نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

معامله کاظمی و بایدن

منبع
انتخاب
بروزرسانی
معامله کاظمی و بایدن

انتخاب/متن پيش رو در انتخاب منتشر شده و بازنشرش در آخرين خبر به معناي تاييد آن نيست

الاخبار چاپ بيروت در مطلبي به قلم حسين ابراهيم نوشت: ايالات متحده تلاش مي کند موافقت عراق براي اشغال اين کشور را به دست آورد و اين بار، اين مهم پس از تغيير نام مأموريت آمريکا و تبديل آن به «نيروهاي مستشاري» براي جنگ با داعش، واقع مي شود، تا مانعي باشد در برابر درخواستها براي خروج نيروهاي آمريکايي از عراق، اين مساله در ديدار بايدن و الکاظمي رسما اعلام مي شود. به نظر مي رسد اين اقدام واشنگتن با هدف «ساکت کردن» نيروهايي در عراق صورت مي گيرد که خواهان خروج کامل آمريکايي ها هستند، اما هدف واقعي از باقي ماندن اين نيروها تحت عناوين ديگر، مقابله با ايران و متحدان ان در عراق و سوريه است، هدفي که نيروهاي عراقي نيز براي تحقق آن با واشنگتن همراهي مي کنند، به اين اميد که به کمک آمريکا بتوانند در درگيري سياسي با هم پيمانان تهران، موفق باشند.

اين دريافتي از خلاصه مذاکرات آمريکا و عراق در چارچوب گفتگوهاي راهبردي در مورد خروج نيروهاي آمريکايي است. مأموريت نيروهاي جديد آمريکا، ظاهرا ارائه حمايت هوايي، لجستيکي، مشاوره اي و اطلاعاتي براي نيروهاي عراقي در مبارزه با داعش است، اما اين توصيف، منعکس کننده کامل واقعيت نيست، چرا که بيانيه پنتاگون در مورد مذاکراتي که مشاور امنيت ملي عراق آن را رهبري کرد، به اين مطلب اشاره داشت که دو طرف بر نياز نيروهاي آمريکايي به تامين امنيت از سوي نيروهاي امنيتي عراق تاکيد کردند.

اين عبارت اخير، با اينکه از هر اشاره مستقيمي به ايران خالي است، نشان دهنده نياز نيروهاي اشغالگر به حمايت در برابر تهديدي است که به عقيده واشنگتن، از سوي تهران و نيروهاي وابسته به آن، وجود دارد.

در اين ميان، رهبر اقليت در کنگره، مکونل، تصريح کرده زمان حاضر براي اعلام پايان مأموريت امريکايي ها در عراق، مناسب نيست، چرا که حضور داعش در عراق و سوريه ادامه دارد.

به هر حال، اين تغيير در طبيعت مأموريت آمريکا، به تصميم مجلس نمايندگان عراق در مورد اخراج نيروهاي آمريکايي از اين کشور پاسخ مثبت نمي دهد. اختلاف نظر بين نمايندگان مجلس عراق و انچه در حال حاضر مورد مذاکره قرار مي گيرد، منعکس کننده اين واقعيت است که تمام نيروهاي عراقي خواستار خروج کامل آمريکا از عراق نيستند و اين اختلاف حتي در بين نيروهاي شيعه نيز وجود دارد، عده اي از عراقي ها به دنبال بقاي حضور آمريکا در اين اين کشور هستند، تا توازني با نفوذ تهران در عراق ايجاد شود، به همين دليل و در سايه وجود مخالفت محکم با حضور آمريکايي ها در عراق، پيش بيني مي شود پس از بازگشت الکاظمي از واشنگتن، جدال شديدي در اين کشور عربي ايجاد شود.

در همين رابطه، نماينده ائتلاف الفتح، کريم عليوي تاکيد مي کند با بقاي نيروهاي اشغالگر مخالف است. وي در گفتگو با الاخبار تصريح کرده مذاکره ضروري است و ما از آن استقبال مي کنيم، باقي ماندن نيروهاي آمريکايي، باعث نگراني ماست، چرا که آمريکايي ها در مسائل عراق دخالت و حق حاکميت ما را نقض مي کنند و جامعه بين الملل، عراق را يک دولت اشغال شده مي داند. عليوي خاطر نشان مي کند ما در مجلس نمايندگان به خروج نيروهاي آمريکايي از عراق رأي داده ايم و تصميم ديگري نداريم. اما مذاکرات يک امر طبيعي براي تسريع در روند خروج آمريکايي هاست.

در مقابل، به نظر نمي رسد موضع جريان ملي الحکمه به رهبري عمار الحکيم به همين شدت باشد، همانطور که فادي الشمري، در گفتگو با الاخبار تصريح مي کند: نياز به نيروهاي خارجي منتفي شده و تصميم پارلمان عراق، اخراج نيروهاي بيگانه از اين کشور است، اما ما ارزيابي اهميت وجود مشاوران و مربيان نظامي در چارچوب مأموريت ائتلاف بين المللي را به دولت عراق واگذار مي کنيم.

الشمري همچنين از حمايت جريان الحکمه از همکاري امنيتي بين دو کشور به شرط احترام به حق حاکميت عراق و عدم دخالت در مسائل داخلي آن خبر داده و رضايت اين جريان از اقدامات هيئت مذاکره کننده عراقي با آمريکايي ها را ابراز کرد، به اين دليل که معتقد است پالسهايي که از مذاکره با امريکا مي رسد، حاکي از موفقيت عراق در تعيين زمان عقب نشيني نهايي نيروهاي آمريکايي است که در صورت تحقق، يک پيروزي بزرگ براي عراق محسوب مي شود.

با اين حال، موضع الکاظمي در گفتگو با روزنامه واشنگتن پست به شکل متفاوتي بود، چرا که وي صراحتا از ادامه نياز به حمايت در زمينه اطلاعات، آموزش و مشاوره از سوي آمريکايي ها سخن گفت. اما بسياري از آنچه در ميز مذاکرات مطرح مي شود، هنوز علني نشده، از جمله تعداد سربازان آمريکايي که در عراق باقي مي مانند، همانطور که هيچ اطلاعي در مورد پايگاههاي آمريکايي و در رأس آنها، پايگاه عين الاسد و پايگاه نظامي در فرودگاه اربيل، افشا نشده است.

به طور کلي، آمريکايي ها در مورد عقب نشيني صحبت نمي کنند، بلکه بحث آنها در خصوص بقاي تعدادي از سربازان آمريکايي تا زماني نا مشخص است. آمريکايي ها تمايل زيادي به تاکيد بر متفاوت بودن شرايط عراق و افغانستان دارند، در مورد افغانستان، ايالات متحده نيروهاي خود به استثناي تعدادي سرباز که وظيفه آنها حفاظت از سفارت آن است را خارج مي کند، در صورتي که در عراق، تمرکز واشنگتن در مرحله بعد روي پهپادهايي است که تهديدي براي آمريکا بوده و متکي بر تکنولوژي پيشرفته ايران است و آمريکايي ها در تلاش براي يافتن راه مقابله با اين پهپادها هستند.

 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar