سناریوهایی برای اقتصاد در دولت سیزدهم

ابتکار/متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
بازارهاي اقتصادي اين روزها بيش از هر زمان ديگري در انتظار به سر ميبرند. از يک سو انتظار براي مشخص شدن نتايج مذاکرات و از سوي ديگر انتظار براي بر سر کار آمدن دولت سيزدهم. حال اين پرسش مطرح ميشود که بازارهاي اقتصادي پس از آغاز کار دولت سيزدهم چه سمتوسويي را براي حرکت انتخاب ميکنند؟
کارشناسان و تحليلگران در بازارهاي اقتصادي ارزيابيهاي متفاوتي نسبت به بخشهاي مختلف دارند. مصطفي صفاري، کارشناس بازار سرمايه به بررسي وضعيت بازار سرمايه در ماههاي آتي پرداخت و در اين خصوص به «ابتکار» گفت: اکنون فصل مجامع تمام شده است و منتظر هستيم تا آمار شش ماهه منتشر شود. 14 مرداد ماه هم آقاي رئيسي کار خود را آغاز ميکنند و تا کابينه اقتصادي مشخص شود و راي اعتماد بگيرند به ماه شهريور ميرسيم. شهريور ماه ششم است که شرکتها توليد فروششان را تنظيم ميکنند و آن را در مهرماه اعلام ميکنند و وضعيت پس از آن روشن ميشود. من بازار را در نيمه دوم سال با وضعيت مناسبي ميبينم اما در اين دوماه شاخص بورس شرايط فعلي خود را حفظ ميکند و يک روز ميتواند مثبت باشد و روز بعد منفي. به عبارتي ديگر شاخص بورس در دوماه آينده در وضعيتي قرار خواهد داشت که نه به شدت ريزشي ميشود و نه به شدت افزايشي، اما پس از آن شاخص در شرايط مناسبي قرار ميگيرد.
اين کارشناس بازار سرمايه ادامه داد: ما در ماههاي آتي تورم داريم و در اين شرايط قطعا بازار با رشد همراه خواهد بود. البته بايد اشاره کرد که رشد به اندازه سال گذشته نخواهد بود اما انتظار ميرود شاخص حدود 50 درصد رشد را تجربه کند.
صفاري به سهامداران توصيه کرد: بهترين توصيه به سهامداران در شرايط فعلي بازار اين است که براي خريد بيشتر، اقدام کنند چراکه به نظر ميرسد بسياري از سهمها بعد از مجمع فرصت خريد را براي سهامداران فراهم کرده است.
چند سناريو براي بازار طلا
قيمت طلا اين روزها با نوسان اندکي همراه است و اينکه پس از آغاز دولت سيزدهم چه سمت و سويي را براي حرکت انتخاب کند پرسشي است که تحليلگران بازار پاسخهاي متفاوتي را براي آن مطرح ميکنند. برخيها معتقدند روند نزولي قيمت طلا ماندگار خواهد بود و برخيها نيز بر اين باورند که وضعيت بازار طلا و سکه به احياي برجام بستگي دارد. عدهاي هم معقدند قيمتها در محدوده فعلي باقي ميماند و بازار در سال جاري شاهد شوک قيمتي نخواهد بود.
براي ارزيابي بازار وضعيت ارز بايد مذاکرات برجام به نتيجه برسد
بازار ارز نيز در بلاتکليفي به سر ميبرد. محمد احمدي، کارشناس بازار ارز در پاسخ به اين پرسش که بازار ارز در ماههاي آتي را چگونه ارزيابي ميکنيد؟ به «ابتکار» گفت: چگونگي شرايط بازار ارز متاثر از مسائل مختلفي از جمله روابط سياسي است. کاملا روشن است که سالهاست منشا مشکلات اقتصادي کشور، مسائل و مشکلات سياسي است. مشکلات و مسائل سياسي طي سالهاي اخير باعث شد که ما به منابع ارزيمان دسترسي نداشته باشيم. از سوي ديگر صادرات کالاهاي ايراني با محدوديت و تحريم همراه است بنابراين براي پيشبيني وضعيت بازار ارز بايد منتظر باشيم و ببينيم که وضعيت مذاکرات برجام چگونه پيش خواهد رفت. به بيان روشنتر چگونگي انجام گفتوگوها تاثير بالايي در وضعيت بازار ارز خواهد داشت و براي پيشبيني دقيق بايد منتظر نتايج مذاکرات باشيم.
احمدي ادامه داد: اگر مذاکرات به نتيجه نرسد قطعا قيمتها افزايشي خواهد بود. روزانه نقدينگي بالايي توليد ميشود و اين نقدينگي خود باعث تورم ميشود. هنگامي که رشد نقدينگي متناسب با رشد توليد ناخالص داخلي نباشد ما رشد اقتصادي مثبت نخواهيم داشت و از سوي ديگر موضوعاتي همچون عدم توان صادراتي و ارزآوري نيز به مشکلات اضافه ميشود و تمام اين مسائل ميتواند تاثير زيادي بر قيمت ارز داشته باشد.
اين کارشناس بازار ارز در پاسخ به اين پرسش که چه توصيهاي براي افرادي که قصد ورود و سرمايهگذاري به بازار ارز را دارند، چيست؟ گفت: مهمترين توصيه که به جامعه در خصوص فعاليت در بازار ارز ميتوان داشت اين است که افراد معمولي از ورود به اين بخش بدون دانش کافي خودداري کنند. تجربه ثابت کرده است که افرادي که تصميم دارند به صورت مقطعي به بازار ورود پيدا کنند بايد کاملا به مسائل اشراف داشته باشند وگرنه متضرر ميشوند. نه تنها بازار ارز بلکه براي ورود به هر بازاري بايد دانش و اطلاع کافي داشت.
وي در پايان افزود: افرادي که ميخواهند به صورت مقطعي و با ديدگاه سپر تورمي وارد بازار ارز شوند بايد بدانند که اين تصميم به صلاحشان نبوده و بهتر است بازارهاي کم ريسکتر ديگر را براي سرمايهگذاري انتخاب کنند. اما افرادي که قاعده بازي را بلد هستند با پذيرش ريسک اين بازار اقدام به سرمايهگذاري ميکنند و مسئوليتش بر عهده خودشان خواهد بود