آرزوی مرگ خرس قطبی

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
يانگ شنگ-گلوبال تايمز/ با آنکه ايالاتمتحده تلاش ميکند از شدت تنشها با روسيه بکاهد و بر مهار چين تمرکز کند، چين و روسيه ارتباط خود را حفظ کردهاند و تعاملات دوستانه با هم دارند. برخي استراتژيستها در واشنگتن مايلند طبق دستورالعملهاي دوران جنگ سرد عمل کنند به اين معنا که روابط چين و روسيه را سرد کنند تا منافع آمريکا تامين ميشود. اما آنها در اين ديدگاه خود دچار اشتباه شدهاند، زيرا به گفته تحليلگران چيني که دقيقا همان چيزي است که رئيسجمهوري روسيه گفته است، امروزه آمريکا با اين خطر مواجه است که همان راهي را طي کند که شوروي سابق طي کرد، زيرا واشنگتن بيش از حد به خود اطمينان دارد. واقعيت اين است که هيچ تنشي بين چين و روسيه وجود ندارد و روابط اين دو کشور در بهترين حالت در تاريخ قرار گرفته است. چندي پيش ولاديمير پوتين رئيسجمهوري روسيه گفت روابط چين و روسيه به سطوح بيسابقه رسيده است و دوطرف منافع مشترک فراگيري دارند. روسيه مايل است بر عمق همکاريهاي خود با پکن بيفزايد. سخنان پوتين در حاشيه اجلاس بينالمللي اقتصاد که در سن پترزبورگ برگزار شد بيان شد و نشاندهنده ديدگاهي است که او درباره روابط دو کشور دارد. او همچنين گفته بود انتظار ندارد هيچ پيشرفت و موفقيت بزرگي در گفتوگو با بايدن در ژنو سوئيس حاصل شود، اما اميدوار است گفتوگوهاي ياد شده در جوي مثبت انجام شود.
استاد موسسه روابط بينالملل در دانشگاه امور خارجه چين ميگويد: «پوتين هيچ اعتمادي به آمريکا ندارد. در دوران پس از جنگ سرد، روسيه بارها مورد خيانت آمريکا قرار گرفته است، بنابراين نبايد انتظار داشت نشست پوتين و بايدن به نتايج بزرگ منجر شود.» در واقع آمريکا و همپيمانان اين کشور در طيفي از مسائل از جمله نظامي، امنيتي و اقتصادي روسيه را بارها و بارها نااميد کردهاند. يکي از کارشناسان ميگويد: «اگرچه رئيسجمهوري روسيه تلاشهايي براي بهبود روابط با غرب کرده است، اما غربيها اساسا احترامي براي روسيه قائل نيستند. تنها اميد آنها اين است که روسيه در صحنه جهاني در مسير افول حرکت کند. از ديد آمريکا و همپيمانهاي غربي اين کشور، روسيه يک خرس قطبي است. اين خرس قطبي در حال ضعيف شدن است. اما کشورهاي ياد شده مايلند اقدامات بيشتري براي ضربه زدن به آن انجام دهند. آنها معتقدند بهتر است روزي اين خرس بميرد، طوريکه آنها بتوانند از اين مرگ سود ببرند. پوتين کاملا از وجود اين ديدگاه در غرب درباره روسيه آگاه است.»
اما در مقابل، روابط روسيه و چين همواره بر مبناي اعتماد و احترام متقابل توسعه پيدا کرده است. وزيرخارجه روسيه و همتاي چيني او در تماس تلفني اخير خود اعلام کردند دو کشور کاملا از يکديگر در حوزه مسائلي که منافع دو کشور را تامين ميکند، حمايت ميکنند. روسيه مايل است در مسائل منطقهاي و بينالمللي با چين همکاري استراتژيک داشته باشد و دو طرف از يکديگر بهطور کامل حمايت ميکنند. آنها با سلطهطلبي مخالف هستند، از چندجانبهگرايي، حفظ صلح و ثبات حمايت ميکنند. برخي استراتژيستهاي غربي اميدوارند تنش در روابط روسيه و آمريکا کاهش يابد تا دولت آمريکا بتواند بر رقابت با چين تمرکز کند.
وزيرخارجه چين گفته است: «کشورهاي غربي ميخواهند استراتژي موفقيتآميز خود طي دوران جنگ سرد را دنبال کنند. در آن استراتژي بر رقابت با شوروي سابق تمرکز شده بود، اما واقعيت اين است که اين يک اميد واهي است. علت اينکه در دوران جنگ سرد آمريکا فرصت پيدا کرد چين را از اردوگاه شوروي سابق خارج کند اين بود که شوروي در آن دوره تهديدي جدي عليه آمريکا و چين بود در نتيجه پکن و واشنگتن بهطور خودکار درباره اينکه دشمن مشترکشان کيست به توافق رسيده بودند. اما اکنون همه چيز کاملا فرق دارد. آمريکا و نه چين، کشوري است که نقش شوروي سابق را بازي ميکند. در نتيجه دو رقيب اصلي اين کشور به سوي همکاري تنگاتنگ سوق داده شدهاند.» روسيه و چين در اين زمينه ديدگاههاي کاملا يکسان دارند و بنا به گزارش خبرگزاري تاس، پوتين گفته است به عقيده او ايالاتمتحده در حال اجراي سناريويي آشنا بهعنوان يک امپراتوري است، يعني اين کشور درباره قدرت بيانتهاي خود اطمينان دارد و مشکلات غيرضروري براي خود بهوجود ميآورد. اين روند تا جايي ادامه پيدا ميکند که آنها نميتوانند از پس اين مشکلات برآيند. پوتين همچنين گفته است همانطور که يک شهروند شوروي ميتوانست مشاهده کند، مشکل امپراتوريها اين است که آنها فکر ميکنند چنان قدرتمند هستند که ميتوانند مشکلات را پشتسر بگذارند، اما مسائل روي هم انباشته ميشود و پس از مدتي آنها ديگر نميتوانند بر مشکلات غلبه کنند. درحالحاضر آمريکا همان راهي را طي ميکند که شوروي طي ميکرد.