رئیسی حساب شده به میدان آمده است
فرارو/متن پيش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
علي صوفي، فعال سياسي اصلاح طلب در گفتگو با فرارو در باره اقبال انتخاباتي ابراهيم رئيسي گفت: «به نظر ميرسد تجميع آراء اصولگرايان به سمت آقاي رئيسي است؛ و روي اين مسئله کار شده است و آقاي رئيسي حساب شده به ميدان آمده است. قطعا نيروهاي نظامي هم روي اين مسئله کار خواهند کرد. از سوي ديگر زمينههاي تبليغاتي که براي آقاي رئيسي ايجاد شده بود قابل قياس با ساير کانديدها نيست.»
او در رابطه با لاريجاني ميگويد که در واقع حاکميت در رابطه با او سرمايه گذاري خاصي نداشته است، اما برخلاف آن در مورد آقاي رئيسي سرمايه گذاري داشت. صدواسيما در اين مدتي که ايشان رئيس قوه قضائيه بود، هر روز خبري منتشر کرد و سفرهاي استاني آقاي رئيسي را به طور کامل پوشش داد.»
صوفي در ادامه به وضعيت کنوني لاريجاني اشاره کرد و گفت که ايشان در طول يک سال گذشته از تمامي تبليغاتها دور بود و در واقع در حاشيه قرار داشت. ضمن اينکه مجلس را هم در طول يک سال گذشته از دست داده است و کساني که جايگزين شدند، نه تنها با او ميانهاي ندارند بلکه در جاهايي دست به تخريب هم زدند. در حال حاضر نيز کنايههاي بعد از ثبت نام آقاي لاريجاني و آقاي رئيسي نشان ميدهد که اين تقابل شکل گرفته است. با اين وجود به نظر ميرسد که آقاي رئيسي دست بالا را داشته باشد.»
اين فعال سياسي اصلاح طلب سپس به فضاي رقابتي ميان اصلاح طلبان و رئيسي به عنوان گزينه اصولگرايان پرداخت. او ميگويد که کانون تصميم گيري از نخبگان به جامعه غير سياسي انتقال پيدا کرده است.
به اعتقاد او، وجود ياس، نارضايتي و سرخوردگي موجود در جامعه، اعتماد پيشين نسبت به حاکميت و جريانهاي سياسي را از بين برده است؛ بنابراين افزايش مشارکت و آوردن مردم پاي صندوقهاي برخلاف گذشته کار بسيار سختي خواهد بود.
با اين همه صوفي ميگويد که راي آقاي رئيسي آراء سنتي است و بسيار کمتر تحت تاثير کانون تصميم گيري -که عموم مردم به شمار ميروند- قرار ميگيرد.
وضعيت آراء اصلاح طلبان در ابهام قرار دارد
البته او اين را هم گفت که منظور از جامعه، جامعه اصلاح طلبي نيست، منظور جامعه غير سياسي است. در اين ميان طيفي وظيفه مدار و تکليف مدار هستند و آقاي رئيسي اين راي را دارد. اما وضعيت آراء در آن طرف [اصلاح طلبان]در ابهام قرار دارد. مگر اينکه اتفاقي بيفتند يعني يا يک دو قطبي ايجاد شود. مثلا مردم احساس کنند که وضعيت اقتصادي و سياسي شان با آمدن آقاي رئيسي به خطر ميافتد. يا اينکه اگر اميدي وجود دارد که مذاکرات به نتيجه برسد و در پي آن وضعيت اقتصادي مردم تغيير کند، اما با آمدن آقاي رئيسي اين اميدها کور شود. اگر چنين فضاي دو قطبي در جامعه ايجاد شود در آن صورت مردم به شکل سلبي پاي صندوقهاي راي خواهند رفت نه ايجابي.
وزير تعاون دولت اصلاحات معتقد است که مردم در حال حاضر اميد حضور ايجابي ندارند که مثلا فکر کنند، حالا يک شخصيت باز و برجستهاي حضور دارد و با پشتوانه تجربه و گذشته اش بيايد و مردم به شوق آن شخصيت پاي صندوقهاي راي حاضر شوند. مگر اينکه مردم سلبي و از سر ترس و نگراني در انتخابات شرکت کنند.
علي صوفي موضوع تاييد صلاحيتها را در شرايط رقابتي پيش رو تاثير گذار ميداند. او ميگويد که بايد منتظر تصميم شوراي نگهبان ماند و ديد که اين شورا انتخابات را به چه شکلي جلو خواهد برد. آيا آقاي جهانگيري و آقاي پزشکيان تاييد خواهند شد يا نه، اين دو هم رد ميشوند و اصلاح طلبان را مجبور ميکنند پشت سر آقاي لاريجاني بايستند. اينها احتمالها و اتفاقاتي است که ممکن است در آن طراحي شوراي نگهبان به وقع بپيوندد و ما هنوز اينها را نميدانيم.
او همچنين اضافه ميکند که هنوز نميدانيم که آيا مشارکت حداکثري مدنظر شوراي نگهبان هست يا نه؟ يعني ميخواهد يک انتخابات پرشور داشته باشد يا اينکه به يک حضور حداقلي بسنده خواهند کرد. چرا که ما در حال حاضر در تبليغات تلويزيوني، ثبت نام پر شور ميبينيم، آن شور و هيجان انتخاباتي که مختص به جامعه مردم است را به کانديدهاي که ثبت نام کردند نسبت ميدهند. اين شور و هيجان نيست بلکه لشکر کشي است و نشان دهنده اين است که جريانهاي سياسي تاثير گذار نيستند؛ و گرنه دو جريان سياسي در کشور وجود دارد و کانديدهاي خود را معرفي ميکردند و تعدادشان هم به تعداد انگشتان دست هم نميرسيد. ولي اينکه تمامي اصولگرايان ثبت نام کنند بي سابقه است.
اين فعال سياسي اصلاح طلب ميگويد که همچنان همه چيز در هالهاي از ابهام قرار دارد.