روزنامه جوان: طالبان می گویند اصلاح شده ایم!

روزنامه جوان/متن پيش رو در جوان منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
طالبان در کشاکش کمپين نظامي براي تصرف مناطق و شهرهاي افغانستان، يک بار ديگر تأکيد کرد که تمامي نظاميان خارجي بايد از افغانستان خارج شوند، ولي قول داد که چنين سناريويي را با تصرف نظامي کابل جبران نخواهد کرد. دو سخنگوي طالبان در گفتگوهايي جداگانه چنين ابراز ميکنند که اين گروه اصلاح شده، رهبرانش «پختهتر» عمل ميکنند، دنبال تصرف نظامي کابل، پايتخت افغانستان نيستند و ديگر به ديپلماتها و اتباع غيرنظامي خارجي آسيب نخواهند رساند.
بنابر توافق ميان طالبان و امريکا، در ازاي خروج نظاميان خارجي از افغانستان، طالبان متعهد شده به القاعده و ديگر گروههاي افراطي اجازه ندهد در مناطق تحت اختيارش فعاليت کنند. سهيل شاهين، سخنگوي طالبان ديروز با تأکيد بر اين موضع طالبان گفت که اين گروه سوداي دامن زدن به خشونت ندارد و به شبکه خبري بيبيسي گفت که طالبان هيچ نقشي در بروز خشونتها نداشته است و بخشهايي که به تصرف اين گروه درآمدهاند، با ميانجيگري ريشسفيدها و خودداري نظاميان افغان از جنگيدن سقوط کردهاند. شاهين در بخش ديگري از اين گفتگو به چشماندازي کوتاه درباره اهداف طالبان در افغانستان پرداخت و گفت: «اين گروه بنابر تصميمهاي رهبري خود عمل خواهند کرد و تصرف نظامي کابل سياست اين گروه نيست، اما هيچ سرباز خارجي از جمله پيمانکاران نظامي نبايد در افغانستان باقي بمانند.» شاهين از خروج نظاميان امريکايي از بگرام به عنوان اقدامي تاريخي ياد کرده و ميگويد: «اگر نظاميان آنها برخلاف توافق دوحه در افغانستان باقي بمانند، آن وقت رهبران ما درباره اقدام مقتضي تصميمگيري خواهند کرد.» ديروز مشرقنيوز هم گفتوگوي جداگانهاي از ذبيحالله مجاهد، سخنگوي ديگر طالبان منتشر کرده که در آن ذبيحالله مجاهد گفته که ما ميخواهيم دولت مستقلي تشکيل دهيم: «جهان بايد به ما احترام بگذارد؛ همان قدر که ما به آنها احترام گذاشتهايم. ديگر نميخواهيم دولتي در افغانستان روي کار باشد که نوکري بيگانه را بکند.»رهبر طالبان از «صبر استراتژيک» امارت اسلامي افغانستان صحبت کرده و گفته که «ما عوض شدهايم.» او اين را که طالبان فعلي با طالبان دهه ۹۰ متفاوت شده است، قبول دارد و ميگويد: «امارت اسلامي با امارت سابق متفاوت است؛ ما باتجربه و پختهشدهايم، ما ورزيده شده و مشکلات را درک کردهايم، ما باحوصلهتر شدهايم. بسياري از رهبران ما سنشان بيشتر شده بر همان اساس باتجربهتر نيز شدهاند. آنها بيشتر مطالعه کرده و از اوان جواني بيرون آمدهاند، پس طبيعي است که متفاوت شده باشيم.» او ميگويد: «ما اطمينان ميدهيم که امارت اسلامي به کسي آسيب نميرساند و اجازه جنگ داخلي در افغانستان را به هيچ گروهي نميدهيم.» مجاهد از ايران نيز خواسته که به طالبان اعتماد داشته باشد و برخلاف تجربه دهه ۱۹۹۰، وعده کرده که «رابطه ما با جمهوري اسلامي ايران برادرانه خواهد بود؛ ما ميخواهيم کشورهاي همسايه با يکديگر رابطه دوستانه داشته باشند.» او ميگويد: «ما با ملت ايران که خانه مهاجرين ماست و مرز مشترک با ما و اشتراکات فرهنگي فراوان با افغانستان دارد، انتظارات رابطه حسنه داريم. ما ميخواهيم ايران به ما اعتماد داشته باشد و ما بر همان اساس به آنها اعتماد کنيم. در حال حاضر رابطه ديپلماتيک مناسب با ايران داريم و دفتر سياسي چندين سفر به تهران داشته و نتايج مناسبي از اين مذاکرات داشتهايم.»
موضعگيري سخنگوي طالبان در حالي ابراز شده که قرار است شماري از سربازان امريکايي براي حفاظت فرودگاه کابل و سفارت امريکا در افغانستان باقي بمانند. همچنين، تعداد کمي از نيروهاي ويژه ارتش انگليس نيز در افغانستان حضور خواهند داشت. سهيل شاهين به پارهاي از نگرانيها از جمله حمله به اماکن ديپلماتيک نيز پرداخته و گفت که نيازي به نيروهاي محافظتي براي آنان نياز نيست. وي تصريح کرد: «سازمانهاي غيردولتي، کارمندان آنها و سفارتخانهها نياز مردم ما است. خطري از جانب ما متوجه آنها نخواهد شد.»
هشدار درباره تکرار وضعيت عراق
با وجود ابراز اطمينان طالبان، پيشرويها و تصرفات آن بسياري را نگران کرده است. طالبان ديروز اعلام کرد که دو بخش ديگر در ولايات تخار و بدخشان واقع در شمال شرق افغانستان را تصرف کرده و در تخار با تصرف يک مقر محلي پليس توانسته است، مهمات و وسايل نقليه آنها را در اختيار بگيرد. در بدخشان نيز احتمالاً ۱۵۰ سرباز ارتش افغانستان خودشان را به طالبان تسليم کرده و به آنها پيوستند. ژنرال اسکات ميلر، فرمانده نظامي ارشد امريکا که روند خروج نيروها را تحت نظر دارد، در گفتوگويي با شبکه خبري بيبيسي، درباره پيشرويهاي ميداني طالبان ابراز نگراني کرد و گفت: «اوضاع امنيتي خوب نيست. افغانها ميدانند که وضعيت خوب نيست. طالبان در حال پيشروي است. اگر در آينده تحرکي براي تصرف نظامي باشد، آن شرايطي که ما در اينجا ايجاد کرديم، براي آينده افغانستان خوب نيست.»
مايکل مککال، جمهوريخواه ارشد کميته روابط خارجي مجلس نمايندگان امريکا يک شنبه در سخناني همراستا با ميلر، جو بايدن را مسئول تبعات خروج از افغانستان دانست و دولت بايدن را به دليل بيبرنامگي، تدارکات در زمينه خروج نيروها، بازي سياسي از طريق تصميم به خاتمه طولانيترين جنگ امريکا متهم کرد. اين جمهوريخواه امريکايي گفت نگران است که افغانستان مسير عراق را طي کند و افزود: «من يک جنگ داخلي بزرگ را در اين کشور پيشبيني ميکنم و نگران سفارت امريکا در کابل هستم.»