نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

عملیات نجات سرمایه‌های مردم

منبع
وطن امروز
بروزرسانی
عملیات نجات سرمایه‌های مردم

وطن امروز/متن پيش رو در وطن امروز منتشر شده و انتشار آن به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

احياي بازار سرمايه با ثبات اقتصادي، انضباط پولي و استقلال شوراي عالي بورس

يکي از مهم‌ترين مسائل پيش روي دولت سيزدهم بازگشت بازار سرمايه به مدار اصلي خود است. بازگشت ثبات به اقتصاد ايران، استقلال شوراي عالي بورس و انضباط پولي، ۳ اتفاقي است که در صورت رخ دادن مي‌توان به نجات بازار سرمايه و سرمايه‌هاي مردم اميدوار بود. 
به گزارش «وطن‌امروز»، با آزاد‌سازي سهام عدالت تعداد دارندگان کد بورسي در کشورمان به حدود 60 ميليون نفر رسيد. اين يعني مي‌توان گفت 80 درصد جمعيت کشور دارايي در بورس دارند که تغييرات قيمتي در اين بازار مي‌تواند بر زندگي‌شان تاثيرگذار باشد، از اين رو بازار سرمايه يکي از مسائل مهم اقتصاد ايران است و فراگيري فراواني دارد.  
به قدري اين موضوع داراي اهميت بود که بخش قابل توجهي از مسائل اقتصادي طرح شده در ميان کانديداهاي رياست‌جمهوري هم معطوف به بازار سرمايه بود. 
رشد بورس در سال‌هاي 98 و 99 و به تبع آن سقوط 9ماهه آن تا ۲ هفته پيش، از جمله مواردي است که افراد حاضر در کارزار انتخابات درباره آن اظهار نظر کرده‌اند. اين اتفاقات در حالي رخ داد که دولتمردان به کرات به بازدهي بازار سرمايه اذعان داشته‌اند. 
 
* ايجاد شوراي ثبات مالي
سعيد جليلي بورس را محل جذب سرمايه مردم مي‌داند و به نحوه مديريت دولت در اين بازار انتقادات جدي وارد کرده است. جليلي اعتقاد دارد در يکي - دو سال گذشته سوء‌تدبيري جدي در بورس صورت گرفت و مردم بخوبي درک کردند بازار سرمايه بايد محل جذب سرمايه باشد نه کوره‌اي براي سوزاندن سرمايه مردم. نبايد کاري کرد که مردم در اين بازار يک‎‌ شبه پولدار شده يا ضرر کنند. مي‌‎توان از طريق بورس براي ساخت پتروپالايشگاه‌ها تامين مالي کرد و سود واقعي و تضمين‌شده به مردم رساند. اين کانديداي رياست‌جمهوري در ادامه به ساير بازارها نيز اشاره کرد و گفت: بازار سرمايه، بازار پول و بيمه بايد هماهنگ و هم‌افزا باشند و هنر رئيس‌جمهور نيز اين است که اين بازارها را مديريت کند. وي در بخش ديگري از سخنان خود به ايجاد شوراي ثبات بين نهاد‌هاي مالي (بانک مرکزي، بيمه مرکزي و بازار سرمايه) اشاره کرد و افزود: بازار سرمايه بايد مطمئن و پايدار باشد و بايد با خطاها برخورد و از تکرارشان جلوگيري کرد. 
 
* تشکيل صندوق جبران زيان مالباختگان
محسن رضايي درباره برنامه‌هاي خود براي بورس گفت ۲برنامه براي احياي بازار بورس دارد که يکي تشکيل صندوق جبران زيان‌‌هاي مالباختگان است که در اين صندوق بخشي از زيان مالباختگان با استفاده از برخي منابع جبران خواهد شد. دوم، تشويق توليد و سرمايه‌گذاري و ارتباط آنها با واگن‌هاي سرمايه است که مهم است و اگر توليد را به بازار سرمايه متصل کنيم، در آن صورت بازار بورس احيا شده و ارزش سهام‌‌ها بالا خواهد رفت و به همين دليل بسيار مهم است اينکه توليد به واگن متصل شود. رضايي درباره احياي بورس معتقد است: شرکت‌هاي بزرگي که تجربه و قدرت توليد زيادي دارند بايد سهام قديم خود را نگه داشته و سهام جديد را بفروشند و وقتي پول جديدي از اين راه به دست آوردند بايد آن را به سمت سرمايه و توليد ببرند که اين کار باعث مي‌‌شود ارزش سهام بالا برود.
 
* تشکيل صندوق بيمه خسارت
حجت‌الاسلام سيدابراهيم رئيسي در نطق‌هاي انتخاباتي خود با انتقاد از رفتار دولت روحاني و بيان سخناني که برخي سهامداران نيز به آن اعتقاد دارند، مثل جبران کسري بودجه دولت از طريق اين بازار، معتقد است الان راه‌حل اين است که صندوق جبران خسارت راه‌‌اندازي کنيم تا به مردم اعتماد بدهد. به گفته اين کانديداي رياست‌جمهوري، با صندوق بيمه يا صندوق جبران خسارت براي افرادي که سهامدار بورس هستند و حتي مبالغ اندک دارند، دولت بايد براي جبران خسارت مردم که به بورس اميد بستند اين موضوع را حل و جبران ‌کند. رئيسي درباره تامين منابع جبران خسارت براي سهامداران بورس نيز مي‌گويد: ما صندوق توسعه ملي و صندوق تثبيت داريم. بايد صندوق جبران خسارت فعال شود تا مردم اعتماد کنند. منابع صندوق قابل تامين است؛ صندوق تثبيت در بورس هست و اين مبلغ قابل تامين براي دولت است. 
 
* حل 3 روزه مشکل بورس
سيداميرحسين قاضي‌زاده‌هاشمي نيز يکي از کانديداهايي است که در گذشته اقدامات جدي در حوزه بورس داشته است. وي معتقد است ۳ روزه مي‌شود مشکل بورس را حل کرد: اگر رئيس‌جمهور شوم، پول‌هاي خارج‌شده توسط دولت را در قالب صندوق تثبيت به بازار بورس برمي‌‌گردانم. وي با توجه به اقدامات گذشته خود، مي‌گويد: نخستين کسي بودم که ريشه بحران بورس را شناسايي و از تخلف شبيه به دزدي دولت از سهامداران به عنوان وکيل مردم شکايت کردم؛ ۹ ماه است اين پرونده را بدون شعارزدگي دنبال مي‌کنم.
 
* ثبات اقتصادي
يکي از اصلي‌ترين اتفاقاتي که براي بازگشت بازار سرمايه به مدار اصلي خود واجب است روي دهد، بازگشت ثبات به اقتصاد کشور است. بازار سرمايه به طور جدي نسبت به نوسانات متغيرهاي اقتصادي واکنش نشان مي‌دهد. دولت آينده بايد سازوکاري را اجرايي کند که قيمت ارز در يک کانال منطقي با حاشيه پايين بماند. در يک سال اخير بالا و پايين رفتن نرخ ارز روي ارزش سهام سهامداران تاثير بسزايي گذاشت، همچنين اين نوسانات باعث شد سرمايه‌گذاران دورنمايي شفاف از ارزش سهام خود نداشته باشند. 
 
* بازاري براي مردم نه دولت!
 تمام بايسته‌هاي موجود حاکي از آن است که منتفع اصلي تحولات بازار سرمايه در 2 سال اخير شرکت‌هاي دولتي سرمايه‌گذار در بورس بوده‌اند که پيش از سقوط شاخص کل و سر بزنگاه، سرمايه خود را از اين بازار خارج کرده‌اند. مسلما دولت آينده نبايد به بازار سرمايه به عنوان قلکي براي تامين کسري بودجه نگاه کند. فارغ از اين موضوع يکي از اصلي‌ترين دلايل ورود سرمايه‌هاي خرد به بازار سرمايه در ابتداي سال 99، وعده‌هاي مکرر دولتي‌ها مبني بر حمايت از بورس بود. دولت آينده در هيچ شرايطي نبايد تن به بيمه‌گري شفاهي بازار سرمايه دهد، کما اينکه اگر چنين اقدامي شود بايد پاسخگوي تبعات منفي آن هم باشد. شايد بهترين نقش براي دولت در اين زمينه آموزش سهامداران و شفاف‌سازي بازار سرمايه باشد تا از اين راه ضمن دعوت مستقيم مردم، مانع از سوء‌استفاده سوداگران و سفته‌بازان بازار سرمايه از تازه‌واردها و سهامداران خرد شود. 
سومين موضوع در رابطه با واگذاري بازار سرمايه از دولت به سهامداران تغيير ترکيب شوراي عالي بورس است که هم‌اکنون به صورت کامل دولتي است. مسلما زماني که شوراي عالي بورس دولتي باشد، سياست‌ها را به گونه‌اي طراحي مي‌کند که در نهايت نتيجه اتفاقات و رويدادها به نفع دولت باشد. 
 
* انضباط پولي
يکي ديگر از اصلي‌ترين عوامل تاثيرگذار بر بازار سرمايه، سياست‌هاي اتخاذشده در حوزه پولي کشور يعني بانک مرکزي است. تغييرات در ميزان سود بانکي و بين‌بانکي از اصلي‌ترين عوامل تاثيرگذار بر شاخص بورس بودند و تا مادامي که يک انضباط پولي در بانک مرکزي به وجود نيايد، تکرار اين اتفاقات دور از ذهن نيست.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره