گاندو سواران در مسیر «پایان بازی»

آرمان ملي/متن پيش رو در آرمان ملي منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
«حمله به تيم مذاکرهکننده و دکتر ظريف در شرايطي که در حال مذاکراتي تا اين حد حساس هستيم، مثال شليک بهپاي خود است. رقابت انتخاباتي به هر قيمتي سياست نيست. به مصالح ملي ايران فکر کنيد و صبور باشيد.» اسحاق جهانگيري مانند بسياري از دلسوزان و مسئولان از آنچه برخي با اهداف مشخص براي تضعيف تيم مذاکرهکننده و وزير امور خارجه انجام ميدهند، ناراضي و نگران است؛ چرا که ايشان تنها به منافع سياسي و جرياني خود توجه دارند و ميخواهند به هر قيمتي حتي ضربه به منافع و مصالح ملي هم که شده، به خواستهاي کوچک و بيارزش خود برسند. نکته قابلتامل آنجاست که صداوسيما ميدان بازي اين دلواپسان شده و به اذعان برخي آنچه اين مخالفان دولت انجام ميدهند چراغ سبزي به مخالفان ايران است و به نوعي اين پيام را به آنها ميرسانند که يکصدايي در حفظ منافع ملي در ايران وجود ندارد.
صداي سيماي ايران يا سيماي مخالفان ايران؟
صداوسيما باز هم مسير را اشتباه رفت؛ مسيري که به اذعان بسياري خلاف اصل وجودي تاسيس اين نهاد؛ يعني آگاهيرساني و اطلاعرساني بيطرفانه به مردم است. با مرور عملکرد صداوسيما طي سالهاي اخير اين نتيجه حاصل ميشود که ظريف و تيم مذاکرهکننده هستهاي بيش از هر نهادي مورد هجمه قرار داشتند و هرگاه تيم مذاکرهکننده تصميم به اقدامي داشت پيش از آن، صداوسيما بود که با پخش اخبار انتقادي يا برنامهريزي براي ساخت فيلم يا سريالي براي تيم مذاکرهکننده يا محمدجواد ظريف حاشيهسازي ميکرد، مانند اين روزها که «پايان بازي» را پخش ميکنند. پايان بازي آغاز يک بازي جناحي و سياستزده تعدادي از برنامهسازان تلويزيوني است که منافع ملي را ناديده گرفته و به همه چيز از زاويه تنگ منافع شخصي خودشان مينگرند. مستندي که گويي براي شاد کردن دل «کاسبان تحريم» ساخته شده است. شبکه3 سيما سهشنبه شب مستندي جهتدار با عنوان «پايان بازي» را روانه آنتن کرد. اين مستند در مدت زماني حدود ۲۰ دقيقه ميخواست درباره همهچيز از انتخابات رياستجمهوري ۱۳۹۶ گرفته تا برجام و رابرت مالي و بايدن و ترامپ و صندوق برادران راکفلر نظريهپردازي کند. مستندسازي در همه جاي دنيا به معناي تحليل دقيق و همهجانبه و عميق يک موضوع مشخص است. ولي جريان سياسي سازنده مستند شبکه3 عزمش را جزم کرده بود همه چيز را به هم ربط دهد و با عجله حرفي بياساس بزند و برود. اين مستند در نهايت گريزي هم به مذاکرات وين زد تا انگيزه اصلي از ساخت چنين مستندي را نشان دهد. در حالي که افکار عمومي منتظر شنيدن اخبار خوش از مذاکرات وين هستند، شبکه3 سيما تلويحا از توافق احتمالي وين ابراز نگراني ميکند. ايرنا نوشت: «پايان بازي نه اصل بيطرفي را رعايت ميکند و نه واجد حداقل مصالح لازم براي ساخت يک مستند است. فيلمساز تحقيق و پژوهش خاصي براي اثبات ادعايش انجام نداده و صرفا با گفتار متن ميخواهد حرفش را به کرسي بنشاند. با تماشاي اين مستند مخاطب ناخودآگاه به ياد اظهارنظر رئيسجمهوري در اواخر سال گذشته ميافتد که گفت: «تحريم يعني تضييع حقوق مردم و اميدواريم اقليتي که به دنبال سنگاندازي در اين راه هستند در اين ايام مبارک ماه شعبان توبه کنند و از اين کار خود دست بردارند». البته سنگاندازي جريان سياسي سازنده مستند اين بار نه در ماه شعبان که در ماه رمضان اتفاق افتاد.
حذف ناشيانه آيتا... هاشمي
نکته قابلتامل در مستند ضدمذاکراتي پايانبازي که همزمان با مذاکرات برجامي وين از صداوسيما پخش شد، حذف حضور مرحوم هاشميرفسنجاني در ديدار Crisis Group بود؛ به نحوي که تصوير آيتا... هاشمي سانسور شد و تنها دست ايشان نشان داده شد.
واکنش آشنا به شاهکار صداوسيما
روز گذشته حسامالدين آشنا، مشاور فرهنگي رئيسجمهوري در رشته توئيتي به برنامه جديد صداوسيما عليه دولت و تيم مذاکرهکننده هستهاي واکنش نشان داد و نوشت: اعتدال بيطرفي در نبرد حق و باطل نيست؛ چراکه حق عين عدل است و باطل چيزي جر افراط و تفريط نسبت به حق نيست. جوجههاي نفوذي را آخر بازي ميشمارند. لطفا منبع مطلع را مطلع بفرماييد.» گفتني است کارگردان پايان بازي از انواع تاکتيکها براي تحريف واقعيت استفاده ميکند. به عنوان مثال به سراغ تاکتيک برچسبزني ميرود و با عبارت «تيم آمريکايي مسلح به توافقات از قبل آماده شده» اينگونه القا ميکند که ديپلماتهاي ايراني در راستاي منافع ملي هيچ چانهزني نکرده و در برابر يک توافق به قول خودشان از قبل آماده شده تسليم شدهاند. اين مستند با عبارت «حسننيت هميشگي تيم مذاکرهکننده ايران در برابر تيم آمريکايي» به غلط مدعي ميشود که تيم مذاکرهکننده ايران واقعنگر نبوده و بدون توجه به تهديدها هميشه با حسننيت پيش رفتهاند. از اين دست عبارات در مستند پايان بازي فراوان است و پرداختن به همه موارد در اين مجال ممکن نيست. در گفتار متن (نريشن) چندين بار عبارت «برداشتن تحريمها بر روي کاغذ» گفته ميشود. به تعبير اشتباه آنها پس از توافق برجام هيچ پيروزي حاصل نشده و طرفين فقط توافقي کاغذي داشتهاند!
ثريا يار کمکي «پايان بازي» شد
دلواپسان از هر راهي سعي در القاي درستي اقدامات خود دارند و گاهي مظلومنمايي را چاشني ادعاهايشان ميکنند، به عنوان نمونه 31 فروردين بود که محسن مقصودي، مجري برنامه «ثريا» در توئيتر نوشت: بازپخش مستند روشنگرانه «پايان بازي» سهشنبه ساعت ۲۳:۲۰ از شبکه۳ (بعد از فوتبال پرسپوليس). آيا در مذاکرات وين هم طرح از پيش نوشته شده آمريکاييها، ديکته ميشود؟ ماجراهاي پشت صحنه گروه بينالمللي بحران چيست؟
نان گاندو خوردن دارد؟
البته همگان ميدانند پايان بازي نخستين محصول براي زيرسوال بردن عملکرد مردان عرصه ديپلماسي کشور نبوده و احيانا نخواهد هم بود. گاندو و گاندوي 2 در اذهان هست که طي آن به اتهامزني به تيم مذاکرهکننده پرداخته شد. به عنوان مثال در مجموعه گاندو تمامي اسامي افراد و اشخاص حقيقي در آن عوض شده است. بهطور مثال بخشي در سريال در ارتباط با جيسون رضاييان است که ايران رضائيان را به همراه همسرش (يگانه صالحي) در ۳۱ مرداد ۱۳۹۳ به اتهام جاسوسي از طرف سيا دستگير کرد که در اين مجموعه با نام مايکل هاشميان شناخته ميشود و سريال گاندوي 2 درباره اشخاص دوتابعيتي و جاسوس در وزارت امور خارجه ايران و گروه مذاکرهکننده هستهاي بود که البته تمام ادعاهاي مطرح در اين سريالها از سوي وزارت خارجه تکذيب شد و محمدجواد ظريف در قامت وزير امور خارجه چنين به انتقاد از گاندو پرداخت: «اطلاعات سپاه جايي است که سريال «گاندو» را عليه من ساخته. از اين صريحتر که نداريم، با اين حال من وظيفه دارم که در خارج از کشور از اين نهاد داخلي، دفاع کنم. اصلا نميتوانم مسائل داخلي را مورد توجه قرار دهم و مثلا بگويم چون اينها گاندو را عليه من ساختند، در خارج از کشور بخواهم مقابلهبهمثل کنم.» علي جنتي، وزير پيشين فرهنگ و ارشاد اسلامي هم در حساب توئيتري خود نوشت: «پيشنهاد ميکنم صدا و سيما، گاندو۳ را به افشاي شيوههاي نفوذ جاسوسان اسرائيلي در نهادهاي اطلاعاتي، امنيتي و نظامي کشور اختصاص دهد که مرکز مهم هستهاي نطنز را منفجر کردند، هزاران سند بهکلي سري را سرقت کردند و در روز روشن شهيد محسن فخريزاده را به شهادت رساندند و کمترين ردپايي از خود بهجاي نگذاشتند.»