نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

پیمان سه‌جانبه علیه امپراتور

منبع
دنياي اقتصاد
بروزرسانی
پیمان سه‌جانبه علیه امپراتور

دنياي اقتصاد/متن پيش رو در دنياي اقتصاد منتشر شده و بازنشر آن در آخرين خبر به معناي تاييدش نيست

آمريکا با خروج تدريجي از خاورميانه، برنامه خود را روي چين معطوف کرده است. خروج از افغانستان و سپس خارج کردن سيستم دفاع موشکي‌اش از عربستان سعودي، در بحبوحه جنگ رياض با صنعا، ايالات متحده را به سمت رقيب قدرتمندش، چين سوق داده است. اخيرا پيماني بين استراليا، بريتانيا و ايالات‌متحده منعقد شده که هدف آنها تقويت حضورشان در برابر چين است؛ هرچند که ند پرايس، سخنگوي کاخ سفيد گفته است که اين پيمان، در ارتباط با رويارويي واشنگتن با پکن نيست.
 
به نوشته روزنامه نيويورک‌تايمز، دولت بايدن، روز چهارشنبه با به چالش کشيدن ادعاهاي گسترده چين درباره اقيانوس آرام (پاسيفيک) گامي بزرگ در جهت رويارويي با پکن برداشت و قرار است در اين منطقه زيردريايي‌هاي هسته‌اي خود را مستقر کنند و برحضور غربي‌ها در اين نقطه از جهان بيفزايند.

در صورت به ثمر نشستن اين طرح، استراليا ممکن است گشت‌هاي هر روزه خود را آغاز کند که مي‌تواند شامل حرکت در مناطقي از درياي چين جنوبي باشد که پکن در اين منطقه و محدوده آن تا شمال تايوان، ادعاي تملک دارد.

بيانيه اخير سه کشور درباره اين طرح که توسط بوريس جانسون، نخست‌وزير بريتانيا، اسکات موريسون، نخست‌وزير استراليا و جو بايدن، رئيس‌جمهوري ايالات متحده قرائت شد، گام بزرگي به سود استراليا بوده که تاکنون در سال‌هاي اخير در عقب راندن چين و رويارويي با اين کشور مردد بوده است. استراليا هم تاکنون در برابر تهديدات اين غول آسيايي به حال خود رها شده بود؛ درحالي‌که اين کشور جزو اولين کشورهايي بود که سه سال پيش تصميم گرفت کمپاني بزرگ هوآوي را از کشورش به‌دليل همين تهديدات اخراج کند. اکنون اما با چشم‌انداز استقرار ناوگان جديد زيردريايي، استراليا به بازيگري بسيار قوي در اتحاد با رهبري آمريکا در اقيانوس آرام تبديل مي‌شود. اين شناورها مجهز به سيستم‌هاي پيشران هسته‌اي هستند که برد نامحدودي دارند و آنقدر بي سر و صدا کار مي‌کنند که تشخيص آنها دشوار است.

 موافقان و مخالفان توافق
براي بوريس جانسون، ترتيب جديد دفاعي، تلاش او را براي توسعه استراتژي «بريتانياي جهاني» است که بر اقيانوس آرام متمرکز است، به بار مي نشاند و اين مهم‌ترين قدم او پس از خروج اين کشور از اتحاديه اروپا است. بايدن نيز در جلسه مطبوعاتي‌اش بر سرمايه‌گذاري‌هاي جديد در حوزه دفاعي با متحدانش صحبت کرد و گفت: اين اتحادها بايد به‌روزرساني شود. استراليا نيز به رهبري اسکات موريسون، درحالي‌که سه سال پيش گفته بود که ما مجبور به انتخاب نيستيم و با چين رابطه خود را حفظ خواهيم کرد، روز پنج‌شنبه به وقت محلي دست به انتخاب زد و رويارويي با چين را انتخاب کرد. درحالي‌که طي سال‌هاي اخير تنش‌ها بين چين و استراليا افزايش يافته بود، اين کشور در برابر اژدهاي زرد به حال خود رها شده بود. اما با اين طرح، استراليا راضي‌ترين کشور از اين توافق است و حتي در جملات خود گفته است که اين يک «شراکت ابدي» است. اين توافق‌نامه راه را براي روابط نظامي عميق‌تر و انتظارات بيشتر از پيوستن استراليا به هرگونه درگيري نظامي با پکن باز مي‌کند. سنگاپور خبر انعقاد اين ائتلاف را يک اتفاق مثبت تلقي کرد. بر اساس بيانيه وزارت خارجه سنگاپور، لي هسين لونگ، نخست‌وزير سنگاپور در تماسي تلفني به موريسون گفت: اميدوار است که اين توافق هسته‌اي مشارکتي سازنده در صلح و ثبات منطقه داشته باشد و معماري منطقه‌اي را تکميل کند.

در مقابل اين کشورها، دو کشور هستند که به‌شدت از اين توافق ناراضي هستند. ابتدا چين که اساسا اين توافق به‌منظور رويارويي با آنها شکل گرفته است. ژائو ليجيان، سخنگوي وزارت امور خارجه چين در واکنش به اين مساله گفت اينکه آمريکا و انگليس به صادر کردن تکنولوژي هسته‌اي بپردازند، شديدا غيرمسوولانه است. اين در حالي است که اين زيردريايي‌ها تنها با پيشران هسته‌اي حرکت مي‌کنند؛ اما قابليت تجهيز شدن به کلاهک هسته‌اي را ندارند. همچنين فرانسه از ديگر منتقدان اين توافق است؛ چراکه اين توافق موجب شد تا توافق استراليا با فرانسه کنار گذاشته شود که به موجب آن قرار بود تا ۱۲ زيردريايي متعارف برقي-ديزلي به استراليا ساخته و تحويل شود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar