آخرین برگههای ائتلاف سعودی در جنگ یمن

فارس/متن پيش رو در فارس منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
به نظر ميرسد با نزديک شدن ارتش و کميتههاي مردمي يمن به آزادسازي مأرب، ائتلاف سعودي ميخواهد با استفاده از آخرين برگههاي خود در اين نبرد، رسوايي شکست خود در اين استان را کنترل کند.
چند هفته پيش بود که گزارشهايي درباره ورود تروريستهايي از سوريه به يمن براي اعزام به استان مأرب و مقابله با ارتش و کميتههاي مردمي منتشر شد و روزنامه «الاخبار» لبنان نيز يادداشتي در خصوص جزئيات تحرکات همسوي تروريستهاي القاعده براي تسهيل ورود عناصر داعش به مأرب منتشر کرد.
ورود تروريستهاي سوريه به يمن اتفاق بي سابقهاي نيست و پيش از اين نيز بارها گزارشهايي در خصوص آن منتشر شده است. شهريور ماه سال گذشته نيز عناصر تکفيري به سرکردگي «رايد بن سعود بن معيلي»، «سلمان بن علي حمد بن ميقان» و «عبدالله المکني» براي جنگ در محور عملياتي مأرب، از سوريه وارد يمن شدند. مقامات يمني نيز تاکنون بارها از همکاري تنگاتنگ تروريستهاي القاعده با ائتلاف سعودي سخن گفتهاند.
اما تحول جديدي که اين روزها بسيار جدي شده، ورود بيشتر ترکيه به اين ميدان و تلاشهاي رياض براي کشاندن هرچه بيشتر آنکارا به باتلاق يمن است. رياض در تلافي خسارات وارد شده به ائتلاف سعودي در پي علني شدن اختلافات لاينحل ميان نواب رياض و ابوظبي در يمن، به برگه استفاده از ترکيه و عناصر داعش روي آورده است.
امروز (۲۱ آوريل)، وبگاه «البوابه الاخباريه اليمنيه»، در يادداشتي به انتشار جزئيات بيشتري از اعزام تروريستهاي داعش از سوريه به يمن و استفاده ائتلاف سعودي از اين تروريستها و همکاري ترکيه به عنوان آخرين برگههاي خود در جنگ يمن پرداخت.
در اين يادداشت آمده است: در يک تحول چشمگير در پرونده جنگ يمن و دخالت اخير ترکيه در اين پرونده، منابع آگاه در استان أبين از ورود يک گروه از عناصر داعش که در سوريه جنگيدهاند به اين استان در جنوب يمن خبر ميدهند.
به گفته اين منابع، شخصي به نام «ابوصفيه الأبيني» از سرکدههاي داعش در افغانستان و سوريه که اصالتا يمن و از ساکنان استان أبين است در رأس يک گروه از تروريستهاي داعش وارد يکي از پايگاههاي نظامي حزب الاصلاح در «لودر» شده است.
اين منابع ميگويند که الأبيني که اخيرا در ترکيه اقامت داشت، قرار است از لودر به منطقه «الصومعه» در استان البيضاء، منتقل شود.
در اين يادداشت آمده است: «گزارشهايي در دست است که نشان ميدهد، ترکيه در حمايت از افراد مسلح حزب الاصلاح يمن، اين جنگجويان از گروههاي جنايتکار در سوريه را به يمن اعزام کرده است.»
نگارنده در ادامه مينويسد که با تشديد درگيريهاي خشونتبار ميان نيروهاي هادي و نيروهاي صنعاء در شهر مأرب در شمال يمن، اطلاعات زيادي از طريق رسانهها به دست آمده که نشان ميدهد، يک دسته از پهپادهاي بايراکتار تي-بي۲ (Bayraktar TB2) يا همان بيرقدار ترکيه پس از توافق ترکي - سعودي براي مقابله با نيروهاي صنعاء، وارد يمن شده است.
اين اطلاعات که طي چند ساعت گذشته به سرعت در ميان فعالان و کاربران شبکههاي اجتماعي، رسانههاي ترکيهاي و يمني منتشر شده، در حالي است که پيشتر، رياض از احتمال مشارکت ترکيه در جنگ يمن پس از بروز اختلافات سعوديها با ابوظبي بر روي ميز مذاکرات به ويژه در خصوص استانهاي المهره و سقطري خبر داده بود.
در بعد رسمي نيز، ترکيه در واکنش به عملياتهاي بازدارنده ارتش و کميتههاي مردمي يمن در عمق خاک سعودي، با رياض اعلام همبستگي و تاکيد کرده بود که در کنار آن است.
وزارت خارجه ترکيه، چندي پيش طي بيانيهاي اعلام کرد که ترکيه در کنار دولت و مردم عربستان سعودي و مقابل حملات صنعاء که طي آن تاسيسات نفتي سعودي را هدف قرار ميدهد، است. اين در حالي است که به اعتقاد حقوقدانان، وزارت خارجه ترکيه، در اين بيانيه جنايات ائتلاف سعودي عليه يمن طي شش سال جنگ را ناديده گرفته و اين امر بيانگر نزديکي آنکارا به رياض است.
به اعتقاد ناظران سياسي، اين موضع رسمي ترکيه اوج تحولاتي است که در پشت پرده توافقات ترکيه و عربستان پس از درخواست کمک نظامي سعوديها از آنکارا در جنگ يمن و به طور مشخص در نبرد مأرب روي داده است. انتظار ميرود که آنکارا از ورود به خط درگيريها در مأرب به ويژه که حزب اخواني الاصلاح در کنار ائتلاف سعودي در آن ميجنگد، استقبال کند.
در ادامه اين يادداشت آمده است: «به اعتقاد منابع نظامي، ترکيه به سرعت براي پاسخ به اين درخواست ائتلاف سعودي، وارد عمل شده و بر اساس گزارشهاي به دست آمده از شمال سوريه، اقدام به تجهيز جنگجويان و مزدوران خود در سوريه براي اعزام به جبهههاي يمن کرده است. کاري که مشابه آن را در ليبي و منطقه قرهباغ کوهستاني انجام داد. بر اساس گزارشهاي موجود، سرويس اطلاعات ترکيه اقدام به تهيه فهرستهايي از جنگجويان مشتاق انتقال به يمن و تعيين حقوقهاي بالا براي آنها کرده است. از گروهها و باندهاي مختلف در ادلب سوريه نيز خواسته که اسامي اين جنگجويان براي انتقال به يمن و نبرد در کنار سعوديها را تحويل دهند.
بنابراين گزارش، اطلاعاتي نيز درباره آغاز همکاري نظامي ترکي - سعودي در يمن و تجهيز رياض به پهپادها از نوع «کارايل» در دست است. منابع زيادي نيز ميگويند که ترکيه در مقابل اعلام قصد «جو بايدن» رئيسجمهور آمريکا مبني بر توقف تجهيز ائتلاف سعودي به تسليحات تهاجمي با هدف توقف حمايت از جنگ يمن؛ عملا، ارسال پهپادهاي مهاجم بيرقدار براي سعوديها را کليد زده است.
سرتيپ «يحيي سريع» سخنگوي نيروهاي مسلح يمن، پيشتر از انهدام يک پهپاد جاسوسي ائتلاف سعودي که ساخت ترکيه و از نوع کارايل بود، در آسمان استان «الجوف» خبر داده بود و گفته بود که اين پهپاد در حال انجام ماموريت در آسمان منطقه «المرازيق» در استان الجوف بود.
به اعتقاد ناظران، ساقط شدن پهپاد ساخت ترکيه در آسمان يمن، گمانهزنيها درباره حمايت ترکيه از ائتلاف سعودي در جنگ يمن و اعزان مزدوران خود از سوريه به يمن براي مقابله با نيروهاي صنعاء و ورود مزدوران ترکيه و عناصر داعش به استانهاي جنوبي يمن را تقويت ميکند.
همزمان برخي از فعالان ترکيهاي از امکان معامله عربستان و ترکيه براي خريد پهپادهاي بيرقدار که توانايي و صلاحيت نظامي خود را در ميدانهاي نبرد متعددي از جمله در سوريه، ليبي و قرهباغ اثبات کرده، سخن ميگويند. اين سخنان بياساس نيست بلکه نشانهها و دادههاي زيادي در اينباره وجود دارد.
در شرايطي که جبهههاي شمالي يمن شاهد درگيريهاي سخت و پيشروي نيروهاي صنعاء به سوي مأرب، اخرين سنگر نيروهاي هادي تحت حمايت ائتلاف سعودي است، اين امر کاملا محتمل است.