رایهای باطله هم حس تعهد ملی دارند هم اعتراض

همشهري/متن پيش رو در همشهري منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
غلامرضا ظريفيان/ سيزدهمين دوره انتخابات رياستجمهوري با برخورد بخشي از شهرونداني روبهرو شد که در گذشته با شور و شوق فراوان رأي ميدادند. البته پيشبيني ميشد که بهدليل انتقادها به وضع موجود و نارضايتي از روند بررسي صلاحيت کانديداها، با عدماقبال جديتر از وضعيتي که الآن رخ داده است مواجه شويم. اما بسياري از دلسوزان کشور با وجود انتقادهايي که به برخي رويهها داشتند، احساس نگراني و خطر کردند که خدايناکرده اگر پايه رأي مردم با يک کاهش جدي روبهرو شود، مملکت در برابر اسرائيليها، آمريکاييها، جريانهايي مانند سلطنتطلبان و منافقان و همه کساني که در گذشته دشمنيشان را به کشور و ملت نشان دادهاند و خير اين جامعه را هم نميخواهند، آسيب ببيند و کشور با وجود مشکلاتي که با آن روبهرو است، دچار آسيبهاي ديگري هم بشود.
بنابراين بخشي از شهرونداني که به حوزههاي اخذ رأي رفتند، هيچکدام از کانديداها را مطلوب نديدند. ولي اين سؤال مطرح است که کساني که کانديداي مطلوب نداشتند اصلا براي چه رأي دادند؟ افرادي که رأي باطله دادند از يک طرف ميخواستند پايه رأي کلان در انتخابات آسيب نبيند و از طرف ديگر هم به نوعي اعتراض خود را با همين رايهاي باطله نسبت به برخي رويهها اعلام کنند.
در دل اين رايهاي باطله، هم نوعي احساس تعهد ملي به سرنوشت کشور و ايفاي وظيفه ملي براي جلوگيري از آسيبهاي احتمالي ناشي از مشارکت کم ديده ميشود و هم نوعي اعتراض و مخالفت با روندها و رويهها. در تحليل اينکه چه کساني صاحب اين آراي باطله هستند، نميتوان همه آنها را به اصلاحطلبان نسبت داد. چون دلسوزان اين جامعه فقط اصلاحطلبان نيستند بلکه لايههايي از روشنفکران که اصلا در دستهبنديهاي سياسي رايج کشور نميگنجند نيز مردم را براي رأي دادن دعوت کردند. هر چند که تلاش اصلاحطلبان باعث شد تا يک بخشي از مردم که از جهات گوناگون ناراحتي داشتند به صحنه مشارکت در انتخابات بيايند، که بخشي از آنها آمدند و بالاخره به يک کانديدايي رأي دادند و بخشي هم رأي سفيد به صندوق انداختند.
نکته ديگري که در اين انتخابات وجود داشت اين بود که رأي کانديداهايي که وعدههاي کميشده و مشخصي در حوزه يارانه نقدي، پرداخت حقوق به زنان خانهدار و... داده بودند، مورد استقبال مردم قرار نگرفتند. همين نشاندهنده اين است که جامعه ما هوشمند است. درست است که سطح مطالعات کلاسيک پايين آمده اما سطح رجوع به اخبار سياسي و دنياي مجازي خيلي گسترده و وسيع شده است.