نماد آخرین خبر

روایت های غیرواقعی

منبع
صبح نو
بروزرسانی
روایت های غیرواقعی

صبح نو/متن پيش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرين خبر به معناي تاييد آن نيست

برجام حالا سال‌هاست به تراژدي مديريت کشور تبديل شده است؛ تراژدي‌اي که سياست، اقتصاد و ديگر شئونات زندگي مردم ايران را به گروگان گرفته و نه‌تنها آورده‌اي را در سبد آن‌ها قرار نداده است، بلکه معطل گذاشتن کشور و دل بستن به حل موضوعات از اين دريچه، سال‌هاي زيادي را از آن‌ها ربوده است. برجام در ماه‌هاي اخير و به‌واسطه نشست‌هاي تکراري وين، بار ديگر به صدر اخبار کشور آمد و دولتمردان و دلخوشان به غرب بار ديگر گمان کردند شرايط براي بهره‌مندي از اين توافق بي‌حاصل فراهم شده است؛ گماني که حالا بيش از هر زماني بيهوده بودن آن هويدا شده است. در ماه‌هاي منتهي به انتخابات رياست‌جمهوري گمانه‌زني و پالس‌هاي بسياري براي آمريکايي‌ها فرستاده مي‌شد تا شايد اقدامي انجام شده و دست خالي برجاميان را پر کند اما غربي‌ها نه‌تنها به اين پالس‌ها وقعي ننهادند، بلکه بر مواضع خصمانه خويش بيش از پيش، تاکيد گذاشتند.
در هفته‌هاي اخير کار به جايي رسيد که حتي رييس‌جمهور و ديگر رفقايش تمام تلاش خود را براي به سرانجام رسيدن برجام به کار بستند و حتي از تن دادن به يک توافق بد ديگر نيز ابايي نداشتند؛ موضوعي که به خيال آن‌ها به سرانجام نرسيد. روحاني و اصلاح‌طلبان که توافق در وين را تنها راه خود براي سرپوش گذاشتن بر عملکرد فاجعه‌آميز هشت‌ساله گمان مي‌کردند در روزهاي پاياني حکمراني گويا از اين موضوع نيز قطع اميد کرده‌اند.
 
مواضع تکراري روحاني
 رييس‌جمهور در 23تيرماه در جلسه هيات دولت دراين‌باره گفت که « اگر اصل۶۰ قانون اساسي مورداحترام بود و در اوايل آذر لطمه نمي‌خورد و اگر ۱۱آذر را نداشتيم در اسفندماه تحريم مردم برداشته شده بود و امروز مردم مي‌ديدند چه شرايطي بر کشور حاکم بود و فروردين و ارديبهشت و خرداد و تير ديگري را مي‌ديديم، به‌هرحال آنقدري که مقدور بوده، دولت و وزارت خارجه و بخش‌هاي ديگر تلاش کرده‌اند و امروز يک سفره آماده است که بايد در باز شود و مردم بيايند کنار اين سفر بنشينند.» رييس‌جمهور درحالي وعده‌هاي خود را تکرار مي‌کند که در سال‌هاي گذشته بارها شاهد اظهارات اينچنيني از جانب وي بوده‌ايم و بارها هم مشخص شده است که دل بستن به غربي‌هاي نه‌تنها فايده‌اي ندارد، بلکه کشور را از حرکت بازمي‌دارد.
روحاني در ادامه بيان کرد: حالا فرصت دولت دوازدهم را از دستش گرفتند اما اميدواريم دولت سيزدهم بتواند اين کار را تکميل کند. فرقي نمي‌کند که دولت دوازدهم يا دولت سيزدهم موفق باشند ولي براي اينکه 6ماه فرصت ازدست‌رفته بسيار متاسفيم و اميدواريم بتوانيم تا لحظه آخري که سر کار هستيم به وعده‌هاي خود عمل کنيم. 
ما در زمينه تحريم اقداماتي را که لازم بوده انجام داده‌ايم و در گزارش اخير وزير خارجه هم آمده و مردم مي‌توانند بخوانند و کامل ببينند که صحنه چگونه بوده و در کجا هستيم.
روحاني که به‌جاي پذيرفتن مسووليت به‌دنبال بهانه‌هاي واهي براي فرار از پاسخگويي و هشت‌سال معطل نگه‌داشتن کشور بر سر «هيچ» است روز پنجشنبه 31تيرماه نيز مجددا با بيان اينکه درمورد تحريم اگر قانون مجلس جلوي ما را نگرفته بود، قبل از عيد نوروز تحريم را برداشته بوديم، گفت: دولت به همه وظايف خود در زمينه تحريم عمل کرده و در گزارش اخير وزير امورخارجه کاملا روشن است که به چه توفيقاتي دست يافتيم.
حالا رييس‌جمهور و رفقايش در پايان کار به‌جاي گزارش متقن به مردم و تحليل چرايي ايستادن چرخ‌هاي کشور به اميد برجام، به گزافه‌گويي و انداختن تقصير به گردن نهادهاي ديگر روي آورده است تا راه را گم کرده و مردم را به بيراهه بکشاند؛ آن هم بدون اينکه اشاره‌اي به بدعهدي و عدم همکاري آمريکايي‌ها در خلال مذاکرات داشته باشد.
 
ادامه زياده‌خواهي‌هاي آمريکا
 مهدي محمدي، کارشناس مسائل سياسي دراين‌باره در توييتر نوشته است که «هنوز در مذاکرات بسياري مسائل باقي مانده و لذا حرف از اتمام مذاکرات بي‌معناست. در موضوع تحريم‌ها، نه‌تنها آمريکا تضميني براي حداقل انتفاع اقتصادي ايران نداده، بلکه حتي زير بار لغو تحريم‌هاي دوره ترامپ ازجمله کاتسا که مادر تحريم‌هاست هم نرفته است.»
وي در بخش ديگري از اين رشته توييت نوشته است که «آمريکا هيچ فرمول واقعي براي راستي‌آزمايي اجراي تعهداتش را هم نپذيرفته و روي يک زمان‌بندي مضحک اصرار دارد که در نتيجه آن ايران کل برنامه هسته‌اي خود را تعطيل مي‌کند، بي‌آنکه کمترين تضميني در اختيار داشته باشد که آمريکا واقعا و عملا تحريم‌ها را برخواهد داشت.»

آنطور که پيداست مذاکرات وين نه‌تنها به سرانجام نرسيده، بلکه در ابتدايي ترين آن هم دچار مشکل است و غربي‌ها و آمريکايي‌ها همانطور که بارها اعلام کرده بودند اراده‌اي جدي براي رسيدن به توافق ندارند. اصرار بر زمانبر بودن و عدم اراده براي بازگشت به تعهدات برجامي از همان روزهاي اول، ابتر بودن روند وين را به رخ مي‌کشيد؛ موضوعي که روحاني و حاميانش تمايلي به ديدن آن نداشتند.
همه اين‌ها دليلي جز زياده‌خواهي‌ها و بدعهدي‌هاي طرف غربي و آمريکايي ندارد و ارتباط آن با قانون مجلس و مسائل داخلي بازي سياسي ديگري است که بايد منافع جناحي را توجيه کند و هيچ منشايي از واقعيت ندارد؛ رييس‌جمهور و مذاکره‌کنندگان به‌خوبي به اين موضوع واقف‌اند و پرداختن به مسائل حاشيه‌اي تنها فرار روبه‌جلو به‌دليل دستان خالي و عملکرد ضعيف است.
 
فرافکني‌هاي ربيعي
 علي ربيعي، سخنگوي دولت نيز در آخرين نشست خود با اصحاب رسانه به اين موضوع پرداخت و گفت که متاسفانه و ازآنجايي‌که متن مصوبه مجلس در آذر گذشته علاوه بر مداخله‌ غيرمرسوم‌ در امور اجرايي، فراتر از توافق برجام به نگارش درآمده است، نه‌تنها در اين مدت بر پيچيدگي مذاکرات افزود، بلکه اساسا نمي‌توان نتايج گفت‌وگوها در چارچوب برجام را با مفاد اين قانون فراتر از برجام تطبيق داد. به همين دليل بود که دولت از همان روز اول مکررا مخالفت خود را با اين روند نامعمول مجلس شوراي اسلامي اعلام کرد و بر غيرمفيد بودن اين قانون درحالي‌که مذاکرات احياي برجام به‌طور طبيعي پيچيدگي‌هاي حقوقي و فني بغرنجي دارد، تاکيد کرده است.
وي ادامه داد: امروز به‌وضوح شاهديم که زيرپا گذاشتن رويه‌هاي معمول تصميم‌گيري و ورود موازي و غيرکارشناسي مجلس به موضوعي که پيش از اين ساختار و سازمان روشن و سنجيده‌اي در چارچوب تصميم‌گيري داشته، نه‌تنها کمکي به تسريع مذاکرات و حصول نتيجه بهتر نکرده بلکه ابهام‌هاي تازه‌اي را در مسير بررسي نتايج مذاکرات ايجاد کرده که از نظر دولت نتايج سازنده‌اي به‌دنبال ندارد.
مواضع ربيعي نيز در ادامه فرافکني‌هاي رييسش، حکايت از يک عمليات گسترده رسانه‌اي دارد که هدفش به حاشيه بردن مشکلات مردم و دعواي ساختگي با ديگر نهادهاست، تا خوش‌رقصي و اميد واهي به غربي‌ها را توجيه کنند. آن‌ها که حالا از آمريکايي‌ها و دوستي دوباره با کدخدا نااميد شده‌اند به‌دنبال مرجع ديگري مي‌گردند تا ناکامي‌هاي‌شان را به گردن آن‌ بيندازند.
اين مواضع و اظهارات انتقادهاي بسياري را در پي داشت. سيدنظام موسوي در واکنش به اظهارات علي ربيعي تاکيد کرد: بررسي‌هاي هيات تطبيق نشان داد مذاکرات وين اساسا قادر به لغو موثر تحريم‌ها به‌گونه‌اي که منجر به انتفاع اقتصادي براي کشور شود، نبوده و دولت در لغو تحريم‌ها شکست خورده است. وي افزود: هم آقاي ربيعي و هم آقاي روحاني در حال ارائه روايت‌هاي کاملا غيرواقعي از نتيجه مذاکرات هستند و البته مردم به خلاف‌گويي‌هاي آقايان عادت کرده و کمتر کسي اين اظهارات را جدي مي‌گيرد.


پروژه فريب افکارعمومي
 سخنگوي هيات‌رييسه مجلس با بيان اينکه واقعيت با اظهارات مقام‌هاي دولت فاصله فراوان دارد، گفت: قانون مجلس مهم‌ترين دارايي تيم مذاکره‌کننده در مذاکرات ماه‌هاي اخير بوده و مراجعه به متن مذاکرات که در اختيار مجلس هست، نشان مي‌دهد اگر قانون مجلس نبود اساسا تيم مذاکره‌کننده چيزي براي چانه‌زني نداشت.
وي افزود: در صورت صلاحديد شوراي عالي امنيت ملي، پيشنهاد ما اين است که متن جمع‌بندي هيات تطبيق منتشر شود، تا همه ملت شريف ايران در جريان موضوعات قرار بگيرند و واقعيت‌هاي مذاکرات اخير براي افکار عمومي روشن شود.
  

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره