نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

برق مناطق کم برخوردار شهر بیشتر قطع می شود؟

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی
برق مناطق کم برخوردار شهر بیشتر قطع می شود؟

آخرين خبر/متن پيش رو در فراز منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

قطعي برق در نقاط پايين شهر بيشتر از بالاي شهر مي‌رود، موضوعي که برخي در شبکه اجتماعي آن را به فاصله طبقاتي مربوط کرده‌اند.
در شرايط کنوني جامعه که شهروندان از مشکلات اقتصادي و عدم وجود منابع ثابت درآمدي رنج مي‌برند، شکاف طبقاتي و فاصله ايجاد شده بين افراد پردرآمد و کم درآمد بيش از پيش حساسيت برانگيز شده و اعتراض‌هايي را در فضاي مجازي به دنبال داشته است. برخي شهروندان مي‌گويند مناطق پايين و حاشيه شهر با قطعي برق بيشتر و طولاني‌‌تري نسبت به مناطق شمال شهر روبرو هستند. اين در حالي است که خانوارهاي ساکن در اين مناطق نسبت به ساکنان شمال شهر، بسيار کم‌تر برق مصرف مي‌کنند اما در برخي روزها با چندين بار قطعي برق روزانه مواجه بوده‌اند.  از سويي ديگر پيش از اين دولت اعلام کرده بود که برق واحدهاي پرمصرف را قطع خواهد کرد يا جريمه‌هاي زياد برايشان در نظر خواهد گرفت ولي ديديم که اين راهکار هم جواب‌گوي کاهش مصرف برق نبوده است. 

خبرنگار فراز براي پيگيري اين موضوع با شماره تلفن گوياي ۱۲۱ که به گزارش‌هاي قطعي برق مربوط مي‌شود تماس گرفت اما هنگامي که به گزينه مورد نظر مي‌رسيديم تلفن قطع مي‌شد. از سوي ديگر قطعي‌هاي روزهاي اخير در موارد بسيار پر شمار، مغاير با برنامه اعلامي بوده و امکان اعتماد به برنامه قطعي برق، از شهروندان سلب شده است. باتوجه به اين شرايط مدرکي در دست نيست تا به صورت دقيق بگوييم که آيا در شمال شهر تهران برق بيشتر مي‌رود يا در جنوب شهر. طبق تحقيقات خبرنگار ما مشخص شد در محله نازي آباد تهران روز گذشته ۳ بار و مجموعا حدود شش ساعت برق قطع بود ولي در بلوار اندرزگو تنها يک‌بار آن هم به مدت ۲ ساعت و نيم با قطعي برق روبه‌رو شده‌اند. 

حسن مرادي، استاد حقوق اقتصاد و انرژي دانشگاه تهران معتقد است که برخي قطعي برق‌ها مي‌تواند به صورت تصادفي باشد و دولت بين بالاي شهر نشينان و اقشار کم درآمد جامعه فرقي نمي‌گذارد ولي اين موضوع بايد پيگيري شود تا در اين مورد تبعيضي وجود نداشته باشد.

او در همين مورد به خبرنگار فراز مي‌گويد: «در حکومت پيشين يک بار در برنامه‌اي اتاق کنترل برق شهر تهران را نشان مي‌داد و هنگامي که مصرف برق به اوج خود رسيد مسوول مربوطه به کارمند خود گفت «برق محله مولوي» را قطع کنيد و همين موضوع باعث اعتراضاتي در آن مقطع شد. اينکه آيا آنها به عمد برق منطقه‌‎اي در پايين شهر را قطع کرده‌اند تا برق بيشتر به شمال شهر برسد مشخص نيست ولي اين نوع رفتار مي‌تواند باعث نارضايتي شهروندان بشود و براي اين کار دولت بايد يک الگوي دقيقي داشته باشد. در نهايت بايد بگوييم که اين نوع رفتارها از سوي دولت کار قشنگ نيست.»

نماينده پيشين مجلس شوراي اسلامي با اشاره به مصرف برق در اقشار بالا و پايين جامعه اضافه مي‌کند: «باتوجه به اينکه در مناطق شمال تهران متراژ خانه‌ها بسيار زياد است و در هر خانه چندين کولر روشن است ولي در جنوب شهر ما شاهد تراکم بالاي جمعيت هستيم با خانه‌هاي کوچک ولي با اين وجود مقدار مصرف برق در پايين شهر و شمال شهر فاصله زيادي دارند و قابل مقايسه نيست. يکي از دليل فهم اينکه کدام اقشار از نظر اقتصادي ضعيف‌تر هستند همين ميزان مصرف برق خانوارها است. هرچه خانوار درآمد بيشتري داشته باشد طبيعتا وسايل گرمايشي، سرمايشي و ... که با برق کار مي‌کنند بيشتري در اختيار دارد. اين موضوع نياز به فرهنگ‌سازي دارد که در مناطق مختلف شهروندان مقدار برق کمتري مصرف کنند.»

اين استاد دانشگاه با انتقاد از نوع رفتار مسوولان در قبال مصرف برق ادامه مي‌دهد: «در شعار مي‌بينيم که مسوولان جمهوري اسلامي از شهروندان مي‌خواهند تا در مصرف برق صرفه‌جويي کنند تا با کاهش قطعي برق روبه‌رو باشيم ولي در مشاهدات‌مان مي‌بينيم که کولر اتاق مديرکل‌ها شبانه روز روشن است و در حالي که مي‌توانند از نوري که وارد اتاق کار مي‌شود استفاده کنند و از لامپ‌هاي کم مصرف استفاده کنند با اين شرايط نمي‌توان از شهروندان خواست که در مصرف برق صرفه‌جويي کنند. همچنين در بانک‌ها مي‌‎بينيم که به صورت هم زمان چندين کولر پر مصرف روشن است. براي فرهنگ‌‍سازي ابتدا خود مسوولان و مديران بايد الگوي شهروندان باشند.»

مرادي با تاکيد بر فرهنگسازي در حوزه مصرف انرژي‌ها در ايران اضافه مي‌کند: «ما به‌عنوان شهروندان وظيفه شناس بايد به‌‎صرفه‌جويي توجه داشته باشيم و بتوانيم آن را در بين اطرافيانمان ترويج بدهيم و بر استفاده از انرژي‌هاي تجديد ناپذير تاکيد کنيم. نبايد بانک‌ها، بخش‌هاي دولتي و فروشگاه‌ها با چندين لامپ و چراغ و سيستم‌هاي سرمايشي باعث افزايش مصرف برق بشوند. به‌خصوص در اين وضعيت که با کمبود برق روبه‌رو هستيم. بايد به شهروندان بياموزيم که وقتي مي‌توان تا حد نياز روشنايي و سرمايش داشته باشيم چرا بايد مصرف بيش از حد به انرژي کشور تحميل شود؟ شهروندان بايد به اين جمع بندي برسند در هنگامي که دولت توانايي توليد برق به اندازه را ندارد خودشان با صرفه‌جويي در مصرف برق صرفه‌جويي کنند.»

او در پايان مي‌گويد: «عدم فرهنگسازي باعث شده است که حتي در سوپرمارکت‌ها هم مي‌بينيم براي نشان دادن محصولات‌شان در ويترين‌ها آنقدر چراغ پرمصرف به کار مي‌برند که بيشتر به لامپ فروشي شبيه است تا سوپر مارکت. در اين شرايط همه بايد دست‌به‌دست هم بدهيم و در مصرف برق صرفه‌جويي کنيم و همچنين اميدوار باشيم تا شاهد بارش باران باشيم.» 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره