نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

شوک هزینه درمان به سبد خانوارها با تاخیر در واکسیناسیون

منبع
همشهري
بروزرسانی
شوک هزینه درمان به سبد خانوارها با تاخیر در واکسیناسیون

همشهري/متن پيش رو در همشهري منتشر شده و بازنشرش در آخرين خبر به معناي تاييد آن نيست

اثر تعلل در اجراي واکسيناسيون در سبد هزينه‌ خانوارهاي ايراني به‌نمايش درآمد 

تازه‌ترين اطلاعات مرکز آمار و اطلاعات راهبردي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي نشان مي‌دهد سهم هزينه‌هاي بهداشت و درمان در سبد هزينه‌هاي خانوار در تير‌ماه امسال با افزايش مواجه و به يکي از 3عامل اصلي تورم‌زايي در يک‌ماه گذشته تبديل شده است. به‌نظر مي‌رسد افزايش در هزينه‌هاي بهداشت و درمان به‌دليل شيوع موج پنجم کرونا و رشد هزينه‌هاي درمان اين بيماري در مواجهه با سويه دلتاي کرونا بوده است.
به‌گزارش همشهري، با تعلل در اجراي واکسيناسيون، موج پنجم کرونا در تيرماه امسال به اوج خود رسيد. آمار‌ها نشان مي‌دهد با افزايش تقاضا براي اقلام درماني، قيمت اين محصولات و همينطور خدمات مرتبط با بيماران کرونايي در حال رشد است. طبق اطلاعات موجود، اين افزايش هزينه‌ها در بخش بهداشت و درمان، اثر خود را به‌خوبي در تورم تير‌ماه امسال نشان داده و يکي از 3عامل اثر‌گذار در رشد تورم تيرماه امسال بوده است.
گزارش‌هاي دريافتي نشان مي‌دهد با شيوع موج پنجم کرونا تعداد تخت‌هاي بيمارستاني بيش از گذشته به اشغال بيماران درآمده و حتي به‌گفته بسياري از خانواده‌ها، تامين داروهاي حياتي بيماران کرونايي به دشواري انجام مي‌شود.
صف‌هاي طولاني براي دريافت دارو‌هاي وي‍ژه بيماران کرونايي حتي در مراکز دولتي، اين روز‌ها به دغدغه بيماران کرونايي تبديل شده و همين عامل به افزايش هزينه‌هاي بهداشت و درمان منجر شده است؛ به‌طوري که تحت‌تأثير رشد تقاضا براي اقلام درماني بيماران کرونايي، قيمت‌ها هم افزايش يافته. اطلاعات دريافتي همشهري نشان مي‌دهد در برخي مراکز درماني قيمت داروهاي مختص درمان کرونا، بالاتر از نرخ‌هاي مصوب به فروش مي‌رسد. از نظر اقتصادي زماني که تقاضا براي يک محصول زياد مي‌شود، قيمت آن محصول افزايش مي‌يابد و آمار‌هاي موجود از نرخ تورم ماهانه نشان مي‌دهد شيوع موج پنجم کرونا به افزايش هزينه‌هاي خانوار منجر شده و حتي خود يک عامل مهم براي رشد تورم ماهانه در تير امسال بوده است. ناظران آگاه مي‌گويند، آمارهاي رسمي گوياي اين واقعيت است که تعلل در اجراي واکسيناسيون عمومي، در حال نشان دادن اثر خود در سبد هزينه خانوارهاي ايراني است.

افزايش اثر هزينه درمان در تورم
مرکز آمار و اطلاعات راهبردي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي در تازه‌ترين گزارش تحليلي خود از نرخ تورم تيرماه امسال اعلام کرد: سهم 3گروه از هزينه‌ها در تير‌ماه امسال بيش از ساير گروه‌ها بوده و به افزايش تورم و سبد هزينه‌اي خانوار منجر شده است. آمار‌هاي ارائه شده نشان مي‌دهد افزايش اجاره خانه، بهداشت و درمان و حمل‌ونقل ازجمله مهم‌ترين دلايل رشد تورم در تيرماه امسال بوده است. نکته حائز اهميت اين است که در خردادماه وزن يا سهم گروه سبزي و حبوبات بيشتر از گروه بهداشت و درمان بوده، اما در تيرماه وزن هزينه‌هاي بهداشت و درمان در تورم ماهانه بيشتر شده و اين به‌ آن معناست که سهم هزينه‌هاي بهداشت و درمان در سبد مصرفي خانواده‌ها در تير‌ماه امسال بيشتر از ماه‌هاي گذشته بوده است. اطلاعات موجود نشان مي‌دهد علت اصلي اين رويداد شيوع موج پنجم کرونا در ايران به‌دليل تأخير در واکسيناسيون بوده است. محاسبه ضريب تأثير کالاها و خدمات مختلف در سبد تورم نشان مي‌دهد 4گروه از کالا و خدمات يعني مسکن، خوراک، بهداشت و درمان و حمل‌ونقل بيشترين وزن را در سبد هزينه‌هاي خانواده‌ها دارند و اين کالاها 76درصد از ضريب اهميت سبد کالاها و خدمات موردنياز خانوارهاي شهري و روستايي را به‌خود اختصاص داده‌اند. در چنين شرايطي به‌نظر مي‌رسد چنانچه برنامه‌هاي تزريق واکسن با سرعت بيشتري دنبال نشود و پاندمي کرونا به کمبود‌هاي بيشتري در حوزه بهداشت و درمان منجر شود، سهم هزينه‌هاي بهداشت و درمان در سبد هزينه‌هاي خانواده و تورم افزايش مي‌يابد. افزايش سهم هزينه‌هاي بهداشت و درمان در سبد خانوارهاي ايراني، در شرايطي است که نرخ تورم به شکلي فزاينده در حال رشد است و همزمان اقتصاد در رکود به سر مي‌برد؛ دو لبه يک شمشير که مي‌تواند اقتصاد نحيف خانوارهاي ايراني را بيش از گذشته تحت‌تأثير قرار دهد. مطابق نظريات اقتصادي تورم هميشه برخلاف سياست‌هاي فقرزدايي عمل مي‌کند؛ به‌عبارت بهتر با افزايش قيمت کالاها، قدرت خريد مردم کاهش مي‌يابد و اين موضوع روي رفاه خانوارها تأثير مي‌گذارد.

دلايل رشد تورم
مرکز آمار و اطلاعات راهبردي وزارت کار اعلام کرده افزايش تورم در سال‌هاي اخير حاصل 4عامل بوده که مهم‌ترين آنها افزايش حجم نقدينگي و افزايش قيمت دلار است. با اين حال افزايش تورم، انتظاري که تورم کاذب را در پي داشته و افزايش تقاضاي يکباره براي برخي اقلام مانند مرکبات، مواد شوينده به‌علت شيوع کرونا از ديگر عوامل رشد تورم در سال‌هاي اخير بوده است. اين تحليل نشان مي‌دهد نرخ تورم از ارديبهشت1397 شتاب بيشتري گرفته و علت اين جهش، اثر رواني دور جديد تحريم‌ها بوده است. اين اطلاعات همچنين نشان مي‌دهد در سال1399 شيوع کرونا به تورم دامن زده است.
شيوع کرونا در سال1399 روي عرضه و تقاضاي برخي اقلام خوراکي و همينطور شوينده‌ها تأثير گذاشت و به رشد قيمت اين محصولات منجر شد. کرونا همچنين محدوديت‌هاي تجاري زيادي ايجاد کرد و به بسته شدن مرزها منجر شد. با بسته شدن مرزها محدوديت‌هاي بيشتري در صادرات و واردات کالا‌ها ايجاد شد که اين موضوع خود يکي از دلايل اصلي رشد تورم بود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar