پایان عملیات فرار از افغانستان

کيهان/متن پيش رو در کيهان منتشر شده و بازنشر آن در آخرين خبر به معناي تاييدش نيست
بامداد سهشنبه با خروج شبانه آخرين نظامي آمريکايي از کابل، عمليات فرار تحقيرآميز اين کشور از افغانستان رسماً به پايان رسيد. 90 ژنرال بازنشسته آمريکايي با انتشار نامهاي ضمن اعلام اينکه، با اين شکل فرار، اعتبار آمريکا بين متحدانش لطمهاي جبرانناپذير خورد، خواستار استعفاي وزير دفاع و رئيسستاد مشترک ارتش آمريکا شدند.
بامداد سهشنبه 31 اوت (9 شهريور) آخرين نظامي آمريکا خاک افغانستان را ترک کرد و بدين ترتيب دومينوي شکستهاي آمريکا در منطقه غرب آسيا تکميل شد و طولانيترين و تحقيرآميزترين جنگ تاريخ اين کشور بعد از 20 سال از گورستان امپراتوريها رسماً به پايان رسيد.
خروجي که از سوي رسانهها و مقامات و کارشناسان اين کشور «فرار تحقيرآميز» لقب گرفت و «هنري کيسينجر» استراتژيست برجسته آن را «شکستي استراتژيک و ضربهاي غير قابل جبران» خواند و انديشکده «امريکن اينترپرايز» هم دربارهاش نوشت: «بيش از 2 تريليون و 300 ميليون دلار هزينه بر دوشمان گذاشت».
«آنتوني بلينکن»، وزير خارجه آمريکا هم با ترتيب دادن يک سخنراني براي مردم اين کشور و همچنين ديگر کشورها ضمن بيان برنامههاي اين وزارتخانه براي افغانستان، از انتقال سفارت واشنگتن در کابل به دوحه قطر خبر داد. وي اعلام کرد طي 12 روز گذشته 123 هزار نفر از افغانستان خارج شدند که 6 هزار تن از آنها شهروند آمريکايي بودند. شبکه خبري «انبيسينيوز» پس از خروج آخرين هواپيماي آمريکا از فرودگاه بينالمللي کابل آن را «پاياني خونبار و پرآشوب» براي طولانيترين جنگ آمريکا توصيف کرد. «نيويورک تايمز» نيز با انتشار عکس ترک افغانستان توسط آخرين نظامي آمريکايي و اشاره به فيلمهاي ورود نيروهاي طالبان به فرودگاه کابل گزارشي درباره لحظات واپسين اشغالگري واشنگتن در افغانستان منتشر کرد.
در گزارش اين رسانه آمريکايي آمده: «آخرين لحظات حضور در افغانستان در دو تصوير به نمايش درآمد که دقيقا برعکس حمله بيست سال قبل آمريکا بود: خروج يک سرباز آمريکايي در حالي که جنگجويان طالبان کنترل اوضاع را به دست ميگيرند». اشاره نيويورک تايمز به انتشار عکس «کريس داناهو» فرمانده لشکر ۸۲ هوابُرد آمريکا و همچنين فيلمي از «نبيح بولوس» خبرنگار منطقه خاورميانه (غرب آسيا) روزنامه آمريکايي «لسآنجلس تايمز» است. کريس داناهو آخرين نظامي آمريکا بود که فرودگاه بينالمللي کابل را ترک کرد و فيلم «نبيح بولوس» هم لحظات ابتدايي ورود نيروهاي طالبان به فرودگاه کابل را نشان ميدهد. با خروج آخرين اشغالگر از افغانستان پنتاگون نيز رسماً پايان مأموريت خود در افغانستان را اعلام کرد. ژنرال «کنت مک کنزي» سخنگوي پنتاگون گفت که نيروهاي آمريکايي از افغانستان خارج شده و مأموريت در اين کشور اکنون به پايان رسيده است! از سوي ديگر، فرماندهي مرکزي ارتش آمريکا (سنتکام) اعلام کرد که سفير آمريکا هم با آخرين پرواز، افغانستان را ترک کرده است.
واکنش طالبان
با خروج آمريکا از فرودگاه کابل رسانههاي بينالمللي لحظه ورود شبه نظاميان طالبان به فرودگاه کابل را ثبت کردند و سخنگوي طالبان خروج آمريکا از افغانستان را لحظهاي تاريخي براي مردم اين کشور توصيف کرد. به گزارش تسنيم، «ذبيح الله مجاهد» سخنگوي طالبان در گفتوگو با شبکه خبري الجزيره روي باند فرودگاه کابل گفت: خروج آخرين سرباز آمريکايي از افغانستان، لحظهاي تاريخي براي ما و براي هر ملتي است. وي افزود: جنگ در افغانستان پايان يافت و براي حل مشکلات کشور به کمک همه نياز داريم. سخنگوي طالبان افزود: به هيچ کس اجازه نميدهيم که بار ديگر در کشور ما جنگ افروزي کند. «مجاهد» همچنين در توئيتي با تاييد خبر خروج نظاميان آمريکايي اظهار داشت: «به اينگونه کشور ما کاملاً آزاد و مستقل گرديد». سربازان طالبان به دنبال خروج نيروهاي آمريکايي از افغانستان، با شليک تير هوايي و قدم زدن روي باند فرودگاه بينالمللي حامد کرزاي اين رويداد را جشن گرفتند.نيروهاي طالبان پرچمهاي خودشان را در اين فرودگاه نصب کردند و تعدادي هم به تامين امنيت آنجا مشغول شدند. در داخل ترمينال فرودگاه نيز دهها کيف و چمدان روي زمين رها شده بود که به نظر ميرسد حاصل هرج و مرج در آنجا باشد. پوستري هم از احمدشاه مسعود، از نيروهاي سرشناس ضد طالبان تکه تکه شده بود!
نامه 90 ژنرال بازنشسته
اما به نظر ميرسد پسلرزههاي شکست آمريکا در افغانستان و فرار تحقيرآميز از اين کشور براي مدتها صحنه سياسي آمريکا را از خود متاثر کند. به گزارش فارس، نزديک به ۹۰ ژنرال بازنشسته آمريکايي با امضاي نامهاي خواستار استعفاي فوري «لويد آستين»، وزير دفاع آمريکا و «مارک ميلي»، رئيسستاد مشترک ارتش آمريکا به دليل نقشآفريني در «خروج فاجعهبار» آمريکا از افغانستان شدهاند. امضاکنندگان اين نامه، «لويد آستين» و «مارک ميلي» را به غفلت در انجام وظايفشان درخصوص مسائل پيرامون خروج از افغانستان متهم کردهاند.
در اين نامه آمده: «عقبنشيني عجولانه باعث شده طبق برآوردهاي اوليه نزديک به ۱۵هزار آمريکايي و ۲۵ هزار افغانستاني همکار با نيروهاي آمريکايي در مناطق خطرناکي که کنترل آن دست دشمن بيرحم ما است سرگردان شوند». ژنرالهاي آمريکايي اين را هم نوشتهاند که استعفاي ميلي و آستين، تنها اقدام مناسب براي ابراز پشيماني از عمليات عجولانه و خطرناک خروج از افغانستان بوده است. ژنرالهاي آمريکايي در بخش ديگر نامه از اينکه ميلياردها دلار تجهيزات نظامي آمريکا به دست گروه طالبان افتاده ابراز تأسف کرده و آن را «فاجعهبار» توصيف کردهاند. آنها علاوهبر اين، به تبعات بلندمدت تحولات افغانستان براي جايگاه آمريکا نيز اذعان کردهاند: «از دست رفتن ميلياردها دلار تجهيزات نظامي پيشرفته و افتادن آنها به دستان دشمنانمان فاجعهبار است. لطمهاي که به اعتبار آمريکا وارد شده قابل توصيف نيست. ما از حالا تا ساليان سال بعدتر در هر توافق يا عمليات چندمليتي شريکي غيرقابل اتکا ديده خواهيم شد. اعتماد به ايالات متحده لطمهاي جبرانناپذير خورده است. مضاف بر اين، دشمنان ما حالا به دليل ضعفي که در افغانستان نشان داده شده براي اقدام عليه آمريکا جسور شدهاند. در اين ميان ابتدا چين و بعد از آن روسيه، پاکستان، ايران، کره شمالي و ديگران بيشترين نفع را ميبرند». در پايان نامه هم خاطرنشان شده که «يک اصل بنيادين در ارتش، مسئول و پاسخگو کردن افراد بابت اقداماتي که انجام داده و آنچه انجام ندادهاند است. بايد در همه سطوح براي اين افتضاح غمانگيز و اجتنابپذير مسئوليتپذيري وجود داشته باشد». پيش از اين نيز برخي از جمهوري خواهان خواستار استعفاي بايدن شدهاند.
از يمن هم خارج شويد
خروج آخرين سرباز آمريکا از خاک افغانستان واکنشهاي گستردهاي نيز در سطح رسانههاي منطقهاي و بينالمللي داشت و بسياري از رسانهها اين اتفاق مهم را پوشش دادند. «رئيسکميته عالي انقلاب» يمن در واکنش به اعلام پايان اشغال افغانستان، از آمريکا و عربستان سعودي خواست تا طرح عقبنشيني از يمن را نيز تهيه کنند. «محمد علي الحوثي»، طي پستي در توئيتر در اين باره نوشت: «با خروج آخرين مستعمر آمريکايي از افغانستان، از آمريکا و همپيمان سعودي آن دعوت ميکنم که از يمن نيز خارج شوند و طرح عقبنشيني از جمهوري يمن را نيز تدوين کنند تا ملت يمن در ثبات و به دور از اشغالگري و قيموميتخواهي زندگي کنند». الحوثي تاکيد کرد: «ملت يمن هرچه قدر که درگيريها و روياروييها طول بکشد، هرگز اشغالگري و قيموميت را نخواهد پذيرفت. يمن گورستان متجاوزان است». به گزارش ايسنا «وانگ ونبين»، سخنگوي وزارت خارجه چين نيز در واکنش به پايان عمليات نظامي ۲۰ ساله آمريکا در افغانستان گفت: «خروج نيروهاي آمريکايي از افغانستان نشان داد که مداخله نظامي خودسرانه در ساير کشورها و همچنين سياست تحميل ارزشها و نظام اجتماعي به ساير کشورها محکوم به شکست است». وي تاکيد کرد: «صفحه جديدي در تاريخ افغانستان باز شده است. چين همواره به حاکميت، استقلال و تماميت ارضي افغانستان احترام گذاشته و بر عدم دخالت در امور داخلي اين کشور اصرار داشته است. تماسها و هماهنگيهاي نزديک با همه طرفهاي افغانستان و همچنين جامعه بينالمللي به منظور بازگرداندن صلح و اقتصاد کشور خواهيم داشت».