سلبي بر مناطق مرزي اوکراين بگذارد و بي ثباتي در آنجا را تقويت کند. بايد منتظر واکنش واشنگتن و هم پيمانان اروپايي کيف باشيم يا اين که هر آنچه روي مي دهد با هماهنگي آنهاست؟

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره