نظرهای متفاوت درباره میزان مشارکت
آرمان ملي/متن پيش رو در آرمان ملي منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
پايان عرصه انتخابات. امروز نتايج پرحاشيه ترين انتخابات رياست جمهوري چند دهه اخير مشخص مي شود . انتخاباتي که در آن براي نخستين بار شوراي نگهبان با ابلاغيه اي قوانين جديد براي ثبت نام نامزدها وضع کرد و به رغم رد اين ابلاغيه از سوي رئيس جمهور، بررسي تاييد صلاحيتها را از ميان همان هايي که از ديد اين نهاد طبق قوانين ابلاغي، ثبت نام شده به حساب ميآمدند انجام داد . بعد ازاين، ماجراي رد صلاحيت – عدم احراز صلاحيت – چهره هاي شاخص از جمله اسحاق جهانگيري و علي لاريجاني که کمتر کسي فکرش را مي کرد به اين حواشي دامن زد و البته رد بسياري ديگر از چهره هاي نامي از رئيس جمهور سابق تا نايب رئيس سابق مجلس... انتخاباتي با وجود نامزدهاي تاييد صلاحيت شده پوششي چون زاکاني و جليلي و البته حواشي مانند خبر اعلام انصراف قاضي زاده هاشمي از طريق تلويزيون بي آنکه خود قاضي زاده هاشمي خبر داشته باشد. آخرين حاشيه اين انتخابات اما ديروز و در ماجراي صندوق هاي راي بود. انتخابات امسال رياست جمهوري در حالي برگزار شد که بسياري برخلاف گذشته دوقطبي موجود را به جاي رقابتهاي دوجناح ، بر اساس مشارکت و عدم مشارکت مردم تلقي مي کردند . همين موضوع نيز باعث اظهارات ضدو نقيض و بعضا متفاوت خبرگزاري ها به ويژه خبرگزاري هاي خاص اصولگرا شد . بهعنوان مثال در حالي که رجانيوز حضور مردم را تا ساعت 19ديشب 18.5 ميليون از 60 ميليون واجد شرايط راي اعلام مي کرد ، خبرگزاري فارس از 22 ميليون تا ساعت 19:30سخن مي گفت و حتي پيش بيني خودش را اينطور بيان کرده بود که ميزان مشارکت تا پايان به بالاي پنجاه درصد مي رسد. اين در حالي بود که برخي رسانه ها ميزان مشارکت را تا ساعت 18 ، 16 ميليون نفر اعلام کرده بودند و مدعي بودند با اين روند انتخابات تا ساعت 24 ميزان مشارکت به 24 ميليون تا 26 ميليون ميرسد. افزايش ناگهاني ميزان آرا نيز يکي ديگر از موارد مورد بحث بود اينکه چگونه آرايي که از ساعت 7تا 13 ، حدود 5 ميليون اعلام شده بود ناگهان از عصر در هريکي دوساعت به ميزان تمام آن شش ساعت اوليه صبح به آن اضافه ميشود. هرچند افزايش مشارکت در ساعت هاي عصر نيز امري بديهي است . برخي از کم رمقي انتخابات سخن به ميان آورده و برخي آن را پرشور توصيف مي کردند . در حالي محمود صادقي چهره اصلاحطلبي از پروژه شکست تحريم در ميانه ظهر سخن گفت و از همه مردم ميخواست تا به همتي راي بدهند. آمارو ارقام متفاوت و ميزان مشارکتها به نحوي بود که بعضا برخي خبرگزاري ها از ميزان راي برنده هم سخن مي گفتند. اخبار ضد و نقيض درباره ميزان مشارکت سرانجام باعث شد که روح ا... جمعه اي مشاور وزيرکشور در توئيتي نسبت به اين اخبار هشدار دهد و نوشت: «برابر قانون انتخابات تنها مرجع اعلام آمار رسمي ميزان مشارکت آراي ماخوده نامزدها و... وزارت کشور مي باشد و هيچ يک از آمار منتشره در فضاي مجازي صحت نداشته و مورد تاييد نيست و تبعات ناشي از اين اقدام غير قانوني متوجه انتشاردهندگان اينگونه شايعات است.»
اعلام آمار رسمي در حالي براساس
اما هنوز آمار رسمي و دقيقي از سوي مسئولان ستاد انتخابات کشور در خصوص ميزان مشارکت و تعداد و درصد راي کانديداها منتشر نشده بودکه عده اي از به دور دوم کشيده شدن انتخابات سخن به ميان آوردند. عبدالرضا داوري در توئيتي دراينباره مدعي ميشود: وزارت کشور براي مرحله دوم انتخابات آماده شد؛ همه احکام ماموريت مربوط به انتخابات تا ششم تير ۱۴۰۰ تمديد شد. او در توئيت ديگري نوشت: مشاهدات نشان ميدهد که بخش مهمي از آراي هواداران سعيد جليلي به سبد قاضي زاده هاشمي سرازير شده است. داوري همچنين در توييت ديگري عنوان کرد: مشاهدات ميداني نشان ميدهد که مجموع هواداران سيد ابراهيم رئيسي تا ساعت ۱۳ پاي صندوق راي آمده و مجموع آرا از عصر ديروز به سود رئيسي نبوده است. از سويي طرفداران رئيسي چيز ديگري ميگويند آنها در شبکههاي مجازي از يک شگفتي راي سخن به ميان ميآورند. برخي از رقابت نزديک همتي و رضايي با يکديگر سخن گفته و عدهاي هم از کشيده شدن کار رئيسي به دوردوم و عدهاي هم از پيروزي قاطع او.
انتخاب سيزدهم؛ مشارکت مردم
سيزدهمين دوره انتخابات رياستجمهوري و ششمين دوره انتخابات شوراي شهر و روستا از ساعت 7 صبح روز گذشته 28 خرداد ماه همزمان با مراکز اخذ رأي در تهران در سراسر کشور آغازشد، در تهران و سراسر کشور از ساعت 17 و با خنک شدن هوا، مراکز اخذ رأي با استقبال بيشتري روبه رو شد. اين در حالي است که همزمان با مردم مسئولان و چهرههاي سياسي نيز از ساعات اوليه صبح جمعه به مشارکت در انتخابات پرداختند.از نکات مهم اين موضوع حضورو شرکت خاتمي و کروبي و تشويق به مشارکت تمام قد مردم در اين انتخابات بود.
واکنش به ادعاي خريدوفروش آراء
رئيس ستاد انتخابات استان تهران در پاسخ به پرسشي درباره خريدوفروش آرا در تهران تصريح کرد: ما گزارشهايي هم داريم - که البته نياز به بررسي دارد تا صحت آن معلوم شود - که در برخي از روستاهاي اطراف تهران خريدوفروش آرا صرفا براي انتخابات شوراي شهر و روستا انجام ميشود. شکرا... حسنبيگي ادامه داد: من ابلاغ کردم تا مستندسازي لازم انجام شود و در زمان رسيدگي به تخلفات توسط هيأت اجرائي و نظارت اين گزارشها بررسي شوند تا اگر تخلفي وجود دارد و محرز شده است، با آن برخورد لازم صورت گيرد. پس اين افراد بدانند که هرچه پول هزينه کردهاند بيفايده خواهد بود چرا که انتخابات در آن حوزهها باطل ميشود.
حضور مسئولان، مقامات و شخصيتها
محمد باقر قاليباف رئيس مجلس پس از مشارکت در انتخابات و انداختن راي خود اظهار داشت: انتخابات ثمره مردم سالاري ديني در کشور ما است. اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس جمهور هم گفت: اميدوارم مردم هم مشارکت خوبي داشته باشند و کسي را از بين کانديداها انتخاب کنند که بتواند زمينه پيشرفت کشور و حل مشکلات مردم در داخل و فضاي بين الملل به وجود بياورد. علي ربيعي سخنگوي دولت ديروز در حساب شخصي خود در توئيتر نوشت: «هموطنانم، بياييد گلايهها را به فردايانتخابات بسپاريم تا در کنار هم همه آن گلايهها را به مطالبه و تغيير تبديل کنيم. » آملي لاريجاني رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام نيز دراين انتخابات ابراز داشت: حضور پرشور مردم موجب افزايش اقتدار نظام امنيت ملي کشور و همچنين مقابله با نقشههاي دشمنها خواهد شد. حجتالاسلام منتظري دادستان کل کشور نيز گفت: مردم ميتوانند با نظارت و مطالبات خود، گلهها، ضعفها و اشکالاتي که احيانا در مسايل اجرائي کشور ديده ميشود را به حداقل برسانند. مجيدانصاري عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام بيان کرد: اميدوارم در ساعات باقي مانده همه هموطنان ما اگر هنوز تصميم نگرفتهاند تصميم خود را بگيرند و يقين بدانند شرکت نکردن نوعي راي دادن است، اما راي دادن به چيزي که نتيجهاش را نميدانيم. علي شمخاني دبير شوراي عالي امنيت ملي عنوان کرد: هر نتيجهاي در انتخابات پيش رو رقم بخورد به دليل اين که نظر اکثريت مشارکت کنندگان در انتخابات است قابل احترام مي باشد اما مهمتر از نتيجه، اصل حضور و مشارکت مردم است. محمد باقر نوبخت رئيس سازمان برنامه و بودجه کشور با تاکيد بر ضرورت استفاده از ظرفيتهاي داخلي کشور در عين حال گفت: همه همتها به رفع تحريم متمرکز شود. علي لاريجاني مشاور مقام معظم رهبري نيز لاريجاني پس از شرکت در انتخابات اظهار کرد: اگرچه نابسامانيهايي در دولت و حکومت وجود دارد، اما اين موجب دلخوري و قهر از انتخابات و صندوق نبايد باشد. حجتالاسلام والمسلمين سيد محمد خاتمي رئيس دولت اصلاحات نيز با حضور در حسينيه جماران در انتخابات مشارکت کرد. آيتا... سيد حسن خميني نيز با حضور در حسينيه جماران در انتخابات رياست جمهوري، شوراها و... شرکت کرد. عبدالناصر همتي کانديداي سيزدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري پس از اينکه راي خود را به صندوق انداخت، گفت: اگر راي نياورم باز هم در خدمت مردم و پيگير شعارهايم خواهم بود. محمدرضا عارف رئيس بنياد اميد ايرانيان هم بيان کرد: مردم صاحب انتخاب هستند و در چهارچوب قانون اساسي بايد سياستهاي انتخابات پياده شود و مردم از طريق راي در صندوق حرف خود را بزنند. مشاور مقام معظم رهبري در امور بينالملل با تاکيد بر نقش مردم در سرنوشت و آينده کشور با حضور در انتخابات گفت: امروز ايران نه تنها در 40 سال بلکه طي 400 سال گذشته مقتدرترين وضعيت را دارد.
همچنين علي اکبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي ديروز در دبيرستان پسرانه مولوي در خيابان شهيد قندي راي خود را به صندوق آرا انداخت. محسن مهرعليزاده کانديداي انصرافي رياست جمهوري اظهار کرد: به مردم نبايد سختگيري شود و بپذيريد مردم بايد در زندگي راحت و در انتخابهاي شان آزاد باشند وبايد زندگي برازنده يک ايراني سرافراز را داشته باشند. معصومه ابتکار معاون زنان رئيس جمهور پس از راي دادن به رئيس جمهور آينده توصيه کرد وارد دسته بنديها وجناح بازيهاي سياسي نشود. ابراهيم رئيسي کانديداي سيزدهمين انتخابات رياست جمهوري ۱۴۰۰ با حضور در مسجد جامع ارشاد شهرري راي خود را به صندوق انداخت. همچنين عباسعلي کدخدايي سخنگوي شوراي نگهبان نيز رأي خود را به صندوق سيار واقع در ستاد مرکزي نظارت بر انتخابات شوراي نگهبان انداخت. علي اکبرناطق نوري نيز براي شرکت در انتخابات در ساعت اوليه رايگيري در حسينيه ارشاد حضور يافت و در انتخابات شرکت کرد. همچنين بسياري از علما ، مراجع تقليد و چهرههاي سياسي، لشکري و کشوري با حضور در پاي صندوق راي در انتخابات مشارکت کردند.
بازتاب بينالمللي انتخابات
ديروز رسانههاي خارجي سيزدهمين دوره از انتخابات رياست جمهوري کشورمان را مورد توجه قرار دادند. خبرگزاري رويترز با بازتاب حضور حضرت آيتا... خامنهاي رهبر انقلاب اسلامي پاي صندوقهاي راي گيري به اظهارات ايشان درباره اهميت مشارکت گسترده راي دهندگان در انتخابات سيزدهمين دوره رياست جمهوري کشورمان پرداخت. خبرگزاري تاس نيز نوشت: ايرانيها در هفت صبح جمعه به وقت محلي پاي صندوقهاي راي رفتند تا رايشان براي انتخابات رياست جمهوري در صندوق راي بياندازند. بيش از ۶۶ هزار مرکز راي گيري در سراسر اين کشور برقرار شده است. خبرگزاري آذربايجانيترند نوشت: مقامات رسمي ايران در حال راي دادن در سيزدهمين دوره از انتخابات رياست جمهوري اين کشور هستند. شبکه الجزيره نيز با تهيه گزارش در بخشهاي مختلف خبري با اشاره به مشارکت مردم در انتخابات، بيانات مقام معظم رهبريبعد از انداختن راي خود در صندوق را باز تاب داد. شبکه آر تي عربي نيز با انتشار ويديويي، مشارکت مقام معظم رهبري در انتخابات رياست جمهوري را بازتاب داد. بخش عربي خبرگزاري اسپوتنيک نيز در گزارشي از حضور مردم پاي صندوق هاي راي، حضور و مشارکت مقام معظم رهبري در انتخابات رياست جمهوري را پوشش خبري داد.