نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

سرمقاله خراسان/ ما مشهد را دوست داریم

منبع
خراسان
بروزرسانی
سرمقاله خراسان/ ما مشهد را دوست داریم

خراسان/ « ما مشهد را دوست داريم » عنوان يادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم سينا واحدي است که مي‌توانيد آن را در ادامه بخوانيد:
 
با حکم وزير کشور از امروز رسما آقاي عبدا... ارجائي شهردار مشهد است. شهرداري که مديريت شهري با نياز‌هاي عمومي3ميليون مجاور و 30 ميليون زائر را بر عهده دارد.اوکه تجربه مديريت کلان را در برخي دستگاه هاي ديگر داشته  بايد رفاه عمومي و نيازهاي شهري اين 33 ميليون نفر را در طول سال به درستي تامين کند.زماني که از مديريت شهري حرف مي زنيم بايد بيش از پيش آن را با تعاريف صحيح و اسناد بالادستي به درستي بشناسيم. بنابراين لازم است تا برخي از اين گزاره ها را با هم مرور کنيم.
1-مشهد مقدس کلان شهري با هويت معنوي در مقياس ملي و جهاني است. 2-شهر مشهد با توجه به وجود استعدادها و ظرفيت هاي دروني خود بايد پيشتاز توسعه پايدارشهري در سطح ملي و با رويکرد جهاني باشد. 3-مشهد بايد داراي فضاهاي شهري باهويت، فعال ايمن و خاطره انگيز براي تمام شهروندان و زائران و مسافران خود باشد.
انطباق عملکرد با سند چشم انداز
اين سه گزاره کلي تميزدهنده اقدامات مثبت و منفي هر مديريت شهري در سال هاي گذشته و آينده است. ماه پيش دوره پنجم شوراي شهر کار خود را با دو شهردار به پايان رساند. با توجه به عمر طولاني تر محمدرضا کلايي در شهرداري و با توجه به پروژه هاي متنوع انجام شده، کلايي نام شناخته شده تري براي مردم شهر مشهد محسوب مي شود. با انطباق سه گزاره ذکر شده با تعدادي از پروژه هاي انجام شده در طول ‌دوره شهردار قبلي مشهد، مي توان تقريبا به شناخت کيفي و کمي از دوره گذشته پي برد. به طور کلي مي توان براي هر کدام از اين گزاره ها ي چشم انداز توسعه شهر مشهد، پروژه هاي مختلف صورت گرفته اي را مرور کرد که در اين مقال نمي گنجد. اما در مجموع مي‌توان از دوره گذشته به عنوان مديريت شهري به نسبت موفق ياد کرد. البته شايد بتوان به بخش هاي مختلفي از امور شهرداري مانند مسئله مهم فرهنگي يا روابط عمومي انتقادات جدي کرد، اما بدون شک مجموع مديريت شهري با توجه به اقدامات خود نمره  خوبي دريافت خواهند کرد.

حوزه هاي راهبردي پيش چشم شهردار
از منظر عملياتي، شهرداري مشهد به شش حوزه راهبردي مهم تقسيم مي شود؛ حوزه ماموريتي حمل و نقل  و ترافيک، حوزه خدمات و محيط زيست شهري، حوزه ماموريتي اجتماعي و فرهنگي، حوزه مهم شهرسازي و معماري، حوزه ايمني و مديريت بحران و در نهايت حوزه مديريت اقتصادي شهر و هوشمند سازي. شهردار جديد مشهد لازم است  با توجه دقيق به تمامي اين حوزه‌ها و مهم تر از آن تامين مالي لازم با کمترين هزينه و عايدي بالا براي شهر مشهد، با اولويت بندي صحيحي اقدامات خود را عملياتي کند. توجه ويژه به شيوه هاي کارآمد دوره گذشته به همراه رفع نقايص آن دوره مي تواند کمک شاياني به پيشبرد اين مسير کند. در اين حين حسن ارتباط مردمي شهردار قبل از شيوه هاي ميداني تا مجازي با چارچوب بندي صحيح و در عين حال با ارتباط مستقيم در اين دوره نيز مي‌تواند طعم شيرين انجام پروژه هاي شهري را براي شهروندان مشهدي دوچندان کند. مردم شهر مشهد با هوشمندي بسيار، مدير کارآمد، منطقي، فعال و مردمي را تشخيص مي دهند، به همين جهت بسياري از نام ها براي هميشه در اذهان مردم باقي مانده است. اين مهم سبب مي شود تا شهردار مشهد با تشخيص درست و مديريت صحيح با استفاده از تمامي ظرفيت هاي احصاشده در دوره گذشته و سال هاي پيش رو به تمامي حوزه هاي مديريت شهري وارد شود و مشهد را بيش از پيش سرآمد ديگر شهرهاي ايران کند.
چالش‌هاي نرم و سخت
سوي ديگر ماجرا اما چالش هاي پيش روي مديريت شهري و شهردار جديد مشهد است.شهردار مشهد ميراث دار کارگاه عمراني گسترده اي است که با تامين مالي موفق 50هزار ميلياردي دوره گذشته شهرداري رضايت عمومي شهروندان مشهدي را از مديريت شهري تامين کرده است. شهردار با وجود پروژه‌هاي متعدد بايد تامين مالي لازم براي اتمام پروژه‌ها را انجام دهد و نقدينگي لازم براي بازپس دادن وام و اوراق تعهدي شهرداري را تامين کند. بديهي است که سرمايه لازم براي شروع پروژه‌هاي جديد نيز از مسائلي است که شهردار بايد در تامين آن به طور جدي عمل کند و با بهره گيري از معاونان مالي و اقتصادي کارآمد به نتيجه مطلوب نزديک شود. به رغم تمامي تلاش‌هاي صورت‌گرفته در چند دوره اخير شهرداري مسئله حاشيه شهر هنوز به پاسخ مطلوب خود نرسيده و داراي ضرورت براي اقدام فوري است. در حوزه شهرسازي نيز بافت اطراف حرم و معضلات متعدد منطقه ثامن نيز نياز به اقدامات بلند مدت و در عين حال فوري دارد. در ساختار بوروکراسي شهرداري حسب اتفاقات صورت گرفته در توسعه هوشمندسازي امور و بهينه سازي سيستم‌ها، مردم و مراجعان ،نياز به لمس جدي تغيير رويه‌هاي طولاني مدت و هزينه‌بر دارند. چالش هاي پيش روي شهردار محدود به اين چند مورد نمي‌شود که اگر همين موارد نيز در طول دوره آينده حل و فصل شود، مي توان اين دوره را يکي از موفق ترين دوره‌هاي شهرداري مشهد دانست. بهره‌مندي از ظرفيت‌هاي فکري، مالي و معنوي شهر و کشور با نگاه مثبت شوراي شهر و شهردار در اين مسير همراه مديران شهري مشهد است. طبيعي است که تمامي امکانات و بسترهاي موجود شهري و ملي بايد در مسير توفيق شهرداري مشهد ياري‌رسان و راهگشا باشند.
پايتخت معنوي ايران
با وجود اين، شهر مشهد مقدس به يمن وجود حرم مطهر امام رضا (ع) در تمامي سطوح اقتصادي و اجتماعي از ديرباز مورد توجه بوده و به عنوان پايتخت معنوي ايران اسلامي شناخته مي‌شود. ظرفيت گسترده جذب سرمايه گذاري خارجي و رتبه نخست خراسان رضوي در ايران، ورود سالانه 30 ميليون زائر و مسافر به مشهد و بودجه 17هزار ميليارد توماني شهرداري مشهد تنها چند نمونه از ظرفيت بي بديل شهر مشهد براي پيشتازي در توسعه شهري است. همه اين موارد موجب مي شود تا شهردار مشهد با تعيين برنامه خود براي انجام پروژه ها در دو سطح مگا پروژه (طرح هاي کلان) و سطح پروژه هاي راهبردي که عمدتا در سطح اوليه از جنس اجرايي نبوده و حاصل هدف گذاري هاي مديريتي است، با شفافيت با مردم شهر سخن بگويد و قول هايي عملياتي بدهد. در اين بين بودجه ريزي عملياتي، محدوديت هاي قانوني مديريت شهري و توجه به حصول درآمدهاي پايدار براي شهرداري مشهد از مواردي است که شهردار جديد بايد زمان و انرژي بالاتري به آن اختصاص دهد. اين اقدامات مي تواند موجب توسعه و پيشرفت همگن شهر مشهد با دقت به تمامي ظرافت هاي مديريت شهري شود. همه تلاش هاي صورت گرفته در دوره قبل که از آن به عنوان اقدامات موفق نام برديم، به طور کامل شايسته ظرفيت و عظمت شهر مشهد مقدس نبوده و نيست. به اين جهت ضرورت دارد با تلاش شبانه روزي مديريت شهري جديد روز به روز براي توسعه کيفي پايتخت معنوي ايران اقدامات بيشتري انجام شود. اميد است تا همچون گذشته نام نيکي براي شهرداران شهر بهشت باقي بماند، در اين بين تمام مردم شهر مشهد در کنار مديران شهري خود هستند، چرا که همه ما مشهد را دوست داريم.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar