استخوانی در گلوی راست سیاسی

اعتماد/متن پيش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
علي لاريجاني اين روزها استخواني است در گلوي اصولگرايان؛ نه ميتوانند رابطه جرياني و جناحياش با راست سياسي را منکر شوند و از دايره «خوديها» کنارش بگذارند، نه ميتوانند از حضورش در دايره راستگرايان استقبال و برايش فرش قرمز پهن کنند. ميان دو طيف از آنها بر سر قبول يا رد حمايت از لاريجاني حرف و حديث بالا گرفته است. طيف نزديک به شوراي وحدت هنوز اگرچه پس از مدتي اعلام حمايت صريح حالا به طور علني اين احتمال را تکذيب ميکنند اما هنوز گوشه و کنار از لاريجاني ميگويند اما طيف ديگر اصولگرايان موسوم به شوراي ائتلاف به رياست غلامعلي حدادعادل که پس از ورود لاريجاني به پارلمان از صدر به صحن آمد، ظاهرا رييس کنوني مجلس را به رييس فعلي قوه قضاييه ترجيح ميدهند و با اين استدلال که لاريجاني به جناح رقيب يا دستکم دولت نزديک شده حاضر به حمايت از او نيستند.
البته آمدن يا نيامدن علي لاريجاني آن طور که شنيده ميشود به حضور يا عدم حضور چند کانديداي شاخص ديگر بستگي دارد. سيدابراهيم رييسي، محمدجواد ظريف و اسحاق جهانگيري از جمله کساني هستند که لاريجاني منتظر است تا ببيند تکليف حضورشان در انتخابات چه خواهد شد. فارغ از اين محمدرضا باهنر، دبيرکل جبهه پيروان خط امام و رهبري که در هر ۳ دوره هشتم، نهم و دهم مجلس با لاريجاني در پارلمان از نزديک حشر و نشر داشته اخيرا در گفتوگويي که انجام داده، در مورد حضور علي لاريجاني صحبت کرده است.
باهنر به فردانيوز گفته که شخصا با علي لاريجاني در مورد حضور در انتخابات صحبت و اين ديدار و چرايي عدم دعوت از علي لاريجاني از سوي شوراي وحدت را اينگونه روايت کرده است:«اواخر ماه شعبان من با آقاي لاريجاني ملاقات داشتم، ايشان به صورت جدي ميگفت «من نامزد نيستم»؛ شوراي وحدت تا جايي که ما اطلاع داريم، سراغ کساني رفته که اينها خودشان اعلام کردند «ما نامزد هستيم» يا يکي از نزديکانشان گفته ايشان نامزد هست و آن فرد هم موضوع را تکذيب نکرده ولي آقاي لاريجاني هر کسي از ايشان سوال ميکند، ميگويد «نه، من نيستم»؛ باز ميگويم در عالم سياست معنايش اين نيست که ايشان متعهد است، قسم خورده است يا به کسي امضا داده که نيايد اما در فضاي سياسي، ايشان الان خودش اعلام کند که جزو کانديداها نيستم».
باهنر از جمله اصولگراياني است که به صراحت به اختلافات موجود ميان دو شوراي موازي «وحدت» و «ائتلاف» اشاره کرده و پذيرش علي لاريجاني به عنوان کانديدا را به عنوان يکي از موضوعات مورد اختلاف عنوان کرده است. او البته در مورد رفتار محتاطانه شوراي وحدت نسبت به لاريجاني نيز توضيح داده و گفته است:«از روز اول که شوراي وحدت راه افتاد، شوراي ائتلاف نيروهاي انقلاب يک بيمعرفتي کرد و گفتند که «اين شوراي وحدتيها دنبال نامزدي آقاي پورمحمدي هستند و اگر نشد، آقاي لاريجاني نامزد شوراي وحدت ميشود»؛ به همين دليل شايد شوراي وحدت دارد مقداري محتاطانه برخورد ميکند اما اين رويکرد نه له آقاي لاريجاني و نه عليه آقاي لاريجاني است».
برخي معتقدند، سياستورزي لاريجاني در دوره رياست حسن روحاني بر دولت و نقش او در برجام باعث شده که بخش عمدهاي از اصولگرايان او را در دايره جرياني خود راه ندهند؛ باهنر اما در اين مورد گفته است:«زمان برجام ما در مجلس بوديم و مواضع ما با مواضع آقاي لاريجاني تفاوتي نداشت. البته شايد در برخي موضوعات ديگر من با آقاي لاريجاني اختلافنظرهايي هم داشته باشم. در کل شوراي ائتلاف خيلي آبش با آقاي لاريجاني در يک جوي نميرود؛ نه، شوراي وحدت.»
ترافيک کانديداهاي نظامي
اما جز دغدغه کانديداتوري علي لاريجاني اصولگرايان امسال صف بلند بالايي از کانديداها دارند که با نزديک شدن به انتخابات بر تعدادشان افزوده هم ميشود. جز گزينههاي اصلي که هنوز رسما اعلام حضور نکردهاند، گزينههاي بسياري نيز ميآيند تا شايد تنور انتخابات را گرم کنند. از سويي برخي از آنان از آنجا که در سطح رياستجمهوري نيستند احتمالا با اعلام کانديداتوري يا در پي سهمي از دولت سيزدهماند يا اهدافي که بر کسي روشن نيست.
ديروز خبر اعلام کانديداتوري صادق خليليان و سردار عليرضا افشار هم منتشر شد. صادق خليليان، وزير جهاد کشاورزي دوران محمود احمدينژاد است و تا پيش از اين سمت در دولت دهم در جايگاه سياسي ويژهاي حضور نداشته است. خليليان که اقتصاددان و استاد دانشگاه تربيت مدرس نيز هست سال ۹۲ و ۹۶ هم نامنويسي کرد اما هر دو بار از سوي شوراي نگهبان
رد صلاحيت شد. سردار عليرضا افشار، رييس انديشکده جنگ نرم دانشگاه عالي دفاع ملي و فرمانده اسبق بسيج نيز ديروز با برگزاري يک نشست خبري رسما اعلام کانديداتوري کرد. او که از جمله حلقههاي اوليه تشکيل سپاه پاسداران بوده در دولت محمود احمدينژاد به يکي از سياسيترين وزارتخانهها راه پيدا کرد. افشار سال ۸۷ معاون فرهنگي و تبليغات ستادکل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي بود که جايگزين مجتبي ثمرههاشمي، معاون سياسي وزير کشور شد. او رياست ستاد انتخابات مجلس هشتم را برعهده داشت.
او که البته در دولت نهم يکي از گزينههاي جدي وزارت دفاع هم بود، سال 93 و مدتي پس از استقرار دولت يازدهم به ستادکل نيروهاي مسلح بازگشت و تا سال 97 جانشين فرماندهي قرارگاه جنگ نرم بود. با حضور افشار در انتخابات پيشرو ميتوان گفت که احتمالا کانديداهاي با پيشينه نظامي هيچ دورهاي به اندازه دوره سيزدهم براي حضور در انتخابات رياستجمهوري اعلام آمادگي نکرده بودند.