دستاورد پوچ الکاظمی از سفر به واشنگتن؟

ابتکار/متن پيش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن در آخرين خبر به معناي تاييد تمام يا بخشي از آن نيست
تلاش نفسگير عراقي ها براي دموکراسي مشخص نيست که راه به جايي ببرد يا خير؟ آمريکايي ها با تغيير در لباس ميش در عراق ماندگار شدند و وعده هاي رنگيني را به نخست وزير الکاظمي داده اند اين در حالي است که عراق همچنان درگير جنگ احزاب و نارضايتي اقشار اين مردم از وضعيت موجود است.
ماندن يا نماندن مسئله اين است؛ مسئله نظاميان خسته آمريکايي که پس از سال 2001 و حمله به برجهاي دوقلو به منطقه خاورميانه به بهانه سرکوب تروريسم لشکر کشي کردند. 20 سال از حضور نظاميان آمريکا در عراق و افغانستان مي گذرد. و حالا پس از خروج نظاميان از افغانستان الکاظمي نيز اين روزها دست به کار شده تا نيروهاي رزمي آمريکا عراق را هم ترک کنند. خواسته اي که مقاومت عراق به شدت به دنبال تحقق آن است.
پس از ترور شهيدان ابومهندس و سردار سليماني پارلمان عراق طي مصوبه اي خواهان اخراج آمريکايي ها ازعراق شد. پس از روي کار آمدن بايدن، دولت تازه نفس ايالات متحده با محکوم کردن اقدامات دولت ترامپ اعلام کرد که به خواسته عراقي ها احترام مي گذارد و طرح خروج که زمان باراک اوباما رئيس جمهور دموکرات اين کشور کليد خورد را بار ديگر به جريان مي اندازد. البته دولت بايدن ديگر به اين موضوع اشاره نکرد که در همان دوره زمامداري اوباما آنها بار ديگر به بهانه مبارزه با تروريسم اما نه تروريسم زرقاوي سال 2001 تروريسم البغدادي سال 2006 که در سوريه اعلام موجوديت کرد را علم ماندن کردند و بار ديگر خروج نظاميان آمريکايي از عراق مختومه اعلام شد. اين بار نيز بايدن در ديدار با الکاظمي در اتاق بيضي به او وعده داد که تا پايان 2021 خارج خواهد شد اما نه خروج کامل! ائتلاف ضدداعش مي ماند ، مشاوران نظامي مي مانند، نظامياني هم که به پيشمرگه بنا به درخواست اقليم آموزش نظامي مي دهند، هم مي مانند!
چرا مقاومت و ديگر احزاب عراقي موافق تصميم الکاظمي نيستند؟
دولت عراق پس از ديدار الکاظمي و بايدن طي يک بيانيه اعلام کرد که در اتاق بيضي ميان دو رئيس جمهور بر محور تقويت روابط در همه زمينههاي امنيتي، اقتصادي، فرهنگي، آموزشي و بهداشتي تاکيد شده است.
براساس اين بيانيه، طي ديدار بايدن و الکاظمي برمنحصر کردن روابط امنيتي بين دو کشور به ارائه مشاوره، آموزش و پشتيباني از تواناييهاي نظامي عراق، پشتيباني فني از نيروهاي مسلح عراق و پايان حضور نيروهاي رزمي آمريکا در عراق تا ۳۱ دسامبر سال جاري توافق شد. در اين نشست همچنين بر حمايت ايالات متحده آمريکا از عراق در برگزاري انتخابات پارلماني برنامه ريزي شده براي دهم اکتبر آينده تاکيد شد.
از بيانيه منتشر شده بر ميآيد که عملا آمريکايي ها عراق را تخليه نخواهند کرد بلکه از لباسي به لباسي ديگر منتقل مي شوند. آنگونه که از شواهد امر بر مي آيد سفارت امريکا در عراق جاي ديپلمات را به مشاوران نظامي مي دهد.
نکته ديگري که سبب اختلاف در ميان احزاب شده دخالت مستقيم امريکا در انتخابات اين کشور است. برخي از جريانها که مشخص نيست طرف کدام گروه هستند مواضعي اتخاذ ميکنند که بر ابهام سياسي در عراق ميافزايند چنانکه اين روزها جريان صدر ساز ناکوک عراق شده است. او با تحريم انتخابات عملا بي ثباتي را بار ديگر به کشوري که مي خواهد در راه دموکراسي گام مثبت بردارد ارمغان داده، حتي برخي از تحليلگران معتقدند که خرابکاري هاي اخير از جمله ساقط کردن دکلهاي برق کار اين گروه بوده است. دوقطبي فضاي اين کشور سبب شد که مقاومت عراق هفته گذشته قبل از سفر هيئت دولت عراق به واشنگتن بيانيه تندي درخصوص مواضع الکاظمي و برخي گروه هاي سياسي اين کشور منتشر کند.
مقاومت در اين بيانيه صريحا اعلام کرد: خروج واقعي آمريکا از عراق در صورتي عملي خواهد شد که نيروهاي آمريکايي به صورت کامل از اراضي عراق عقب نشيني کنند.
قيس الخزعلي دبيرکل عصائب اهل الحق عراق نيز ساعاتي پيش در توئيتي حضور نظاميان آمريکايي در عراق را در تضاد با منافع عراق دانست و گفت که اين حضور اگر نفعي داشته باشد، به نفع رژيم صهيونيستي است که عراق و عراقيها را دشمن اول خود ميداند.
وي گفت: اظهارات وزير خارجه عراق (در واشنگتن و ديدار با وزير خارجه آمريکا) درباره اينکه نيروهاي امنيتي عراق هنوز به کمک نيروهاي آمريکايي نياز دارند، بسيار تاسف آور و غير قابل قبول از سوي ما و هر عراقي است که به موسسات نظامي و امنيتي اين کشور افتخار ميکند.
اين در حالي است که مقتدي صدر امروز در صفحه توئيتر خود از الکاظمي تشکر ويژه کرده و نوشت: از تلاشهاي صورت گرفته به ويژه برادر مصطفي الکاظمي (نخست وزير عراق) براي دستيابي به اين توافق و خروج نيروهاي اشغالگر از عراق تشکر ميکنيم.
مقتدي صدر ادامه داد: بايد هرگونه فعاليت نظامي مقاومت متوقف شود و از نيروهاي امنيتي عراق، پليس و ارتش، براي بازگرداندن امنيت و گسترش آن در سراسر عراق و دور کردن شبح تروريسم و خشونت حمايت شود.
صدر رسما شمشير را عليه مقاومت از رو بسته است و مشخص نيست دقيقا در عراق به دنبال چه چيزي است اما برخي از تحليلگران حوزه عراق مي گويند او به دنبال اين است که نخست وزيري عراق از جريان صدر انتخاب شود.اين جريان در انتخابات گذشته بالاترين کرسي را در پارلمان کسب کرد و حالا درانتخابات فعلي سوداي نخست وزير را در سر دارد و به همين دليل مقاومت را سد راه خود مي بيند.
بيانيه توافق راهبردي عراق و آمريکا
در نهايت شامگاه سه شنبه وزارت خارجه آمريکا در بيانيه اي از توافق راهبردي آمريکا و عراق در دور چهارم مذاکرات دو کشور خبر داد که در اين بيانيه اعلام شده: نيروهاي امريکايي تا 2021 از عراق خارج مي شوند.
طبق بيانيه مشترک،دو طرف مجدداً بر اهميت اين مباحث که در تقويت مشارکت استراتژيک بلند مدت تعريف شده در توافقنامه چارچوب استراتژيک تاکيد کرده و بر موضوعات کليدي شامل ثبات منطقه، بهداشت، تغييرات آب و هوايي، بهرهوري و استقلال انرژي، مسائل مربوط به کمکهاي بشردوستانه و حقوق بشر، همکاري اقتصادي، تبادل فرهنگي و آموزشي و ساير موضوعات تمرکز داشتند.
طبق بيانيه مذکور دولت عراق بار ديگر تعهد خود را براي محافظت از اعضاي ائتلاف بينالمللي که به نيروهاي امنيتي عراق مشاوره و آموزش ميدهند، يادآور شد و تاکيد کرد که همه نيروهاي ائتلاف ضد داعش به دعوت دولت، در عراق کار ميکنند.
دو هيئت همچنين تاکيد کردند که پايگاههاي ميزبان نيروهاي ايالات متحده و ديگر اعضاي ائتلاف بين المللي پايگاههاي عراقي هستند که براساس قوانين موجود عراق اداره ميشوند نه پايگاههاي آمريکايي يا قوانين ائتلاف بين المللي و همچنين حضور بين المللي پرسنل در عراق فقط براي حمايت از دولت عراق در جنگ با گروه تروريستي داعش است.
علاوه بر اين دو هيئت توافق کردند پس از پايان بحث و گفتگوهاي تيمهاي فني، روابط امنيتي کاملاً به ارائه مشاوره، آموزش و همکاري اطلاعاتي محدود شود و تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ نيروهاي جنگي آمريکا از عراق خارج شوند.
مطابق بيانيه نهايي، ايالات متحده قصد دارد به پشتيباني خود از نيروهاي امنيتي عراق از جمله نيروهاي پيشمرگه ادامه دهد تا توانايي آنها در مقابله با تهديدها را افزايش دهد.
نتيجه اين بيانيه حاکي ازآن است که نظاميان مي مانند اما بانام ائتلاف به اصطلاح ضدداعش! همان ائتلافي که شرايط عبور و مرور تروريست هاي داعشي را از عراق به سوريه و از سوريه به عراق يا احتمالا به افغانستان فراهم مي کند.مشخص نيست که پس از اين توافق عراق شاهد چه تحولاتي شود اما شواهد امر پيداست که با توجه به حمله پهپادي روز گذشته اسرائيل به نجف اشرف و انفجار شهرک صدر بغداد زين پس عراق شاهد ناآرامي هاي بيشتر و ظهور مجدد گروه تروريستي داعش شود. اين در حالي است که در اين ديدار هيچ اشاره اي به تلاش ايران براي مبارزه با تروريسم در عراق نشده و عراقي ها همچنان خود را مديون آمريکايي ها مي دانند و برخي گروه هاي عراقي نيز يکصدا کمر به قتل مقاومت بسته اند.
دستاورد الکاظمي و فواد حسين از واشنگتن تنها مهر تاييد به حضور آمريکا در قالب ائتلاف و تبديل سفارت امريکا به پايگاه نظامي بود.ظاهرا برخي از احزاب عراقي به جاي تلاش براي خروج آمريکايي ها در تلاش براي حذف مقاومت در عراق هستند. آيا ايران بايد در اين کشور همسايه راهبرد خود را تغيير دهد؟