نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

کارما

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
کارما

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

صبح پنجشنبه پس از يک شب بي‌خوابي و وحشت در سرزمين‌هاي اشغالي، ساکنان اين مناطق همچنان با دلهره و نگراني در انبوه اخبار و گزارش‌هاي رسانه‌هاي صهيونيستي، عربي و انگليسي به دنبال يافتن اين پاسخ بودند که چطور 3 سيستم پدافند هوايي اسرائيلي «فلاخن داوود»، «گنبد آهنين» و «پيکان» به همراه سيستم ضدموشکي پاتريوت آمريکا در رهگيري «موشک اس 200» که از جنوب سوريه شليک و به نزديکي سايت هسته‌اي ديمونا اصابت کرد، ناتوان بودند. اين در حالي است که صهيونيست‌ها سال گذشته هزينه بالايي براي افزايش قدرت پدافند ضدموشکي در بندر ايلات و سايت ديمونا صرف کردند. در ميان بسياري از سناريوهاي سياسي و امنيتي مطرح‌شده پيرامون اين اتفاق، نکته قابل تأمل سکوت مقامات ارتش رژيم صهيونيستي در ساعات اوليه و پس از آن اذعان به ناتواني سامانه‌ها در رهگيري موشک بود. جايي که «بني گانتس» وزير جنگ اين رژيم گفت: «اين اتفاق يک داستان پيچيده است که در دست بررسي کارشناسان قرار دارد»؛ موضوعي که تلويحا مي‌توان آن را شکست اسرائيل در عرصه نبردهاي سايبري دانست.
 
* لرزه در سراسر فلسطين اشغالي
به گزارش «وطن‌امروز»، ساعت يک و بيست دقيقه بامداد پنجشنبه صداي انفجار و بعد از آن آژير هشدار حمله موشکي، ساکنان شهر ديمونا در استان جنوبي فلسطين اشغالي را بهت‌‌زده کرد. دقايقي بعد منابع محلي صداي آژير هشدار را مربوط به تأسيستات اتمي ديمونا عنوان کردند. اگر چه در ابتدا برخي رسانه‌ها مبدا شليک موشک را غزه و عراق اعلام کردند اما ساعاتي پس از اين حمله موشکي منابع عبري‌ گزارش‌هايي درباره شليک يک موشک از خاک سوريه به سمت جنوب فلسطين اشغالي منتشر کردند. در همين حال برخي منابع و خبرنگاران محلي در شبکه‌هاي اجتماعي، محل اصابت موشک را فاصله 30 کيلومتري از تاسيسات اتمي ديمونا عنوان کردند. سايت روزنامه اورشليم‌پست در همين رابطه گزارش داد اين موشک در فاصله نه‌ چندان زيادي از تاسيسات ديمونا منفجر شده و در پي آن گزارش‌هايي از شنيده شدن صداي «انفجارهاي شديد» که «خانه‌ها را لرزاند» در سراسر کشور (فلسطين اشغالي) از جمله استان مرکزي و بيت‌المقدس مخابره شده است. به دنبال اين گزارش‌ها، ارتش رژيم صهيونيستي پس از ساعت‌ها سکوت، ضمن تأييد گزارش‌هاي منتشر شده، بيانيه‌ کوتاهي در اين باره منتشر کرد که بيشتر از آنکه در راستاي شفاف‌سازي وضعيت موجود باشد، بر ابهامات دامن زد. سخنگوي ارتش اسرائيل ژنرال «هيداي زيلبرمن» به خبرنگاران گفت اين انفجار به دليل شليک موشک زمين به هواي SA-5 (اس 200) از سوريه به سمت اسرائيل بود که در جنوب «نقب» منفجر شد. 
به گفته «هيداي زيلبرمن»، پرتابه مذکور ظاهرا يک موشک SA-5 زمين به هواي روسي است که پرتابه‌اي بزرگ است که چند هزار کيلوگرم وزن دارد و کلاهک جنگي آن نيز ۲۰۰ کيلوگرم است. ارتش رژيم صهيونيستي تأييد کرد يک سامانه موشک دفاعي در پاسخ به شليک آن پرتابه شليک شده است اما گفت تحقيقات در اين باره که آيا پرتابه مهاجم خنثي شده، هنوز در جريان است. 
در بيانيه کوتاه ارتش رژيم صهيونيستي آمده است: «به دنبال گزارش فعال‌ شدن هشدار، يک فروند موشک هوا به زمين از خاک سوريه به داخل اسرائيل شليک شد که در صحراي نقب سقوط کرد. در پاسخ به آن، چند دقيقه پيش، ارتش اسرائيل سکوي پرتاب موشک زمين به هوا را در سوريه مورد حمله قرار داد». تاکيد سريع ارتش اسرائيل بر حمله هوايي در واکنش به اصابت موشک به سرزمين‌هاي اشغالي بدون پاسخ دادن به اين سوال که عملکرد سامانه‌هاي ضدموشکي در اين روند چه بوده است، بر دامنه ابهامات افزود. 
 
* ضعف سامانه ضدموشکي اسرائيل و گمانه هک
ناتواني سامانه‌هاي اسرائيلي و آمريکايي در رهگيري اين موشک سبب شد مقامات اين رژيم در پاسخ به اين سوال دچار سردرگمي شوند. عصر پنجشنبه «بني گانتس» وزير جنگ رژيم صهيونيستي در پاسخ به سوالي درباره شليک موشک به نزديکي تأسيسات اتمي «ديمونا» در جنوب فلسطين اشغالي گفت: «يک موشک ضدهواپيما به سمت پرنده‌هاي ما از راه هوا شليک شد. براي رهگيري موشک تلاش شد اما با شکست مواجه شد. ما همچنان درباره اين حادثه تحقيق مي‌کنيم». اين اعتراف به منزله عدم توانايي 4 سامانه گنبد آهنين، پيکان، فلاخن داوود و پاتريوت در تامين امنيت آسمان فلسطين اشغالي در برابر اين موشک‌هاست. بر اساس گزارش‌ها، جدا از سامانه پاتريوت که به طور مستقل مسؤول رهگيري اين موشک‌ها بوده است، 2 سامانه گنبد آهنين و فلاخن داوود هم از دامنه‌هاي پاتريوت برخوردارند. رژيم صهيونيستي در اين سال‌ها تعداد بيشتري از سامانه‌هاي پاتريوت را در بندر ايلات و ديمونا مستقر کرده که دليل آن نگراني از موشک‌هايي است که ممکن است از يمن يا عراق به سمت سرزمين‌هاي اشغالي شليک شود. در اين سال‌ها عربستان سعودي از پاتريوت به طور گسترده‌ عليه حملات يگان موشکي يمن استفاده کرده است اما دقيقا پنجشنبه هفته گذشته بود که ارتش يمن اعلام کرد يگان موشکي - پهپادي اين کشور در عملياتي مشترک با ۱۱ موشک و پهپاد شرکت آرامکو، سامانه‌هاي پاتريوت و اهدافي حساس در جيزان عربستان را هدف قرار داده است. در اين بين اخباري مبني بر عمليات سايبري و هک سامانه پاتريوت نيز مطرح شد؛ موضوعي که مي‌تواند به عنوان يک گمانه جدي در ارتباط با اصابت موشک در نزديکي ديمونا هم مطرح شود؛ چه اينکه در يک سال گذشته رژيم صهيونيستي با وجود سرمايه‌گذاري چشمگير در حوزه امنيت سايبري، بارها در برابر حملات سايبري به زيرساخت‌ها و شبکه‌هاي اقتصادي و بانکي خود آسيب‌پذير نشان داده است. 
 
* پرسش‌هاي بي‌شمار و مقامات بي‌جواب
يکي از نکات قابل توجه در ارتباط با واقعه‌ «اصابت موشک در نزديکي تاسيسات اتمي ديمونا» سردرگمي مقامات صهيونيست در رابطه با ماهيت اين ماجرا و نحوه پوشش خبر آن در رسانه‌هاي اسرائيلي بود. جدا از اينکه به طور مشخص اکثر رسانه‌هاي رژيم صهيونيستي به شکل محسوسي اين واقعه را محدود پوشش دادند، اتفاق عجيب ديگر تناقض در روايت ماجرا از سوي رسانه‌هاي شناخته‌شده اسرائيلي بود. در حالي که پايگاه صهيونيستي
‌Times of Israel به نقل از مقامات اين رژيم با «سرگردان خواندن اين موشک» نوشت: اين موشک در راستاي عملکرد پدافند هوايي سوريه و در پاسخ به حمله هوايي رژيم صهيونيستي به جنوب سوريه شليک شده است و با انتشار اظهارات سخنگوي ارتش اسرائيل نوشت: «ارتش گمان ندارد حادثه فوق حمله عامدانه به اسرائيل يا تأسيسات هسته‌‎اي آن باشد. زيلبرمن به خبرنگاران گفته قصدي براي حمله به رآکتور هسته ديمونا در کار نبوده است»، اورشليم‌پست با اعلام اينکه گزارش دقيقي از حمله هوايي ارتش اسرائيل به سوريه از سوي رسانه‌هاي عربي مخابره نشده است، نوشت «ابتدا مشخص نبود موشک از کجا پرتاب شده است. چندين علامت نشان مي‌داد اين موشک از عراق پرتاب شده است». اين خبر به اين معناست که اساسا رژيم صهيونيستي منتظر پاسخ پدافند هوايي سوريه نبوده است و پس از اصابت موشک سوريه‌اي‌ها در نزديکي ديمونا بود که عمليات هواگردهاي اسرائيلي در جنوب سوريه انجام شد. اورشليم‌پست در گزارش خود ضمن تاييد اصابت موشک در نزديکي تاسيسات ديمونا و سايه افکندن شبح ترس بر سراسر فلسطين اشغالي، مسائل و پرسش‌هاي مهمي را مطرح کرده است. سوالات مهمي که پيرامون هدف واقعي اين موشک و همين‌طور ناتواني سامانه‌هاي ضدموشکي اسرائيلي و آمريکايي از سوي افکار عمومي مطرح شده است. اين روزنامه صهيونيستي در اين باره نوشت: «هنوز بسياري از سوالات بي‌پاسخ درباره حادثه 22 آوريل وجود دارد. چرا سوريه در جهت ديمونا موشکي شليک کرد؟ اگر (بنا به اظهارات مقامات ارتش اسرائيل) درست باشد که موشک به طور هدفمند اين منطقه حساس را هدف قرار نداده است، پس چرا اين موشک به سمت جنوب اسرائيل مي‌رفت؟» اين سوال اشاره به اين موضوع دارد که بر اساس تجربه قبلي در مارس 2017 که سوري‌ها طي عمليات پدافند هوايي يک موشک «اس‌200» را به سمت جنگنده‌هاي اسرائيلي شليک کردند که از مرز اردن عبور مي‌کردند، انتظار مي‌رفت بر اساس مسير پروازي، موشکي که روز پنجشنبه شليک شد نيز در مسير کرانه باختري حرکت کند؛ حال آنکه صبح روز 22 آوريل هنگام حادثه‌اي که رخ داد، صداي انفجارها در مناطق مرکزي و غربي رخووت و موديعين شنيده شد. (به عبارت ديگر يکي از گمانه‌هاي محتمل اين است که حمله موشکي کنترل شده و هدفمند بوده است.) همچنين گزارش‌هايي از شنيده شدن صداي انفجار در اين مناطق مخابره شد. اين يعني اگر حقيقت داشته باشد که هدف پدافند هوايي سوريه شليک موشک به سمت ديمونا نبود و مانند گذشته در مارس 2017 به شکل پدافندي و سريالي شليک مي‌کرد، هنوز سوالاتي وجود دارد که چگونه چنين کلاهک بزرگي قادر به نفوذ به آن بود و پدافند هوايي اسرائيل و پاتريوت‌ها از رهگيري آن ناتوان بودند. همه اين سوالات در شرايطي مطرح شده است که اسرائيلي‌ها معتقدند از بهترين سيستم دفاع موشکي جهان برخوردارند. اورشليم‌پست در پايان گزارش خود موضوعي را مطرح مي‌کند که به نظر مي‌رسد به آنچه بني گانتس، وزير جنگ اين رژيم آن را «يک داستان پيچيده که در دست بررسي کارشناسان قرار دارد» خوانده است، اشاره دارد. سوال درباره «سلاح‌هاي پيچيده‌تري است که اسرائيل را هدف قرار مي‌دهد». اين رسانه با اشاره به اينکه سپتامبر 2019 ايران از هواپيماهاي بدون سرنشين و موشک‌هاي کروز براي حمله به تأسيسات Abqaiq عربستان سعودي استفاده کرد و اين هواپيماهاي بدون سرنشين و مهمات با هدايت دقيق را به عراق، سوريه، يمن و جنوب لبنان صادر کرده، سوال مهمي را در رابطه با ماهيت سلاح به کار گرفته شده مطرح کرده است که پدافند هوايي اسرائيل توان مقابله با آن را ندارد.
 
* روايت سانا از تحولات روز پنجشنبه
خبرگزاري رسمي سوريه (سانا) روز پنجشنبه گزارش داد: «سامانه‌هاي پدافندي ما با حمله موشکي اسرائيل در منطقه دمير در ريف دمشق روبه‌رو شدند». سانا به نقل از يک منبع نظامي نوشت: «امروز حدود ساعت ۱:۳۸ بامداد دشمن اسرائيلي با شليک موشک از سمت جولان اشغالي سوريه، به ما حمله کرد و برخي نقاط اطراف دمشق را هدف قرار داد». اين منبع در ادامه توضيح داد: «سامانه‌هاي ضدهوايي ما با موشک‌هاي متجاوز مقابله کرده و اکثر آنها را سرنگون کردند. اين تجاوز منجر به زخمي شدن 4 سرباز سوري و خسارات مادي شد».
 
* ضعف امنيتي اسرائيل در زمين، دريا و هوا
واقعه‌ موشکي روز پنجشنبه نشان داد رژيم صهيونيستي علاوه بر دريا و خشکي، در آسمان نيز دچار ضعف جدي امنيتي است. روزنامه انگليسي اينديپندنت در تحليلي در اين باره نوشت: موشک سوري‌اي که در نزديکي سايت هسته‌اي اسرائيل فرود آمد، نشان از شکنندگي شرايط نظامي منطقه دارد و اين ثابت مي‌کند اسرائيل در لحظه حساس آسيب‌پذير است. ۲ حادثه نظامي- صنعتي که اين چند روز اسرائيل را هدف گرفت، آسيب‌پذيري امنيتي آن را مورد تأکيد قرار داد، آن هم در يک لحظه حساس از رويارويي با ايران. اشاره اين روزنامه به انفجار مهيبي بود که روز سه‌شنبه در کارخانه ساخت موشک «تامر» در فلسطين اشغالي رخ داد. هر چند رسانه‌هاي اسرائيلي مثل روزنامه صهيونيستي هاآرتص اعلام کردند اين انفجار در خلال يک تست موشکي انجام شده اما عدم اطلاع‌رساني درباره اين تست پيش از انفجار و همين‌طور سريالي از حوادث انفجاري عليه مواضع و منافع رژيم صهيونيستي در دريا و خشکي بر ابهامات امنيتي اين رژيم افزوده است. سه‌شنبه گذشته نيز رسانه‌ها از وقوع انفجار مهيب در يک کارخانه توليد تسليحات موشکي در سرزمين‌هاي اشغالي خبر دادند. هنوز جزئياتي درباره تلفات احتمالي اين انفجار در دست نيست. در تصاوير و فيلم‌هاي منتشرشده دود سفيد و قارچي‌شکل ناشي از اين انفجار قابل مشاهده است. به گزارش رسانه‌هاي رژيم صهيونيستي، انفجار ناشي از خطا در تست يکي از موشک‌ها در تاسيسات «تامر» در شهر رمله در استان مرکزي اسرائيل و در حوالي مناطق مسکوني رخ داده است. پس از انفجار روز سه‌شنبه در تاسيسات «تامر»، کاربران فضاي مجازي و برخي رسانه‌ها با طرح سناريوهايي اين انفجار را در ارتباط با سريال انفجارهاي اخير عليه مواضع اسرائيل در دريا و زمين عنوان کردند. طي 3 ماه اخير دست‌کم 2 انفجار در صنايع پتروشيمي حيفا رخ داده است. همچنين در دريا نيز کشتي‌هاي اسرائيلي از ماه مارس تاکنون 2 بار بر اثر انفجار دچار حادثه شده‌اند. جديدترين مورد آن نيز هفته گذشته رخ داد که رسانه‌ها از هدف قرار گرفتن يک فروند کشتي متعلق به رژيم صهيونيستي در نزديکي ساحل بندر فجيره امارات خبر دادند. در آن زمان برخي رسانه‌هاي عربي و اسرائيل اين حمله را در ارتباط با تهديد يک روز قبل آن مبني بر «قول ايران براي انتقام حمله تروريستي تأسيسات هسته‌اي نطنز» عنوان کردند. اورشليم‌پست در گزارش خود آورد: اين حمله احتمالا با موشک يا پهپاد رخ داده است. در ارتباط با انفجار رخ داده در صنايع نظامي تامر نيز برخي کاربران با انتشار پست‌هايي اين حادثه را نوعي تلافي عنوان کردند. در همين حال برخي کاربران نيز با توجه به قرارداد نظامي اخير اسرائيل و يونان و نارضايتي ترکيه از اين مساله به نقش ترکيه در اين انفجار اشاره کرده‌اند. 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar